Şimdi Ara

KİLOMETRESİ GERİ ALINMIŞ ARAÇ HUKUKİ SÜREÇ

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
37
Cevap
0
Favori
8.182
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • tüm forumdaşları slmlarım
    20 gün önce bir araç aldık seat altea 1.9tdi km 178 000 de diyordu satıcı, msj attıgımızda ise tüvtürk e satıcının dedikleri ile uyuşan km bilgileri geldi ,yetkili servis ilede görüşmemizde 2009 da 162000 kmde bakıma girmiş bilgisi aldık ,özel bi firmada expertiz yaptırıp aracı satın aldıktan sonra sıkıntılar üst üste çıkmaya başlayınca ( şu an 4000lira civarı masraf yaptım) tekrar yetkili servis (izmit -seat keleşler otomotiv ) e gittim ve geçmişe dönük kayıtlarıda söylenmesini istedim ve şok,a uğradım aracın 2008 servis kaydı 295000 çıktı ve km nin geri çekildiğini anladım ve servis tekilere çıkıştım haliyle siz 2008 e kadar yüksek kilometrelerde
    servis e bakıma gelip, km bilgisi kayıt olan arabayı ,
    2009 da en son geldiğinde nasıl yarı yarıya düşürülmüş halde servis kaydı açıp 162 000 de kaydedersiniz sizin bu bilginize istinaden km si orjinal demekki diye düşündüm ve yanılmama kandırılmama ve zarar etmeme sebeb oldunuz ,kim temizliyecek bu işi dedim

    araç bana satılana kadar 3 el değiştirmiş ve son satan yemin edior benim haberim yoktu diyor (pek inanmasamda ) ki aracı bana satan şahsın ekonomik durumu pek iyi değil hatta patlak durumda bile denebilir ...
    şimdi yardım istediğim konu bu durumda ne yapılabilir

    1:seat yetkili servis in hukuki sorumluğu nedir
    2:aracı aldığım şahsa ne tür hukuki işlemler yapabilirim sıralaması ve yöntemi nedir ???

    ibret olsun diye uğraşacağım ki başkalarının canı yanmasın ...

    yardımcı olan arkadaşlara teşekkürü borc bilirim



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nantenami -- 18 Ağustos 2015; 15:46:37 >







  • Eğer adam gerçekten bilmiyorsa paranızı geri isteyin aracı da iade edin adama , yok olmaz derse verin mahkemeye.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • aracı aldığım şahıs batık gözüküyor :( aracı iade ,üste para alıp olayı kapatma ,ve mahkemeye verme ihtimallerini anlattım ,param yok ver mahkemeye dedi ..!!
    tüketici mahkemesi ve ceza mahkemesi için başvuru yapmayı düşünüyorum..noterden ihtarname çekiliyormuş ama nasıl bir ihtarname çekiliyor onu bilmiyorum ..
  • Iste sahtakarlikta kalpazanlikta uzerimize yok allh belanizi versn!!Kizgin demiri alacan soguktarafini sokacan!!Mahkemeye verin hocam gecms olsn!!

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • şöyle bi durum söz konusu kesinlikle mahkemeye başvurunuz


    Dolandırıcılık 5237 S.K.'un 157. maddesinde: "Hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya başkasının zararına olarak, kendisine veya başkasına bir yarar sağla"mak şeklinde tanımlanmış ve olaya oto galericiler açısından bakıldığında: aynı Kanunun 158. maddesinde: "Dolandırıcılık suçunun;
    ...i) Serbest meslek sahibi kişiler tarafından, mesleklerinden dolayı kendilerine duyulan güvenin kötüye kullanılması suretiyle,...işlenmesi hali" nitelikli dolandırıcılık olarak düzenlenmiştir.

    Lakin 765 S.K. zamanında Yargıtay'ın verdiği aşağıdaki kararı da inceleyip somut durumunuzu değerlendirmenizi tavsiye ederim:

    Yargıtay 11. Ceza Dairesi, 28.01.2004 T., Esas: 2002/12983, Karar: 2004/219: "Dolandırıcılık suçundan sanıklar M____ G____ ve N____ K____'nın yapılan yargılamaları sonunda: TCK.nun 503/1 ve 522. maddeleri gereğince 1 yıl 1 ay hapis ve 541.666.666 lira ağır para cezasıyla mahkümiyetlerine, 250.000.000 lira maddi ve 250.000.000 lira manevi tazminata hükmedilmesine dair Niğde 2. Asliye Ceza Mahkemesinden verilen 8.11.2001 gün ve 2000/341 Esas, 2001/574 Karar sayılı hükmün süresi içerisinde Yargıtay'ca incelenmesi sanıklar ve sanık N____ vekili tarafından istenilmiş olduğundan dava evrakı C.Başsavcılığının bozma isteyen 5.11.2002 tarihli tebliğnamesi ile daireye gönderilmekle incelenerek gereği görüşüldü:

    KARAR : Dolandırıcılık suçunun oluşabilmesi için; failin bir kişiye kandırabilecek nitelikte hile ve desiselerle hataya düşürüp, onun veya başkasının zararına, kendisi veya başkasının yararına haksız bir çıkar sağlaması gerekmektedir. Hile nitelikli bir yalandır.Yalan belli oranda ağır, yoğun ve ustaca olma, "sergileniş açısından mağdurun denetleme olanağını ortadan kaldırmalıdır. Desise ise maddi nitelikteki fiil ve hareketlerle mağduru hataya düşürmek için kullanılan aldatıcı vasıtalardır. Kullanılan hile ve desiseler ile mağdur yanılgıya düşürülmeli ve bu yanıltma sonucu kandırıcı davranışlarla yalanlara inanan mağdur tarafından sanık veya bir başkasına haksız çıkar sağlanmalıdır.
    Hile ve desisenin kandırıcı nitelikte olup olmadığı olaysal olarak değerlendirilmeli, olayın özelliği, mağdurun durumu, fiille olan ilişkisi, kullanılan hilenin şekli kullanılmışsa gizlenen veya değiştirilen belgenin nitelikleri ayrı ayrı nazara alınmalıdır.

    Somut olayda; katılanın araba satın almak amacıyla piyasadan araştırma yaptıktan sonra sanık N____ K____'ya ait olup diğer sanık M____ G____'in oto galerisinde satışa çıkardığı aracı sağlam ve üzerinde gösterdiği şekilde kilometrede olduğu inancıyla satın aldığı, ancak kısa bir süre sonra araçla seyahat ederken otomobilin arıza yapması üzerine, Opel servisine götürdüğü, burada yapılan incelemede aracın satın alındığı sırada kilometresinden fazla kullanıldığı, kilometre göstergesi ile daha bir çok aksamının değiştirildiği, bu şekilde orijinalliğinin kaybolduğunun anlaşıldığı, sanıkların da suça konu aracın kaza sonucu tamir edildiğini bildikleri halde katılana sattıkları şeklinde gelişen olayda; sanıkların hile ve desise oluşturacak nitelikte yoğunlaşmış yalanları bulunmadığı gibi, otomobili satın almadan önce herhangi bir servis istasyonuna götürüp, orijinal olup olmadığını kontrol olanağına sahip olan katılanın denetleme istek ve imkanını da ortadan kaldırmadıkları, bu tablo içinde soyut yalan boyutunu aşmayan beyanlarla dolandırıcılık suçunun yasal unsurlarının oluşmadığı ve uyuşmazlığın hukuki nitelik taşıdığı gözetilmeden beraatlerine yerine yazılı gerekçelerle mahkümiyetlerine karar verilmesi,


    bir başka mahkeme sonucu

    T.C. YARGITAY

    15.Ceza Dairesi

    Esas: 2011/24601
    Karar: 2013/8497
    Karar Tarihi: 07.05.2013


    ÖZET: Araba alım satım işi yapan sanığın, katılana … marka aracı satarken aracın … kilometrede olduğunu söylediği ve göstergesinde oynama yaparak gerçek kilometresini gizlediği, ancak katılanın sonradan arıza yapan aracı servise götürdüğünde aracın gerçekte… kilometrede olduğunun anlaşıldığı ve böylece sanığın dolandırıcılık suçunu işlediği iddia olunan somut olayda; eylemin hukuki ihtilaf mahiyetinde olduğu anlaşıldığından unsurları itibariyle oluşmayan dolandırıcılık suçundan verilen beraat kararında bir isabetsizlik görülmemiştir.


    (5237 S. K. m. 157)

    Dava: Dosya incelenerek gereği düşünüldü;

    Karar: Dolandırıcılık suçunun oluşabilmesi için; failin bir kimseyi, kandırabilecek nitelikte hileli davranışlarla hataya düşürüp, onun veya başkasının zararına, kendisine veya başkasına yarar sağlaması gerekmektedir.

    Hile nitelikli bir yalandır. Fail tarafından yapılan hileli davranış belli oranda ağır, yoğun ve ustaca olmalı, sergileniş açısından mağdurun inceleme olanağını ortadan kaldıracak nitelikte bir takım hareketler olmalıdır. Kullanılan hileli davranışlarla mağdur yanılgıya düşürülmeli ve bu yanıltma sonucu yalanlara inanan mağdur tarafından sanık veya bir başkasına haksız çıkar sağlanmalıdır.

    Hilenin kandırıcı nitelikte olup olmadığı olaysal olarak değerlendirilmeli, olayın özelliği, fiille olan ilişkisi, mağdurun durumu, kullanılmışsa gizlenen veya değiştirilen belgenin nitelikleri ayrı ayrı nazara alınmalıdır.

    Araba alım satım işi yapan sanığın, katılana 2004 model Ford Fiesta marka aracı satarken aracın 87.000 kilometrede olduğunu söylediği ve göstergesinde oynama yaparak gerçek kilometresini gizlediği, ancak katılanın sonradan arıza yapan aracı servise götürdüğünde aracın gerçekte 150.000 kilometrede olduğunun anlaşıldığı ve böylece sanığın dolandırıcılık suçunu işlediği iddia olunan somut olayda; eylemin hukuki ihtilaf mahiyetinde olduğu anlaşıldığından unsurları itibariyle oluşmayan dolandırıcılık suçundan verilen beraat kararında bir isabetsizlik görülmemiştir.

    Sonuç: Yapılan yargılamaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, mahkemenin kovuşturma sonuçlarına uygun olarak oluşan kanaat ve takdirine, incelenen dosya kapsamına göre, katılanın yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle hükmün ONANMASINA, 07.05.2013 gününde oybirliği ile karar verildi.




  • nantenami N kullanıcısına yanıt
    Seat yetkili servisinin tek hatası var. Tüm km bilgilerini size söylememek. Bunun dışında yetkili servisler km'si oynanmış arabaya her zaman kayıt açabilirler. Km oynama veya oynamama sorumluluğu yetkili serviste değil.

    Şöyle düşünün. Adam km'si oynanmış araba alıyor. Bilerek veya bilmeyerek. Sonra yetkili serviste bakım yaptırmak istiyor. Yetkili servis km'si oynanmış deyip bakımdan geri mi çevirsin o arabayı. Böyle bir şey olabilir mi.

    Ben şöyle bir şey yaşadım. Bağdatlılar yetkili servisine gittim. Arabamın km'si oynanmış. Kayıt açmak istediler. Sistem son km rakamından daha düşük olduğunu tespit etti. Kayıt açmadı. Ben de km oynanma olayından haberdar olduğumu söyledim ve kaydın açılmasını istedim. Renault Mais merkezini aradılar. Kayıt açtılar.

    Başkaları da şöyle bir şey söylüyor. Km'si oynanmış arabayı TüvTurk nasıl muayeneye alırmış falan filan. Neden almasın. Adam km'si oynanmış araba almışsa ömrünün sonuna kadar muayenesiz mi dolaşacak.




  • emsal kararlar için teşekkür ederim ,bende 1 2 tane olumsuz sonuçlanan karar okudum ,ama iki mahkemeye başvurulabildiğini anladım hem tüketici mahkemesi (30 gün ) hem ceza mahkemesi (süresi yok )
    benim sorunum tüketici mahkemesinde izlenecek yol : ihtarname çekilip cevabını bekledikten sonramı mahkemeye gidilebildiği ve bu arada zaman aşımına ( 30 gün ) düşme durumu ki 7 günüm falan kaldı zaman aşımının dolmasına

    ve yetkili servis e neler yapılabileceği ,kanmam da ki en büyük sebep son servis kaydının normal olması
  • quote:

    Orijinalden alıntı: topaz42

    Seat yetkili servisinin tek hatası var. Tüm km bilgilerini size söylememek. Bunun dışında yetkili servisler km'si oynanmış arabaya her zaman kayıt açabilirler. Km oynama veya oynamama sorumluluğu yetkili serviste değil.

    Şöyle düşünün. Adam km'si oynanmış araba alıyor. Bilerek veya bilmeyerek. Sonra yetkili serviste bakım yaptırmak istiyor. Yetkili servis km'si oynanmış deyip bakımdan geri mi çevirsin o arabayı. Böyle bir şey olabilir mi.

    Ben şöyle bir şey yaşadım. Bağdatlılar yetkili servisine gittim. Arabamın km'si oynanmış. Kayıt açmak istediler. Sistem son km rakamından daha düşük olduğunu tespit etti. Kayıt açmadı. Ben de km oynanma olayından haberdar olduğumu söyledim ve kaydın açılmasını istedim. Renault Mais merkezini aradılar. Kayıt açtılar.

    Başkaları da şöyle bir şey söylüyor. Km'si oynanmış arabayı TüvTurk nasıl muayeneye alırmış falan filan. Neden almasın. Adam km'si oynanmış araba almışsa ömrünün sonuna kadar muayenesiz mi dolaşacak.

    aynı servise bakıma giden araçta 1 sene ara ile 135000 km oynamasını fark etmeyip kayda almayan servis ne iş yapar diye sorarım ?? ki garanti si olan arabalarda km bilgileri ile oynayın bakalım tavırları ne oluyor .!
    benim düşünceme göre o km bilgisini 2009 da da servise girdiğinde 295 000 olarak kayıt etmeli yada uyarı notu düşmeliydi

    kim arabanın yıl , yıltüm bakımlarını km bilgilerini takip ediyorki ?? herkez son bakım km sine bakar bu yetkili servisin vermiş olduğu güvencedir
    buda bu yazıyı okuyan arkadaşlarımıza iyi bi örnek olur




  • nantenami N kullanıcısına yanıt
    Dediğimi anlamadınız galiba. Servisin suçu km bilgilerini tümüyle söylemeyip son bir kaç km bilgisini söylemek. Bunun dışında km'si oynanmış arabaya servis kaydı açmamak gibi bir lüksü de, hakkı da yok. Neden km'si oynanmış araba getirdiniz. Servis kaydı açmıyoruz diyemez. Zaten böyle bir şey çok saçma olur. Bir şekilde kandırılıp km'si oynanmış araba alan adamın suçu ne. Adam bakımını yetkili serviste yaptırmak istiyorsa kim engel olacak.

    Ben bunu vurgulamak istedim. Ben arabamı aldığım zaman ortada tramer diye bir şey yoktu. Vardı da km bilgisi vermiyordu. TüvTurk'te km bilgisi vermiyordu. Sadece yetkili servis veriyordu. O da son iki bilgiyi verdi bana. Ben sürekli olarak yetkili servise götürüp bakım yaptırıyorum. Sıkıysa servis kaydı açmasınlar bakalım.
  • Tüketici mahkemesinden çözüm çıkmaz mal ve hizmet satın almamışsınız servisten. Satın aldığınız adama karşı hukuk mahkemesinde dava açılır.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • hocam mesaj bilgisinde son 3-4 muayenedeki km bilgisi geliyor orada gözden kaçırmıs olabilir misiniz diğer muayenelerdeki km bilgisi nedir?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Paco-De Lucia

    Iste sahtakarlikta kalpazanlikta uzerimize yok allh belanizi versn!!Kizgin demiri alacan soguktarafini sokacan!!Mahkemeye verin hocam gecms olsn!!

    Demirin soğuk tarafını sokarken sıcak tarafına eldiven giymek gerekli

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 2009da 295 bin olan araç muhtemelen şuan en az 400.000 km de
    400.000km deki aracı nasıl beğendiniz nasıl aldınız nasıl experttiz yaptılar anlamıyorum.hırsızın suçu çokta sizdede suç var.göz var nizam var dile kolay en az 400.000 km ya !



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi airarmada -- 18 Ağustos 2015; 21:24:51 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • airarmada A kullanıcısına yanıt
    İçindeki çok deforme olan parçaları orijinali ile değiştirmişlerdir. Motoru da yaptirildiysa anlaması zorlaşmış olabilir.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: airarmada

    2009da 295 bin olan araç muhtemelen şuan en az 400.000 km de
    400.000km deki aracı nasıl beğendiniz nasıl aldınız nasıl experttiz yaptılar anlamıyorum.hırsızın suçu çokta sizdede suç var.göz var nizam var dile kolay en az 400.000 km ya !

    Öyle ustalar varki yıllardır bu meslekte olduklarından pert aracı 0 gibi yapanlar bile var.

    Ama desenki aynı ustaya abi benim kapı boyanacak verir eline rengarenk kapıyı
  • 2009 yılında 162.000 km'de bakıma girmiş.
    Siz bu arabanın 2015 yılında 178.000 km'de olduğuna nasıl inandınız???

    6 yıl ve sadece 16.000 km.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Geçmiş olsun

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Gecmis olsun hic bisi olmaZ. ve kazanamazsiniz. Ha ilk sahibinden olsa belki evet. Ama 3 sahip gormus. Bosu bosuna mahkeme masrafi yapmayin. Binin pasa pasa

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • topaz42 kullanıcısına yanıt
    km bilgisi örnek doğuşta turkuaz programı vardır. km oynandıysa program sizi uyarır + servis danışmanı araç kaydı açarken fiziki hasar ve km girmek ve kontrol etmek zorunda.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.