Şimdi Ara

Klima neden yakıt harcar? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
47
Cevap
1
Favori
2.891
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Konuda ego lar tavan.  herkes birbirine laf sokma derdinde. Adam yazdığim yaziya laf söylüyor. Bilmiyorki neyimle yazdığımı ? 


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • zotacing kullanıcısına yanıt

    Biraz fazla yüklenmedin mi bana ha gayet bilmiyordum nedir yani anasını satiyim herkes egolu olmuş 


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sırtına 10 kilo yük bağlayalım ve su tüketimine bakalım mantık işte böyle hocam

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Esnaf_TV kullanıcısına yanıt

    Her uzmanın söylediğine körü körüne inanmamak lazım demek ki. Buyrun burada test edilerek kanıtlanmış. Ayrıca cam sonuna kadar açılacak diye de bir durum yok, hafif aralandığında yeterli serinliği verebiliyor, böylece aracın aero dinamisi etkilenmemiş olur. İsteyen istediği gibi kullansın ama sonuç olarak klimanın cam açmaktan daha fazla yakıt tükettiği ortada.


    Sekizsilindiryoutube
    Rotamızı aşağıdaki linkten inceleyebilirsiniz. A noktasından yola çıkılıp, B noktasında U dönüşü yapılıp C noktasında testi noktalıyoruz ve A noktasından ikinci teste başlıyoruz. Her seferinde tam tur atmaktayız. https://drive.google.com/open?id=1NQdsbjzx_UDfNs5-VKKe16iax3E&usp=sharing Klima ve cam açmanın yakıt tüketimine ne kadar etkisi olduğunu tespit etmek için bir video testi dizisine başlıyoruz. Bu doğrultuda farklı tip araçlarla farklı yol koşullarında testler yapacağız. Testimizin sağlıklı sonuç vermesi için aynı yol koşullarında klima "açık-cam kapalı", "klima kapalı-cam kapalı" ve "cam açık-klima kapalı" olarak 3 farklı test yaparak küçük ve büyük boydaki farklı motor tiplerine sahip araçların tüketim farkını hesaplamaya çalışacağız. Anlatım: Etem Sayın - Kurgu: Ege Batuhan Akgül
    https://www.youtube.com/watch?v=CvZiR2jrNz8


    Sekizsilindiryoutube
    Rotamızı aşağıdaki linkten inceleyebilirsiniz. A noktasından yola çıkılıp, B noktasında U dönüşü yapılıp C noktasında testi noktalıyoruz ve A noktasından ikinci teste başlıyoruz. Her seferinde tam tur atmaktayız. https://drive.google.com/open?id=1NQdsbjzx_UDfNs5-VKKe16iax3E&usp=sharing Klima ve cam açmanın yakıt tüketimine ne kadar etkisi olduğunu farklı araç sınıfları ve motorlar için tespit etmeye çalışıyoruz. Bu doğrultuda ilk testimizde 1.2lt turbo-benzin motora sahip bir B Segmenti HB araç test etmiştik. 2.testimizde E Segmenti 2.0lt turbo-benzin motora sahip bir E Segmenti pikap modeli test ediyoruz. Anlatım: Etem Sayın - Kurgu: Ege Batuhan Akgül
    https://www.youtube.com/watch?v=8aPIIUR8Osk




  • 16 derece düşük hızda fan ile 23 derece yüksek hızda fan arasında enerji tüketimi olarak fark olur mu peki ?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bir deli kuyuya taş atmış  

    klima neden yakıt harcıyor biliyor musunuz?

    termodinamik birinci yasası der ki; enerji, yoktan var edilemez; var olan enerji de yok edilemez.

    https://tr.wikipedia.org/wiki/Termodinamik_kanunlar%C4%B1


    klima gazı ise sıcaklık taşıyıcı görevi görür. bilimsel olarak soğuk üfleyen klima ters carnot çevrimi ile açıklanır. kafası çalışan arkadaşlar okuma yapmak isterse:

    https://tr.wikipedia.org/wiki/Carnot_%C3%A7evrimi


    bu gazın bizi serinletebilmesi için sıvı fazdan gaz fazına dönmesi gerekiyor. sıvı faza geçebilmesi için sıkıştırılmaya ihtiyacı var. bu işi kim yapar? kompresör yapar. kompresöre de yemini verirsen senin benim yerime bu işi seve seve yapacaktır. yem nedir? araba motorunun dönme enerjisi diyelim. o kadar kuvveti olan arkadaş elle çevirebilir.





  • double or nothing kullanıcısına yanıt
    Kompresörün çalışması arttıkça gücü arttıkça yakıt artar. Bunun yerine araç hareket etmeden soğutun (araç yolda olmadığından hiç zorlanmaz) yolda ara sıra tekrar açın. İyi cam filmi kullanırsanız klimanızı sürekli açamaya hiç gerek kalmayacaktır.

    Fan hızıda tabii ki yakıtı az da olsa artırır. Çok hesap yapmayın dediğim gibi gitmeden soğutun içeriyi öyle hareket edin.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Azıcık kafası çalışan adamın camları açınca paraşüt etkisi yapıp yakıt tüketimini arttıracağını anlaması gerekiyor illa araştırma mı bekliyorsunuz

  • Eski arabam Hyundai i30'du.


    Klima düğmesine bastığım anda rolanti yükselirdi.

    Özellikle yokuşlarda gazdan ayağımı çektiğimde klimanın etkisiyle motor freni çok fazla olurdu. Tüketim şehiriçinde 100 kmde en az 1-1,5 litre artardı.


    Şu anki aracım Toyota Auris'te hiç böyle birşey yaşamadım.

    Kuzenimin arabasıda Toyota Corolla ondada böyle birşey yaşamadım.


    Acaba klimanın etkisi motora az mı yoksa gücü aküden mi alıyor bilen var mıdır?

  • Cloud Nine kullanıcısına yanıt

    Klimanın çekişe etkisinin hissedilmesi aracın Tork'una ve Beygir gücüne bağlıdır. Benim işyeri aracım Mitsubishi L200 (460 Tork, 180 Bg), Klimanın açılması aracı hiç bir şekil de etkilemiyor. Kendi aracım Dacia Duster 1.0 Tce (100 Bg, 160 Tork) düz yolda klimayı hissetmezken, dik yokuşta Klima kendini az da olsa hissettiriyor. Önceki araçlarımdan Hyundai Admire kasa vardı 1,3 Motor, klimayı açtığın an da resmen araç yokuşta işkence çekiyordu.


    Günümüzde ki hiç bir yeni nesil araçta Klima kompresörü gücünü Krank tan almaz, hepsi elektriklidir ve gücünü Akü den alır.

  • Esnaf_TV kullanıcısına yanıt

    belgesel kanallardan birinde MythBusters bir deney yapmıştı; trafiğe kapalı bir pistte 2 tane aynı minibüs getirdiler depoyu tamamen boşalttıktan sonra ikisine de aynı litre yakıt koydular, biri camlar açık klima kapalı şekilde diğeri de tam tersi şekilde yanyana aracı sabit hızda kullanmaya başladılar bir müddet sonra her iki araç da 10-15 saniye aralıklarla yakıt bittiğinden stop etti.

  • Cloud Nine kullanıcısına yanıt
    Dizel mi araclar ? Dizellerde genelde pek hissetmezsin klimanin etkisini benzinlilerde cok yipratiyor :)

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Yeri gelmişken benimde bir sorum olacak.

    Yazın AC tuşuna basıp klimayı çalıştırmakla kışın AC tuşu kapalıyken kaloriferi çalıştırmak aynı etkiyi mi yapıyor? AC tuşu kapalı konumdayken fanı çalıştırıncada motora yük biniyor mu?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • sinoplu kullanıcısına yanıt

    dizelde fark ediyor mu bilmiyorum ama 1.4TSI Touran araçta yakıt detaylarında klimanın tüketimi de ayrı hesaplayıp gösteriyor, ortalaması 7 litre olan araçta klima tüketimi 0.4 litre /100km görünüyordu. yani yüzde 6-7 oluyor hocam.

  • gs09gs09 kullanıcısına yanıt

    Yok hayır i30 1.6 122 HP 157 nm torklu benzinli atmosferik araçtı.

    Şu an kullandığım Auris 1.33 100 hp 128 nm torklu LPG'li araç.


    Asıl Auris'te hissetmem gerek. Hem tork hem hacim hem beygir düşük üstelik lpg li.

    Ama klimanın çekişe etkisini hiç hissetmiyorum. Resmen acaba aküden felan mı alıyor gücü diye düşünmeye başladım. Gerçi böyle birşey imkansız gibi ama.

  • Isterse bi dunya yaksin daha araca biner binmez klima acarim gittigim yere kadarda acik durur

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Cloud Nine kullanıcısına yanıt
    Auris büyük ihtimalle cvt olduğu için hissetmiyorsunuz.Aklıma başka bir şey gelmiyor açıkçası araçla alakası yok iyi kötü hissettirir her türlü özellikle bu hacimde.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Téquila kullanıcısına yanıt

    Manuel bendeki.

    1.33'ler tek donanım, tek motor, tek vites seçeneği.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Téquila

    Auris büyük ihtimalle cvt olduğu için hissetmiyorsunuz.Aklıma başka bir şey gelmiyor açıkçası araçla alakası yok iyi kötü hissettirir her türlü özellikle bu hacimde.
    Bazı Toyota modellerinde direk kayisa bağlı bı kompresör yerine elektrik beslemeli ve alternatörden güç çeken bı kompresör kullanabiliyor bundan olabileceğini dusunuyom

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.