Şimdi Ara

Krokili fotolu kaza, kusur kimde? (SONUÇLANDI)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
0
Favori
1.592
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Sonuç olarak Kusur %100 A aracına verildi.

    Ben beyaz renkli B aracıyım. Kusur kimde ? Trafik şubede görevli arkadaşlar yanıtlarsa süper olur.


    edit : aşağıda bir arkadaş harika çizim yapmış buyrun : Krokili fotolu kaza, kusur kimde? | DonanımHaber Forum (donanimhaber.com)


    18.07.1997 tarihli 23053 sayılı resmi gazetede yayımlanan KARAYOLLARI TRAFİK YÖNETMELİĞİ ne göre ekte krokisi yer alan araçların hangisi ne oranda kusurludur, geçiş hakkı kime aittir bununla ilgili net bir bilgi bulamadım.


    Yol verme yani geçiş hakkı olarak ilgi yönetmeliğin 109/b-8 de "Dönüş yapan sürücüler, doğru geçmekte olan araçlara," denilmekte, 109/c-3 de ise "Motorlu araçlardan soldaki, sağdan gelen araca," denilmekte.


    Çizilen krokide yönler ok işareti ile gösterildi.


    Krokide, okyanus sokak tek yöndür, yani tomruk sokak yada engin sokaktan okyanus sokağa dönüş yoktur, dolayısıyla engin ve tomruk sokak birleşimi T kavşak olarak değerlendirilebilir.

    Engin ve tomruk sokak gidiş geliş çift yöndür.

    Tomruk sokak engin sokakla kesiştiği noktada sonlanmaktadır.

    Engin ve tomruk sokak için ana yol tali yol ayrımı yapacak herhangi bir levha olmayıp engin ve tomruk sokaklardan birbirine dönüş serbesttir. 


    Soru : Bu kazada 109/b-8 maddesi mi işletilir yoksa 109/c-3 maddesimi.


    Eski eğitim videolarında ben haksızım, yeni nesil ehliyet kitaplarındaki sorularda ve bir kaç yeni web sitesinde ben haklıyım. Bir çok kaza durumu verilmiş internette resmi olarak ama hiçbiri bu kazaya örnek değil.



    Krokili fotolu kaza, kusur kimde? (SONUÇLANDI)



    Sokakların konumu renkli oklarla gösterildi. Engin sokak düz ilerliyor. tomruk ve okyanus sokaklar ise engin sokak üzerinde sonlanıyor.


    Krokili fotolu kaza, kusur kimde? (SONUÇLANDI)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xenofx -- 15 Aralık 2021; 18:47:37 >







  • A aracı tomruktan çıkıyorsa haklı, okyanustan çıkıyorsa hatalı. Sokağın orada bitmesi önemli değil, biri sokak iken diğeri cadde ise fark eder.
  • İkiside sokak olduğu için eğer karşıya geçiyor olsa suç sende olacaktı ama karşısı tek yön olduğu için senin hali hazırda gittiğin sokağa bağlanmak zorunda o yüzden bence karşıya verilmesi lazım kusurun. Yani okyanus sokak çift yön olsa idi sen kusurlu olurdun ama şu durumda bence karşısı kusurlu.
  • hiç tali, ana yol, dur, yol ver tabelası vs yok mu? yoksa T ise yolu biten yol verir yani gri yol vermeli. T değilse sağdan gelen düz gidecekse yol verirsin ancak sağdan gelen düz gitmeyecekse de sağa ya da sola dönecekse beklemeli. her sağdan gelen haklı değil.

  • Beyaz arac hatali. Esit kollu kavsak. Yollar birbirine ustun degil. Beyaz arac saginda arac varken yola kesinlikle devam etmemeli. Bir surucu esit kavsaga geldiginde tek yon mus T kavsakmis, nereye donecekmis muhasebesi yapilmaz. %100 beyaz arac hatali.
  • Arkadaşlar ilk mesajda yazdım yollar eşit hepsi sokak, yeni nesil ehliyet kursları videolarına baktım, T kavşakta düz giden araç geçiş hakkına sahip, dönüş yapacak olan beklemek zorunda(çok eski TRT arşiv videolarında ise tersi söz konusu). Okyanus sokak yokmuş gibi düşünün çünkü orası tek yön oraya araç giremez(ki aslında araç oraya giriyor, çünkü orayı hep çift yön kullanıyor herkes). Diğer türlü olsa eşit yollar olduğunu düşünün ve siz düz gitmenize rağmen onlarca sokak sizin yolunuza katılsın, bu durumda sürekli sağdan araç geliyormu diye durmanız gerekir, sağdan gelenlerde nede olsa yol benim hakkım diye bodoslama dalsınlar yola böyle birşey olmaz.

    Kaza küçük olduğu için karşı tarafın 8/8 kusurlu olacağını düşünüyorum. Kaza büyük olsa hız ve dikkatsizlik ten 6/8 verebilirlerdi, çünkü kavşakta dur tabelasında durmayan aracın yaptığı kaza da %75 aldı, durmamasına rağmen, diğerinin kusur sebebi ise geçiş hakkı olan aracın bariz hızlı olup vurduğu gibi ortalığı dağıtmasıydı.




  • Kaygerya kullanıcısına yanıt

    Bu durum 4 lü kavşaklarda geçerli.

  • AtesHırsızı kullanıcısına yanıt

    Evet eğitim videoları ve soru bankalarında cevaplar böyle. Bende böyle olacağını düşünüyorum.

  • büdünün kaşı kullanıcısına yanıt

    Okyanus sokak girilmez tabelası haricinde hiçbir uyarı yok.

  • Yönetmelikte öncelik sıralamasına bakmak gerekir. Krokiden a aracının dönüş yaptığı b aracının doğru istikamette gittiği anlaşılıyor. Buna göre a nın b yi beklemesi gerekir. İkiside doğru istikamette gitmiş olsa ve işaretlemelerle kavşak yoğunluğu belirtilmemişse ozaman sağdan gelenin öncelik hakkı doğar.
  • xenofx X kullanıcısına yanıt

    o zaman benim dediğim gibi. benden sonra yazan elemanın yazdığına bakma. böyle tipler yüzünden trafikte her gün sürprizler ile karşılaşıp milletin hatalarını örtmeye çalışıyoruz. birde biliyomuş gibi muhasebe tutuyor ona bakılmaz buna bakılmaz diye.


    he gri araç tek şartta haklı olur o da iyice yola çıkmış olsaydı ve beyaz araç arka tamponuna yakın vursaydı adam yolu geçmiş olurdu beyaz araç dikkat etmesi gerekirdi dersin. ama öyle bi şey de yok.

  • Size degil karsi tarafa patlamasi lazim olayin. Ama bu ulkede hicbir seye guvenmeyeceksin. Sana da kusur verebilirler. Ters yonden, girilmeyecek bir sokaga girmeye calisirken kazaya karismis. Gecmis olsun

  • büdünün kaşı kullanıcısına yanıt

    Ona bakmıyorlar maalesef benim yaşadığım bir kazada sağ arka tekerime vuran okul minibüsü haklı çıktı ben haksız çıktım (Sağımdan geldiği için yol vermem gerekiyormuş) yani öne arkaya vurması önem arz etmiyor eğer yollar eşit olarak geçiyorsa...

  • dur tabelası yoksa kontrolsüz kavşaklarda yol sağdan gelenin. dolayısı ile kusur beyaz araçta, geçmiş olsun.

  • diatta1903 D kullanıcısına yanıt

    4 lü kontrolsüz kavşaklarda dediğiniz doğru, t tipi kavşaklarda ise geçiş hakkı düz giden araca ait.

  • Krokiyi yanlış çizmişsiniz. Bu yüzden haksız çıkmanız olası.


    Okyanus sokak sizin gidiş yönünüze göre daha geride kalıyor. Tomruk sokak daha ileride. Yani 4 yol kavşağı olarak değerlendirmemek gerekir. Normalde T kavşak olarak değerlendirilmesi gerekir. Ama siz krokide farklı çizmişsiniz.



    Size güzel bir kroki çizeyim. Bununla itiraz edebilirsiniz.


    Krokili fotolu kaza, kusur kimde? (SONUÇLANDI)
    Krokili fotolu kaza, kusur kimde? (SONUÇLANDI)




  • kroki harika olmuş :) yalnız okyanus sokak zaten ters yön olduğu için çok bir şeyi değiştirmiyor. sağdaki harita çizimi de hatalı sayılır baya ayrı göstermişler, çünkü baya geniş bir katılım sağlıyor okyanus sokak, engin sokakla birleştiği yere bir göbek konsa olur öyle geniş. krokiye koyduğunuz araç da aynısı olmuş :) sunrooflu :)




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xenofx -- 11 Aralık 2021; 18:10:35 >
  • xenofx X kullanıcısına yanıt

    Araç renklerini de kazaya göre özellikle seçtim. Sunroof tesadüf oldu sanırım.

  • Kusur %100 A aracına verildi.
  • xenofx X kullanıcısına yanıt
    Geçmiş olsun hocam takipteydim sevindim adınıza .
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.