Şimdi Ara

Kumarbaz Argümanına Karşı Bir Deneme

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1
Cevap
0
Favori
346
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Kumarbaz argümanı nedir? Kumarbaz argümanı, tanrının varlığı ve yokluğu konusunda yarar-zarar hesabı yaparak tanrıya inanmanın tanrıya inanmamaktan daha yararlı olduğunu, dolayısıyla tanrıya inanmamız gerektiğini öne süren düşünüş biçimidir. Çünkü, bu hesaba göre, tanrıya inanan kişide inanmayan kişide yanılabilir. Eğer ki, tanrı yoksa, tanrıya inananda, inanmayanda herhangi bir zarara uğramaz. Ancak tanrı varsa, tanrıya inanan bu işten yararlı çıkacak, inanmayan ise azaba mahkum olacak -yani zarara uğrayacaktır. Dolayısıyla tanrıya inanmak daha yararlı olduğu için tanrıya inanılmalıdır.

    Öncelikle, bir iddianın inandırıcılığı yarar-zarar hesabıyla değil, o iddiayı destekleyen olgularla paraleldir. Bundan ötürü kumarbaz argümanı tanrıya inancı sevketme konusunda oldukça içi boş, yetersiz bir argümandır. Zaten tanrıya inanan bir kişi inancını pekiştirirken, tanrıya inanmayan bir kişi için ise inanca sevkedecek bir neden sunmaz.

    Öteki taraftan, gerçek olmasının imkanı doğrulanmamış iddialar, içi boş, anlamsızdır. Aynı düşünce biçimiyle binbir türlü absürd argüman ortaya konabilir. Sözgelimi, uçan balinaların varolduğuna inanmalıyız. Çünkü, uçan balinalar yoksa varolduğuna inananda, inanmayanda zarara uğramaz. Ancak, uçan balinalar var ise, inançlılar bir gün onu keşfedip zengin olurken inançsızlar ise hiçbir şey kazanmaz. O halde, uçan balinaların varolduğuna inanmak inanmamaktan daha yararlı olduğu için uçan balinaların varolduğuna inanmalıyız. Ancak ben, bu argümanı kullandığımda hiç kimsenin uçan balinaların varolduğuna inanacağını sanmam. Neden? Çünkü uçan balinaların varolduğuna işaret eden bir olgu bulunmadığından ötürü yarar-zarar hesabıda anlamsızdır. O halde, bir iddiayı destekleyen olgu yok ise yarar-zarar hesabı anlamsızdır.

    Sonuç olarak, bir kişi karşısında ki insanı tanrının varolduğuna inandırmak istiyor ise yarar-zarar hesabı yapmak yerine tanrının varolduğuna işaret eden olgular getirmelidir. Aksi takdirde öne sürülen argümanın içi boş olur.
    _________
    http://esteticus.blogspot.com.tr/?m=1



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Homo Esteticus -- 17 Temmuz 2016; 22:34:27 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.