Şimdi Ara

LCD ler Hakkında Genel Bilgi - Yeni Başlayanlar İçin.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
31
Cevap
0
Favori
5.588
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • ÖNEMLİ NOT : AŞAĞIDAKİ BİLGİLERİN HİÇBİRİ BULUNMAZ HİNT KUMAŞI DEĞİLDİR. HAKEZA İNTERNETTEN EDİNDİĞİM BİLGİLER VASITASI İLE YAPMIŞ OLDUĞUM CİHAZLARA AİT TECRÜBELERİMİN PAYLAŞIMIDIR. BİRAZ ARAŞTIRMA HUYUNUZ VAR İSE HEPSİNE İNTERNET ÜZERİNDEN KOLAYLIKLA ULAŞABİLİRSİNİZ.

    Arkadaşlar son günlerde forumumuz üzerinde LCD konusunda bir çok arkadaşımızdan yardım talepleri ve VCD min DVD min Saatimin Doğan görünümlü Şahinimin Ferrari gibi Tempramın LCD sini kullanabilir miyim gibi başlıklar açılmakta olduğunu görünce bu tarz mesajların hem forumu aşırı şişirmesini önlemek hemde 4-5 yıldır oluşturmuş olduğum arşivi paylaşarak bir nebze olsun yeni başlayacak arkadaşlara yardımcı olmak amacı ile bu başlığı açmayı uygun gördüm. Umarım yeterince ve gereğince faydalanabiliriz. Teknik detaya çok fazla girmeden sadece kasa modlamada v.s. de yardımcı olabilecek pratik bilgiler vermeye çalışacağım.

    VCD DVD Saatimin LCD sini kullanabilir miyim ?

    HD44780 çipsetine sahip değil ise hayır (mevcut yazılımlar bu çipseti destekliyor ve paralel porttan bağlanabilmesini sağlıyor). Bu sebeple bu tarz LCD ler de amaca özel olarak üretilip çok daha az veya fazla detaya sahip kontrol yongaları kullanıldığından bunların bağlanabilmesi mümkün değildir.

    Her Bilgisayarda Çalışır mı ?

    Paralel port bağlantısı olan çoğu bilgisayarda evet, bazı modellerde tam olarak nedeni bilinmesede paralel port olmasına rağmen cihazların doğru çalışmadığı gözlemlenmiştir. Burada önemli bir nokta da LCD ile paralel port arasında kullanılacak olan kablonun 40 cm den daha uzun olmamasıdır. Hakeza çalışmıyor denilen birçok LCD nin ara kablonun 10 15 cm civarında kısaltılmasından sonra çalıştığıda gözlemlerim arasındadır.

    LCD Nedir ?

    LCD kısaca (liquid crytsal display) sıvı kristal ekran harflerinin kısaltılmışıdır. Basitçe içerisindeki sıvı kristaller elektrik akımı ile renk değiştirirek görüntüyü oluşturur ve görünür olmasını sağlarlar.

    Karakter LCD Grafik LCD ?

     LCD ler Hakkında Genel Bilgi - Yeni Başlayanlar İçin.


    Karakter LCD ler adlarından da anlaşılacağı üzere karakter bazlı gösterim ve benzer endüstriyel uygulamalar için geliştirilmiş olup ; 1/2/ 4*8 - 1/2/4*16 - 1/2/4*20 - 1/2/4*28 - 1/2/4*40 gibi başında satır sonunda da sütün sayısı olmak üzere karakterleri göstermektedirler. Bizim modlamada kullanacak olduklarımız ve geneli HD44780 (hitachi üretimi orjinal entegre) ve bunun uyumlusu olan KS066 kontrol çipine sahip modellerdir bu modellerle ilgili olarak internet üzerinde envai çeşit şema v.s. bulunmaktadır. Önemli nokta : Bağlamayı düşündüğünüz LCD ye ait özellik tablosu mutlaka elinizde bulunmalı yada internetten temin edilmelidir (Hakeza herbiri 14 - 16 gibi bağlantı noktasına sahip olmakla birlikte, bağlantı noktalarının yerleri standart değildir, üreticiden üreticiye değişebilmektedir). Bu sebepledir ki bağlantı yapmadan önce mutlaka elimizde özellik tablomuzun olması gereklidir. Temel bağlantıları voltaj 8 adet data hattı aydınlatma yazma okuma resetleme uçları şeklinde olup bunlar üreticiden üreticiye farklılık göstermektedir.

     LCD ler Hakkında Genel Bilgi - Yeni Başlayanlar İçin.


    Grafik LCD ler yine isimlerinden anlaşılacağı üzere grafik tabanlı gösterim için geliştirilmişlerdir (buradaki avantajımız aynı zamande karakter gösterebilmeleri ve kullandığımız truetype yazı tiplerinin de grafik olarak gösterilebilmesi sebebi ile Türkçe karakterleri kullanabilme özgürlüğümüz ve de ekranın daha geniş olması sebebi ile hem görsel açıdan daha güzel hemde genişlik sebebi ile daha rahat kullanım sağlamalarıdır). Grafik LCD ler de de değişik üreticilere ait çipler kullanılmakta olup paralel bağlantılı olarak faydalanabilmemiz için KS0108 Toshiba T6963C ve Epson SED1335 v.s. ve uyumlu olan çiplerin kullanılmış olduğu LCD leri seçmemiz gerekmektedir. Grafik LCD lerin bağlanmaları durumunda karakter LCD lerden temel farkları donanımsal olarak Grafik LCD ler ekranı ikiye bölünmüş olarak çalışıp CS1 ve CS2 uçlarından gelen veriler doğrultusunda tam görüntü göstermektedirler. Genelde 18 22 pin arası pine sahiptirler.

    NOT : Grafik LCD lerin bazı modellerinde aydınlatma CCFL tüplerle yapılmaktadır bu tarz bir LCD niz var ise CCFL çeviricisini de ayrıca temin etmeniz gereklidir. Bazı grafik LCD ler de de -22 V gibi voltaj değerlerine ihtiyaç duyulmaktadır elinizde bu tarz bir LCD var ise -22 V u temin edebileceğiniz bir voltaj çevirici devreye ihtiyacınız olacaktır.

    Bağlantı ? Nasıl ?

    Paralel Bağlantı Noktası:

    HD 44780 uyumlu olan karakter LCD lerin en sık kullanılan bağlantı şekli paralel bağlantı noktasından bağlantıdır.

    Avantajları : Fiyat. LCD sadece paralel kablo ve iki yada 1 adem trimpot yada potansiyometre vasıtası ile bilgisayara bağlandığından maliyet olarak en uygun çözümdür.

    Dezavantajları : Paralel kablo bağlantısının kasanın arkasından alınma zorunluluğu (estetik açıdan her ne kadar kasa arkası görünmesede hoş olmayan ve sağlıksız görünüm, kablo uzunluğunun 40 cm üzerinde olamaması (LCD niz tesadüfen çalışabilir ama birgün çalışmayı sebepsiz yere durdurabilir, daha da kötüsü herşey tamam olsada hiç çalışmayabilir), her bilgisayar ile uyumlu olmaması günümüzde yavaş yavaş üreticiler standart paralel bağlantı noktalarını bıraktıkları için ve de bazı paralel bağlantı noktalarının uyum sorunları sebebi ile çalıştıramama. Ekstra güç bağlantısı gerekliliği.

     LCD ler Hakkında Genel Bilgi - Yeni Başlayanlar İçin.


     LCD ler Hakkında Genel Bilgi - Yeni Başlayanlar İçin.


    Denenmiş ve çalışır paralel bağlantı şemaları üstteki HD44780 karakter alttaki KS0108 grafik LCD ler için.

    Seri Bağlantı Noktası :

     LCD ler Hakkında Genel Bilgi - Yeni Başlayanlar İçin.


    Seri arka panel sayesinde yine HD44780 ve uyumlu LCD leri bu sefer seri bağlantı noktasından bağlayabilmekteyiz.

    Avantajları : Daha sağlıklı veri iletimi.

    Dezavantajları : Seri arka panellerin ayrıca modül olarak satılması, kolay kolay bulunamaması, paralel bağlantı noktasında olduğu gibi kablonun dışarıdan alınma zorunluluğu ve aşırı fiyatı olarak sıralayabiliriz. Ekstra güç bağlantısı gerekliliği.

    USB Bağlantı Noktası :

     LCD ler Hakkında Genel Bilgi - Yeni Başlayanlar İçin.


    Bu çözümde ise USB bağlantı noktası vasıtası ile başka hiçbir kabloya gerek duymadan bağlayabilmekteyiz.

    Avantajları : Daha hızlı sağlıklı ve verimli iletim. Kablo uzunluğu konusunda kısıtlamaların ortadan kalkması, ekstra güç bağlantısına ihtiyacı ortadan kaldırması. Uyum sorunu yaşanmaması USB bağlantı noktaları günümüzde her bilgisayarda mevcut olduğundan dizüstü bilgisayarlarınız da dahil bütün bilgisayarlarda uyum sorunu yaşamadan kullanılabilmesi. USB port sayesinde güç ve data iletimine ait kabloların tek bir kabloya toplanması ve kablonun kasa içinden kullanılabilmesi.

    Dezavantajları : 4*40 karakter LCD desteğinin olmaması. Görece olarak fiyatının pahalı olması (buradaki göreceliğin geldiği yer paralel ile karşılaştırınca evet pahalılar (sebep ; kullanım zorunluluğu olan entegre devrelerin pahalılığı) , seri ile karşılaştırınca daha ucuzlar) .

    Kablosuz Bağlantı :

    Henüz test aşamasında ve şu an için kullanıcıların ödemeye katlanamayacakları maliyetler ile gerçekleştirilebiliyor.


    Arkadaşlar şimdilik vaktim olmadığından bu kadar yazdım. En kısa sürede elimdeki mevcut bilgileri, resimleri, özellik tablolarını, bağlantı şemalarını v.s. yi ekleyerek bu başlığı geliştirmeye çalışacağım.

    NOT : Buraya kadar yazılan bilgiler tamamen şahsi tecrübelerim olup henüz herhangi bir yerden alıntı yapılmamıştır.


    Edit : Bağlantı şekilleri hakkında anlatım eklendi. Yakında bağlantı şemaları ve görsel öğeler ile anlatım desteklenecektir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Agent_WD40 -- 27 Şubat 2008; 19:53:39 >







  • iyi bir açıklama konu hakkında bilgisi olmayanlar yada soruları olanlar için çok iyi oldu gerçekten konu için teşekkürler.Kolay gelsin
  • Çok kısıtlı girizgah kısmı devamı gelecek merak etmeyin :).
  • bu faydalı bilgiler için teşekürler
  • ellerine sağlık agent...bunlar bi çok arkadaşımızın işine yarayacaktır
  • teşekkürler bilgiler için
  • hocam güzel çalışma
  • Ben teşekkür ederim arkadaşlar. En kısa sürede bir LCD Nasıl ? başlığı olarak şekillendirmeye çalışacağım detay bilgileri de artırabilirsem sanırım admin veya moderator arkadaşlarımız da gerekli ilgi ve şefkati göstererek üst konu yaparlar kanaati içerisindeyim :) .
  • Faydalı bi konu tesekkürler..
  • Ben teşekkür ederim. Daha da zenginleşecek paralel bağlantı şemaları ve USB LCD nasıl yapılır gibi konular eklenecek.
  • quote:

    Vcd DVD Saatimin LCD sini kullanabilir miyim ?

    HD44780 çipsetine sahip değil ise hayır (mevcut yazılımlar bu çipseti destekliyor ve paralel porttan bağlanabilmesini sağlıyor). Bu sebeple bu tarz LCD ler de amaca özel olarak üretilip çok daha az veya fazla detaya sahip kontrol yongaları kullanıldığından bunların bağlanabilmesi mümkün değildir.


    ben aksini düşünüyorum çok daha basit sistemli lcdler çoğu.. ancak hemen hemen hepsi programlanabilir olmadıkları için anlık değerler ya da datasal bilgiler(örn sıcaklık, internetten haber, hdd durumu gibi) okutmak çok farklı elektronik kartlarla olur.. bizim yapabileceğimiz anca uçları bulup o çizgilerle şekil çizmek ya da bi kaç harf çıkartıp kısa bi kelime yazmak ve sabit kalması türünde olabilir..
    bu konun benzeri daha önceden vardı ancak kendinden eklentiler ekleyip tekrar yayınladığın için teşekkürler..




  • Haklısın ama kimse LCD ler bu kadar ucuzlamışken tutup o o LCD lerin ki özel yapıldıklarından datasheeterini bulmak imkansıza yakın boşu boşuna uğraşmamalı diye yazıldı.

    2. cisi sevgili necbettin kardeşim ben herhangi bi yerden alıntı yaparak yazmadım bunu tamamen kişisel tecrübelerimin sonucudur 2003 yılından bu yana LCD lerle hobi ve iş amaçlı uğraştığımdan, artı burada fazla teknik detaya girmedim yukarıda da yazdığım üzere sadece PC ile kullanabilmek için gerekenleri yazmaya çalıştım.

    Saygılar.


    quote:

    Orjinalden alıntı: necoinside

    quote:

    Vcd DVD Saatimin LCD sini kullanabilir miyim ?

    HD44780 çipsetine sahip değil ise hayır (mevcut yazılımlar bu çipseti destekliyor ve paralel porttan bağlanabilmesini sağlıyor). Bu sebeple bu tarz LCD ler de amaca özel olarak üretilip çok daha az veya fazla detaya sahip kontrol yongaları kullanıldığından bunların bağlanabilmesi mümkün değildir.


    ben aksini düşünüyorum çok daha basit sistemli lcdler çoğu.. ancak hemen hemen hepsi programlanabilir olmadıkları için anlık değerler ya da datasal bilgiler(örn sıcaklık, internetten haber, hdd durumu gibi) okutmak çok farklı elektronik kartlarla olur.. bizim yapabileceğimiz anca uçları bulup o çizgilerle şekil çizmek ya da bi kaç harf çıkartıp kısa bi kelime yazmak ve sabit kalması türünde olabilir..
    bu konun benzeri daha önceden vardı ancak kendinden eklentiler ekleyip tekrar yayınladığın için teşekkürler..




  • yo ben alıntı olduğunu iddaa etmedim öyle bi izlenim bıraktıysam özür dilerim ben tekrar açıkladığın için teşekkür etmek istedim ve "benzeri" ifadesini de kullandım bu yüzden..
  • :) . Özür dileyecek birşey yok necbettin kardeşim ama " bu konun benzeri daha önceden vardı ancak kendinden eklentiler ekleyip tekrar yayınladığın için teşekkürler.. " şu cümle senin bir mesajına yazılsa nasıl anlarsın diye sorayım :). Gayet açık altı çizili cümleden anlaşılacak mesaj ama olsun.

    Saygılarımla,
  • entegre fiyatları ne kadar?
  • Bilgiler için teşekkürler..
  • bilgiler için teşekkür ederim
  • Arşive aldım , sağol bilgiler iiçin.
  • emeğine sağlık çok faydalı bir çalışma olmuş...
  • Nokia 6600 ekranı yapılırmı bilgisayara acaba bi bilgisi olan varmı bu konuda.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.