Şimdi Ara

Materyalizm Ve İdealizm Bağlamında Benlik Ve Özgür İrade

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
562
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Biz kendimizin varolduğundan ve içinde bulunduğumuz durumu kontrol ettiğimiz konusunda hiç şüphe etmeyiz. Peki, gerçekte "ben" ve "özgür irade" varmıdır? İşte bu yazıda benlik ve özgür irade kavramları iki varlık görüşü olan materyalizm ve idealizm bağlamında ele alınacaktır. Ve bu bakış açısından yola çıkarak çeşitli sorular ortaya atılıp cevaplanacaktır.

    İlk olarak, materyalizmi tanımlamakla başlayalım. Materyalizm nedir? Materyalizm, herşeyin madde olduğunu söyleyen dolayısıyla madde dışında bir şeyin varolmadığını iddia eden felsefi akıma verilen addır. O halde, materyalist bakış açısından biz insanlarda var isek maddeden oluşmuş olmalıyız. Burada bir soru sormak zorundayım, madem ki insan kendi kendini yöneten bir benlik ve irade sahibi varlık, o halde insan-olmayan maddeler nasıl hareket etmektedirler? Bunun cevabını bilim vermiştir: etki-tepki yasası ile hareket etmektedirler. Ancak burada şöyle bir sıkıntı vardır, insanda bir maddedir. Dolayısıyla insanda etki-tepki yasasına dahildir. O halde bizi bir süreç içinde olan ancak insan-olmayan elemanlardan ayıran şey nedir? Bizde etki-tepki yasasına göre hareket ettiğimize göre bizi öteki elemanlardan ayıran bir fark yoktur. Bizim hareketlerimizde etki-tepki yasası uyarınca belirlenmiştir.

    O halde materyalist bakış açısından benlik ve özgür irade nedir? Materyalist bakış açısına göre aynı sürece dahil olan insan olan ve insan olmayan elemanlarda maddenin etki-tepki yasasına dahil olduğundan, kişinin süreç içinde bir iradesi yoktur. Tabiri caizse bir "figüran"dır. Kişi sürecin sonuçlarını farkettiğinden ancak nedenlerini görmediğinden ötürü o sonuçların çıkmasını sağlayan şeyin kendisi olduğunu yani o sürecin nedeninin kendisi olduğunu zanneder. İşte özgür irade kavramıda burda ortaya çıkar çünkü kişi olay üzerinde kontrolünün olduğunu zanneder. Olay üzerinde kontrolü olduğunu zannetmesi için bir "ben" varsaymak zorundadır. Dolayısıyla materyalist bakış açısından "ben" ve "irade" diye bir şey yoktur. Bunlar, insanın eksik ve yanlış farkındalığından doğmuş yanılsamalarıdır. Çünkü kişi olayın sonuçları yerine nedenlerine odaklansaydı, o olay üzerinde kontrolü olmadığını görürdü.

    Materyalizmin bir "ben"e ve iradeye imkan tanımadığını anlattık. Materyalizm için ben ve irade eksik ve yanlış farkındalığın ürünüdür. Peki, idealizm içinde durum aynımıdır? Aslına bakılırsa idealizmin kendisi maddenin bir yanılsama olduğunu ve gerçeğin maddeden öte olduğunu söyler. O halde idealist bir bakış açısıyla insanın bedenini ruhun kontrol ettiğini, bu ruhunda maddeden öte bir varlığa sahip olduğunu varsayarsak benlik ve özgür iradeye imkan doğmuş olur. Sonuçta benlik ve özgür iradenin materyalizmde imkanlı olmamasının sebebi o kavramların etki-tepki yasasına dahil olan maddede aranmasaydı. O halde, etki-tepki yasasına dahil olmayan bir ruhun varolduğu varsaymak benliği ve iradeyi kurtarır.

    Öteki taraftan, özgür iradeyi hep "birşeyleri kontrol etme yetisi" olarak ele aldık. Yani kişinin içinde bulunduğu süreci yönlendirme yetisi olarak ele aldık. Peki ya sürece boyun eğmek yerine farkındalığımız sayesinde sürece karşı koyarsak, buda bir irade sayılmazmı? Sanırım bu şekilde bir irade varolabilir. Bir sürece karşı koymak için o sürecin nedenlerinin farkedilmesi gereklidir. O halde kişinin bir yanılsama içinde yaşaması iradesiz bir biçimde hayatını sürdürmesini sağlarken, içinde bulunduğu sürece "evet" yerine nedenlerini farkedip "hayır" demek iradeyi ortaya çıkartır.

    Sonuç olarak, materyalist bakış açısında benlik ve özgür iradeye yer yoktur çünkü maddenin kanunları buna izin vermez. Ancak idealist bakış açısında, maddeden öte bir gerçeklik tanımlandığından, o gerçeklikte bir ruh varsayabilir ve bir benlik ve özgür irade imkanlı olabilir.
    _______________
    http://esteticus.blogspot.com.tr/?m=1

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • Düşünmeyi ya da herhangi bir eylemi yapmamızı sağlayan beyin de sonuçta bir maddedir yani materyalizm de aslında ben fikir irade gibi kavramlar vardır yapacağımız herhangi bir şeyin bazen sonuçlarını düşünürüz irade budur yani materyalizmin içerisinde yer almayan şeyler ruhlar başka dünyalara ait varlıklar olabilir sadece fikrim kişisel tabi



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ŞokBıçaklıZed -- 22 Temmuz 2016; 19:29:39 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İdealizmde madde gibi etki-tepki yasasına dahil olmayan bir ruh varsayılabileceğinden irade ve benlikte varsayılabilir. Ancak, materyalist bakışta herşey madde olduğundan ve herşey gibi bizde madde olduğumuzdan bir süreci yönlendiren değil, o sürece boyun eğen elemanlar olarak varsayılabiliriz ancak.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.