Şimdi Ara

MD5 değerleri farklı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
207
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Xubuntu iso dosyası için sha256sum dosya adı yazdım, aynı çıktı ( sha256sum -b dosya adı , bu da aynı çıktı ) ama md5sum yazınca farklı bir değer çıkıyor. Md5sum kontrol etmek gerekli mi? Ubuntu'nun sitesinde SHA256SUMS diye bi dosya var sadece. Usb'nin içindeki dosyalarım da silinmemiş nedense, formatlanıp tüm dosyalar gidiyodu diye hatırlıyorum. Bir de başlangıç diski oluşturucuda iso 1.6 GB ama torrentten indirdiğim 1.7 GB.

    MD5 değerleri farklı?
    MD5 değerleri farklı?
    MD5 değerleri farklı?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Falsoluserttop -- 24 Mart 2021; 16:23:16 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • Selamlar


    Önceki konuya da yazdım buraya da yazayım. SHA256'yı onaylattıysanız kafaya takmayın. Bir dosyanın MD5 ve SHA256 değerleri birbirlerine eşit olmaz, referans MD5 veya SHA256 değerleriyle eşit olması gerekir ki aynı dosyayı indirdiğinizden emin olasınız. Zaten hesaplattığınız SHA256 toplamı da referansa uyuyor: https://cdimage.ubuntu.com/xubuntu/releases/20.04.2/release/SHA256SUMS


    USB flaş sürücünün formatı (biçimi) zaten uygunsa baştan biçimlendirilmeyebilir. Muhtemelen zaten FAT32'ymiş, gerek kalmamış. Çoğu zaman basit bir kopyala-yapıştır işlemiyle disk imajı flaş sürücüye çıkartılır. Bazıları "dd" komutunu da tercih edebiliyor, bu durumda bayt bayt kopyalama yapılıyor, ama bununla flaş sürücüde hiç boş yer kalmaz




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ugurcansayan -- 24 Mart 2021; 20:26:7 >




  • ugurcansayan kullanıcısına yanıt

    Çok teşekkürler hocam, karmaşık bi sistem. MD5'i koymayı pek tercih etmiyorlar herhalde artık. Bir de başlangıç disk oluşturucuda 1.6GB gözüküyor 1.7 yerine. Aynı şekilde Windows'tan kopyaladığım 13,3 GB dosya Xubuntu'da 14,3 GB gözüktü. Bu neden olabilir?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Falsoluserttop -- 24 Mart 2021; 22:5:33 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sağolun hocam. Ben Başlangıç Disk Oluşturucu'yu yükledim ondan oluşturdum. Ama başlangıç disk oluşturucuda 1.6GB gözüküyor 1.7 yerine. Aynı şekilde Windows'tan kopyaladığım 13,3 GB dosya Linux'ta 14,3 gözüktü.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Aynı dosya farklı büyüklükte görünmesinin açıklaması veri kaybı anlamına gelmez, baytların büyüklüğünü ve yerini hesaplama farkıyla ilgilidir.


    Bunun bir sebebi Windows'un bayt hesaplaması Linux'takiyle farklı, hatta birçok donanım üreticininkiyle farklı.


    8 bitin 1 bayt olduğu bir gerçek, ama kaç bayt 1 kilobayt ediyor bunun hesaplanmasında farklılıklar var.


    10³ lük (binlik) hesaplanınca kilobayt, megabayt, gigabayt, terabayt diye büyüyor, yani her isimlendirme 1000'in katına denk geliyor.

    2^10 luk hesaplanınca kibibayt, mebibayt, gibibayt, tibibayt diye büyüyor., yani isimlendirme 1024'ün katına denk geliyor.


    Örneğin 10.000.000.000 bayt 10 gigabayt (GB) olarak hesaplanır ancak bu yaklaşık 9,31 gibibayt (GiB) eşittir. Bazı donanım üreticileri ve yazılımcılar KiB, MiB, GiB yerine KB, MB, GB ile hesapladığı için SSD, RAM, HDD vb. ürünlerin kapasiteleri de küçük görünür.


    Merak ettiğiniz bir konuysa şu iki Vikipedi maddesine bakabilirsiniz:

    https://en.wikipedia.org/wiki/Byte#Multiple-byte_units

    https://en.wikipedia.org/wiki/Orders_of_magnitude_(data)


    Diğer bir sebebi de: Windows'taki dosya sistemiyle Linux'taki dosya sisteminin farkıdır, buna ek olarak gibi disk, flaş, teyp gibi farklı ortamlarda farklı dosya sistemleri kullanılır aynı dosya farklı boyutlarda farklı büyüklüklerde yer kaplar.

    https://en.wikipedia.org/wiki/File_system#Types_of_file_systems




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ugurcansayan -- 24 Mart 2021; 22:36:6 >




  • MD5 değerleri farklı?
    MD5 değerleri farklı?
    MD5 değerleri farklı?
    MD5 değerleri farklı?

    siyah ekrandaki hatayı kastettim "en son hata" olarak, ss alıp attım mecbur ilk resimdeki yazıyı da, forum mobil sürümü mesajı göndermiyor falan bazen bi acayipleşti, 10 dakikadır mesajı göndermeye uğraşıyorum :d [mention]ugurcansayan[/mention]




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Falsoluserttop -- 25 Mart 2021; 17:27:27 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Falsoluserttop F kullanıcısına yanıt

    Sisteminizin/notebook'unuzun özelliklerini bilmiyoruz,

    işlemcinizin (CPU) markasını modelini yazabilir misiniz?


    32-bit bir sisteme 64-bit işletim sistemi kurunca ya hiç çalışmaz ya da verimli çalışmaz. Ubuntu da geçen yıl mı önceki yıl mı 32 bitten elini çekmeye başladı. Ubuntu 18.04'ün 32 bit desteği var o da bu yıl bitiyor, ancak kurduğunuz Ubuntu 20.04'ün 32 bit sürümü yok. Demek istediğim size Ubuntu'dan yâr olmaz eğer 32 bit işlemciniz varsa.

    Bunun yerine Linux Mint 19'u veya Linux Mint Debian Edition (LMDE) tavsiye edebilirim,

    https://www.linuxmint.com/download_all.php

    Sitede de belirtildiği üzere Linux Mint 19'un desteği 2023 yılında bitecek. Ancak bu arada aşina olduğunuz Xfce'yi kullanabilirsiniz. LMDE ise Debian tabanlı olup uzun süreli desteğin kaç yıl süreceği belli olmaz ama baya uzun süreceğini rahatça söyleyebiliriz, gerçi onda Cinnamon masaüstü ortamı kullanılıyor ve işlemci zayıfsa üzebilir.


    32 bit desteğini sürdüren bazı işletim sistemleri: https://itsfoss.com/32-bit-linux-distributions/



    Düzenleme:

    Resimlerden bir kısmını şimdi gördüm


    ubi-partman hataları için: Disk bölümlemenin Gparted kullanılarak manuel yapılması tavsiye edilmiş.

    https://askubuntu.com/questions/817344/ubi-partman-failed-with-exit-code-141-from-usb-install#902901

    https://askubuntu.com/questions/1032905/ubi-partman-failed-with-exit-code-10-ubuntu-18-04#1033275

    Sanırım Swap hatası da disk bölümlemede yaşadığınız sıkıntıyla alakalı.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ugurcansayan -- 25 Mart 2021; 18:22:15 >




  • ugurcansayan kullanıcısına yanıt

    Evet biraz araştırdığımda dediğiniz gibi Gparted'ı denemem gerektiği kanısına varmıştım ama çok sorun çıkıyor hocam, bir de pek bir hafifleme olmadı. Linux Mint ise birkaç yıl önce hacklenmişti diye hatırlıyorum o yüzden endişeleniyorum. Aslında Windows da kullanabilirim ancak güvenli olsun diye Linux düşünüyordum, Windows'ta Bitdefender yüklü antivirüs olarak ama karşıya veri upload ediyor diyen olmuş reddit'te, bu yüzden biraz çıkmazdayım şu an. Ağ kullanımına baktım görev yöneticisinden, 50 100 byte falan yolluyor saniyede , maksimum 4000 byte falan olmuştu sanırım saniyede. Core 2 Duo T6600 işlemcim, destekliyor yazıyordu internette ama dediğiniz gibi belki de eski olduğundan tam bi hafifleme sağlayamadı 64bit. Bu arada kurarken D diskini de sildim, içindekileri yedek aldım gerçi ama hatırladığım kadarıyla PC'de bazen gizli dosyalar oluyordu görünmeyen ( ayarlara baktığımda gizli dosyaları göster seçeneğini göremeyince direk sildim hepsini ) , bakalım umarım bi bozukluk olmaz :d Aslında işlemciyle alakası yok yavaşlığın derseniz sistemi biçimlendirip 100 GB kadar bi bölüme kurmayı deneyebilirim. Kurduğum bölüm 20 GB falandı çünkü, belki de ondan ağırdı.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Falsoluserttop -- 26 Mart 2021; 10:54:54 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.