Şimdi Ara

Merkez Bankalarının Bitcoin Hakkında Düşünceleri Ne Yönde?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1
Cevap
0
Favori
980
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Aşırı değerlenen bitcoin, neredeyse tüm dünyanın gündeminde. İşte dünyanın para otoriteleri olan merkez bankalarının bitcoin konusunda düşünceleri;

    Merkez Bankalarının Bitcoin Hakkında Düşünceleri Ne Yönde?


    Hızlı yükselişleri ve sert düşüşleri ile bitcoin, hemen herkesin dilinde. Ekonomistlerden bankacılara, uzmanlardan merkez bankası başkanlarına kadar herkes onu konuşuyor. Kimisi yerden yere vururken, kimisi yeni dünya para birimi olduğunu söylüyor. Tüm bu karmaşa içerisinde bir grup yatırımcı cebini doldurmaya devam ederken, bir grup “acaba ben de yatırım yapsam mı” diye düşünüyor.

    Merkez bankalarının yorumları, bitcoin tarafında fazlasıyla önemseniyor. Çünkü bir ülkenin para basma ve yönetme yetkisi onların elinde. Eğer bitcoin yasallaştırılacaksa bu işi merkez bankalarının kontrolünde yapılacaktır. Bu nedenle sizler için merkez bankalarının bitcoin hakkında düşüncelerini paylaşmak istedik.

    İşte Amerika’dan Avrupa’ya, Türkiye’den Çin’e kadar merkez bankalarının bitcoin yorumları:

    Amerika Merkez Bankası’nın (FED) Bitcoin Yorumları

    Merkez Bankalarının Bitcoin Hakkında Düşünceleri Ne Yönde?


    Amerika genel anlamıyla bitcoin konusunda görüş ayrılığına sahne oluyor. Hem FED hem de Wall Street bitcoin ile ikiye bölünmüş durumda. FED’in bazı yetkilileri bitcoini överken, bir kısmı son derece riskli olduğunu düşünüyor. Ayrıca FED, ilk günden bu zamana kadar kripto para piyasasını yakından takip eden bir kurum. Durum böyle olunca tüm dünya onların ne diyeceğini de merak ediyordu.

    2018 Şubat ayında başkanlık koltuğuna oturacak olan Jerome Powell, bitcoin ile ilgili 2017’nin başında açıklama yapmıştı. Teknolojide teknik sorunların sürdüğünü belirtmişti. Aynı zamanda merkez bankası tarafından üretilecek bir kripto paranın anlam kazanmasının zor olduğunu söylemişti.

    Şu an FED’in başkanlık koltuğunda oturan Janet Yellen ise bitcoin için pek kayda değer yorum yapmadı. Ama komik bir olaya dahil oldu. Yellen’in Kongre’de konuşma yaptığı bir sırada elinde “Bitcoin Al” yazan kağıdı kameraya doğru kaldırdı. Dolayısıyla medyada, “Yellen bitcoin alın diyor” tarzında haberler dolanmaya başladı.
    https://pbs.twimg.com/ext_tw_video_thumb/885196654151913472/pu/img/5HlM5qVZ7MdgJY7W.jpg

    FED’in Denetimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Randal Quarles ise merkez bankalarının bitcoin başta olmak üzere kripto para basmasının son derece riskli olduğunu söyledi. Bir önceki gün ise New York FED Başkanı William Dudley, kendi dijital para birimlerini çıkarma konusunu düşündüklerini söylemişti. Böylece FED’in bitcoin konusunda birbirinden farklı düşüncelere sahne olduğunu görmüş olduk.

    Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) Bitcoin Yorumları

    Merkez Bankalarının Bitcoin Hakkında Düşünceleri Ne Yönde?


    27 üyeli Avrupa Birliği’nin para otoritesi olan Avrupa Merkez Bankası da bitcoin başta olmak üzere dijital paraların tehlikeli olduğunu düşünüyor. ECB Başkan Yardımcısı Vitor Constancio tarafından Eylül ayında yapılan açıklamada, bitcoinin bir para birimi olmadığı vurgulanmıştı. Ayrıca 17. Yüzyılda Hollanda’da gerçekleşen Lale Balonu ile benzer olduğunu söylemişti. Hatırlatmak gerekirse; JP Morgan Chase CEO’su Jamie Dimon bitcoin alanın aklı yok demişti ve lale çılgınlığına dikkat çekmişti.

    ECB İcra Kurulu Üyesi Benoit Coeure ise bitcoinin istikrarsız olduğunu söylemişti. Ayrıca vergi kaçakçılığı ile diğer suç oranları üzerinde önemli bir risk teşkil ettiğini dile getirmişti.

    ECB Başkanı Mario Draghi ise dijital para birimlerinin Euro Bölgesi ekonomisine etkisinin sınırlı olduğu ve merkez bankaları için herhangi bir tehdit oluşturmadığını söylemişti.

    Çin Merkez Bankası’nın (PBOC) Bitcoin Yorumları

    Merkez Bankalarının Bitcoin Hakkında Düşünceleri Ne Yönde?


    Hatırlayacağınız gibi Çin bitcoin piyasasına darbe indirmiş ve kripto para borsalarını kapatmıştı. Bu şekilde net tavrını gösterdiklerini de söyleyebiliriz. Merkez bankasının kripto paralar üzerinde tam kontrolü var ve 2014 yılında bu konuyla ilgili bir araştırma ekibi kurmuştu.

    Çin Merkez Bankası, dijital para geliştirmek için uygun koşulları olduğunu da belirtmişti. Buna karşın ‘özel para basıcılar’ tanımı kullanılmış, bu nedenle ülkede sert kurallar getirilmişti. Ardından da bitcoinle yapılan tüm transferler yasaklanıp, devlet eliyle üretilecek bir dijital paranın ödemelerinin daha verimli olacağı söylenmişti.

    Rusya Merkez Bankası’nın (CBR) Bitcoin Yorumları

    Merkez Bankalarının Bitcoin Hakkında Düşünceleri Ne Yönde?


    Rusya’da bitcoin konusunda belirsiz adım atan ülkelerden birisi. Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ethereumun kurucusu Vitalik Buterin ile görüşmeleri dünyaca ses getirmişti. Merkez bankasının ise bir destekleyip bir yasaklaması şaşkınlık yaratmıştı. Ardından kendi kripto paralarını çıkartacağına dair söylentiler yayılmıştı.

    Rusya Merkez Bankası’nın yayımladığı “Mali İstikrar Raporu”nda kripto paraların, para aklama ve terörü finanse etmek için kullanılma tehlikesi olduğuna işaret etti. Tıpkı FED Başkan Yardımcısı Randal Quarles gibi görüş bildiren banka, yüksek risk içerdiğini da raporuna ekledi.

    Rusya’nın önde gelen üniversiteleri kripto para ve blockchain dersleri vermeye başlarken, Maliye Bakanlığı dijital paraları yasallaştırmak için çalışmalar yapmaya başlamıştı. Ardından bitcoin transferleri yasaklanmış ve ülkeden sert açıklamalar gelmişti.

    Hindistan Merkez Bankası’nın (RBI) Bitcoin Yorumları

    Merkez Bankalarının Bitcoin Hakkında Düşünceleri Ne Yönde?


    Hindistan’da dijital para, kara para aklama ve teröre finansman sağlama endişeleri ile yasaklandı. Merkez bankası bir çalışma grubu kurmuş ve kripto paraların küresel merkez bankaları tarafından desteklenmesi gerektiğini savunmuştu. Ama ülkede mevcut haliyle kripto paraların kullanılması, döviz transferleri yasasını ihlal etmek demek.

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Bitcoin Yorumları

    Merkez Bankalarının Bitcoin Hakkında Düşünceleri Ne Yönde?


    TCMB’nin bitcoin için bir çalışma ekibi kurduğunu sizlere daha önce aktarmıştık. TCMB Başkanı Murat Çetinkaya tarafından konuyla ilgili gerekli açıklama yapılmış ve üzerinde çalışılacağı belirtilmişti. Buna ek olarak Çetinkaya, dijital paraların arzı, fiyat istikrarı ve para politikası geçişi konularında merkez bankaları için yeni riskler oluşturduğunu da dile getirmişti. “Nakitsiz bir ekonomi” tanımını kullanmış ve teknoloji ödeme sistemlerinin daha verimli kullanılmasına katkı sağlayacak demişti.

    TCMB Başkanı Murat Çetinkaya’nın yorumları dışında geçen günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne bitcoin için soru önergesi sunuldu. HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir, konunun araştırılması için soru önergesi hazırlayarak, Başbakan Binali Yıldırım’ın sözlü cevaplarını istemişti.

    Anlayacağınız dünyanın para otoriteleri, bitcoin ve diğer kripto paralar konusunda ortadan ikiye bölünmüş durumda. Kimisi desteklerken, kimisi son derece riskli olduğuna dikkat çekiyor. Bu konuda fikirlerin netleşmesi ise henüz mümkün görünmüyor.


    Kaynak: https://paratic.com/



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Habertakipcisi -- 2 Aralık 2017; 11:5:5 >







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.