Şimdi Ara

Milli muharip uçağın birebir modeli ilk defa Paris Air Show'da sergileniyor (12. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
281
Cevap
0
Favori
11.578
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
22 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1011121314
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Tabiki öyle.Yapılmış birşeyi eleştirebilmek için yerine daha iyisi koyman lazım.Neresini anlamıyorsunuz acaba şu kadar basit bir şeyin?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ilkerinanç -- 18 Haziran 2019; 19:45:38 >
  • 12 Angry Men kullanıcısına yanıt
    Öncelikle bir iki şeyi bilmeniz lazım.
    Birincisi Almanya'da yaptırılan maket TUSAŞ ortaklığına ait KALAY şirketine yaptırılmış. Tusaş kim diye uzun uzun yazmaya gerek yok sanırım.
    İkincisi aynı fuarın başka bir bölümünde Fransız'larda FCAS uçağını tanıttı.Peki onlar nasıl tanıttı aynen bizim gibi maket üzerinden.Hatta bizimkinde iniş takımı falan son derece gerçekçi iken Fransızların ki kaide üzerine oturtulmuş bir maket.
    Tavsiyem bir konuda detaylı bilgi sahibi olmadan atıp tutmayın.

  • 2000 Yılında Novalogic F22 Raptor Oyununu Satın Almıştım. Allah Var Süper Bir Oyundu. Bizim Memleket 2020 Yılında Aynı Tasarımı 3D SMax te Milli Uçak Diye Tanıtıyor. 20 Yılda Gelinen Yol Hala Ekside...

  • Miu M kullanıcısına yanıt
    Bakınız: Hürkuş nedir ne değildir?
    MMU'nun F-35 ten iyi olması olasılığı tabi ki var.Zira F-35 tasarımı yapıldığı zaman ile MMU'nun nihai tasarımı arasında nerede ise 20 yıl olacak.

  • F-35 ile F-22 arası bir uçak olduğunu söylemişti zaten TUSAŞ genel müdürü.Benzeyen kısımları olacak tabiki uçakların.Çok saçma bir düşünce tarzındasınız.
    İnşaallah daha iyisini yaparsınız TSK onu kullanır.Ben daha önce de söyledim kimin yaptığı önemli değil önemli olan yapılması.Devamlı atladığınız bir nokta var Aselsanı da TUSAŞı da Roketsanı da Ak Parti kurmadı.Ak Partiden onlarca yıl önce kuruldu hepsi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ilkerinanç -- 18 Haziran 2019; 20:13:37 >
  • quote:

    Avrupa'nın 5. nesil savaş uçağı NGF, 53. Paris Havacılık Fuarı'nda (Paris Air Show) yüzünü gösterdi. Uçak için yeni 'gizli füzlerin' geliştirildiği açıklandı.
    Almanya, İspanya ve Fransa'nın ortak geliştirdiği Avrupa Yeni Nesil Savaş Uçağı (The European Next Generation Fighter - NGF) 53. Paris Havacılık Fuarı'nda tanıtıldı.

    MBDA'dan TASS'a konuşan bir kaynak, Avrupa'nın en büyük füze üreticisi MBDA Group ile uçak için, yeni füzelerin geliştirilmesi için anlaşma yapıldığı belirtiyor. Açıklamaya göre, NGF savaş uçağı için iki yeni füze türü geliştirme çalışmaları kapsamında çalışma, araştırmaların başlatıldığı belirtildi.

    Kaynak, NGF'nin gizli (kamufle edilmiş) ve yüksek korumalı hedefleri vurmak için düşük görünürlülüğe sahip bir füze ve her türlü yer ve deniz yüzeyi hedefini vuracak standar bir seyir füzesinin geliştirileceğini iki füzeninde 2030'da envantere girmesinin planlandığını söyledi.

    NGF, ayrıca MBDA'nın F-35 Lightning II ve Eurofighter Typhoon savaş uçakları için geliştirdiği, SmartGlider (Güdümlü kanatlı planör) ve SmartCruiser (Güdümlü seyir füzesi) yanı sıra Spear-3 gibi 80 kg'lık seçkin hassas bombaları da taşıyacak.

    Pazartesi günü tanıtılan NGF, 3 Avrupa ülkesi Almanya, İspanya ve Fransa tarafından geliştiriliyor. Uçağın geliştirme çalışmaları, Fransız Dassault Havacılık ve Avrupa Airbus Grubu tarafından yürütülüyor. NGF'nin hizmete gireceği tarihin 2040'ları bulması bekleniyor.

    17 Haziran'da başlayan 53. Paris Havacılık Fuarı 23 Haziran'da sona eriyor.

    (star.com.tr)







    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ilkerinanç -- 18 Haziran 2019; 20:50:1 >




  • Bloodin kullanıcısına yanıt
    Turkıye gıbı bır cok Ulkede F35 için parca ureten ulke var.Bu uretımden Turkıye'nın cekılmesı Amerıka'ya 12 mılyar dolara mal oluyor bu sureyıde 2 yıl gıbı bır sureyle telafı edılıyor.Bu ucakalr tamememn Tıcarı amaçla yapılmış ucak olrak degerlendıryum .Turkıye de parca uretılmesı tamamen muşterı baglamak ıcın belkı Turkıye'ye bır kac mılyr dolar gırecek ama bızım alacagım bu ucaklarla Amerıkan ekonomısıne mılyarlarca dolar kazandıracaktır
  • Seçime 5 gün kala tüm uçaklar ortaya çıktı yine... Uçak gemisi de yarın ulaşır limana...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ilkerinanç kullanıcısına yanıt
    Yok öyle bir şey. Eğer işten anlıyorsanız belirli bir sınırı aşmamak koşulu ile eleştiri yapabilirsiniz. Asıl anlamayan sizsiniz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: AKTeknisyen

    Bakınız: Hürkuş nedir ne değildir?
    MMU'nun F-35 ten iyi olması olasılığı tabi ki var.Zira F-35 tasarımı yapıldığı zaman ile MMU'nun nihai tasarımı arasında nerede ise 20 yıl olacak.
    Ülkede wiki yasak, eğitim yerlerde, dünyanın en teknolojik aletini yapacaksın öyle mi..dünyada bilinen tek bir ürünün, markan yok..ama f35 den iyisini yapacaksın!! Bu işler akşamdan sabaha ve gaz ile olmuyor..önce bizim millet sokağa çöpünü atmamayı öğrensin, sonra bu işlere girer..herşeyin bir sırası var..sıkı çalışma ile en az 10 yıl sonra uçar uçağımız, tabi seçim yatırımı olmasaydı..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Return to Monke

    Yok öyle bir şey. Eğer işten anlıyorsanız belirli bir sınırı aşmamak koşulu ile eleştiri yapabilirsiniz. Asıl anlamayan sizsiniz.
    İşten anlamak derken?Kaç uçak projesinde bulundun birader eğer F-35 ,SU-57 projesinde falan çalışıyorsan tabiki buna hakkın var birşey diyemem.
  • Ahmet DOĞAN kullanıcısına yanıt
    Bir yerden de başlamasak mı? Arkadaşlar ABD dediğiniz ülke yıllardır savaş uçağı üretiyor Türkiye 1930'lu yıllarda bu işi bıraktı haliyle ABD gibi tecrübeli birikim sahibi değiliz değiliz..

    Aynı oyunu bende oynamıştım bu arada.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Dark_Soul

    Tubitağın bilim&teknik dergisindeki evrim bölümünü çıkartan zihniyet bunu niye yapmasın ki? Asıl senin verdiğin chp örneğinin bununla alakası yok. Ayrıca pardusun ekibinin namaz niyazla alakası olmadığı için dağıtıldığı gerçek hurafe değil. Doğru kişilere sorarsan cevabını bulursun , öyle halk tv vs bilmemne diyerek kime tetikçilik yaptığın belli zaten.

    Parasını verdikten sonra tank yapıyoz , uçak yapıoz , araba yapıoz diye ortalıkta dolaşmak maskaralıktan başka birşey değil.
    Yaw hee hee evet namaz kılmıyorlar diye pardus ekibini dağıttılar evet aynen kardeşim evet.

    Uçak falan boş iş bunlar milleti kandırıyor büyük resmi sen olmasan göremezdik artık aydınlandık kardeşim saol.
  • ilkerinanç kullanıcısına yanıt
    Arkadaş anlamıyorum sizi ya ben bu işlerden anlıyorum demedim ki, eleştirdiğimi gördün mü? Hayır hatta gittim YouTube'dan bile olsa videosunu izledim zira ben bu işlerde sadece dinleyici tarafım. Ama birisi bu işlerde iyi bir fikri varsa (Oturup araştırıyor makaleleri oluyor gelişmeleri takip ediyorsa bu adam armut mudur?) yorumlayabilir. Adam S-400'ü eleştiriyor diye adam patriot projesinde mi çalışmak zorunda? YouTubeda bir sürü kişi var F-35'i eleştiriyor gömüyor bu adamlar Eurofighter mı üretiyor. Ben bassatı sürdüm beğenmedim Mercedes mi üretmem lazım?

    Kimse eleştirmesin sadece üretenler eleştirecek. Dalga mı geçiyorsunuz. Bu gidişle hükümeti de eleştirme sen daha iyisini yap görelim bile dersiniz(Dediniz mi yoksa?). Dünya bu kafayla gelişmez. Her eleştiriye açık olmak lazım.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hayır bence ben anlatamıyorum senin kim olduğunun benim için zerre kadar değeri yok ben senin için konuşmuyorum.
    Bir şeyi eleştirebilmen için daha iyisini ortaya koyman gerekir diyorum başından beri.
    Hasbelkader bilginle "ya şu şöyle olsaydı sanki daha iyi olurdu" demek yani fikrini söylemek başka birşey ömrünü İHAların,Savaş helikopterlerinin yapımıyla ,F-16ların baştan sona montajı ile geçiren adama "sen bu işi beceremiyorsun ,bu ne biçim şey ya? demek başka birşey.En masum tabirle ukalalık.Daha iyisini yap koy önümüze sonra geç TAI deki TUSAŞdaki adamı eleştir sen bunu yapmayı beceremiyorsun diye.Söylediğim bu.Neresi anlaşılmıyor onu da ben anlamadım aslında?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ilkerinanç -- 19 Haziran 2019; 0:1:8 >
  • Bu tarz prjoler zaten hep geçikmeli bitmiştir.

    Biz İngilterede bir şirketle anlaşma yapmıştık uçağın motoru için. İngiltere gibi 2-3 sağlam ülke ile zaten bu proje yürütülecek.

    Amerika gibi bir ülke dahi 7-8 ortakla uçak yapıyor. Ki o uçak dahi 5-10 yıl arası gecikmeli bir şekilde piyasaya sürülüyor.

    Vakti zamanında İnsansız hava araçları içinde dalga geçildi. İlk uçurulan kolum kadar denilip gömülmüştü. Lakin şimdi doğuda askerimiz elinde joyistik terörist bombalıyor o İHA'lar ile.

    Bir şeyin hayalini, hazırlığını yapmadan nasıl hemencicik ortaya çıkaracağız ?

    İnşallah sonunu getirdiğimiz bir proje olur.
  • Miu M kullanıcısına yanıt
    İlk olarak Uçak tasarım ve imalatı Wikipediaya bakılarak yapılmıyor.O konuda müsterih olun.

    İkincisi MMU bir adı üzerinde muharip uçak olacak.Bu tür bir üretimde ülkenin total gelişmişliğine bakılmaz,özel olarak bu konudaki yetkinliğine bakılır.Örneğin İran ve Kuzey kore'nin sınıf olarak geri kalmış ülkeler statüsünde olmasına rağmen özel bir alan olan Füzeler konusunda gayet yetkin olması.Bugün İran'da Kuzey korede bir çok teknolojik ürünü üretemez ama biri kıtalar arası biride uzun menzilli füzeyi üretip başlık yerleştirebiliyor.

    Konunun bize bakan yönüne gelince Motor ve Ram boya hariç diğer hususlarda zaten hemen hemen üretim var.Uçağı kumanda fly-by-wire özgür projesi sayesinde pratiğe dökülmüş vaziyette,gövde imalatı gerek F-35 için teknoloji transferi gerekse Hurkuş için imalat sayesinde olgunlaşalı çok oldu,avionik konusunda yetkin bir aselsan var,Faz dizinli radar ve GAN teknolojisi başarıldı v.s Yani bir uçağı yapabilecek altyapının bir çoğu var.

    Eksik yok mu? Tabiki Motor denilen şey o kadar kiritik bir teknoloji ki yetkinleşmek yıllar istiyor ki keşke temeniniz gibi 10 yılda bitse ki mümkün değil. (o yüzden f-100GE kullanılacak galiba ilk etapta) Ram boya işini hiç pratiğe dökmedik (Hacettepe'nin bir çalışması vardı galiba ama ne durumda bilmiyorum) Supermetalleri üretmek ve işlemek hususunda bir kaç fırın ekmek yemek gerekecek diye bir sürü madde yazılabilir.

    Lakin bu uçak üretilemez diye bir şey yok.Burada sıkıntı sizin bahsettiğiniz şey değil bütçe.5. nesil bir uçak üretme işi ucuz bir uğraş değil. 50 Milyar dolardan aşağı çıkarsa öpüp başımıza koymamız lazım.Eğer yeterli bütçe sağlanırsa bu uçağı 2035 gibi envarterde görebiliriz.

    Tabi bana inanmak zorunda da değilsiniz.Gidip TAİ/TEİ/Aselsan/Havelsan gibi kurumlarda çalışan yetkin biri ile konuşursanız size neyin ne olduğunu daha net anlatacaktır.Muhtemelende duyduklarınıza çok şaşıracaksınız.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: cihancndn

    ALTAY Tankımız 2014ten beri her yıl sözde TSK ya teslim ediliyor. 2019 da bitti sayılır hala ortada tank mank yok 2011 den beri ooo süper manyak tankımız var dediğimiz tankımız ömrümüz bitti kendi gelemedi.

    Muhtemelen hiç bir zaman bitmeyecek bir israf projesi milleti böyle gaza getirmek için yapılmış, forumda orda burda ooo vatan hayinii yeaaa 155 i ararım tipleri ortaya çıkartmak için muazzam bir fırsat.
    Cemalettin Örs
    Bir TANK Hikayesi..
    ALTAY TANKI-TANK PALET FB. GERÇEKLER
    1. Savunma Sanayi Komitesinin 30 Mart 2007 tarihli kararıyla Altay adı verilecek tankın projesinin hazırlanması ilk protiplerin üretilmesi ve testlerinin yapılması KOÇ Otokar'a verilmiştir. Otokar Güney Kore li Hyundai Rotem'den Teknolojik destek almıştır. OTOKAR tarafından Güney Kore desteğiyle geliştirilen ALTAY tankında, geliştirme safhasında Alman MTU’nun dizel motoru ve yine Alman şirketi RENK’in transmisyonu kullanılmıştır. Proje kapsamında KOÇ OTOKAR tarafından üretilen dört protipin testleri projenin başlatılmasından tam 10 yıl sonra 2017 yılının Şubat ayında tamamlanmış, bu dönemde 1 milyar $ ödeme yapılmıştır.
    2. Altay tankında kullanılacak motorunun milli olarak yurt içinde üretilmesi için açılan Altay Ana Muharebe Güç Grubu ihalesini 2014 yılında Tümosan kazanmış Ancak üç yıl sonra 24 Şubat 2017’de ise, Altay tankı motoru için imzalanan anlaşma, Avusturya’nın askeri teçhizat ihracatını yasaklaması sonrasında üretimin imkansız hale gelmesi sonrasında iptal edilmiştir.
    3. 30 Kasım 2015 tarihinde ASELSAN ile Savunma Sanayi Müsteşarlığı arasında Altay tankına Aktif Koruma Sistemi (AKKOR) geliştirilmesi adına sözleşme imzalanmıştır.
    4. Motor ve Güç grubu için 24 kasım 2017 tarihinde yeniden ihaleye çıkılmıştır.
    5. Altay'ın seri üretimine BMC, KOÇ Otokar ve FNSS talip olmuştur.
    6. 24.4.2018 tarihinde ihaleler sonuçlanmış hem seri üretim hem de motor ve güç grubu için BMC ile sözleşme görüşmelerine başlanmıştır.
    7. ALTAY Ana Muharebe Tankı Güç Grubu'nun yurt içi mevcut imkan ve kabiliyetlerin azami derecede kullanılarak tasarımı, geliştirilmesi, prototip üretimi, test ve kalifikasyonu ile ALTAY Tankı'na entegrasyonunu projesi sözleşmesi 14.06.2018 tarihinde BMC ile imzalanmıştır
    8. Altay tankının seri üretim sözleşmesi Savunma Sanayii Başkanlığı ile BMC arasında 09 Kasım 2018 tarihinde imzalanmıştır.
    9. İmzalanan sözleşmede, 18 ay sonra ilk altay tankının teslim edilmesi, seri üretim hattının kurulması, 250 adet Altay’ınüretilmesi, güç Grubu Platformu üretilmesi, İnsansız Kuleli Altay tasarımı, geliştirilmesi ve üretimi, Ürünlerin ömür devri lojistik desteğinin sağlanması,Tank Sistemleri Teknoloji merkezi’nin kurulumu ve işletimi yer almıştır.
    10. BMC şirketi imzaladığı bu iki sözleşme kapsamında Sakarya Karasuda yeni bir fabrika kurmak için çalışmalara başlamıştır. Ancak yapılan çalışmalarda yeni bir tesis kurmanın 600-700 milyon dolara ulaşacağı, ancak Arifiyede Tank-Palet fabrikasında yapılacak 50 milyon dolarlık bir yatırımla seri üretime başlanabileceği görülmüş, bu çerçevede BMC ile Savunma Bakanlığı görüşmelere başlamıştır.
    11. Savaş sanayi “imtiyazlı üretimdir”.Yani serbest piyasa yoktur. Üretilecek tankın ülkemizde tek alıcısı vardır. Bu nedenle fiyat serbest piyasada oluşmaz. Yapılan müzakerelerle tankın maliyeti hesaplanır ve üzerine kar konularak fiyat belirlenir. Bu nedenle seri üretime başlamak için BMC 700 milyon dolar harcarsa bu rakamı maliyete ekler, 50 milyon dolar harcarsa maliyete bu rakamı ekler. Ayrıca yeni tesis kurmanın geciktirici bir maliyeti de vardır.
    12. Yapılan görüşmelerde Arifiye deki fabrikanın işletme hakkının 25 yıl devredilmesi, Fabrikada TSK’ye yönelik mal ve hizmet üretiminin devamlılığının sağlanması ile MSB’nin kontrolünde yeni yatırımların yapılması da dahil olmak üzere tüm konuların işletme hakkı sözleşmesinde yer alması ve bu sürecin 31 Aralık 2019 tarihine kadar tamamlanması öngörülmüştür.
    13. Projede gecikme olmaması için fabrikada atıl durumda olan bazı yerlerde BMC çalışmalara başlamıştır.
    14. Resmi adı Sakarya 1. Ana Bakım Fabrikası olan halk arasındaki ismi ise Tank Palet Fabrikası olan fabrika Türk Silahlı Kuvvetleri'nin çeşitli ihtiyaçlarını karşılaması beklenen ve Sakarya'nın Arifiye ilçesinde 1975 yılında 1 milyon 804 bin 131 metrekare yüz ölçümlü taşınmaz üzerinde kurulan bir fabrikadır. Tank Palet Fabrikası, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından kullanılan kara taşıtlarının bakımı, onarımı, modifiye edilmesi, tank paleti, gece görüş dürbünü, fırtına obüsü gibi tank malzemelerinin üretilmesi işini yapmaktadır. Fabrikada 714 işçi, 112 memur ve yaklaşık 100 askeri personel görev almaktadır.
    15. Altay tankı için yeni bir fabrika kurmak yerine mevcıt fabrikada çalışmaların başlamasıyla, maliyetler düşürülmesi, projenin hızlandırılması ve zaman kaybının önlenmesi, fabrikadaki teknolojik altyapı ve atıl işgücünün kullanılması (Devlet kuruluşlarında işçiler genel olarak % 20 kapasite ile çalışır) ilk etapta üretilecek 250 adet Altay tankı dışında da üretim yapılabilmesi, mevcut Fabrikanın yüksek nitelikli olması, kapalı alan büyüklüğü, genişleme kapasitesi, limanlara olan demiryolu bağlantısı ve yanında bulunan test merkezi gibi önemli avantajlar gözetilmiştir. Sıfırdan bir fabrika kurmak için harcanacak kaynağın da işletmeye ve üretimin geliştirilmesine aktarılması hedeflenmiştir.
    16. BMC şirketinin % 51 Türk ortağa % 49 u Katar Devletine aittir. Yönetim Türklerdedir. Proje için gerekli finansman desteği Katar tarafından sağlanacaktır. Bu finansman iddia edildiği gibi 50 milyon dolar değildir. O para üretime başlanması için ön hazırlık da gereken paradır. Proje için 3-4 milyar dolar finansman gerekmektedir. Sadece prototip için 1 milyar dolar harcanmıştır.
    17. Almanya terörle mücadelede tanklarımızı kullanamazsınız derken, Avusturya Tank Motoru için son anda vermekten cayarken, ABD F 35 leri vermeyeceğim derken KATAR Suudi Arabistanın işgal tehdidine rağmen ülkemize 15 milyar dolarlık yatırım kararı alan ve en zor günümüzde yanımızda olan ülkedir.
    18. Tank Palet fabrikasının 20 milyar dolar olduğu, son 10 yılda 3 kere en verimli işletme seçildiği, Dünyada ilk 5 fabrika arasında olduğu hususları CHP ve İYİ parti milletvekillerinin uydurduğu palavralardır.
    19. Tank Palet fabrikası bu üretimi ve araştırma ve geliştirme faaliyetlerini yapması kamu işletmecilik anlayışı ile mümkün değildir. Maliyet ve Bedeli çok yüksek olur. Sadece prototipi5 için KOÇ grubunun 10 yıl çalıştığı unutulmamalıdır. ( Niye 10 yıl sürdü buda ayrı muamma)
    20. Son olarak ihalenin5 KOÇ OTOSAN a verilmesi, Alman ortağı ile birlikte Tank Palet fabrikasının Koç'a devredilmesi halinde CHP, İYİ parti ve SAADET partisinin milli sırlarımız Almanlara gidiyor diye yaygara koparmalarını bekler misiniz...
    Alıntı

    Tam da bugün bambaşka bir konuda bu yazıya denk geldim.
    Parti tutmam. Yalnız Atatürk ten bu yana Genel Kurmay 2. Kurum olduğu için siyasilerin ne dediği ne amaçla hareket ettikleri onları bağlamaz. Onlar ihtiyaçlara göre proje üretir. Teröre karşı 60 yıllık tankları kullanmaktansa, Leopard tankları kullanıldı. Bu tankların konumları sızdırıldı ve güvenilirliği kalmadı. 2009 da helikopter düşmesi vakası da farksız sayılmaz. Genel Kurmay savunmanın önemini biliyor, rant için projeye ortak olmaz. Yaptığımız en büyük yanlış F35 programına dahil olmaktı, 2052 ye kadar.. Onu da yazdım nedenini, Abd sömürüyor ve israf olan para o oldu..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: önceki 1011121314
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.