Şimdi Ara

Modem ve router farkı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
672
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Herkese iyi forumlar. Vdsl altyapıda eve gelen kablo cat kablo ise kabloyu direk routera taksak internete girebilirmiyiz?



  • Merhaba,


    Vdsl altyapıda eve gelen kablo 1 per (çift) telefon kablosu olacaktır. Eğer data (cat) kablosu geliyorsa; ankastreden dairenize data (cat) kablosu çekilmiş olabilir fakat normal şartlarda kullandığımız data kablosu gibi kullanamazsınız.

  • araba61010 kullanıcısına yanıt
    Yani her türlü modem lazım.
  • Böyle bir sorunun cevabı, kablonun diğer ucuna göre değişir... Diğer uç ankastrede mi, bir modemde mi, bir switch veya router'da mı, onu bilmek lazım.


    Ankastre için cevabı şu: Ankastreden eve giren kablonun (CAT veya o ince telefon kablosu, farketmez) ucuna RJ11 jakı takılır, VDSL destekli modemin DSL girişine bağlanır.


    Bir modem olmadan ADSL-VDSL sinyallerini alamazsınız, internete bağlanamazsınız.


    Router bir dağıtıcıdır, modeme bağımlı bir mekanizmadır. Modemin getirdiği internetten daha fazla cihazın faydalanmasını sağlar.


    "VDSL altyapı" diye özel bir altyapı yoktur. Altyapılar, FTTN-FTTC-FTTB-FTTH şeklindedir.


    Santraliniz ile modeminiz arasındaki kablolamaya göre, alabileceğiniz hızlar ve bağlantı tipleri belli olur (Türk Telekom'a ait olan FTTN-FTTC-FTTB veya FTTH tipteki bir altyapı + Telekom'un sorumluluğunda olmayan sizin daireyle ankastre arası)


    VDSL kullanılıyorsa FTTC altyapısıdır. VDSL kullanımı FTTC altyapısıyla özdeşleşti. Çünkü fiber kabloların sadece mahalle/semt merkezine ulaştığı FTTN altyapısında 40 megabitlik hız sınırı var, FTTN'de 300 metreden uzun olan bakır kablo hatları var, bu uzun bakır hatlarda VDSL sinyallerinin taşınması ADSL'ye göre çok sıkıntılı. Yani FTTN altyapısı üstünde VDSL tatsız tuzsuz bir olay. FTTC altyapıda ise bakır kablo hattı 300 metreden az. Bakırdan gerisi fiber optik kablolama. FTTC'de santralden size yakın bir sokağa kadar fiber kablo geliyor, FTTB altyapıda binaya kadar geliyor, FTTH altyapıda da dairelere giriyor.


    Altyapının size ait olan zinciri şöyle: Ankastre >> Modem >> Router veya Switch >> Cihazlar


    Bunlar arasındaki kablolama mutlaka CAT5 veya CAT6 olmalı. CAT6'dan fazlası şimdilik lüks, CAT5'den azı yetersiz.


    İhtiyaca göre router veya switch kullanılmayabilir ama modem ve CAT elzemdir.


    Ankastre-modem bağlantısı eğer o ince telefon kablolarıyla yapılmışsa, eski bir tesisatsa, altyapının desteklediği maksimum hız 70-80 megabitlerden 40-50 megabitlere düşebilmekte. Sonuçta 75 megabit yerine 35 megabitlik pakete razı olursunuz yani. CAT'in büyük önemi bundan.


    Modem-router-kablo-altyapı konusu böyle.





  • modemsiz olmaz,modem bir çeşit dekoder cihazıdır,router modeme gelen interneti kablolu yada kablosuz olarak,modem wifi sinyalinin daha uzak mesafelere iltilmesini sağlar.



    saygılar.........................

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.