Şimdi Ara

Momentum ve Kinetik enerji

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
5.525
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • arkadaşlar 2 cisim düşünelim
    A cismi 2 kg hızı 4 m/s ,
    B cismi 5 kg hızı 2 m/s.

    şimdi a cisminin kinetik enerjisi fazla ama momentumu düşük b cisminin momentumu fazla ama kinetik enerjisi düşük. şekil boyut ve materyal olarak özdeş olan bu 2 cisim yukarıdaki hızlarıyla aynı yüzeye çarptıklarında hangisi o yüzeyde daha büyük tahribat oluşturur. (temas süresi 1sn) ya da aynı soru şu şekilde de sorulabilir bu 2 cismi 1snde durdurmanız istendiğinde hangisine daha büyük kuvvet uygulamak gerekir.
    kinetik enerjisi fazla olan mı yoksa momentumu fazla olan mı

    fizik formülleri bize 2. cismi 1snde durdurmak için daha büyük bir kuvvet uygulamamız gerektiğini söylüyor bu demektir ki cisim de bize aynı büyüklükte bir tepki kuvveti uygulayacak. yani 2. cisim çarptığı yüzeye daha büyük bir kuvvetle etki edecek ve cisimlerin şekillerinin yapılarının özdeş olduğunu varsayarsak bu durumda momentumu yüksek olan cisim daha fazla tahribat yapacak ama olayın geneline baktığımızda bunu yapmasını beklediğimiz cisim aslında a cismi çünkü kinetik enerjisi daha fazla, gelin görün ki kinetik enerjisi daha az olan b cismi daha büyük tahribat yapıyor anlamadığım temel bir nokta bu

    Bir başka örnek A cismi 2kg ve 4m/s hız, B cismi 8 kg ve 2m/s hız da bu sefer bu 2 cismin kinetik enerjileri eşit ama momentumları farklı ve 2sini de 1sn içinde durdurmak istesek hangisi bize daha büyük hasar verir

    Aslında burada sormak istediğim momentum ve kinetik enerji arasındaki ilişki tam olarak nasıldır bunlar hareketin hangi kısımlarını ya da büyüklüklerini temsil eder bunları formülle değil de cümleyle ifade etmek istesek Nasıl tanımlarız



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tosbağa 06 -- 29 Eylül 2015; 20:08:08 >







  • momentum itme kuvvetidir. kinetik enerji ise taşıdığı enerjidir.enerjide kayıp olacaktır muhakak. çarpışmayla enerjinin bir kısmı ısıya bir kısmı sese vs donusecektir. enerji bo kunuda kesin sonuc vermeyecektir. bu yuzden bence mantıklı olan momentumu fazla olan cismin daha fazla hasar vermesidir.
  • Carptiktan sonra iki cisim de duruyorsa kinetik enerjisi buyuk olan daha fazla tahribat yapar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kinetik enerjisi büyük olan cisim üzerinde daha fazla iş yapılmış demektir, dolayısıyla çarptığında da yapacağı iş fazla olacaktır.
    Yani hasar daha fazla olur.
    Ama "hasar" kavramı doğrudan hesaplanabilir bir bilimsel kavram değil, çarpışan cisimlerin yapısıyla da ilişkili.

    Diğer sorunun cevabı net,

    2 cismide 1 sn de durdurmak istiyorsak

    f.t=m.v

    dikkate alınırsa ve t= 1 olduğuna göre ,momentumu büyük olana daha fazla kuvvet uygulamak gerekir.(ve ekleyelim bu demek değilki daha fazla enerji harcarız!)
    Bunun hasarla ilişkisi başka bir şey.
    ve son olarak momentum ve kinetik enerji farklı kavramlardır diyelim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: savarog

    Kinetik enerjisi büyük olan cisim üzerinde daha fazla iş yapılmış demektir, dolayısıyla çarptığında da yapacağı iş fazla olacaktır.
    Yani hasar daha fazla olur.
    Ama "hasar" kavramı doğrudan hesaplanabilir bir bilimsel kavram değil, çarpışan cisimlerin yapısıyla da ilişkili.

    Diğer sorunun cevabı net,

    2 cismide 1 sn de durdurmak istiyorsak

    f.t=m.v

    dikkate alınırsa ve t= 1 olduğuna göre ,momentumu büyük olana daha fazla kuvvet uygulamak gerekir.(ve ekleyelim bu demek değilki daha fazla enerji harcarız!)
    Bunun hasarla ilişkisi başka bir şey.
    ve son olarak momentum ve kinetik enerji farklı kavramlardır diyelim.


    eğer 2. cismi 1snde durdurmak için daha büyük kuvvet gerekiyor ise bu durumda aynı cisim de kendini durdurmak isteyen yüzeye daha büyük bir tepki kuvveti uygulayacaktır ve bir yüzeye ne kadar büyük kuvvet uygulanır ise o derece büyük hasar meydana gelir (2 cismin de aynı şekle ve materyale sahip olduğunu varsayıyoruz) bu durumda şöyle garip birşey çıkıyor a cismi kinetik enerjisi daha fazla olduğu halde daha az etki yapıyor



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tosbağa 06 -- 29 Eylül 2015; 20:02:58 >




  • Öyle bir şey çıkmıyor. Kinetik enerjisi fazla olan daha fazla hasar verir demiştik zaten.
    Momentumla enerjiyi karıştırıyorsun hala sanıyorum.
    Örneğin mermilerin insan vücuduna yaptığı hasarda, kinetik enerji esas alınır bildiğim kadarıyla.
  • Öncelikle böylesi çarpışmada iki cisminde duracağını var saymıyorum. Basit matematiğimle kütle hız oranlarına göre yapılan işi değerlendireceğim.

    İlk soruda A cismin daha büyük tahribat oluştur. B cismini durdukmak için daha fazla kuvvet uygulanması gerekir.
    İkinci soruda da aynısının olacağını tahmin ediyorum.

    @savarog

    Hocam merminin etkisinde merminin şeklini unutmayalım. Dikdörtgen şeklinde bir mermi atılsa aynı tahribatı verir mi düşünmek lazım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi emc2xy -- 29 Eylül 2015; 21:12:42 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • emc2xy kullanıcısına yanıt
    Merminin şekli gibi faktörler yanında bir net değer olarak demek istiyorum zaten,
    veya aynı mermi tipi için namlu çıkış enerjisi yüksek olan(magnum gibi) o oranda daha derine saplanır.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: savarog

    Öyle bir şey çıkmıyor. Kinetik enerjisi fazla olan daha fazla hasar verir demiştik zaten.
    Momentumla enerjiyi karıştırıyorsun hala sanıyorum.
    Örneğin mermilerin insan vücuduna yaptığı hasarda, kinetik enerji esas alınır bildiğim kadarıyla.



    Sayın hocam bir cismin bir yüzeye olan etkileşimi kuvvet kavramı aracılığıyla değil midir dolayısıyla daha büyük kuvvetle temas eden daha fazla tahribat yapmaz mı

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Valla tam bir cevap veremedim.İkisi de birbirine bağlı,önemli olan kuvvet.Hatta kuvvetden de önemli olanı basınç ama sen onu sormuyorsun. dE/dx = dP/dt = F buradan da asıl parametrenin "impact time" (etkileşim zamanı) olduğu çıkıyor.Enerjisi eşit,momentumları farklı cisimlerin(ya da tam tersi) çarpma süresi farklı olacağını için böyle 2 şeyi karşılaştıramazsın.Önemli olan etkileşim zamanı.
  • Öncelikle bir sineğin bir an için koca treni durdurduğunu düşün aslında zamanın en küçük anında bu gerçekte olan şeydir..Tren bir sinek tarafından durdurulur...Buna tepki kuvveti neden olur ve bu kuvvet aynı zamanda cismin hızını etkiler..o anlık çarpışmada sineğin treni ivmelendirmesi gibi..Trenin üzerine etkiyen net kuvvet tepki kuvvetidir ve çarpışma daha doğrusu etki zamanı bitene kadar treni yavaşlatır..İşte tam bu anda sertlik düzeyleri SONSUZ olmayan tren ve sinek enerji kaybına uğrarlar..Kinetik enerji sonradan kazanılan bir enerjidir ve sistemi çok çabuk terkeder..Kolay kazanılan bir arkadaş gibi seni hemen terkedebilir..O halde ne kadar bir enerjinin kaybolduğunu bilmiyorsam cisimlerin çarpmadan sonraki enerjileri için benim sadece medyumluk yapmam gerekir..İlk kinetik enerjilerini bilmek bana pek bi yarar sağlıyamıyacak..Çünki kinetik enerjinin bir kısmı kendi yolunu cizdi ve benim ihtiyacım olan ise değişmeyeni bulmak ve oradan analiz etmek..Yani treni olası bir çarpışmada bile asla yanlız bırakmıyan fenomeni bulmalıyım.İlk tercihim kütle çünki bildiğim ilk şey kütlenin korunuyor olduğu hiç değilse bu sistem için..Fenomenimizi bulduktan sonra onun dokunduğu kim varsa onuda bulmalıyım..Yani kütle kime etki ediyosa onu bulmalıyım..Bunu cevaplamak pekde zor değil..Tepki anında bir tepki kuvveti treni ve sineği yavaşlatırken kütlesi büyük olanı dağa çabuk küçük olanı ise daha az yavaşlattı..Yani trenin ve sineğin son hızlarına kütle ters bir etki yaptı...O halde fenomenimin hiç istemediği bir kardeşi var..Bu da m.v(ters orantılı değişkenler çarpılır) kütle çarpım hızdır...Toparlıyacak olursak kinetik enerji çarpma anında terk edip gider..Oysaki momentum toplamı daima korunur..Kütleninde korunuyor olduğunu söyleyebiliriz ancak sadece bunu bilmek bize tren ve sineğe çarpmadan sonra ne olduğu hakkında hiçbirşey söylemez..Çünki bana bunu söyliyecek denklemin yapısı korunumlu olsa bile aynı zamanda değişken ve aktarılabiliyor olmalı.İşte tam burada kaba tabirle kütlenin yanındaki çarpım olan hız değikeni bu aktarma işini yapar...Momentumun da zamanla değişim hızını daha doğrusu zamana karşı türevini alırsan da bu seferde net kuvvete ulaşırsın...




  • cevap burada ve diğer kısımda.
    quote:

    Ama "hasar" kavramı doğrudan hesaplanabilir bir bilimsel kavram değil, çarpışan cisimlerin yapısıyla da ilişkili


    Diğer tür cevap; doğrusal yüzey ve darbe, tahribat olduğu için arayışın sadece bu yeterli değildir.

    Araç ve tiplerine göre kaza dinamiklerini merak ediyorsan şayet bunla ilgili Tralles'in olması lazım binek amerikanlar kamyonlar vs ilgisinde örnekli yazdığı bir konu var onu bul onu oku.
    Momentumda sen başlangıçta mermi gibi düşünüp malum otomobil ilgisinde kütlesel kinetik enerjiyi kıyaslıyorsun bu bakış yanlış.
  • Şimdi, kütleleri farklı iki cismi durdurmak için, 1 sn kuvvet uyguluyoruz ve bu kuvvetlerden biri daha fazla.
    Bu sırada cisimler hareket ediyor değil mi? Kütlesi küçük olan cisme az kuvvet uygularsın ama bu sürede bu cisim diğerinden daha fazla yol kat eder!

    Mesela ikinci yazdığın örnek,

    "Bir başka örnek A cismi 2kg ve 4m/s hız, B cismi 8 kg ve 2m/s hız da bu sefer bu 2 cismin kinetik enerjileri eşit ama momentumları farklı ve 2sini de 1sn içinde durdurmak istesek hangisi bize daha büyük hasar verir"

    B cismini 1sn de durdurmak için 16N, A cismini 1sn de durdurmak için 8N uygulayacaksın ama bu sürede , A cismi B cisminden 2 kat fazla yol almış olacak.
    Momentum -enerji ilişkisi bu. Hasar kısmı için artık deney yap derim .
  • Hasardan kasit cisimlerin carptigi alana yaptigi basinc ya da merminin durmadan once ne kadar cismin icine girdigi vs gibi seylerse soru cevaplanamaz. Cunku hasar olculebilir bir sey degil :) materyalin sertligi, esnekligi, yorgunluğu, cisimlerin aerodinamik yapisi vs gibi pek cok sey duruma gore tahribati etkiler. Bence soruyu soran arkadas basitce hangi cisim carptiginda daha fazla enerji degisimi olur anlaminda soruyor, o da kinetik enerji.
    High Velocity silahlar, sirf kinetik enerjinin hasar verici gucunden yararlanmak icin.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Soru mükemmel ama kayda değer bir cevap yok ortada. Hasardan arkadaşımızın ne demek istediğini anlayabiliyorum, ancak halen yüzeyin aracın aerodinamiği gibi konulara giriliyor. Arkadaşımız bunların iki cisim için de geçerli olduğunu tiplerinin çarptığı yüzeyin aynı olduğunu söylediği halde ısrarla aynı şeyler söyleniyor.
  • dtnc D kullanıcısına yanıt

    aynen kral valla şu üsttekiler anlamadım diyemiyorlar da illa cevap verecekler. hele şu toplam sembolü pp si olan var ya tam bir eşşek. adamın demek istediği belli enerji ile momentumun arasında ki farkı soruyor dolayısıyla enerjinin ne işe yaradığını yani tam olarak ne olduğunu soruyor çünkü momentumun mantığı var. bu adamlar konuyu alakasız yerlere çekmişler. adam çok iyi anlatmış bunu anlamamak için sığır olmak falan lazım ezbere cevap vermişler hep. ben de buna benzer sorular sormuştum hocalarım formüle bak demişlerdi.

  • buyur kardeşim senin sorunun cevabı enerji ile momentum arasında ki fark ve ilişki

    xmphysicsyoutube
    Catalogue at https://xmphysics.wordpress.com Follow me on facebook: https://www.facebook.com/xmphysics
    https://www.youtube.com/watch?v=sCmX5R7KDFM
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.