Şimdi Ara

Muris Muvazaası Davası için İzmir içi Avukat önerisi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
98
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar,


    Hayırsız Dayım ile teyzem rahmetli dedemin üzerindeki arazileri bir müteahhit ile işbirliği içinde kendi üzerlerine satış göstererek geçirmişler(Dedem sağ iken). Biz annemizi dedemden önce kaybettiğimiz için kardeşim ile mirasçıyız. Dedem bir vasiyetname yazmış, kalan mirastan bir daireyi kardeşim ile bana bırakmış fakat muvazaalı satışların dışında bu vasiyetnamede dahi bize eşit davranmamış. Rahmetli 95 yaşındaydı ve 2023'ün mart ayında vasiyetnameyi noter huzurunda yazmış.

    Dedem hayatını kaybetmeden 5 ay kadar önce de yazlıklarının yarısını müteahhide satış göstermiş, ardından müteahhit dayıma satış göstermiş.


    Dayım 10 yılı aşkın bir çivi çakmamış, öncesinde 4-5 iş batırıp ailesinin evine haciz gönderip kaçan, dolandırıcılık dosyası olan, sürekli borcu olan biri ve haciz vb. yüzünden dedemin mallarını yerken aldığı tekne - araba hep eşin dostun üzerine yapıldı. Son zamanlarda dedem tüm borçlarını ödeyip kapatmış ki şuanda kendi üzerine arsalar.


    Bir arsayı da aynı şekilde müteahidin oğlunun üzerine yapıp ardından teyzeme satış yapmışlar. Dedemin vasiyetnamesinde rahmetli anneme verdiği pazar paralarına kadar yazmış fakat teyzeme aldığı ev ve arabayı, satış gösterip verdiği arsaları, dayıma aldığı evi arabaları, tekne iş vb.ı asla anmamış.


    Vasiyetnameye itiraz etmeden oradan gelecek evi kardeşim ile satışa koyup gelen parayı muris muvazaası ve benzer davalarda kullanmak istiyoruz fakat görüştüğümüz avukatın süreç içinde bu konularda pek bilgi sahibi olmadığını gördük. Bize mirasa itiraz etmemiz gerektiğini, aksi takdirde muris muvazaası davası açamayacağımızı söylüyor. (Bir süre araştırdım bunu destekleyecek bir karar vb. bulamadım. Sorularıma da tatminkar cevap alamadım.)


    Eğer yüzeysel yada detaylı sorunuz olur da ilginizi çekerse konu hakkında detaylıca bilgi verebilirim.

    Yalnızca bir arazi hakkında bilgimiz vardı ancak dedemiz sağ iken dayım bu sebeple bizi uzaklaştırıp dedem ile ananemizi bize düşman etti. Bu sebeple birşey yapamadık.


    Bu konuda gerçekten uzman bir avukata ihtiyacımız var.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi metakip -- 26 Aralık 2023; 20:5:7 >







  • @sertosman hocamız size yardımcı olabilir. Geçmiş olsun.

  • Bir avukata gitmeden önce evrak toplama işini yapıp süreci hızlandırmanızı tavsiye ederim. Avukatın tapudan vekaletle evrak çıkarması veraset alması vs hem programına göre uzun sürebilir hem de maliyetlidir. Eksik evrakla dosya incelemek de iyi sonuç doğurmayabilir.

    Sizden istenebilecek evraklar : Murisin tapu aktif ve pasif kayıtları, dava açacağınız pasif kayıtların resmi senetleri, vasiyetname, varsa dava dosyaları, veraset ilamı

    Murisin aktif ve pasif malvarlığının tespiti önemlidir. Zira davanın kabulü muvazanın mirasçılardan mal kaçırma amacı ile yapılan devirlerin iptali içindir. Murisin aktif malvarlığının miktarı bankalardaki parası vs bazı emsal dosyalarda mal kaçırma kastı olmadığına kanaat getirilmesine neden olmuştur.

    Bazen de murisin niyeti bağış olsa da bunun gayesi mal kaçırma değildir. Kendisine yaşlılık hastalık sürecinde bakan evladına minnet duygusu, eşine mehir için yapılan tasarruf, muris ile ortak kazanç sağlanarak edinilen mallarda ortaklığın paylaşılması gibi şeyler nedeni ile bağış adı altında satış ile yapılsa da burada mirasbırakanın amacı mirasçıdan mal kaçırma olmadığı için şeklen geçersiz satışların davasını reddettiği (ispatı halinde) olmuştur. Bu yüzden kağıtlar evraklar dışında özel durumlar varsa (murisin özel hastalığı bakıma muhtaç olması vs) bunlar hakkında avukatı bilgilendirin mahkemede öğrenince böyle şeyleri pek hoş olmuyor dosya akıbeti açısından...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.