Şimdi Ara

Nvidia'nın ezeli rakibi yeni çip çıkardı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
151
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Nvidia'nın ezeli rakibi yeni çip çıkardı
    Teknoloji her geçen gün gelişiyor soru şu bu teknoloji son kullanıcıya ne zaman ulaşıyor? NASA'nın Teknolojisine göre dünya 50 yıl geriden gidiyor Nvidia'nın gelecekte üreteceği RTX 5090 6090 7090 projelerinin hepsi belli 5 yıl önce bulunan teknolojiyi Nvidia bu yıl RTX 4000 serisiyle bize sundu 5 yıl önce sunsaydı bütün oyunlarda 1000-2000fps alırdık tabi böyle bişey yapsaydı ekran kartları yok satardı fakat şirket yeni modellerini üretemeyeceği için ilerleyen zamanlarda iflas edip batardı buna pazarlama ve iş stratejisi denir. Şirketin ayakta durmasını iş stratejisi sağlar pazarlama ise şirketin daha fazla talep görmesini sağlayıp şirketi büyütür.

    Konumuza gelicek olursak IBM (Dünyanın en büyük Teknoloji şirketi) geçtiğimiz günlerde insan beynini taklit edebilecek yapay zekaya sahip ekran kartı çipi tasarladı 14nm ve analog olması sayesinde diğer dijital çiplere göre 14 kat daha az enerji harcıyor böylelikle bilgisayarınızın pilini hem az yiyor hemde ısınma olayı ortadan kalkıyor bunun nedeni analog çiplerin dijital çiplere göre daha hızlı
    "1" ve "0" ları işleyebilmesi günümüzde sadece dijital çip kullanılıyor. Evet yapay zekâyı kullanmak için internet aracılığıyla sunucusuna bağlanmanız gerekir GPT'nin altyapısının günlük masrafını biliyormusunuz? 700.000$ Türk lirası ile 20Milyon lira günlük masrafı yani enerji tüketimi çok yüksek IBM firmasıda prototip aşamasındaki çipini enerji tüketimini azaltarak Midjorney ve GPT-4 gibi büyük yapay zeka kuruluşlarının üzerlerindeki bu yükü hafifletmeye çalışıyor daha az enerji daha az masraf demek. eyer ibm bu çipi ekran kartı yapmaya kullanırsa Nvidia elindeki bütün kartlarını oynaması gerekir ve bunun sonu nasıl olur bilemem.

    İBM'nin çipi Watt başına 14 kat enerji verimliliği sunarken simülasyonlar 40 ila 140 kat enerji tasarrufu sağlayabileceğini göstermiştir. Bu müthiş bir değer soğutucuya bile gerek kalmayabilir soğutucuda enerji sarfeden bir sistemdir.
    Şuan bu yapay zeka platformları Nvidia'nın H100 Tensor Core GPU ve A100 Tensor Core GPU. çiplerini kullanıyor.

    sizin bu konu hakkındaki düşünceleriniz neler?

    Her hafta 2 haber yazmaya başladım haberleri yabancı kaynaklardan kendi düşüncelerimi içine katarak sizlere anlatıyorum takip edip haberi beğenirseniz memnun olurum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi E_X_P_E_R_T -- 28 Ağustos 2023; 18:28:18 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >







  • Firmalar geleceğin teknolojilerini planlayabilirler ama bunları gerçekleştirmek için zaman gerekli, RTX10090 kağıt üzerinde çizilebilir ama gerçekleştirecek teknoloji ve yatırımlar için henüz erken olabilir. Yıllar önce 80'lerde tüblü televizyonlar yaygınken Beyond to 2000 isimli bir belgesel vardı ve orada geleceğin teknolojilerinden bahsedilirdi. Günümüzdeki yüksek çözünürlüklü geniş ekranlar o zaman için Highvision olarak anlatılıyordu, biz onu yaklaşık 15-20 sene sonra kullanabildik ki belgeselde anlatılan geniş ekranlar da yine Crt tv'ydi. :) LCD teknolojisinin sadece hayali kuruluyordu herhalde.

    Tasarımların, teknolojik alet ve imkanlara dönüşmeleri için malzeme teknolojilerinin de gelişmesi lazım, bunlar yavaş ilerleyen süreçler...


    Yapay zeka, yazılım tarafı daha ağır basan bir teknoloji ama donanım ne kadar güçlü olursa işlemler de o kadar hızlı gerçekleştirilir. 14 nm'lik bir chip'in işlem gücü nasıldır acaba? Bu bağlamda enerjiden tasarruf, daha yavaş işlem gücü demekse çok da önemli bir gelişme değil kanımca, hem hızlı hem düşük enerji harcayan teknolojiler geliştirilmeli veya daha verimli ve ucuz enerji kaynakları sağlayacak teknolojiler.





  • ibm x86 mimarisini satsın diye intele vermiş firma nvidia'nın bırak rakibi kaale bile almaz kurumsal firma son kullanıcı için değil. 1950'lerde oda boyutunda hdd işlemci falan yapıp icat eden firma. intel'e amd ve via'ya da vereceksin bu mimariyi diyen ve ilk satılan cyrix marka via işlemcilerin üzerinde kocaman IBM yazıyordu çıktığında almıştım 96'da oradan biliyorum yani cool story bro.. baya bişi katmışsın ezeli rakibi falan.Nvidia'nın ezeli rakibi yeni çip çıkardı 

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.