Şimdi Ara

Otomobil fiyatlarındaki saçma durum ile ilgili yaşadıklarım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
43
Cevap
1
Favori
3.844
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
7 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar forumada yazmıştım bazıları okumuş olabilir, yaklaşık 2 ay önce aracımı değiştirdim.


    2020 model Ford Kuga St line + teknoloji paket bir araba aldım. Aracın sıfırı 520 gibi bir fiyattaydı, bende 2. el 2bin km de bir Kuga yı çok sıkı bir pazarlıkla 430 bine aldım. Alışverişten memnun kaldım hatta forumda ve günlük hayatta bir çok insana bu fiyata bu aracı kaçırmayın dedim.


    Fakat dün sarı siteye ve ford com tr ye baktım. Sıfırı 560 bine çıkmş 2. elde 530 dan aşağıya araç kalmamış. 2 ayda sıfırı 40 ikinci eli 100bin zam yemiş. İnanılmaz korkunç bir durum, 40 yaşıma geldim 90lardaki ekonomik krizleride ve körfez savaşını da hatırlarım ama ben böyle bir durum yaşamadım. Bu işin sonu büyük bir sosyal patlama ile biter. Cinnetler ve intiharlar olur. İşin kötü yanı artık herşey için çok geç...



    konuyu açalı 2 hafta olmuş, çok şaşırarak yazdığım ilk mesajımdaki fiyatları güncelliyorum,


    sıfırı 560 olmuş demiştim şuan 616 bin olmuş

    ikinci elde 530 dan aşağıya yok demiştim şuan 585 bin


    Fiyatları güncelliyorum konuyu açalı 1 ay olmuş (Aralık 2021)

    sıfırı 765 bin olmuş

    ikinci el 730 bin olmuş


    güncelleme...

    18 aralık itibariyle arabanın sıfırı 995 bin tl oldu

    ikinci 850-950 arasında gidiyor.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dermeister01 -- 18 Aralık 2021; 23:56:46 >







  • Çoğu kişinin kaçırdığı nokta; 90'larda enflasyon sadece rakamdan ibaretti. Yapılan zamlar alım gücünü düşürmüyordu çünkü maaşlara da zam geliyordu. Yani hem alım gücü hem de alınan mal doğru oranda artıyordu.


    Şimdi sadece alınan ürünlerine zam geliyor. Maaşlar yerinde sayıyor. Sıkıntı burada. Yeni yılda asgari ücrete zam olmayacak olsa bu gidişle 3-5 ay sonra ekonomi kilitlenir. Çünkü harcamanın kısılması demek ekonominin durması demektir.


    Şu anda işverenler ileride olacaklar için topu başkasına atıyor, maaş zammından kaçınıyor. Çalışanın alım gücü düştükçe ekonomi durmaya başlar.


    Yeni yıldaki asgari ücret zammı 3-5 ay kadar idare eder, o vakitten sonra yine kilitlenme başlar.


    Bu gidişle yılda 2 kere asgari ücret zammı konuşulacak.

    Konu Ford ile ilgili değil mesela başka bir örnek vereyim 135 bine aldığım 2015 model c180 arabamı 2021 de 345 bine sattım. Yani bütün meta artıyor, hem de çılgın bir şekilde artıyor, şuan durumu idare edebilmemizin tek sebebi daha önceki yıllarda aldığımız araba yada ev üzerinden hesapları çevirebilmemizdir. Fakat bu çark bir süre sonra dönmez hale gelecek üstelik yeni çalışma hayatına atılan ve hiç birikimi olmayan yeni nesil ise tamamen ortada kalacak belkide bir ev yada araba için bütün ömrünü ipotek altına alacak.


    Biz kriz dönemi çocuklarıyız muzu ayda bir yediğimide hatılıyorum yırtık ayakkabıyla aylarca idare ettiğimide hatırlıyorum ama 2000 sonrası doğumlular böyle bir yaşamı bilmiyor. Şuan ingilizce kursları full çekiyor bütün gençler yurt dışına kaçmaya çalışıyorlar. Ben gidişatı iyi görmüyorum, isteyen polyanna takılabilir.

    2000'lerin başındaki depremden dolayı hangisi benim kriz hangisi ekonomik kriz anlayamadım pek. Fakat 90'larda 15 yaşından eski arabalara MTV bile alınmıyordu, ÖTV diye br şey yoktu memur maaşlarıyla altı silindirili araba kullananlar vardı. Yeni olarak Volvo 240 ve Accord 2.0, Doğan'la neredeyse aynı fiyattan satılıyordu. Piyasada Daihatsu'dan Lada'ya kadar daha çok model ve seçenek vardı.

    5 senede araç fiyatları 5'e katladı bunun da farkında mısınız? İyi hatırladığım bir kaç fiyatı yazayım da manzarayı siz de görün:


    2016 Sıfır KM Seat Ibiza 1.4 Reference 38 bin TL

    2016 Sıfır KM Seat Ibiza 1.2 TSI Style 42 bin TL

    2016 Sıfır KM VW Golf 1.2 TSI Midline 60 bin TL

    2018 Sıfır KM Fiat Egea 1.4 Easy 63 bin TL (Hurda Teşviki ile)

    2020 Sıfır KM Fiat Egea 1.4 Easy 100 bin TL

    2021 Sıfır KM Fiat Egea 1.4 Easy 175 bin TL



    Durum kötü bu bir gerçek. Sırf 2. el otomobil olarak konuşmuyorum. Orta segment telefon (A52) olmuş 4000 lira. Asgari ücret 2800. Bundan 5 sene önce aynı koşullardaki paraya amiral gemisi telefonlar alınıyordu.


    Yahu 2015 senesinde 25 kuruşa Nescafe 3'ü 1 arada alınıyordu. 2016 senesinde 35 kuruşa çıktı. Şimdi 1,25'e alabiliyoruz. 5'e katlamış yahu 6 senede. Kimin maaşı 5'e katlandı 6 senede?

    2018 senesinde çiğköfte dürüm her yerde 3 liraydı. Şimdi 9 lira. 3 senede kimin maaşı 3'e katlandı?

    2018 senesinde kutu kola 3 liraydı. Şimdi 6 lira.

    2001'den önce bu ülkenin ekonomik durumu daha iyi değildi ama devletin elinde 80 yıllık birikimi olan çok değerli kuruluşlar, işletmeler, sanayi devleri, sayısız araziler, lojmanlar, daireler, enerji santralleri, Oteller, limanlar, bankalar, sigorta şirketleri vs..vs vardı.


    Bir evladın babadan kalan çok büyük bir serveti hovardaca harcaması gibi ne var ne yok hemen her şeyi sattı AKP


    Deniz bitti ekonomik kriz başladı. Artık doları serbest salınıma bıraktılar çünkü ellerinde müdahale edecek dövizleri kalmadı. Damat bakanken doları 6.85'te tututacağım diye halkın 128 milyar dolarını heba etti.


    Peki bu 20 yılda neler, nereler satıldı. Liste çok uzun olduğu için ancak bir bölümünü yazacağım.


    Türkiye Denizcilik işletmeleri, Seka kağıt fabrikası, Tekel içki ve sigara fabrikaları, Eti bakır, krom, gümüş,alüminyum işletmeleri,Birçok ildeki şeker fabrikası, Sümerbank, THY'nin bir bölümünün borsada satışı, Şu anda Türkiyenin en büyük kuruluşu olan Tüpraşın satışı, Petkimin bir bölümünün borsada satışı daha sonra geri kalanının azerilere satışı, Tümosan traktör motor fabrikası Türk telekomun %55'inin Lübnanlılara satışı, Emekli sandığına ait olan yat ve marinalar-turizm tesisleri ve birçok ildeki otelin satışı, Bir başka sanayi devi olan Erdemir'in elden çıkarılması, Karayollarına ait olan sayısız arazi (Örneğin Zorlu Center'a ait boğaza nazır arazi), Mersin Limanı, Halkbank'ın % 25'i nin satışı, Başkent-Sakarya-Meram elektrik, İskenderun demir çelik, Paşabahçe cam sanayi, Bursagaz, Esgaz, Ünye çimento, Türkiye Gübre Sanayi, Merinos halı, Seydişehir alüminyum, Mazıdağı fosfat tesisleri, Hekimhan demir işletmelri, Güney Ege linyit işletmesi, Ayvalık tuz işletmesi, Et balık kurumu, Çankırı kaya tuzlası, Beykoz deri kundura, Manisa et-tavuk işletmesi, Oyakbank, T: Sınai Kalkınma bankası, Yapı Kredi bankası, T. İş Bankası C hisseleri,Sabiha Gökçen Havaalanı,Aycell hisseleri,Araç muayene istasyonları,Ray sigorta, başak sigorta, İskenderun Limanı, Büyük Efes oteli, Arçelik ve Tofaş'ın devlete ait olan kısımları, Nobel kimya sanayi, Yatağan Termik santrali, Afşin Elbistan termik santrali, Akdeniz elektrik dağıtım, Boğaziçi elektrik dağıtım,Çoruh-Dicle-Fırat-Gediz elektrik dağıtım, Birçok elektrik üretim ve sulama tesisi (Akyazı-Anamur-Ahlat-Bayburt-Bozüyük-Bünyan-Besni-Bayburt-Değirmendere-Erciş-Erkenek-Ermenek-Finike-Göksu-Hamitabat-Malazgirt-Pınarbaşı-Uludere-Zeyne.......), Oymapınar barajı, Trakya cam, Anadolu cam, Soda sanayi, Sütaş, Hektaş, Aselsan hisseleri, Büyük Ankara Oteli, Büyük Tarabya Oteli, İstanbul Hilton Oteli, Kızılay Emek İşhanı,Kuşadası Tatil Köyü,Çelik Palas Oteli,Ataköy otelcilik, Ataköy marina ve yat işletmesi, Havelsan, Aspilsan Meybuz A.Ş, Sakarya Tank Palet fabrikası, Seyitömer-Soma-Tunçbilek termik santralleri, Yibitaş Torba İşletmesi,Çeşme limanı, Trabzon Limanı,Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı, Ankara feribotu, Samsun Feribotu,Karadeniz Gemisi, Turan Emeksiz Gemisi, SSK Eczaneleri, Köy Hizmetleri...........

    .......

    .......

  • güzel bir giriş ama sonundaki öngörüler biraz abartılı olmuş gibi.

  • "Cinnetler ve intiharlar olur. "


    Evet su an yok zaten.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • artık sıfırdan ev veya araba alamazsınız, bunu kabullenin gençler...

  • Daha durun bu neki bu gidişle 2 ay sonra sizin araç sıfır fiyatında geçer

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • şu an zaten toplumda cinnet hali var.

  • ford 40 bin arttı diye cinnet geçiren de bahane arıyordur.


    siz 90 ları yaşadığınızdan emin misiniz? aynı yaştayız muhtemelen. adam diyor babam araba aldı sene başında 500 binken sene sonunda aynı araba 1 milyon beş yüz bin olmuştu. 2001 de dolar sadece bir gecede 2 kat artmıştı. bunların yanında iki ayda sıfırı 40 bin lira yani % 7 zam yemiş diyte nasıl daha kötü oluyor durum? çok saçma olmuyor mu? ikinci elin durumu zaten piyasada sıfır kalmamasından dolayı oluyor onu ikinci kez yaşıyoruz ki 90 larda da varmış aynı durumlar, bayilerde araç olmayınca sıfır alan % 50 fazlasına satarmış. şimdiki durum onun yanında geçemez.

  • Madmaxibo gelmis yine canla basla savunuyor. 500 TL market alisverisini yurt disinda birine gostersek guler


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • MaDMaxiBo kullanıcısına yanıt

    Konu Ford ile ilgili değil mesela başka bir örnek vereyim 135 bine aldığım 2015 model c180 arabamı 2021 de 345 bine sattım. Yani bütün meta artıyor, hem de çılgın bir şekilde artıyor, şuan durumu idare edebilmemizin tek sebebi daha önceki yıllarda aldığımız araba yada ev üzerinden hesapları çevirebilmemizdir. Fakat bu çark bir süre sonra dönmez hale gelecek üstelik yeni çalışma hayatına atılan ve hiç birikimi olmayan yeni nesil ise tamamen ortada kalacak belkide bir ev yada araba için bütün ömrünü ipotek altına alacak.


    Biz kriz dönemi çocuklarıyız muzu ayda bir yediğimide hatılıyorum yırtık ayakkabıyla aylarca idare ettiğimide hatırlıyorum ama 2000 sonrası doğumlular böyle bir yaşamı bilmiyor. Şuan ingilizce kursları full çekiyor bütün gençler yurt dışına kaçmaya çalışıyorlar. Ben gidişatı iyi görmüyorum, isteyen polyanna takılabilir.





  • 2000'lerin başındaki depremden dolayı hangisi benim kriz hangisi ekonomik kriz anlayamadım pek. Fakat 90'larda 15 yaşından eski arabalara MTV bile alınmıyordu, ÖTV diye br şey yoktu memur maaşlarıyla altı silindirili araba kullananlar vardı. Yeni olarak Volvo 240 ve Accord 2.0, Doğan'la neredeyse aynı fiyattan satılıyordu. Piyasada Daihatsu'dan Lada'ya kadar daha çok model ve seçenek vardı.

  • dermeister01 kullanıcısına yanıt

    gidişat iyi demiyorum, ortada bir gerileme var ama 2000 öncesinden de kötü olduğunu söylemiştiniz. muz bulamadığınız dönemden kötü demek abartı değil mi yani sizce de?


    kimseyi de savunmuyorum, parti falan umurumda değil benim sayın "laftan anlamaz" notuyla bloklu xelife, abartıldığını anlatmaya çalışıyorum sadece. millet cinnet geçirecekmiş! bu abartıdır.


    tekrar yazıyorum, doların ve araba fiyatlarının 1 sene içinde, 1 yıl dolmadan, 3 katına çıktığı dönemleri (90 lar, çünkü piyasada o zaman da belli dönemlerde araç kıtlığı vardı) yaşamış biri olarak bu krizler vız gelir.


    e gençler bilmiyor tabi o konuda haklısınız adamlar ekmek bulamayan aile görmemiş. ama sizin abartmanız gençlere de kötü örnek olup onları yanlış yönlendirmiyor mu ?


    2018 öncesi şu ana göre her şey güllük gülistanlıktı, muhalefet yapan o zaman da ekonomi kötü deyip duruyordu. ben buna gıcığım. şimdi de o zaman iyiydi ama şimdi kötü diyorsunuz, yetmiyor 90 lardan da kötü diyorsunuz. e yuh artık.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MaDMaxiBo -- 7 Kasım 2021; 19:59:3 >




  • Sosyal patlama felan olmaz abartmayın. Herkes harcamasından kısar ve şükretmeye devam eder. Tepki göstermek bu ülkenin insanında yok yok yok.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Kugalari takip ediyorum bende direk 100 bin TL koydu 20 günde vazgeçtim artık eldekinin kıymetini bileceğiz artık

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • yav bu sarı site geyiği nedir, sahibinden yazınca linçleniyor muyuz ne oluyor?

  • Fiyatlar artacak diye millet ilan koymuyor artık, sahibinden ilanları %60 azaldı. Üstelik satışlarda baya bir düştü. Şuan 2. el alanda yok satan da yok. Ama fiyatlar günlük 10 lira artıyor.

  • En yukarıdan "porsiyonları küçültün" çağrısı geldi. Bakıyorum bazı arkadaşlar hala şükürsüzlük ediyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • son 2 yıldır mevcut bir durum ya Avrupa'da olsaydık adamlar bizden beter bir yerlerine giyecek don bulamıyor şu an engizisyon mahkemelerin de insanları diri diri yakıyorlar halimize şükredin 20 yıl öncesine kadar mağarada yaşayıp ölülerimizi gömmeyi bilmiyorduk eskiden puta tapıyorduk sayelerinde müslüman olduk gerisinin bir önemi yok dertliyim daha yazarım da olan bize ve kaybettiklerimize oluyor

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • diatta1903 D kullanıcısına yanıt

    yok hiçbirşey olmuyor daha az harf var diye öyle yazdım üşengeçlikten

  • 17 ağustos 1999 depremi suan birdaha olsa görürum ben 2001 krizinden daha iyi durumda olan ekonomiyi...

    Bilen de yorum yapiyor bilmeyen de.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.