Şimdi Ara

OTOMOBİL HAKKINDA HERKESİN BİLMESİ GEREKLİ KONULAR

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
32
Cevap
2
Favori
9.570
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar Her topikte farklı bilgiler veriliyor, istedimki bunların hepsini bir başlıkta toplayıp arkadaşların istifade etmesi amacıyla bir araya getirelim. Bilginin küçüğü büyüğü olmaz. Birimizin bildiğini birimiz bilmeyebiliriz.Arkadaşlardan ricam kendi bildiklerini küçük de olsa,büyük de olsa yazarlarsa tüm arkadaşlar faydalanırlar.

    Az Yakıt Tüketmenin Püf Noktaları
    Akaryakıt fiyatlarına her geçen gün periyodik olarak gelen zamlar herkesi canından bezdirdi. Yakıt tüketimini minimuma indirmek elinizde. Eğer otomobiliniz son günlerde fazla yakıt tüketmeye başlamışsa vakit geçirmeden servisinizin yolunu tutun. Çünkü birkaç küçük önlemle yakıt tüketimini kontrol altında tutabilirsiniz.

    Tedbirinizi almadan önce otomobilinizdeki onarılması gereken yerler hakkında teşhisinizi doğru koyun. Bazı basit onarım teknikleri ile aşırı yakıt tüketiminde tasarrufu kolaylıkla sağlayabilirsiniz. Bütün iş bunun yöntemini iyi bilmekte yatıyor.

    Aracınız fazla yakıt harcıyor mu? Otomobilin konforu, çekişi, aksesuarlarının nasıl olduğundan önce, belki de ilk sorulan soru bu. Çoğumuz, süper ama kilometre başına fazlaca yakıt tüketen bir otomobille dolaşmak istemez. Lüksünün yanında, yakıt tüketimi de otomobillerin tercih edilirliğini arttırıyor. Öte yandan hep merak edilen konular, aracın ne kadar benzin yaktığı, eğer fazla yakıyorsa bunun nedenleri ve yakıt tüketimini en aza indirmenin yolları oluyor. Örneğin aşağıdaki belirtileri hissettiğinizde, aracınızın fazla yakıt yaktığını anlarsınız.

    Nasıl anlayacaksınız?

    • Motorun çekişinde azalma olur.
    • Egsoz gazı siyah, göz yaşartıcıdır, benzin kokar.
    • Egsoz kuyruk borusu içinde karbon isi oluşur.
    • Egsozda patırtılı sesler olur
    • Motor soğukken kolay, sıcakken güç çalışır.
    • Bilinen miktarda benzinle yapılan kilometrede azalma olur.

    Teşhisi Doğru Koyun

    Aracınızın fazla yakıt yakıp yakmadığının tespitini yapmak için, bir litre benzinle kaç kilometre yol gittiğinizi bilmeniz gerekiyor. Bunun için yakıt deponuzu, tabanca otomatik olarak yakıtı kesinceye kadar doldurun. Bu sırada kilometre saatinizi okuyun.

    Diyelim ki; 58.500 km.'de olsun belirli bir yol gittikten sonra aynı istasyonda ve aynı tabancadan yine tabancanın otomatik durmasını esas alarak deponuzu bir kere daha tam doldurun. Kaç litre benzin aldığınızı bir kenara yazın. Kilometre saatini tekrar okuyun. Toplam kilometre 58.750 ve deponun aldığı benzin 25 litre olsun.

    Şimdi toplam kilometreden, ilk toplam kilometreyi çıkartırsak (58.750-58.500=250) gittiğimiz toplam kilometre bulunur (250 km). Bunu aldığınız yakıt miktarına böldüğünüzde (250:25=10) aracınızın bir litre yakıt ile kaç kilometre yol gittiği ortaya çıkar.

    Bir araçta yakıt tasarrufundan bahsetmeden önce, fazla yakıt harcamasının nedenlerini açıklamak yerinde olur. Aracın fazla yakıt harcamasının nedenlerini iki grupta toplamak mümkündür. Birincisi araçtan kaynaklanan kusurlar, ikincisi ise sürücüden kaynaklanan kusurlar.

    Araçtan Kaynaklanan Kusurlar

    Aşağıdaki tavsiyelerin bir kısmı bakım teknisyeni tarafından yapılabilir. Ama sizin tarafınızdan yapılabilecek basit onarım ve bakımlar da vardır. Bu bakımlar kesinlikle rasgele bir tamirciye değil uzman ve yetkili bir servise yaptırılmalı.
    Bu bakım ve kontroller:

    1. Motorunuzun ayar ve bakımlarını (her 5.000 km.'de) ve uzman kişilere yaptırın.

    Bu ayar bakımlarında;

    a- Hava filtresinin temizliğine dikkat edin. Tıkanmış hava filtresi yakıt tüketimini arttırır.

    b- Hava filtresini yaz veya kış durumuna göre takın.

    c- Distribütör platin ayarını katalog değerine ayarlatın. Değerinde olmaması yakıt tüketimini arttırır.

    d- Akümülatör ve bağlantı kablolarının bozukluğu motor verimini düşürür. Değerinde olmaması yakıt tüketimini arttırır.

    e- Bujilerin arızalı ve ayarsız olması yakıt tüketimini yüzde 10 arttırır.

    f- Karbüratörün bakımın yaptırın.

    g- Rölanti devri katalog değerinde olmalı. Yüksek devir yakıt tüketimini arttırır.

    h- Bakım teknisyeninizin, rölanti devri ayarını gaz analiz cihazı ile yapılmalı.
    Sıkı ve tutukluk yapan bir gaz pedalı yakıt tüketimini artırır.

    2. Fren balataları ayarsız ve sıkı ise tekerlek dönüşü zorlanır. Yakıt tüketimi artar.

    3. Debriyajın kaydırması yakıt tüketimini arttırır.

    4. Ön düzen ayarlarını her 10.000 km.'de bir kontrol ettiren.

    5. Lastik havaları uygun basınçta olmalıdır. Havası az olan lastikte yuvarlanma güç olduğundan yakıt tüketimi artar.

    Sürücüden Kaynaklanan Kusurlar

    Sürücü aracı kullanırken aşağıdaki hususlara dikkat ettiğinde daha az benzinle daha çok kilometre yapabilir. Öncelikle az benzinle çok kilometre gitmenin yolu sabırdan geçer sözünü unutmayalım. Eğer ekonomi sizin için ön plandaysa aşağıdaki önerilerimizi dikkatlice uygulayın.

    1. Önünüzdeki aracı çok yakından takip etmeyin. Zira devamlı olarak aracınızı frenler ve gazlarsınız. Bu durum ilave benzin pompalanmasına neden olur. Ani fren ve ardından gaz basmak yakıt tüketimini yüzde 5 arttırır.

    2. Şehirlerarası yolda en verimli hız 80-90 km. arasındadır. 90 km.'nin üstünde her kilometre yakıt tüketimini yüzde 1 arttırır. Son vitesteki 90 km.'lik hız yaklaşık 3.000-3.300 motor devrine eşittir. Diğer viteslerde de motorunuzu 2.750-3.000 devirler arasında çalıştırın (Bunun için takometreden faydalanın).

    3. Motorunuzun harareti (ısısı) yakıt tüketimini etkiler.

    a- İlk hareketten önce motorun ısınması için en fazla 30 saniye bekleyin. Fazla ısınmasını beklemek yakıt tüketimini arttırır.

    b- Ancak şehirlerarası yola çıkarken, hareket göstergesinin normale yaklaşmasını bekleyin.

    c- Kışın motorunuzun çok soğumaması için radyatör önünü gazete kağıdı ya da benzeri bir şeyle kapatın.

    d- Soğuk motorda yakıt sarfiyatı fazladır. Motor tam ısınmadan yapılan yolculuklardan (özellikle kısa mesafelerden) kaçının. Böyle durumlarda aracınız yüzde 25 daha fazla yakıt harcar.

    4. Yakıt deponuzun hatalı doldurulması yakıt tüketimini arttırır. Deponuzu doldururken aşağıdaki noktalara dikkat edin.

    a- Deponuzu mümkünse pompanın yavaş hızı ile doldurun.

    b- Depo hiçbir zaman ağzına kadar doldurulmamalı.

    c- İmkanınız varsa sabah veya akşamın geç saatlerinde deponuzu doldurun.

    d- Depoyu daima dolu bulundurun. Çünkü az benzinde buharlaşma daha fazladır.

    e- Özellikle dizel motorlu araçlarda, günlük iş bitiminden sonra depoyu kaliteli motorinle doldurun.

    f- Bir istasyonun pompasına yanaştığınızda pompanın para kısmının bilhassa sıfırlanmasına dikkat edin.

    g- Aracınızın motoru hangi benzine göre uyarlanmışsa (süper-normal-kurşunsuz) ona göre benzin kullanın.

    h- Yakıt deponuzun kapağı kilitli tip olmalı.

    Kaynak: biggauto








  • Paylaşım için Teşekkürler
  • PERİYODİK BAKIM ÖNEMLİ

    Periyodik bakım kuşkusuz tüm araçlar için önemlidir ancak dizel araçlarda periyodik bakımın önemi daha da fazladır. Örneğin, sistemde mazotu süzen, içindeki kirli partikülleri ve suyu ayrıştıran mazot filtresi, zamanla işlevini kaybeder. Yıpranmış mazot filtresi, enjektörleri tıkar, sistem basıncını düşürür, egzozdan atılan zehirli gazların artmasına yol açar ve bir bütün olarak aracın performansını düşürür.

    Diğer bir konu ise, dizel aracınızın akü değişiminin bu konuda uzman bir kişi tarafından değişiminin yapılmasıdır. Akü, araç üzerindeki diğer tüm elektronik sistemlerle uyumlu çalıştığı için akünün dikkatsiz bir şekilde değiştirilmesi esnasında dizel enjeksiyon sisteminin elektronik beyni bu uygulamadan zarar görebilir.




  • "ALINTI" (carenfly)
    Pek bilinmiyor ama bizim arabalarda "otomatik yakıt kesme sistemi" var. Ayağınızı gaz pedalından çektiğinizde araba benzin harcamıyor. Yakıtı kesiyor. Özellikle yokuş aşağı inişlerde Viteste iken ve ayağı gaz pedalından çekerek inmek gerek.
    Arkadaşa Teşekkür ederiz.
  • Bu gün Hürriyet Gaztesi Ankara ekini okurken aşağıdaki yazı gözüme ilişti. Arkadaşların bilgisi olsun diye aşağıya yazının kopyasını ekledim.

    Ehliyeti kaptırana kaskodan para yok

    Oya ARMUTÇU

    Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nda, hız yüzünden ehliyetini kaybeden sürücüler kaza yaptığı takdirde kaskodan para alamayacaklarına karar verildi.

    YARGITAY Hukuk Genel Kurulu’ndan, hız sınırını aşmayı alışkanlık haline getiren sürücülere kötü haber geldi. Hız yüzünden ehliyetini geçici süre kaybeden sürücüler, kaza yaptıkları takdirde kaskodan para alamayacak. Kurul, hız sınırını bir yılda tam beş kez yüzde 30’dan fazla aşan, bu yüzden ehliyeti bir yıl süreyle geri alınan, ehliyetisiz olarak araç kullanarak kaza yapan sürücüyü sigorta şirketi karşısında haksız buldu. Kararda, "Trafik güvenliği için hız sınırını aşmayı alışkanlık haline getiren sürücü, ehliyetsiz sürücüden tehlikelidir" denildi.

    Kaza açısından potansiyel tehlike

    KARARDA "Kanunun belirli bir süre içerisinde hız sınırını belli sayının üzerinde ihlal eden sürücüleri kaza yapma açısından "potansiyel bir tehlike" olarak kabul ettiğinin açıkça anlaşılmasına, gerçekten de sürücü belgesi almış olmakla birlikte yasal hız sınırını aşmayı itiyat haline getiren bir kişinin bu özelliği itibarıyla sürücü belgesine sahip olmayan, ancak hız sınırlarına riayet eden başka sürücülere oranla trafik güvenliği açısından daha büyük tehlike taşıyacaklarının açık bulunması karşısında, mahkemenin direnme kararı bozulmalıdır" denildi.




  • Hayat kurtaran teknik

    Otomobil kullanırken meydana gelebilecek ciddi olaylara karşı uyulması gereken basit teknikler hayat kurtarıyor.

    Otomobil kullanmanın inceliklerini anlatan uzmanlar, yüksek hızla seyreden araçlarda ön camın kırılması, lastiğin patlaması ve araçta yangın çıkması gibi ciddi tehlike yaratan durumlarda sürücünün soğukkanlı davranmasını öneriyor.

    Cam kırılması

    Uzmanlar, özellikle süratli hareket eden araçlarda ön camın kırılması halinde, sürücülerin nasıl hareket etmesi gerektiğiyle ilgili olarak şunları öneriyor:

    "Aynalardan yararlanarak aracınızı yolun sağ tarafına park edin. Flaşörleri açın ve dikkatlice dışarı çıkın. Aracın cama yakın olan kalorifer ve havalandırma deliklerine gazete kağıdı veya bez parçası koyarak, cam parçacıklarının bu kısımlara düşmelerini önleyin. Sonra krikonun arka kısmı ile camı içeriden dışarı doğru kırın. Cam lastiğini dikkatlice çıkarıp temizledikten sonra, yeniden kullanılabileceği için bagaja koyun. Gazete kağıdına birikmiş cam parçalarını bir naylon torba içine koyun ve en yakın çöp bidonuna atın. Öylece en yakın cam tamircisine kadar gidin."

    Lastik patladığında

    Patlayan, arka lastiklerden biriyse, arabanın arkasının sağa veya sola doğru kaymaya başlayacağını belirten uzmanlar, ön lastiklerden biri patlamışsa, mümkün olduğu kadar fren yapmamaya çalışılması gerektiğini bildiriyor. Ön lastiklerden biri patladığı zaman, aracın, lastiğin patladığı yöne doğru kuvvetlice çekildiğini vurgulayan uzmanlar, bu durumda direksiyonla, aracın düz bir doğrultuda tutulmaya çalışılması ve yavaş frenleme ile durmasının sağlanması gerektiğini kaydediyor.

    Uzmanlar ayrıca, taşmış dereler, nehirler veya büyük su birikintilerinin içinden geçerken, aracın hızının kesilmesi gerektiğini hatırlatıyor. Mütevazı bir aile otomobilinin, 25-30 santimlik su birikintisinden geçebilecek yetenekte olduğunu söyleyen uzmanlar, bu noktanın üstüne su geldiği takdirde, su damlacıklarını kuvvetli bir sprey gibi motorun üstüne püskürdüğünü, bu su bombardımanının da, bujilerin ve distribütörün ıslanmasına sebep olarak aracın stop etmesine yol açtığını belirtiyor.

    Araçlarda yangın

    Araçlardaki yangının önüne geçilmezse, büyük bir facianın meydana gelebileceği uyarısında bulunan uzmanlar, buharlaşmış benzinin tutuşarak deponun alev almasına sebep olduğunu bildiriyor. Bir süre sonra da aracın infilak edebileceğini kaydeden uzmanlar, "Araçta duman tespit edildiği an araç durdurulmalı. Sonra anahtar üzerinde kontak kapatılmalı. Direksiyonun kilitlenmemesine dikkat edilmeli. Aksi halde, gerektiği takdirde aracın itilmesi mümkün olmaz. Bütün yolcular dikkatlice dışarı alınmalı. Motor kaputu kısmi olarak açılmalı. Böylece alevlerin büyümesi önlenmiş olur. İmkan varsa akü kutup başı sökülmeli. Yangın söndürücü varsa kullanılmalı, yoksa, battaniye veya oto kılıfından yararlanılmalı. Bu örtüler, alevlerin oksijen alıp büyümesini önleyecektir" tavsiyesinde bulunuyor.




  • Burada fikirlerini, bilgiler aktaran arkadaşlara teşekkür ederim.
    Gerçekten çok güzel olmuş..
  • Sayın Emekli Jandarma;
    Bu foruma bayaa bi mesai harcamaya başladınız. Çoluk çocuk kızmasın sonra.
    Hafiften internet bağımlılığı başlangıcı tespit ediyorum sizde.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: carenfly

    Sayın Emekli Jandarma;
    Bu foruma bayaa bi mesai harcamaya başladınız. Çoluk çocuk kızmasın sonra.
    Hafiften internet bağımlılığı başlangıcı tespit ediyorum sizde.


    Kardeş yaptığımız işi ben arkadaşlara birşeyler vermek, kendiminde bilmediği bilgileri arkadaşlardan öğrenmek için yapıyorum. Yazdığım yazıların saatlerine bakarsan hep mesai bitimi saatleri veya akşam saatleridir.Bizde internet bağımlılığı olmaz merak etme.Yinede teşekkür ederim.




  • mevlüt abi bilgiler için teşekkür eder konuların senden devamını dileriz burada bu tür bilgilere gerçekten ihtiyaç vardır
    bir önerimde bu başlığa girecek olan arkadaşların konulara destek ve öneri veya kendi bilgilerini eklemek bu sayede daha fazla bigli paylaşımı olur
    sana tekrar teşekkür ederiz abi
  • benimde katkım olasun araçlar üzerinde kullanılan sistemlerin kısaltmaların açılımları
    aşağıda vermiş olduğum bilgilerhttp://selimcetinkaya.tripod.com/sozluk/kisaltmalar.htm sitesinden tamamen alıntıdır.
    RAKAM
    2V - (Two Valve) İki supap
    4EAT - (4 speed Electronic Automatic Transmission) 4 hızlı otoatik transmisyon
    4WAL - (Four Wheel Antilock) Dört tekerlek kilitlenmesiz
    4WD - (Four Wheel Drive) Dört tekerlekten tahrikli, dört çekerli
    4WS - (Four Wheel Steering) Dört tekerlekten yönlendirme
    A
    A - (Amperes) Amper
    ABS - (Antilock Brake System) Kilitlenmeyen fren sistemi
    AC - (Alternating Current) Alternatif akım
    A/C - (Air Conditioning) Klima
    ACC - (Air Conditioning Clutch) Klima kavraması
    ACC - (Automatic Climate Control) Otomatik iklimlendirme kotrolü
    ACC - (Adaptive Cruise Control) Uyarlanabilir seyir kotrolü
    ACCS - (Air Conditioning Cyclic Switch) Klima çevrimsel anahtarı
    ACD - (Air Conditioning Demand) Klima ihtiyacı
    ACL - (Air cleaner) Hava filtresi
    ACR4 - (Air Conditioning Refrigerant, Recovery, Recycling, Recharging) Klima soğutucusu, iyileştirme, dönüşüm, şarj
    ACON - (Air Conditioning On) Klima açık
    ACP - (Air Conditioning Pressure) Klima kavraması
    ACT - (Air Charge Temperature -replaced with IAT) Hava dolgu sıcaklığı
    A/D - (Analog to Digital) Analogdan dijitale
    ADU - (Analog-Digital Unit) Analog-dijital ünite
    AFC - (Air Flow Control) hava akış (debi) kontrolü
    AFR - (Air Fuel Ratio) Hava/yakıt oranı
    AFV - (Alternative Fueled Vehicle) Alternatif yakıtlı taşıt
    AIR - (Secondary air injection -formerly Thermactor air) İkinci hava enjeksiyonu
    AIRB - (Secondary Air Injection Bypass) İkinci hava enjeksiyon baypası
    AIRD - (Secondary Air Injection Diverter) İkinci hava enjeksiyon saptırıcı
    AIS - (Automatic Idle Speed) Otomatik rölanti hızı
    ALC - (Automatic Level Control) Otomatik seviye kontrolü
    ALDL - (Assembly Line Data Link -replaced with DLC) Montaj hattı veri bağlantısı
    ALT - (Alternator -replaced with GEN) Alternatör
    AMB - (Ambient) Ortam
    AOD - (Automatic Overdrive) Otomatik aşırı hız
    AODE - (Automatic Overdrive Electronic (transmission)) Otomatik aşırı hız elektronik (transmisyon)
    AODE-W - (Automatic Overdrive Electronic Wide (ratio transmission)) Otomatik aşırı hız elektronik geniş(oran transmisyonu)
    AP - (Accelerator Pedal) Gaz pedalı
    API - (American Petroleum Institute) Amerikan Petrol Enstitüsü
    APT - (Adjustable Part Throttle) Ayarlanabilir kısmi gaz
    ARC - (Automatic Ride Control) Otomatik sürüş kontrolü
    ARS - (Automatic Restraint System Otomatik sınırlama sistemi
    ASARC - (Air Suspension Automatic Ride Control) Hava süspansiyonu otomatik sürüş kontrolü
    ASC - (Active Stability Control) Aktif kararlılık kontrolü
    ASC+T - (Automatic Stability Control Plus Traction) Otomatik kararlılık ve çekiş kontrolü
    ASD - (Automatic Shutdown) Otomatik kapama
    ASR - (Acceleration Slip Regulation) İvme kayması kontrolü
    A/T - (Automatic Transmission/Transaxle) Otomatik transmisyon
    ATX - (Automatic Transaxle) Otomatik transaksıl
    ATC - (Automatic Temperature Control) Otomatik sıcaklık kontrolü
    ATDC - (After Top Dead Center) Üst ölü noktadan sonra
    ATM - (Actuator Test Mode) Uyartıcı deney modu
    AWD - (All Wheel Drive) Tüm tekerleklerden tahrikli
    AWG - (American Wire Gage) Amerikan tel ölçeği
    AXOD - (Automatic Overdrive Transaxle) Otomatik aşırı hız transaksılı
    AXOD-E - (Automatic Overdrive Transaxle - (Electronically Controlled( Otomatik aşırı hız transaksılı - (elektronik konrtollü
    AYC - (Active Yaw Control) Aktif sapma kontrolü
    B
    B+ - (Battery voltage) Akü voltajı
    BARO - (Barometric (pressure)) barometrik basınç
    BCM - (Body Control Module) Gövde kontrol modülü
    BHP - (Brake Horsepower) Fren beygir gücü
    BLM - (Block Learn Multiplier -replaced with LT FUEL TRIM)) Blok öğrenme çarpanı
    B-LVL - (Bilevel) Aynı seviyede
    BMAP - (Barometric and Manifold Absolute Pressure) Barometrik ve manifold mutlak basıncı
    BOO - (Brake On/Off) Fren açık/kapalı
    BP - (Back Pressure) geri basınç
    BPA - (Bypass Air) Kısadevre havası
    BPW - (Base Pulse Width) ana sinyal genişliği
    BTDC - (Before Top Dead Center) Üst ölü noktadan önce
    BTSI - (Brake Transmission Shift Interlock) Fren vites değiştirme ortak kilidi
    Btu - (British thermal units) British ısı birimi
    C
    CAC - (Charge Air Cooler) Dolgu hava soğutucusu
    Calif - (California) Kalifornya
    CAN - (Controller Area Network) Kontrolör alan ağı
    CANP - (Canister Purge) Kap temizleme
    CB (Carburator) Karbüratör CC - (Cruise Control) Seyir kontrolü
    CC - (Cubic Centimeter) Santimetreküp
    CCD - (Chrysler Collision Detection) Chrysler çarpışma belirlemesi
    CCD - (Computer Controlled Dwell) Bilgisayar kontrollü dwell
    CCDIC - (Climate Control Driver Information Center) İklim kontrol sürücü bilgi merkezi
    CCM - (Central Control Module) Merkezi kontrol modülü
    CCOT - (Cycling Clutch Orifice Tube) Cevrim yapan kavrama orifis borusu
    CCP - (Climate Control Panel) İklim kontrol paneli
    CCRM - (Constant Control Relay Module) Sabit kontrol röle modülü
    CCS - (Coast Clutch Solenoid) Kavrama boşlama solenoidi
    CDR - (Chrysler Diagnostic Readout) Chrysler Arıza belirleme kılavuzu
    CDRV - (Crankcase Depression Regulator Valve) Karter basınç düşürme düzenleme valfi
    CE - (Commutator End) Komütatör ucu
    CEL - (Check Engine Lamp -replaced with MIL) Motor lamba kontrolü
    CEAB - (Cold Engine Air Bleed) Soğuk motor hava sızdırması
    CFI - (Central Fuel Injection -replaced with TBI) Merkezi yakıt enjeksiyonu
    CFI - (Cross Fire Injection) Çapraz ateşleme enjeksiyonu
    CI - (Cubic Inch) İnçküp
    CID - (Cubic Inch Displacement) inçküp yerdeğiştirme
    CID - (Cylinder Identification) Silindir tanımlama
    CKP - (Crankshaft Position) Krank mili konumu
    CKT - (Circuit) Devre
    CL - (Closed Loop) kapalı devre
    CLC - (Converter Lockup Clutch -replaced with TCC) Konvertör kilitleme kavraması
    CLCC - (Closed Loop Carburetor Control) Kapalı devre karbüratör kontrolü
    CLNT - (Coolant) Soğutucu
    CMFI - (Central Multi-port Fuel Injection) Merkezi çok portlu yakıt enjeksiyonu
    CMP - (Camshaft Position) Kam mili konumu
    CO - (Carbon Monoxide) Karbonmonoksit
    CO2 - (Carbon Dioxide) Karbonmdioksit
    COP - (Coil On Plug) Fiş üstü bobin
    CPA - (Connector Position Assurance) Bağlantı elemanı konum güvenliği
    CPI - (Central Port Fuel Injection) Merkezi port yakıt enjeksiyonu
    CPP - (Clutch Pedal Position) Kavrama pedalı konumu
    CPS - (Central Power Supply) Merkezi güç sağlama
    CPU - (Central Processing Unit) Merkezi işlemci ünitesi
    CRT - (Cathode Ray Tube) katot ışınlı tüp
    CS - (Charging System) Şarj sistemi
    CTP - (Closed Throttle Position (switch)) Kapalı gaz konumu anahtarı
    CTS - (Coolant Temperature Sensor) Soğutucu sıcaklık sensörü
    CV - (Constant Velocity) Soğutucu hızı
    CVT - (Continuously Variable Transmission) Sürekli değişken transmisyon
    D
    D - (Diesel) Dizel
    DAB - (Delayed Accessory Bus) Geciktirilmiş aksesuar büsü
    dB - (Decibels) desibel
    dBA - (decibels on A-weighted scale) A ağırlıklı skalada desibel
    DC - (Direct Current) Doğru akım
    DE - (Drive End) Tahrik sonu
    DEC - (Digital Electronic Controller) Dijital Elektronik Kontrolörü
    DERM - (Diagnostic Energy Reserve Module) Arızacılık enerji rezerv modülü
    DFI - (Direct Fuel Injection) Direkt yakıt enjeksiyonu
    DI - (Distributor Ignition) Distribütörlü ateşleme
    DIA - (Diameter) Çap
    DIC - (Driver Information Center) Sürücü danışma merkezi
    DIS - (Direct (distributorless) Ignition System -replaced with EI) Direkt distribütörsüz ateşleme
    DIST - (Distributor) Distribütör
    DLC - (Data Link Connector) Veri hattı bağlantısı
    DOE - (The Department of Energy) Enerji Bölümü
    DOHC - (Double Overhead Camshaft) Üstten çift kam mili
    DOL - (Data Output Line) Veri çıkış hattı
    DPFE - (Differential Pressure Feedback EGR) Diferansiyel basınç geri besleme EGR
    DPI - (Dual Plug Inhibit) Çift fişli önleyici
    DRB - (Diagnostic Readout Box) Teşhis okuma kutusu
    DRL - (Daytime Running Lamps) Gün ışığında çalışan lamba
    DSS - (Downshift Solenoid) Aşağı kaydırma solenoidi
    DTC - (Diagnostic Trouble Code) Teşhis güçlük kodu
    DTM - (Diagnostic Test Mode) Teşhis deney modu
    DVOM - (Digital Volt-Ohmmeter) Dijital volt-ohm metre
    E
    E4OD - (Electronic 4-Speed Overdrive) Elektronik 4 hızlı aşırı hız
    EAC - (Electronic Air Control -replaced with AIR) Elektronik hava kontrolü
    EAIR - (Electronic Secondary Air Injection) Elektronik ikinci hava enjeksiyonu
    EBCM - (Electronic Brake Control Module) Elektronik fren kontrol modülü
    EBTCM - (Electronic Brake and Traction Control Module) Elektronik fren ve çekiş kontrol modülü
    EBP - (Exhaust Back Pressure) Egzoz geri basıncı
    E&C - (Entertainment and Comfort) Eğlence ve konfor
    ECA - (Electronic Control Assembly -replaced with PCM) Elektronik kontrol grubu
    ECAT - (Electronically Controlled Automatic Transmission) Elektronik kontrollü otomatik transmisyon
    ECC - (Electronic Climate Control) Elektronik iklimlendirme kontrolü
    ECE - (Economic Comission for Europe) Avrupa Ekonomik Komisyonu
    ECE - (Electrical and Computer Engineering) Elektrik ve bilgisayar mühendisliği
    ECI - (Extended Compressor at Idle) Rölantide uzatılmış kompresör
    ECM - (Electronic Control Module) Elektronik kontrol modülü
    ECM - (Engine Control Module) Motor kontrol modülü
    ECS - (Emission Control System) Emisyon kontrol sistemi
    ECT - (Engine Coolant Temperature (Switch, Sensor) Motor soğutucu sıcaklığı
    ECU - (Electronic Control Unit) Elektronik kontrol ünitesi
    EDIS - (Electronic Direct Ignition System -replaced with EI) Elektronik direkt enjeksiyon sistemi
    EEC - (Electronic Engine Control) Elektronik motor kontrolü
    EEPROM - (Electronically Erasable Programmable Read Only Memeory) Elektronik olarak silinebilir programlanabiilir ROM
    EEVIR - (Evaporator Equalized Values In Receiver
    EFE - (Early Fuel Evaporation) Erken yakıt buharlaşması
    EFI - (Electronic Fuel Injection) Elektronik yakıt enjeksiyonu
    EGO - (Exhaust Gas Oxygen -replaced with O2S) Egzoz gazı oksijeni
    EGOG - (EGO Ground) EGO topraklama
    EGR - (Exhaust Gas Recirculation) Egzoz gazı devridaimi
    EGRC - (Exhaust Gas Recirculation Control) Egzoz gazı devridaim kontrolü
    EGRT - (Exhaust Gas Recirculation Temperature (switch)) Egzoz gazı devridaim sıcaklık anahtarı
    EGR TVV - (Exhaust Gas Recirculation Thermal Vacuum Valve) Egzoz gazı devridaim ısıl vakum valfi
    EGRV - (Exhaust Gas Recirculation Vent) Egzoz gazı devridaim havalandırma
    EGTS - (Exhaust Gas Temperature Switch -replaced with EGRT) Egzoz gazı sıcaklık anahtarı
    EI - (Electronic Ignition -includes Distributorless Ignition System, formerly DIS) Elektronik ateşleme - distribütörsüz dahil
    ELC - (Electronic Level Control) Elektronik seviye kontrolü
    ELR - (Emergency Locking Retractor) Güvenlik kilit geri çekicisi
    EMB - (Electromagnetic Brakes) Elektromanyetik frenler
    EMF - (Electromotive Force (voltage)) Elektromotiv kuvvet
    EMI - (Electromagnetic Interference) Elektromanyetik karışma
    EMR - (Electronic Module Retard) Elektronik modül gecikimi
    EOT - (Engine Oil Temperature) Motor yağ sıcaklığı
    EPA - (Environmental Protection Agency) Çevre koruma örgütü
    EPC - (Electronic Pressure Control) Elektronik basınç kontrolü
    EPR - (Exhaust Pressure Regulator) Egzoz baısnç regülatörü
    EPT - (EGR Pressure Transducer (replaced with PFE)
    EPROM - (Erasable Programmable Read Only Memory) Silinebilir programlanabilir ROM
    ESC - (Electronic Spark Control) Elektronik kıvılcım kontrolü
    ESD - (Electrostatic Discharge) Elektrostatik deşarj
    EST - (Electronic Spark Timing) Elektronik kıvılcım zamanlamaıs
    ETBE - (Ethyl Tertiary Butyl Ether ) Etil tertiari bütil eter
    ETC - (Electronic Temperature Control) Elektronik sıcaklık kontrolü
    ETCC - (Electronic Touch Climate Control) Elektronik dokunmatik klima kontrol
    ETR - (Electronically Tuned Receiver) Elektronik ayarlı alıcı
    EVAP - (Evaporative Emission) Evaporatif emisyon
    EVAP Canister Purge - (Evaporative Emmision Canister Purge
    EVIC - (Electronic Vehicle Information Center) Elektronik taşıt danışma merkezi
    EVO - (Electronic Vehicle Orifice) Elektronik taşıt orifisi
    EVP - (EGR Valve Position) EGR valf konumu
    EVR - (EGR Vacuum Regulator) EGR vakum regülatörü
    EXH - (Exhaust) Egzoz
    F
    FC - (Fan Control) Vantilatör kontrolü
    FBC - (Feedback Carburetor) Geribesleme karbüratörü
    FDBK - (Feedback) Geribesleme
    FDC - (Fuel Data Center) Yakıt veri merkezi
    FED - (Federal (except California)) Federal, kalifornya hariç
    FF - (Flexible Fuel) Esnek yakıt
    FI - (Fuel Injection) Yakıt enjeksiyonu
    FIPL - (Fuel Injection Pump Lever) Yakıt enjeksiyon pompası kolu
    FMEM - (Failure Mode Effects Management) başarısız modu etki yönetimi
    FMVSS - (Federal Motor Vehicle Safety Standards) Federal motorlu taşıt güvenlik standardları
    FP - (Fuel Pump) Yakıt pompası
    FPM - (Fuel Pump Monitor) Yakıt pompası monitörü
    FPRC - (Fuel Pressure Regulator Circuit) Yakıt basıncı regülatör devresi
    FRC - (Forced) zorlanmış
    FT - (Fuel Trim) Yakıt kesme
    FTP - (Federal Test Method) Federal test metodu
    FTP - (Federal Test Procedure) Federal test yöntemi
    FWD - (Front Wheel Drive) Önden çekişli
    G
    GA - (Gage) Gösterge
    GCW - (Gross Combination Weight) Yalın birleşik ağırlık
    GDI - (Gasoline Direct Injection)Direkt benzin enjeksiyonlu
    GEN - (Generator) Jeneratör
    GHGs - (Greenhouse gases) Sera gazları GND - (Ground) Zemin, toprak
    GVWR - (Gross Vehicle Weight Rating) Yalın taşıt ağırlığı derecelendirmesi
    H
    H - (Hydrogen) Hidrojen
    H2O - (Water) Su
    HC - (Hydrocarbons) Hidrocarbonlar
    H/CMPR - (High Compression) Yüksek sıkıştırma
    HCV - (Heavy Commercial Vehicle) Ağır ticari taşıt
    HD - (Heavy Duty) Ağır hizmet
    HDC - (Heavy Duty Cooling) Ağır hizmet soğutma
    HDI - (High Pressure Diesel Injection) Yüksek basınçlı diesel yakıtı enjeksiyonu
    HEGO - (Heated EGO -replaced with HO2S) Isıtılmış EGO
    HFC - (High Fan Control) Yüksek vantilatör kontrolü
    HFP - (High Fuel Pump) Yüksek yakıt pompası
    Hg - (Mercury) Cıva
    Hi Alt - (High Altitude) Yüksek irtifa
    HLC - (Hydraulic Lash Compensator) Hidrolik dalga dengeleyici
    HLOS - (Hardware Limited Operating Strategy) Donanım sınırlı çalıştırma stratejisi
    HO - (High Output) Yüksek çıkış
    HO2S - (Heated Oxygen Sensor) Isıtılan oksijen sensörü
    hp - (Horsepower) Beygir gücü
    HPL - (High Pressure Liquid) Yüksek basınçlı sıvı
    HPS - (High Performance System) Yüksek performans sistemi
    HPV - (High Pressure Vapour) Yüksek basınçlı buhar
    HSC - (High Swirl Combustion) Yüksek türbülanslı yanma
    HUD - (Heads Up Display) Baş yukarı göstergesi
    HVAC - (Heater-Vent-Air Conditioning) Isıtıcı- havalandırma- iklimlendirme
    HVACM - (Heater-Vent-Air Conditioning Module) Isıtıcı- havalandırma- iklimlendirme modülü
    HVM - (Heater Vent Mondule) Isıtıcı havalandırma modülü
    Hz - (Hertz) Hertz
    I
    IAC - (Idle Air Control) Rölanti hava kontrolü
    IAT - (Intake Air Temperature) Emme havası sıcaklığı
    iATN - (International Automotive Technicians Network) Uluslararası otomotiv teknisyenleri ağı
    IC - (Ignition Control) Ateşleme kontrolü
    IC - (Integrated Circuit) Entegre devre
    ICM - (Ignition Control Module) Ateşleme kontrol modülü
    ICP - (Injection Control Pressure) Enjeksiyon kontrol basıncı
    ID - (Identification) Tanımlama
    ID - (Inside Diameter) İç çap
    IDI - (Integrated Direct Ignition) Entegre direkt ateşleme
    IDM - (Injector Driver Module) Enjektör çalıştırma modülü
    IFS - (Inertia Fuel Shutoff) Atalet yakıt kesici
    IGN - (Ignition) Ateşleme
    ILC - (Idle Load Compensator) Rölanti yükü dengeleyici
    IMRC - (Intake Manifold Runner Control) Emme manifoldu akış kontrolü
    INJ - (Injector) Enjektör
    INP - (Input) Giriş
    INT - (Intake valve) Emme supabı
    INT - (Integrator -replaced with ST FUEL TRIM) Entegratör
    I/P - (Instrument Panel) Gösterge panosu
    IPC - (Instrument Panel Cluster) Gösterge panosu grubu
    IPR - (Injector Pressure Regulator) Enjektör basınç regülatörü
    ISC - (Idle Speed Control) Rölanti hız kontrolü
    ISO - (International Standards Organization) Uluslararası standardlar organizasyonu
    ISS - (Input Shaft Speed) Giriş mili hızı
    ITS - (Idle Tracking Switch) Rölanti izleme anahtarı
    IVS - (Idle Validation Switch) Rölanti geçerlilik anahtarı
    IVSC - (Integrated Vehicle Speed Control) Entegre taşıt hızı kontrolü
    K
    KAM - (Keep Alive Memory) Canlı hafıza
    KAPWR - (Keep Alive power) Canlı güç
    kHz - (Kilohertz) Kilohertz
    KOEO - (Key On Engine Off) Düğme açık motor kapalı
    KOER - (Key On Engine Running) Düğme açık morot çalışıyor
    kPa - (Kilopascals) Kilopaskal
    KS - (Knock Sensor) Vuruntu sensörü
    L
    L4 - (Four Cylinder Inline Engine) Sıra dört silindirli motor
    LV8 - (Load Variable) Yük değişken
    LCD - (Liquid Crystal Display) Sıvı kristal gösterge
    LCV - (Light Commercial Vehicle) Hafif ticari taşıt
    LDT - (Light Duty Trucks) Hafif hizmet kamyonu, kamyonet
    LDV - (Light Duty Vehicle) Hafif hizmet taşıtı
    LED - (Light Emitting Diode) Işık soğurmalı diyot
    LEV - (Low Emission Vehicle) Düşük emisyonlu taşıt
    LFC - (Low Fan Control) Düşük vantilatör kontrolü
    LFP - (Low Fuel pump) Düşük yakıt pompası
    LT - (Long Term (Fuel Trim)) Uzun dönem yakıt kesme
    LTPWS - (Low Tire Pressure Warning System) Düşük basınç uyarı sistemi
    M
    MAF - (Mass Air Flow) Kütle hava akışı, debi
    MAP - (Manifold Absolute Pressure) Manifold mutlak basıncı
    MAT - (Manifold Air Temperature -replaced with IAT) Manifold hava sıcaklığı
    MC - (Measuring Core) Ölçme özü
    MC - (Mixture Control) Karışım kontrolü
    MCU - (Microprocessor Control unit -replaced with PCM) Mikroişlemcili kontrol ünitesi
    MD - (Modulated Displacement) Değiştrilmiş strok hacmi
    MDP - (Manifold Differential Pressure) Manifold diferansiyel basıncı
    MECS - (Mazda Electronic Control System) Mazda Elektronik kontrol Sistemi
    MEMCAL - (Memory Calibration) Hafıza ayarı
    MFI - (Multiport Fuel Injection) Çok delikli yakıt enjeksiyonu
    MIC - (Mechanical Instrument Cluster) Mekanik gösterge grubu
    MIL - (Malfunction Indicator Lamp) arıza gösterge laması
    MLP - (Manual Lever Position) El levyesi konumu
    MPFI - (Multiport Fuel Injection) Çok delikli yakıt enjeksiyonu
    ms - (Millisecond) Milisaniye
    MSFF - (Miles Since First Fail) İlk arızadan bu yana gidilen mil
    MSLF - (Miles Since Last Fail) Son arızadan bu yana gidilen mil
    MST - (Manifold Surface Temperature) Manifold yüzey sıcaklığı
    MTBE - (Methyl Tertiary Butyl Ether ) metil tertiari bütil eter
    MTV - (Manifold Tuning Valve) Manifold ayarlama valfi
    MV - (Megavolt) Megavolt
    mV - (Millivolt) Milivolt
    MVLPS - (Manual Valve Lever Position Sensor) El levyesi konum sensörü
    N
    NAAO - (North American Automotive Operations) Kuzey America otomotive işlemleri
    NC - (Normally Closed) Normalde kapalı
    NEG - (Negative) Negatif, eksi
    NLGI - (National Lubricating Grease Institute) Milli yağlama gresi Enstitüsü
    N-m - (Newton Meters) Newton Metre
    NO - (Normally Open) Normalde açık
    NOx - (Nitrogen Oxides) Azot oksitleri
    O
    O2 - (Oxygen) Oksijen
    O2S - (Oxygen Sensor) Oksijen sensörü
    OBD - (On Board Diagnostics)
    OBD II - (On Board Diagnostics, Generation 2)
    OC - (Oxidation Catalytic Converter) Oksidasyon katalitik konvertörü
    OD - (Outside Diameter) Dış çap
    OD - (Overdrive) Aşırı hız veya hız aşımı
    OE - (Original Equipment) Orijinal ekipman
    OEM - (Original Equipment Manufacturer) Orijinal ekipman imalatçısı
    OHC - (Overhead Camshaft) Üstten kam mili
    OL - (Open Loop) açık devra
    ORC - (Oxidation Reduction Converter) Oksidasyon azaltma konvertörü
    OTIS - (Overhead Travel Information System) Baş yukarısı seyahat bilgi sistemi
    P
    PAG - (Polyalkylene Glycol) Polialkilen Glikol
    PAIR - (Pulsed Secondary Air Injection) Darbeli ikinci hava enjeksiyonu
    PASS - (Personalized Automotive Security System) Kişiselleştirilmiş otomotiv güvenlik sistemi
    PCM - (Powertrain Control Module) Güç aktarma organları kontrol modülü
    PCS - (Pressure Control Solenoid) Basınç kontrol solenoidi
    PCV - (Positive Crankcase Ventilation) Pozitif karter havalandırma
    PFE - (Pressure Feedback EGR) Basınç geribesleme EGR
    PFI - (Port Fuel Injection) Port yakıt enjeksiyonu
    PID - (Parameter Identification) Parametre tanımlama
    PIP - (Profile Ignition Pickup -replaced with CKP) Profil ateşleme alıcısı
    PKE - (Passive Keyless Entry) Pasif anahtarsız giriş
    PM - (Permanent Magnet) Sabit mıknatıs
    PMD - (Pump Mounted Driver) Pompa montajlı sürücü
    P/N - (Part Number) Parça numarası
    PNP - (Park/Neutral Position) Park/nötr durumu
    POM - (Polycyclic Organic Matter) Polisayklik organik madde
    POS - (Positive) Pozitif
    POT - (Potentiometer) Potansiyometre
    PROM - (Programmable Read Only Memory) Programlanabilir ROM
    PS - (Power Steering) Güç direksiyonu
    PSOM - (Programmable Speedometer/Odometer Module) Programlanabilir hız metresi modulü
    PSP - (Power Steering Pressure) Güç direksiyonu basıncı
    PTC - (Pending Trouble Code) Belirsiz arıza kodu> PTO - (Power take off shaft)) Güç çıkışı, kuyruk mili
    PTU - (Part Throttle Unlock) Kısmi gaz açma
    PWM - (Pulse Width Modulation) Darbe genişliği modülasyonu
    Q
    QDM - (Quad Driver Module) Dörtlü sürücü modülü
    R
    RABS - (Rear Antilock Brake System) Arka ABS
    RAM - (Random Access Memory)
    RAP - (Retained Access Power)
    REDOX - (Reduction Oxidation Catalytic Converter)
    REF - (Reference) Referans
    RF - (Radio Frequency) Radyo Frekansı
    RFI - (Radio Frequency Interference) Radyo Frekans paraziti
    RFG - (ReFormulated Gasoline) Yeniden formüle edilmiş benzin
    RKE - (Remote Keyless Entry) Uzaktan kumandalı anahtarsız giriş
    RM - (Relay Module) Röle modülü
    ROM - (Read Only Memory)
    RPM - (Revolutions Per Minute) dakikadaki devir sayısı
    RPO - (Regular Production Option) Noral üretim seçeneği
    RTD - (Real Time Dampening) Gerçek zaman nemlendirmesi
    RTN - (Return) Dönüş
    RTV - (Room Temperature Vulcanizing) Oda sıcaklığında sertleştirme
    RVP - (Reid Vapour Pressure) Reid buhar basıncı
    RWAL - (Rear Wheel Anti-lock) Arka ABS
    RWD - (Rear Wheel Drive) Arka tekerleklerden tahrikli
    S
    SAE - (Society of Automotive Engineers) Otomotiv mühendisleri birliği
    SAW - (Spark Angle Word) Kıvılcım açısı işareti
    SBDS - (Service Bay Diagnostic System) Servis bölümü teşhis sistemi
    SBEC - (Single Board Engine Controller -replaced with PCM) tek bordlu motor kontrolörü
    SBS - (Supercharger Bypass Solenoid) Süperşarjer kısadevre solenoidi
    SBT - (Serial Bus Traveller) Seri büs esyahat edici
    SC - (Supercharger) Süperşarjer
    SCB - (Supercharger Bypass Süperşarjer kısadevresi
    SDM - (Sensing and Diagnostic Module) algılama ve teşhis modülü
    SDV - (Spark Delay Valve) Kıvılcım geciktirme valfi
    SEFI - (Sequential Electronic Fuel Injection -replaced with SFI) Sıralı elektronik yakıt enjeksiyonu
    SEO - (Special Equipment Option) Özel ekipman seçeneği
    SES - (Service Engine Soon -replaced with MIL) Servis motoru bozukluk göstergesi
    SFI - (Sequential Multiport Fuel Injection) Sıralı çok portlu yakıt enjeksiyonu
    SHO - (Super High Output) Süper yüksek güç
    SIG RTN - (Signal Return) Sinyal dönüşü
    SIL - (Shift Indicator Lamp) Vites değiştirme gösrege lambası
    SIR - (Supplemental Inflatable Restraint) İlave şişirilebilir trtucu
    SMEC - (Single Module Engine Controller -replaced with PCM) tek modüllü motor kontrolörü
    SNSR - (Sensor) Sensör, algılayıcı, duyar eleman
    SO2 - (Sulphur Dioxide) kükürt dioksit
    SOHC - (Single Over Head Camshaft) Üstten tek kam mili
    SPD - (Speed) Hız
    SPOUT - (Spark Output) Kıvılcım çıkışı
    SRC - (Selective Ride Control) Seçilebiilir sürüş kontrolü
    SRS - (Supplemental Restraint System) Tamamlayıcı sınırlayıcı sistem
    SS - (Shift Solenoid) Vites değiştirme solenoidi
    ST - (Scan Tool) Tarama takımı
    STI - (Self Test Input) Kendi kendine test girişi
    STO - (Self Test Output) Kendi kendine test çıkışı
    STS - (Service Technicians Society) Servis teknisyrnleri birliği
    SULEV - (Super Ultra Low Emission Vehicle)Süper ötesi düşük emisyonlu taşıt
    SW - (Station Wagon) Steyşın vagon
    T
    T - (Turbo) Türbo
    TAB - (Thermactor Air Bypass -replaced with AIRB) Termeaktör hava kısadevresi
    TAC - (Throttle Actuator Control) Ventüri uyartım kontrolü
    TAD - (Thermactor Air Divert -replaced with AIRD) Termeaktör hava saptırıcı
    TACH - (Tachometer) Takometre
    TAP - (Transmission Adaptive Pressure) Transmisyon uyumlu basınç
    TB - (Throttle Body) Ventüri boğazı
    TBA - (Tertiary Butyl Alcohol) Tertiari bütil alkol
    TBI - (Throttle Body Fuel Injection) Ventüri boğazı yakıt enjeksiyonu
    TC - (Turbocharger) Türboşarjer, aşırı doldurucu
    TCC - (Torque Converter Clutch) Tork konverter kavraması
    TCIL - (Transmission Control Indicator Lamp) Transmiston kontrol gösteresi lambası
    TCL - (Traction Control) Çekiş kontrolü
    TCM - (Transmission Control Module) Transmiston kontrol modülü
    TCS - (Traction Control System) Çekiş kontrol sistemi
    TCS - (Transmission Control Switch) Transmiston kontrol anahtarı
    TDC - (Top Dead Center) Üst ölü nokta
    TDI - (Turbo Direct Injection) Direkt enjeksiyonlu türbo
    TEMP - (Temperature) Sıcaklık
    TFI - (Thick Film Integrated -replaced with DI) kalın film entegreli
    TFT - (Transmission Fluid Temperature) Transmiston sıvısı sıcaklığı
    THM - (Turbo Hydra-Matic) Turbo Hidra-Matik
    TLEV - (Transitional Low Emission Vehicle) Geçiş süreci düşük emisyonlu taşıtı
    TOT - (Transmission Oil Temperature) Transmisyon yağı sıcaklığı
    TP - (Throttle Position) Gaz konumu
    TPI - (Tuned Port Injection) ayarlı port enjeksiyonu
    TPM - (Tire Pressure Monitor) Lastik basıncı monitörü
    TR - (Transmission Range) Transmiston aralığı
    TSS - (Transmission Speed Sensor) Transmiston hız sensörü
    TV - (Throttle Valve) Gaz kelebeği
    TVS - (Thermal Vacuum Switch) Isıl vakum anahtarı
    TVV - (Thermal Vacuum Valve) Isıl akum valfi
    TWC - (Three Way Catalytic Converter) Üç yollu katalitik konvertör
    TXV - (Thermal Expansion Valve) Isıl genleşme valfi
    U
    UART - (Universal Asynchronous Receiver-Transmitter) Üniversal asenkron alıcı-aktarıcı
    UD - (Underdrive) Sürüş altı
    ULEV - (Ultra Low Emission Vehicle) Çok düşük emisyonlu taşıt
    V
    V - (Volts) Volt
    VAC - (Vacuum) Vakum
    VAF - (Volume (or Vane) Air Flow) Hacimsel veya kanatcık hava akışı
    VAT - (Vane Air Temperature -replaced with IAT) Kanatcık hava sıcaklığı
    VATS - (Vehicle AntiTheft System) Taşıt hırsız önleme sistemi
    VCC - (Viscous Converter Clutch) Viskoz konvertör kavraması
    VCM - (Vehicle Control Module) Taşıt kontrol modülü
    VCRM - (Variable Control Relay Module) Değişken kontrol rölesi modülü
    VDOT - (Variable Displacement Orifice Tube) Değişken yerdeğiştirme orifis tüpü
    VDV - (Vacuum Delay Valve) vakum geciktirme valfi
    VECI - (Vehicle Emission Control Information (label) Taşıt emisyon kontrol bilgi etiketi
    VF - (Vacuum Flourescent) Vakum floresant
    VIN - (Vehicle Identification Number) taşıt kimlik numarası
    VMV - (Vacuum Modulator Valve) Vakum modülatör valfi
    VNT - (Variable Nozzle Turbocharger) Değşken lüleli türboşarjer
    VOTM - (Vacuum Operated Throttle Modulator) Vakumla çalışan gaz kelebek modülatörü
    VPWR - (Vehicle Power) Taşıt gücü
    VR - (Vacuum Regulator) Vakum regülatörü
    VREF - (Voltage Reference) voltaj referansı
    VRV - (Vacuum Reducer Valve) Vakum azaltma valfi
    VRIS - (Variable Resonance Induction System) değişken rezonanslı indüksiyon sistemi
    VSS - (Vehicle Speed Sensor) Taşıt hız sensörü
    VTA - (Vehicle Theft Alarm Taşıt hırsız alarmı
    VTSS - (Vehicle Theft Security System) Taşıt hırsız güvenlik sistemi
    VVT - (Variable Valve Timing) Değişken supap zamanlaması
    VVT-i - (continuously Variable intake Valve Timing) Sürekli değişken emme supabı zamanlaması
    W
    WAC - (Wide Open Throttle A/C Cutoff) Tam gaz klima kapatma
    W/B - (Wheelbase) Dingiller arası mesafe
    WOT - (Wide Open Throttle) Tam gaz
    WSS - (Wheel Speed Sensor) Tekerlek hız sensörü
    WU-OC - (Warmup Oxidation Catalytic Converter) Isınma oksidasyon katalitik konvertörü
    WU-TWC - (Warmup Three Way Catalytic Converter) Isınma üç yollu katalitik konvertörü
    X Y Z
    X - (Experimental (vehicle)) Deneysel (taşıt)
    ZEV - (Zero Emission Vehicle) Sıfır emisyonlu taşıt
    ZTECH - (Zero Emission Technology) Sıfır emisyon teknolojisi




  • quote:

    Orjinalden alıntı: carenfly

    Sayın Emekli Jandarma;
    Bu foruma bayaa bi mesai harcamaya başladınız. Çoluk çocuk kızmasın sonra.
    Hafiften internet bağımlılığı başlangıcı tespit ediyorum sizde.

    mevlüt abimiz kendini feda ediyor
  • Ahada ben de Teğmen olmuşum.
    Arkadaşlar ben mola veriyorum bi 15 gün forumda yokum.kendinize iyi bakın
  • inşallah yaramaz bişey yoktur bilgilendirme için teşekkürler
    quote:

    Orjinalden alıntı: Emekli Jandarma

    Ahada ben de Teğmen olmuşum.
    Arkadaşlar ben mola veriyorum bi 15 gün forumda yokum.kendinize iyi bakın
  • nasıl ya :(((( abi hayırdır bişey yoktur umarım ya meraklandırma bizi en kısa zamanda seni görmek istiyoruz aramızda ben bu sayfada senin izinden devam edecem abi

    bu arada rütben için kutlarım seni buruk bir kutlama oldu ama
  • Sayın Emekli Jandarma;

    Güzel bilgiler. Derli toplu olması iyi oldu.
    Yalnız başlık hareketsiz kalırsa kaybolur gider. Canlı tutmak lazım.
    Selamlar&Saygılar.




    quote:

    Orjinalden alıntı: Emekli Jandarma


    Kardeş yaptığımız işi ben arkadaşlara birşeyler vermek, kendiminde bilmediği bilgileri arkadaşlardan öğrenmek için yapıyorum. Yazdığım yazıların saatlerine bakarsan hep mesai bitimi saatleri veya akşam saatleridir.Bizde internet bağımlılığı olmaz merak etme.Yinede teşekkür ederim.




  • bunu hyundai bölümü yerine otomobil genel bölümüne açsaydınız daha faydalı olmazmıydı
  • Hakkatten .
    Daha iyi olurdu.
  • Bir bilgide ben vereyim , nacizane , (Belkide bu forumdan almıştım arşivime, hatırlayamadım şimdi.)


    Otoparklarda aracınız zarar görürse...ONEMLI !

    T.C. Yargıtay Onüçüncü Hukuk Dairesi

    Esas No: 2003/5039 Karar No: 2003/8870 Tarihi: 01.07.2003 MAHKEME KARAR
    ÖZETİ : " Dava, davacının aracını belli bir ücret karşılığı davalının işlettiği otoparka bıraktıktan sonra aracından bir kısım eşyaların çalınması nedeniyle BK'nın 462. maddesinde düzenlenen vedia ilişkisine dayanarak açtığı tazminat istemine ilişkindir.

    BK'nın 463. maddesine göre; vedia (saklama), bir sözleşmedir ki onunla saklayıcı, saklatanca kendisine bırakılan taşınır bir malı kabul etme ve onu güvenli bir yerde koruma borcu altına girer.

    Olayda, otopark işletmecisi olan davalı sözleşmenin kendisine yüklediği güven ve özenle koruma borcuna aykırı davranmıştır. Ayrıca, otopark biletinin arkasında yer alan, araçta meydana gelecek hasar ve kayıp eşyadan sorumlu olmayacağına, dair matbu ifade ile güvenle saklama ve özen borcunu bertaraf edemez.

    Davalı gibi böylesine büyük ve toplumun belirli bir kesimine hitap eden iş merkezinin otoparkına aracını bırakan kimselerin araçlarından ve içerisindeki eşyalarının güvenliğinden kaygı duymamaları gerekeceğinden, davacı oluşan zararını istemekte haklı olup davacı ve davalı otopark işletmecisi olan şirketin delil ve karşı delilleri toplanarak işin
    esası incelenip sonucuna göre bir karar verilmelidir."

    Bu sebeple araçlarınızı bırakmak durumunda kaldığınız otoparklardan mutlaka otopark biletinizi isteyiniz. Bu bir takım maddi zararlarınıza ve otopark işletmesine karşı elinizde önemli bir ispat vasıtasıdır. İkinci olarak, otoparkta beklediği süre esnasında aracınızda bir hasar meydana gelmişse, yerinden kıpırdatmadan derhal polis çağırtarak aracınız üzerinde ve yerinde tespit yaptırtınız.




  • Hadi bir tane daha , Coştum mu ne!!

    Virajlar

    Doğru Viraj Alımında Geçerli 2 Genel Kural

    Viraj alımında geçerli ilk kural "yavaş gir - hızlanarak çık" şeklinde açıklayabileceğimiz ve yapılan genel hatanın tersine otomobili virajın alımı sırasında değil, daha viraja girmeden yavaşlatmayı hedefleyen kuraldır. "Önce dış -sonra iç- tekrar dış" olarak adlandırabileceğimiz ikinci kural ise virajı dönülmesi mümkün en geniş açıyla dönebilmemizi ve dolayısıyla otomobilin yere daha fazla tutunmasına yardımcı olmayı amaçlar. Bu her iki kural da doğru viraj almanın mantığını anlatmak için yazılmıştır ve sizle birlikte diğer araçların da seyir halinde olduğu normal trafikte uygulanması son derece tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Bu sebeple tuninglinx olarak günlük trafikte size ayrılan yol çizgilerine uymanız gerektiğini hatırlatırız.

    Yapılan Hatalar

    Viraj alımında genellikle yapılan en önemli hata, viraja otomobilin yere tutunma sınırlarını zorlayacak bir hızla girip daha sonra viraj içinde fren kullanma mecburiyetinde kalmaktır. Eğer dikkatli bir sürücü iseniz diğer araçlarla birlikte viraja girdiğinizde çoğu sürücünün hızını ayarlayamamaktan ötürü neredeyse viraj çıkışına kadar fren lambalarının yandığına şahit olmuşsunuzdur. Bunun, şüphesiz ki viraj alımında uyulması gereken belli kuralları uygulamamaktan kaynaklanan nedenleri vardır.
    Fren noktasında otomobilin bulunduğu yanlış konum ve hızını ayarlayamamaktan ötürü, virajın orta noktası olan apex’te viraj açısının ne kadar keskinleştiği rahatlıkla görülmektedir. Sonuç olarak bu noktada aracı neredeyse durma noktasına varacak kadar yavaşlatmak mecburi hale gelmektedir.

    Virajları Doğru Almak

    Viraj alınırken yolun ne genişlikteki bölümünün kullanılacağı bir çok dış etkene bağlıdır. Viraj içinde karşı yönden gelen olup olmadığını görmemizi engelleyen ağaç vb. görüş engelleyici birtakım etkenler ya da yolun şehir içi veya şehirlerarası bir yol olup olmadığı gibi.. Ancak, her koşulun uygun olduğu varsayımından hareketle doğru viraj alımını şu şekilde açıklayabiliriz:
    Doğru viraj alımında sürüş çizgisi "önce dış -sonra iç- tekrar dış" şeklinde olmalıdır. Viraja dıştan, yani sağa dönen virajlarda yolun soluna yanaşarak, sola dönen virajlarda ise yolun sağına yanaşarak dönmek esastır. Otomobili viraj içerisinde yavaşlatmak yerine, gerektiği kadar vitesle birlikte hız düşürülerek otomobilin lastikleri yere tam olarak tutunabilecek şekilde viraja mümkün olduğunca dıştan girilir. Yani, otomobil viraja daha girmeden yavaşlatılması tamamlanmış olmalı ve bu hız, şekilde "apex" olarak nitelenen virajın orta noktasındaki hız dahil, virajın tümündeki en düşük hız olmalıdır. Fren ancak viraja giriş noktasından önce otomobili yavaşlatma maksadıyla kullanılmalıdır, viraj içinde frene basılmaz.
    Fren noktasından itibaren otomobil virajın içine yönlendirilerek apex’e kadar kontrollü bir şekilde gaz verilir (hız belirli bir miktarda artırılır). Orta noktada (apex’te) otomobile uygulanan merkezkaç kuvveti maksimumdadır. Bu nokta aynı zamanda virajın en içten dönüldüğü noktadır.
    Virajın en iç konumunda bulunulan apex’te virajın uzak olan dış noktası hedeflenerek otomobil gaza oturtulur. Ancak gaz verirken otomobili kasmak ve lastikleri zorlamak yerine hem motorun daha çabuk hızlanması hem de lastiklerin soğuyabilmesi için bir an evvel düzelterek aracı gerektiği kadar dışa bırakmak gerekmektedir.


    Virajlarda Ne Yapmalı ?

    Otomobilin çekiş özellikleri farkı gözetilmeksizin, yapılması gereken tek bir şey vardır o da viraja girmeden önce yeterli yavaşlamanın sağlanmasıdır. Bir viraja girerken amaç; virajlara hızlı girmek değil o virajdan otomobile hasar vermeden tek parça çıkmak olmalıdır.

    Otomobil hangi gruba dahil olursa olsun, viraja girmeden önce, yavaşlamayı dört tekerleğin de aynı istikamete baktığı zamanlarda gerçekleştirmeliyiz. Ayrıca ideal dönüş vitesini de frenle birlikte viraja girmeden önce seçmiş olmalıyız. Bu andan sonra, yani direksiyonu viraj yönüne çevirdikten sonra, iki elimizle direksiyonu sıkı sıkı tutarak, dengeli bir gaz koordinasyonu ile viraj içinde hızımızı apeks noktasına (virajın çıkış noktası) kadar sabit tutmaya çalışıp, daha sonra gaza yüklenebiliriz.

    Önden Çekişli Otomobil Virajdayken

    Önden çekişli bir otomobil ile ideal dönüş süratlerinin üstüne çıktığınızda, kafadan kayma eğilimi gösterir.
    Hızımız daha önce belirttiğimiz ideal dönme hızının üstünde ise, önden çekişli otomobiller kafadan kaymaya başlar. Otomobili yolda tutmak için, bizim lift-off dediğimiz, ayağınızı çok kısa bir süre için gazdan kaldırarak tekrar basma işlemini yapmamız gerekir. Önden çekişli bir otomobili ancak bu şekilde yolda tutabiliriz.

    Arkadan İtişili Otomobil Virajdayken

    Arkadan itişli bir otomobil ise, ideal dönme süratinin üstünde bir hızla viraja girerse, viraja girerken kafadan, viraj çıkışında arkadan kaymaya başlar.
    Arkadan itişli otomobilde ise olay çok farklı gelişir, otomobil kaymaya başladığında -ki bu kayma arkanın kopması şeklinde olur- otomobili tam ters istikamete çevirerek, yani kontra vererek dengeli veya gerekli ise tam gaz vererek yolda tutmaya çalışmalıyız. Bu arada her ne olursa olsun asla paniğe kapılıp ayağımızı gazdan çekmemeliyiz. Ayağımız asla frene gitmemeli, aksi halde telafisi imkansız sonuçlarla karşılaşabiliriz.

    Dört Çeker Otomobil Virajdayken

    Dört çeker bir otomobil, ideal dönüş süratinin üstünde bir hızla viraja girdiğinde, viraja girerken önden çekişli otomobil gibi davranır yani kafadan kayma eğilimi içindedir, viraj çıkışında ise arkadan itişli bir araç gibi arkadan kayar.

    Dört çeker araçlarda, hem ön hem de arka tekerleklerin tahrik gücüne sahip olması nedeni ile virajda ön tekerleklerin dönüş istikametine çevrilmesinden sonra, arka tekerleklerin de itmesi sonucu otomobil önce kafadan kayar, sonra da dört teker birden yanlayarak kaymaya başlar. Ama dört çeker özelliği bütün bunlardan sonra ortaya çıkarak, otomobil ne kadar central kayarsa kaysın kendi imkanları ile yolda kalmayı başarır. Burada sürücünün ekstra bir beceri göstermesi gerekmez.
    Dört çeker otomobiller, önce kafadan, sonra arkadan, daha sonra da central, yani tümden kaymaya başlar. Bu durumda otomobili dengeli gazla yolda tutmaya çalışmalıyız. Dört çekerlerde ayağınızı asla gazdan çekmeyin. Otomobil zaten kaydığı yere geri gelecek ve yola dönecektir. Dört çeker bir otomobil de diğerlerine kıyasla ayak gazdan kaldırılmadığında, sürücüye daha az iş düşer. Ancak ayağınızı gazdan kaldırdığınız anda dört çeker otomobiller diğer otomobillere oranla iki, hatta üç diferansiyel taşıdıkları için ve daha ağır olduklarından, ağırlık transferi daha yüksek kilolarda meydana gelir ve viraj içinde yapacağınız hatalar diğer otomobillerden çok daha tehlikeli sonuçlara yol açar. Dört çeker otomobilim var, her koşulda dönerim derseniz çok yanılırsınız. Dört çeker bir otomobilde kontrolu yitirdiğiniz zaman geri dönüş çok daha zor, hatta zaman zaman imkansız olacaktır.
    Biz otomobillerin süratlerinden söz ederken, belirli limitler dahilinde konuşuyoruz, normal bir kayma anını düşünüyoruz. Bu limitlerin geçilmesinden sonra meydana gelecek kaymalarda, gaza bassanız da basmasanız da, ne yaparsanız yapın sonuç değişmez. Bizim belirttiğimiz olaylar, optimum hızın biraz üzerinde meydana gelen, kurtarılabilir kaymalar için geçerlidir




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.