Şimdi Ara

oyundan keyif alma isteiğinin kaçması

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
1.391
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • oyunu ve forumu takip etmeyi bıraktım fakat hoşuma giden bir psikolojiksel makale okurken aklıma lol oynarken keyfimin kaçmaya başlaması geldi, bir çıtlatayım dedim, belki faydası olur.

    Derhal giriyorum.

    Oyunu oynayanların %99 kadarı her oyun %50 kazanma şansına sahip. Bu şansın içinde müthiş bir takım oyunu ortaya koyarak kazanma, karşıya afk gelerek kazanma, kazanmamayı hak ederken kazanma gibi kavramları barındırıyor, aynı şekilde %50 kaybetme oranına sahip. Ortaya ibretlik bir takım oyunu çıkarsalarda, birey kendi başına müthiş oynasa da, şansa, takımına afk gelerek vs nedenlerden. Sonuçta ne olursa olsun ya kazanacağız, ya da kaybedeceğiz. Heh işte olay burda devreye giriyor. Şirkete, oyunculara genel olarak oyuna duyduğunuz küçük nefretler negatif yönden patlama yapıyor. Doğal olarak bu da kazanmadan aldığımız hazzı düşürüyor. Yavaş yavaş oyun kazanmayı normalleştiriyor ve kaybetmeyi anormalleştiriyoruz. Yani kazanmayı matematiksel olarak 1 diyelim, kaybetme de -1 olsun. Oyuna duyulan kin ya da kazanmanın artık keyif vermemesi sizi, kazanma-kaybetme skalasını "1,-1" den, "0,-1" e kaydırıyor. Kazanmak artık anlam ifade etmiyor, yavaş yavaş kazandığımızda sevinmek yerine -sanki normali bu olmalıymış gibi- tepki vermemeye başlıyoruz, kaybedince de yavaş yavaş eskisinden daha fazla tepki vermeye başlıyoruz, sinirleniyoruz. Kriz geçirmekten bahsetmiyorum tabi, ufak çaplı tilt olmalar.

    Özetle oyunu oynarken ya keyif alacaksınız, ya da sinirleneceksiniz. Sonu buraya çıkıyor sanırım. Yeni şeyler deneyip amaç edinerek bu dürtüyle baş edebiliriz sanırım. Arkadaşlarla düzenli olarak pes oynarız. Hepsi benden çok çok iyiler ve 15-20 maçta anca bir kez falan kazanabiliyorum, o kadar çok sıkılıyordum ki, keyif alamıyordum. 0-12 yenilirken, "keyfine oynuyorum ben" moduna da giremiyordum, ben de kendimi 10dk formasyon ayarı yapmaya ve ibretlik taktikler geliştirmeye verdim. Juventus için yaklaşık 50 maç kadar farklı taktikler deneyip ibretlik dizilimi ve hücum-defans ayarlarını çözdüm, artık oyunlar başa baş gidiyor. Ayar yapmazsam default girersem yine 0-10 falan yeniliyorum. Bu taktiği geliştirme boyunca kaybettiğim oyunlardan ilk pes'e başladığımdaki gibi haz alıyordum, çünkü uğraştığım ve işe yarayacağını düşündüğüm taktik-dizilimleri test ediyordum. Belki siz de bu tarz amaçlar edinirseniz oyunu rank atlamak yerine keyif alarak oynamaya başlayabilirsiniz. Her gün dünyanın en sağlıklı yiyeceğini yiyerek yaşayan adam elbette uzun yaşar fakat tekdüze yaşar. Oyun spamlemek elbette lig yükseltir fakat yeni şeyler öğretmez, bildiklerinizi eler ya da tecrübeyle harmanlar. Belki de win streak yapınca ardından gelen lose-streak'ın sebebi de budur, psikolojik olarak kazanmayı normalleştirmemiz, ego kabarması vs.

    Ayrıca yine arkadaşımdan örnek verecek olursam, kaybedince sinirlenen insanlar genel olarak oyunları kazanmak için oynayanlar. Yazdıklarımı ve okuduğum makaleyi kanıtlar derecesinde adam kazanınca tepki vermiyor, konuşuyor, laf atıyor, cips yiyor, fakat kaybedince sinirleniyor, fazla konuşmuyor ve oyuncu değişikliği yapıyor. Yani sadece kaybedince tepki veriyor. Buna da içimizdeki en iyisi olmanın verdiği kazanmanın normalleştirilmesi dürtüsü sebep oluyor olabilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bloodimir -- 6 Mart 2017; 4:24:23 >







  • Özetle 50 dk süren bir oyunda karşı takımın kazanması yetmemiş gibi birde ez easy yazmaları; bu tarz kişilerin oyunu kazanmalarının yeterli olmayıp kaybeden tarafın motivasyonunu eksta düşürerek bireysel olarak aldıkları hazzı arttırmaya çalışmaları diyebilir miyiz? Bunu yapan kişinin bir sonraki oyunu kaybetmesi sonucu aynı durum kendisininde başına geliyor. Oyunculuk anlamında hazırladığım makale tarzında bir yazı var. İş ve eğitim nedeniyle hep yarım kaldı. Bir ara vakit bulabilirsem tamamlayıp forumla paylaşacağım.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Easy agla

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Söylediğim gibi hepsini okudum :) Ancak %100 katıldığımı söyleyemem durum tamamen psikolojik hatta derinlerde aile yapısına kadar bir sürü etken olabilir alanım olmadığı için tahlil yapmak güç lakin şu oyundan kaybederken bile zevk aldığım oluyor senin ölçeğine göre hiçbir zaman -1 yazmadım -0.5 belki.



    Çok nadir tilt olurum o da karşı jung campladi birisi gelip karşıdakine öldü yanımdaki adc 0 yetenek falan diye değil. Mesela thresh oynarken üst üste 10 hook kacirirsam ahri oynarken e atamazsam bu şekilde sadece kendi hatalarım yüzünden tilt olurum. Belki turnuva tecrubelerim oldu diye bilmiyorum.



    Kimse mükemmel değil herkes hata yapar önemli olan kendini geliştirmek. Yani ben iyi oynadiysam oyunu kaybetsem bile birnevi kendimi kazanmış sayıyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Oyun bitimindeki üzüntü ve sinirlenmeye kazanma hırsı denilebilir ya da ona yakın bir şey ve doğru ya da yanlış olarak değerlendirilmemesi gereken bir davranıştır kanımca. Ta ki kişinin, diğer oyunculara hakarete varan tepkiler gösterene kadar. Misal sosyal ortamda suratına karşı alaycı bir şekilde oyun sonu aşağılamalar yapamazlar kolay kolay. Hele ki belli bir olgunluğa ulaşan insanlar arasında yaşanmaz bu durum. Kaç kere tanık oldunuz iş arkadaşları arasındaki halı saha maçları sonrasında küçük düşürücü ifadeler kullanıldığına. Tebrikleşilir, maç hakkında 1-2 yorum yapılır geçilir. Alay da vardır denilebilir ama o ortamda herkes birbirini tanımakta ve bunlar espri olarak kalmakta. Yani kışkırtıcı davranışlar sanal ortamda daha fazla mevcuttur. Yapılabilirliği daha risksizdir diyeyim ya da.

    Lol dediğimizde işin içine farklı etkenler giriyor. Hiç tanımadığın 4 kişi senin takım arkadaşın olmakta ve uyum yakalamak zorundasınız bu 4'lü ile. Hele ki hırslı birisi ise bu kişi büyük ihtimal diğerlerinin hataları gözüne çok fazla batacaktır ve büyük olasılık tilt edecektir kendisini. Oynayanların çoğu zaten bu yüzden tilt oluyor ya. Kalanlar ise arkadaşlarıyla oyuna giriyor ve yenilmeye başladığını anlasa bile arkadaşlarıyla beraber ciddi giden maçı kesip troll'lemekte sakınca görmüyorlar ve o şekilde keyif alıyorlar.

    Bunu denklem olarak düşünebiliriz. Kendimiz, arkadaşlarımız ve oyun. Eğer arkadaş yok ise, oyunu kazanmak için oynarız (genelde ve kazanarak keyif alırız). Arkadaş var ise, oyun, arkadaş ile alınacak keyif için araç olur, amaç değil. Eğer kendimizi, arkadaşımızı ve try hard oyunumuzu birleştirirsek ortaya çeşitli senaryolar çıkar. En bilineni, arkadaş ile aramızın bozulması. Eğer tanıdığımız kişilere oyun kazanma hırsı ile hakaretler etmeye başladıysak zaten ters giden bir şeyler var demektir.

    Kaybedince sinirlenen insanlar genel olarak kazanmak için oynayanlar demişsin. Bu bence görünenden daha karmaşık. İyi oyundan keyif alan ve kazanmak, kaybetmek umurunda olmayan birisi o zaman genel olarak Twitch'ten yayın izleyen kişilerdir diye bir şey diyebilirim ben de, ne kadar doğru ne kadar yanlış bilmem, tamamen akıl yürütmem.

    Oyunun kazanmak veya kaybetmek ile biteceğinin bilincindesin ve oyunda attığın her adımını kazanmak üzerine hesaplamaya çalışıyorsun. Hani kazanmak için oynamayan ama kaliteli oyun oynayan diğer kesimden bahsediyorum şuan. Bu kişiler de gayet kazanmak için oynuyorlar oyunun doğası gereği. Bana kalırsa kazanmak için oynamayanlar, oyun bittiğinde sinirlenen kişiler kadar hakkıyla oynamaya çalışıyor ancak oyun sonu tepkileri, duygu yoğunlukları farklı oluyor. İnsan doğası gereği kazanınca sevinir kaybedince üzülür ve çabasının karşılığını alamadığı için sinirlenebilir. Bu sinir, kendisine, oyuna ya da arkadaşlarına yönelik de olabilir ve bence tamamen doğaldır. Kazandığında ise sevinçten çok huzur buluyor da olabilir. Çabasının karşılığını aldığını görerek rahatlama geliyor olabilir. İlla turnuva maçı sonlarındaki yoğun bir duygu yaşamasına gerek yok.

    He bunların altında yatan farklı bir anlamı varsa söylediklerinin; asosyal gençlik bilgisayar başında zaman geçirmekten sinirlerine hakim olamıyor, istediğini elde etmek için hakaretler savuruyor vs. gibi, o zaman konu çok dağılır.

    Söylediklerinden katıldığım nokta ise şu; oyunların artık tek düze olduğu gerçeği ve yazı tura gibi olması. Oyunların 40 dakika olması ve oynayan oyuncuların da artık yıllar geçtikçe duygularının laçkalaşması. Belki de yıllarca oynadığı oyunda kaybedince aşırı sinirlenip kazanınca tepki vermemesinin nedeni budur kim bilir. Zira Riot'da değişiklikler ile oynayanları aktif tutma peşinde bildiğimiz üzere. Çoğu online oyun gibi değil tabii LoL. Yeteneği ciddi ölçüde iyi olanlar yukarılara yerleşiyor ve para ile öne geçek gibi bir durum yok. Script ve boost söylediklerime dahil değil. Sonuçta hesaba girip de ego tatmini gerçekleştiremezsin ne kadar boost hesap da olsa ve script'te olsa. Diğer oyunlarda eşyaları para ile alıp oyunu oynarsın ve ahım şahım bir yetenek ve takım oyunu gerektirmediğinden araya kaynarsın ancak burada şöyle bir durum da var; boost yaptıran kişiler de arkadaşları arasında dalga konusu olduğunu tahmin ediyorum ve bu az da olsa boost yaptıracak bebeleri ikinci defa düşündürtüyordur. Diyeceğim o ki; böyle bir ortamda para ile de öne geçemiyorsun ve sahip olduğun tek şey yeteneğin. Eğer iyi değil isen suçu başkalarında aramaya başlıyorsun ve şimdiye kadar diğer online oyunlarda böyle bir durumla karşılaşmamış olduğundan da aşırı tepki gösterme eğilimindesin. Yazılabilecek çok şey var daha, oyun içindeki durumlar olsun, dereceli sistem olsun, oyuncu kitlesi olsun vb. Onlar da başka zamana artık.




  • * Sürekli aynı oyunu oynamanın getirdiği bir sıkıntı bu.

    * Gavurların "gamer" dediği bu işe gönül vermiş hobi edinmiş yani salt keyif için oynayan adamlar gün içinde bile bir kaç farklı oyun oynar ki adamların binlerce oyundan oluşan arşivleri falan vardır.

    * Aynı online oyunu yıllarca, her gün, saatlerce oynamanın sebebi en temelde ego tatmininden başka bir şey değildir zaten.

    * Neredeyse 2 yıldır dereceli oyun oynamıyordum ama artık diğer oyun modlarında bile dayanılamaz derecede çirkin oyuncular çoğalınca son bir umut West'e geçtim.

    * 10 yerleştirme maçının 7 sini kaybedip sn 3'ünü kazanabildim, epey paslanmışız

    * Ama hepsinden keyif aldım. Bilemiyorum belki de değişikliğin getirdiği yeni bir heyecan.

    * Ha flamer toxic vs. yok mu illaki var. Ama anasının çorabına kadar küfür edilen bir serverdan geçince çok da umurunda olmuyor insanın.

    * Belki hatırlayan vardır yıllardır Tr serverını savundum ben burada ben West'e karşı.

    * Fakat eğri oturup doğru konuşmak lazım bizim serverın geldiği nokta maalesef çekilir gibi değil.

    * Konuyu nasıl TR vs EUWEST e bağladın diye düşünebilirsiniz fakat sözün özü şudur ki aynı oyun içindeki küçük değişiklikler bile bazen tekrardan keyif almanıza yardımcı olabiliyor.




  • Bende 5 gundur oynamiyorum yau sıktı

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 500 k luxum var.dun bir el oynadım uzun zamandan sonra. Nasıl kasmisim ben bunu dedim acayip sıkıcı geldi oyun.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Biolystick kullanıcısına yanıt
    Tamamen katılıyorum
  • gençler bu kadar uzun yazıyosunuzda okumuyoruz.
  • Eskiden takıma yazı yazcam diye ölürdüm tilt olurdum kavga ederdim sinirlenirdim hayat memat meselesi gibi bakardım oyuna. Öz kuzenimle bile birbirimize giriyorduk 24 yaşındaki adamlar. Kendisi aşırı flamer.



    Neyse sonra baktım olmuyor bunun bir oyun olduğunu ve amacının eğlenmek olduğunu hatırladım. Pick ekranında başlıyor kavgalar kimseye tek kelime yazmıyorum, rolüm neyse alıp geçiyorum. Oyun başlıyor sustur all yapıyorum açıyorum müziğimi keyif almaya bakıyorum.



    Bunları yaptıktan sonra winstreake girdim. 30 maç 25 win. Serverda boost ve account satın alıp oynayan o kadar kişi var ki. Özellikle geceleri giriyorum daha kaliteli maçlar dönsün diye ama bazen troller denk geliyor. Master çerçeveli adam sup kalınca lb alıyo, top lanedeki gragas ben sup oynarım sen topa geç bari diyo ve lb ben feed deyip feedlemeye başlıyor. Eskiden olsa tilt olur oynamazdım ama susturdum hepsini ve sadece oynadım ve 26 3 ten oyunu çevirdik.



    Yani anlayacağınız eğlenmek mi sinir krizi geçirmek mi? Bu sizin elinizde.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Seviyeyi yükseltmeyin lan









    Oyun bitmeye yakın rakip takımı susturuyorum ben, yoksa çıldırtıyorlar.Başta susturmamamın tek sebebi de belki iyi birisi çıkar da ekleşir oyun atarız diye düşünmem.



    Sadece böyle eklediklerim için yaptığım bir grup var arkadaş llstemde, tek başıma nerdeyse hiç girmiyorum yoksa çekilmez oyun.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bir şiir ile konuyu süsleyelim o zaman.

    Toxier ` Myth

    Susturdum herkesi, baktım oyunuma
    Tryhard'a bağladım, vurdum nexusa
    Win streak yaptım, çıktım elmasa
    Troller sizin anneniz güzel mi?

    Serilere kadar kaybetmiyorum
    Sonra troll, afk yine en başa
    Başlarım ben böyle oyuna
    Troller sizin anneniz güzel mi?
  • BlazeR ` myth kullanıcısına yanıt
    son 4 lük beni benden aldı.
  • BLODİMİR ABİ IS BACK

    oyundan keyif alma isteiğinin kaçması



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Teemo Erdoğan -- 7 Mart 2017; 15:37:24 >
  • Tamamen bakış açısıyla alakalı bunun sadece bir oyun olduğunun bilincinde olursan eğlenirsin. Ayrıca camp yemen ve ya tamamen karşı takımın focusu olman tilt olmanı değil bu gibi durumlarda neler yapabileceğini anlamanı sağlamalı.

    Küfür edenlere cevap verme, istediklerini vermiş olursun
    Olumsuz konuşanlara cevap verme, gereksiz yere motivasyonunu düşürürsün
    Chat i gerekmediği takdirde kullanma ayrıca karşı takımıda susturabilirsin oyununla bir bağlantıları yok.
  • YGS den önce birkaç el atayım dedim.Oyuna bakayım dedim.
    Adam solo da 0-10 oynuyor.Ben botta oyunu kazanmışım ilk kuleyi almışım. Sonra jungle desen 1-4 gidiyor.
    Sonra safe oyna deyince hala ölüyor kule altı.Ve tank da kasmıyor full ad gitmiş.
    Sırf bu iki kişi yüzünden 3 kişinin yenilmesi tamamen haksızlık.
    Diğer elde ise 1 level de twitch ile vs atmaya çalışan vayne var.Ölüp ilk kanı veriyor ,tabi devamı da var sürekli ölmeye başlıyor.Artık girme diyorum. (0-6 falan) ölmeye devam hala gosu gibi vs atmaya çalışıyor.Sonra zaten kaybettik iki oyunu da .15 küsür kill tw vardı.Oyunda böyle olasılıklar var.Bu elo plat 1-2 elosu.Diğer elolar nasıldır bilemedim iyi ki ara vermişim aşırı komik tipler var

    Zaten Riot artık normal oyuncuları düşünmüyor.Varsa yoksa e-spor.Bu da bence oyunun doğallığına zarar veriyor.Lol bitmez demiyorum ama böyle devam ederse insanlar tabi keyif almaz.Mesela ben karşında lane kazandığım oyunu neden kaybetmek isteyeyim ki.Diyecekseniz ki lol , takım oyunu.Adamlar takım savaşı yapacak şekilde durmuyorlar ki .Halen ct jung , vs atmaya çalışan tipler.Farm için açılanlar...
    Gel gör bunlara laf anlat.Oyun bilgisi olmayan oyuncuyla dolu.Boost da çok fazla mevcut.Allah sabır versin sizlere




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.