Şimdi Ara

Özgür irade var mıdır?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
49
Cevap
5
Favori
3.869
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Kader ve irade kelimeleri benim için önemli iki kelime.Özgür irade var mıdır ?
    Peki bu iradenin kaynağı nedir? . İnsanı fiziksel olarak düşündüğümde atomdan oluşan bir madde. Bu maddeyi bir makineden ayıran peki nedir. Yani atomların fiziksel ve kimyasal yapıları insanların hislerini tanımlayabilir mi ? İnsanın beş duyusu bulunmakta ve ışık, ısı , ses ,koku gibi fiziksel etkenleri algılayabilmekte ve hissedebilmektedir. Bu etkenleri fiziksel olarak algılamak çok sıkıntı olmasa da algıların hislere dönüşmesi fizik ötesi bir durumdur. Sonuçta fiziksel olarak renkler sadece dalga boyu ile bağlantılı bir sonuçtur. Ama bizim gördüğümüz renkler beynimizin bir algılama biçimidir ama sonuç olarak beyin göremez sadece algılar. Burada hisseden ruh terimi ortaya çıkıyor. Beyini bir bilgisayar olarak düşünebiliriz . Bir görüntüyü kamera ile kaydedebilir oynatabilir. Peki görebilir mi? Kamera sadece dış ortamdaki fiziksel etkilere göre digital bir veri oluşturur. Beyaz piksel FFF kodu olarak tutulur mesela. Eğer monitöre görebilen bir şey bakmıyorsa sonuç olarak sadece fiziksel olarak atomların hareketinden başka bir şey olmamıştır.

    Peki buradan neye varmaya çalışıyorum. Sonuç olarak İnsan beyni ile algılar ruhu ile hisseder. Peki irade nedir? İrade dış ortamdaki fiziksel duruma müdahale olmalıdır. Yoksa fiziksel olaylar zamana bağlı denklem gibi devam etmeye devam edecektir. İnsan beyni fiziksel bir maddedir içinde karmaşık bir çok olay gerçekleşmektedir. Değişik hormonlar salgılar ve vücudun bir çok parametresini kontrol eder. Sonuç olarak bu parametreler beyinde yorumlanır ve bizde açlık,yorgunluk,şehvet,sıcaklık gibi duygular meydana gelir. Bu duyguları hisseden tabi ki yine ruh olmalıdır. İradeye gelince insan gerçekten iradeye sahipse bu etkenlere müdahil olması gerekir. Yani irade şu olamaz. Bir kişi kilo vermek istesin bunun için az yemesi gerekiyor. Genelde böyle bir durumda insan iradesini kullanarak böyle bir şeyi gerçekleştirebilir diye düşünüyoruz. Ama insan acıktığında açlık duygusuyla iradenin isteği çakışmaktadır. Eğer beyin güçlü iradeye sahipse kilo vermeyi başarabilir diyebiliriz. Peki iradeyi oluşturan yine bizim DNAmızdan gelen ve çevresel faktörlerle şekillenen bir güç müdür?

    Aslında burda irade dediğimiz şey beynin yaptığı bir takım işlemlerin sonucu mudur ? Egoyu beslemek için yapılan bir takım hesaplamalar mı? Sonuç olarak beynin işleyişiyle bire bir alakalı bir şey olduğu kesin. Yani insan bir şeyi gerçekten istermi yoksa beyin bunu istediğimizi duygusunu mu verir. Bunun açlık hissetmekten bir farkı var mıdır?

    Evet bir irade söz konusu ise bu beyinde olamaz çünkü zaten bu tamamıyla fiziksel olayların sürecine bağlıdır. Bizim bulmamız gereken şey bu fiziksel olaylara müdahale olmalıdır. Yani bunun fiziksel tarafa müdahele eden bir ruhsal bir durum olması gerekir.

    Böyle bir şey olsaydı artık istediğimiz şekilde hissedebilirdik. Mesela sıcak hissetmek ,tok hissetmek gibi. Ancak bizim hislerimiz tamamıyla beyinin çalışmasıyla alakalı. Yani sonuç olarak beyini kontrol eden bir iradeden bahsedemiyoruz. EE peki ne oluyor böyle diyebiliriz. Aslında her şey zamana bağlı bir formüle göre işliyor demek ki. Yani buda aslında kader dediğimiz terimi açıklıyor.

    Evet canım sıkıldı ve televizyon seyretmek istiyorum deyince biraz daha detaylı düşünmek gerekir. İsteme bilinç altınızın size bir oynu sadece.

    EE ne yapıyoruz bu dünyada ruhumuz bi şeyler hissediyor bu dünyaya bir müdahalesi bile yok. Ruh akılsız beynin acısını çekiyor.

    Bunun yanında insanın neye inanacağına beyin karar veriyor. Tanrı bize bir seçim vermiyorsa sonucundan da sorumlu olabilir miyiz deyipte istediğinizi yapabilirsiniz diye düşünürseniz buda ayrı bir paradoks olur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi muratsal -- 5 Mayıs 2014; 20:15:03 >







  • Kader konusunda yanlış çıkarımlar olduğunu düşünüyorum.
  • Tam bir beyin fırtınası olmuş, ayrıntılı bir şekilde bildiğim kadarıyla cevap vermeye çalışacağım.

    Evet, özgür irade vardır. Her insan kararlarında özgürdür. Şöyle örnek vereyim; intihar etmeyi düşünen bir adam düşüncesini hangi sonuca bağlarsa onu yapar. Birçok başarı hikayesi var bilirsin işte 0'dan başlayıp zengin olanlar veya tam tersi çok zengin olup çaresiz duruma düşenler. Kısaca her insan kendi hayatına yön verebilir, bazı insanlar tesadüfler sonucu iyi sonuçlar alır bazıları kötü, tam bir kaos hakimdir dünyada. Senin bahsettiğin anlamda kader yoktur. Olası bir tanrının kişinin yapacağı seçimi önceden bildiğini düşünelim. Bu şeçimi yaratacağı an neyi seçeceğini de bilmesi gerekir, daha derin düşündükçe sonsuz bir paradoks ortaya çıkıyor ve böyle bir şeyin olamayacağı anlaşılıyor.

    İnsan canlıdır, "canlılık" kavramı göreceli bir kavramdır, bazı özelliklere göre biz tanımladık bu kavramı. Solunum, boşaltım, sindirim, metabolizma, hücresel yapı bulundurma gibi özellikleri yapabilen varlıklara canlı diyoruz. Mesela virüslerin canlı olup olmadığına halen daha karar veremedik, bilim adamları tarafından tartışılıyor. Küçükken çoğumuz düşünmüşüzdür; bu bitkiler nasıl canlı oluyor sabahtan akşama kadar kıpırdamıyorlar eşya gibiler diye. İnsan hücrelerden oluşur, hücreler atomlardan oluşur. Bunları düşündükte eşyadan ne farkımız var diyorsun, farkımız protein yapıda olma ve milyonlarca yılda oluşan komplex sistemlerimizin bulunması. Kimyasal evrim konusunda benim de fazla bilgim yok ama şunu söyleyeyim; atomlardan oluşma konusunda eşyadan farkımız yok ancak kendi tabirimizle canlı olmamız yerçekimi gibi doğanın bir kanunudur bana göre, anlaşılması güç bir kanun. Sinir sistemimiz daha çok geliştiği için diğer canlılardan açık ara farkımız var, şu konuda bahsetmiştim;http://forum.donanimhaber.com/m_91468093/tm.htm
    Şu an yapılan deneylerde beynimizin halen geliştiği (evrimleştiği) kanıtlandı. Belki 1000 yıl sonra (insanlık yok olmazsa) daha zeki olacağız, daha büyük sorunlarla uğraşacağız, şimdi aklımızın almadığı şeyleri çözebileceğiz. Kısaca söylemek gerekirse insan da doğanın bir parçasıdır ancak anlaşılması şu anki aklımıza çok güç gelen bir parçadır.

    Bence ruh diye bir şey yoktur, ne görülmüş ne kanıtlanmış bir şeydir. İrade ile içgüdü vardır. Hisler beyinde ortaya çıka. Hissettiğimiz duygular, hormonlar ve bu karışık vücut sistemimiz aracılığıyla beyinde oluşan uyartılar sonucu görülür. Tıp bilimine pek hakim değilim maalesef ancak araştırabilirsin her sorunun açıklaması var. Mesela örnek bir sayfa vereyim;http://tr.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6z%C3%BCn_evrimi vehttp://evrimagaci.org/sayfa/makale-arsivi (bu sitede özellikle duygularımızın nasıl oluştuğuyla ilgili makaleler çok bilgilendirici). Sonuç olarak beyninle (bilinç) hissedersin, ruh veya başka bir şeyle değil. Bilincin kapandığında da (beynine oksijen gitmediği ve kan pompalanmadığı zaman) ölürsün. Her şey maddesel, anlamak biraz güç geliyor ama gerçek bu.

    Son olarak; tanrı bir seçim vermiyorsa bundan nasıl sorumlu olurabiliriz demişsin ve doğru demişsin. Sadece bu cümleden bile böyle bir şeyin var olamayacağını anlayabiliriz. Umarım yararlı olmuştur bu yazı, ben de kafamı dağıtmış oldum gece gece



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Neuroxena -- 6 Mayıs 2014; 1:19:10 >




  • Yazıyı tam okumadım ama bence hem var hem yok örneğin canınızın dondurma çekmesini kontrol edemeyiz irademizin dışında ama dondurmayı yememeyi tercih edebiliriz dürtülerimiz yönünden iradesiziz ama düşünsel olarak bir irademiz var gibi

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • muratsal M kullanıcısına yanıt
    bu metni bir zorlamayla değil de özgür iradenle yazdıysan özgür irade var, yaşam tek bir an bir kader içinde olmuş bitmiş, beynin kendine ait bir gücü olabilir mi? yoksa bu güç nereden geliyor?
    bunları düşünürsen sorularının cevapları kolayca ortaya çıkacaktır.
  • Neuroxena kullanıcısına yanıt
    Yazına göre insan vücudu milyonlarca yılda tesadüflerle oluştu ve böyle de gidiyor diyorsun, sadece gözle görülemeyen tek bir hücrenin işleyişini okumanı öneririm böylece ne kadar imkansız olduğunu net olarak görebilirsin.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: muratsal

    Kader ve irade kelimeleri benim için önemli iki kelime.Özgür irade var mıdır ?
    Peki bu iradenin kaynağı nedir? .Tanrı bize bir seçim vermiyorsa sonucundan da sorumlu olabilir miyiz deyipte istediğinizi yapabilirsiniz diye düşünürseniz buda ayrı bir paradoks olur.
    Vardır ama ben vardır desem nasıl uzalşacağız, örneğin sizi ikna mı edeceğim, sizi nasıl ikna edeceğim ya da edebilirim; Yani siz kendiniz belki bunun üzerine daha fazla ve daha yoğun düşünmelisiniz;

    Kusura bakmayın böyle bir giriş yaptım çünkü, Belki başka ortamlarda aynı başlık ya da içeriğin tartışıldığını gördüm ya da belki kendi yorumlarımda oldu,

    Biz insanlık, uzlaşamazlıklar yumağı bi insanlık olmuşuz;

    --

    Bana göre özgür irade ya da özgür seçim, çok boyutlu;
    Öncelikle iradenizin sizin olması, size başka bi güç tarafından verilmemesi ve dolayısıyla sizden alınamayacğı da anlamı taşıyor; Sonrasında özgür seçimide kapsıyor ve varolamayı ve varolarak yaşam benzeriş deneyimlemeyi ve yaşam koşullarını bilinçli olarak seçmeyi de içeriyor; BEnce özgür irade vardır; Varoluşun temel dinamikleirndn ya da yasalarından biridir; Bence; Felsefenin- fiziğin- matematiğin birincil temel yasası bile olabilir neden olmasın;

    İradenin kaynağı kendinliktir; Kendinlikte; zaten kendine ait olan, öncesiz ve sonrasızca- doğmasız ve ölmesizce yani sonsuzca zaten var bulunan öz ya da bilinçtir; bilirktir;

    -Tanrı biziz ya da her şey; biziz=tüm her şey,
    tüm her şey tüm her şeyin sahibi; hepimiz her şeyin ortak sahibi ve kullanıcılarıyız;




  • muratsal M kullanıcısına yanıt
    Bu benim de çok üstünde durduğum bir konu aslında. Şu soruyu yanıtlayabilir misiniz; Hakkında edinebildiğimiz tek bilgi onu uzaktan görmek olan bir canlı düşünün. Bu canlıyı yalnızca hava sıcak olduğunda dışarıda görebiliyoruz. Soğuk olduğunda yuvasına giriyor ve göremiyoruz. Tek bildiğimiz bu. Bu bilgiye dayanarak şu soruya cevap verilebilir mi -> Bu hayvan hava sıcak olduğu için mi dışarı çıkıyor, yoksa soğuk olduğu için mi çıkmıyor? Bence bu Özgür irade sorusunun temeli burada yatıyor.
  • Yaratılışta bunun cevabını kendiniz bulabilirsiniz.
  • Evet sıkılıyorsun ve televizyon izlemek istiyorsun,fakat televizyon izlemek senin için bir alışkanlık olduğu için yapmak istiyorsun bunu. Sen aslında sadece o kötücül gelen birtakım düşüncelerden kaçmak için daha çok. Alışkanlıklar üzerinde ekstra bir tanımlama yapmak gerekir,belki de aslında yaşamıyoruzdur,sadece alışkanlık olmuştur yüzyıllardır,farketmiyoruzdur.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Determinizm nasil aciklanacak peki?
    simdi belirsizlik ilkesi mikro icin gecerli.hala makro icin newton fizigi gecerli olduguna gore.
    cok ciddi bir mesele aslinda.muslumanim.ELHAMDULİLLAH.ozgur iradenin var olduguna inaniyorum

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • arkadaşlar bilimsel olarak özgür iradeyi bilmiyorum ama kader vardır. bigbangdeki atomların hepsi aynı konumda olsa(örnek vermekiçin söylüyorum) ve patlasa yine bu gdünya oluşur ama herşey birebir aynı olacak.kelebek etkisi gibi geçmiş geleceği değiştirir sürekli ama aslıdna bellidir.biz olasılık deriz ama ilahi görüşten bakılınca olasılık yoktur çünkü etmenler bellidir.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Charger R T

    Determinizm nasil aciklanacak peki?
    simdi belirsizlik ilkesi mikro icin gecerli.hala makro icin newton fizigi gecerli olduguna gore.
    cok ciddi bir mesele aslinda.muslumanim.ELHAMDULİLLAH.ozgur iradenin var olduguna inaniyorum

    heisenberg belirsizliği ilahi açıdan bir sorun teşkil etmez diye düşünüyorum.bende müslümanım ama şöyle düşününce.herşeyin belli olması seçim yapbilen bir varlığa engel değil.
    eğer insan kendini değiştiremeseydi ve sadece yaşadıklarına göre bi kişilik elde etseydi irade olmazdı ama bizim kendimizi değiştirme ve seçme hakkımız var.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Fikirist

    quote:

    Orijinalden alıntı: Charger R T

    Determinizm nasil aciklanacak peki?
    simdi belirsizlik ilkesi mikro icin gecerli.hala makro icin newton fizigi gecerli olduguna gore.
    cok ciddi bir mesele aslinda.muslumanim.ELHAMDULİLLAH.ozgur iradenin var olduguna inaniyorum

    heisenberg belirsizliği ilahi açıdan bir sorun teşkil etmez diye düşünüyorum.bende müslümanım ama şöyle düşününce.herşeyin belli olması seçim yapbilen bir varlığa engel değil.
    eğer insan kendini değiştiremeseydi ve sadece yaşadıklarına göre bi kişilik elde etseydi irade olmazdı ama bizim kendimizi değiştirme ve seçme hakkımız var.

    eğer determinizme gerçek dersek,belirlenen eylemi yapma olasılığımız 1 . .
    ancak şöylede düşündüm,determinizme gerçek diyelim ve o tüm hesaplamaları biliyorum ve görüyorum,ben şu saatte şu dakikada şu saniyede öleceğimi biliyorum,peki ya ben o saatte orada olmak istemezsem?
    hesaplama yanlış olmuş olacak . .
    tabi böyle bir şeyin olması imkansıza yakın,kim bilebilirki o kadar hesabı,ancak ALLAH bilebilir . .
    şu kader sorusuna verilen cevaplar hep aynı,20 tane adama sordum,şöyle sordum : Bizler yazılmış bir seneryoyumu oynuyoruz?
    aynen şu cevap geldi,ALLAH'ın bilmesi etkilemez . .

    harbiden çok karışık bir mevzu,

    ayrıca tesadüf meselesine geliyim,atıyorum 10 tane evren var,ve bizim bu evrene düşmemiz 1/10 değilmi,burada bir sıkıntı yok . .
    ancak işin içine biyoloji katınca işin rengi değişiyor,işte ne biliyim,dna dizlimi,genetik dizilimi,atomların dizilimi(bir yanlış dizilim olsa insanlık olmayabilirdi) böyle düşününce muazzam bir rakam ortaya çıkıyor,bu nasıl tesadüf olabilir ?




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Charger R T

    quote:

    Orijinalden alıntı: Fikirist

    quote:

    Orijinalden alıntı: Charger R T

    Determinizm nasil aciklanacak peki?
    simdi belirsizlik ilkesi mikro icin gecerli.hala makro icin newton fizigi gecerli olduguna gore.
    cok ciddi bir mesele aslinda.muslumanim.ELHAMDULİLLAH.ozgur iradenin var olduguna inaniyorum

    heisenberg belirsizliği ilahi açıdan bir sorun teşkil etmez diye düşünüyorum.bende müslümanım ama şöyle düşününce.herşeyin belli olması seçim yapbilen bir varlığa engel değil.
    eğer insan kendini değiştiremeseydi ve sadece yaşadıklarına göre bi kişilik elde etseydi irade olmazdı ama bizim kendimizi değiştirme ve seçme hakkımız var.

    eğer determinizme gerçek dersek,belirlenen eylemi yapma olasılığımız 1 . .
    ancak şöylede düşündüm,determinizme gerçek diyelim ve o tüm hesaplamaları biliyorum ve görüyorum,ben şu saatte şu dakikada şu saniyede öleceğimi biliyorum,peki ya ben o saatte orada olmak istemezsem?
    hesaplama yanlış olmuş olacak . .
    tabi böyle bir şeyin olması imkansıza yakın,kim bilebilirki o kadar hesabı,ancak ALLAH bilebilir . .
    şu kader sorusuna verilen cevaplar hep aynı,20 tane adama sordum,şöyle sordum : Bizler yazılmış bir seneryoyumu oynuyoruz?
    aynen şu cevap geldi,ALLAH'ın bilmesi etkilemez . .

    harbiden çok karışık bir mevzu,

    ayrıca tesadüf meselesine geliyim,atıyorum 10 tane evren var,ve bizim bu evrene düşmemiz 1/10 değilmi,burada bir sıkıntı yok . .
    ancak işin içine biyoloji katınca işin rengi değişiyor,işte ne biliyim,dna dizlimi,genetik dizilimi,atomların dizilimi(bir yanlış dizilim olsa insanlık olmayabilirdi) böyle düşününce muazzam bir rakam ortaya çıkıyor,bu nasıl tesadüf olabilir ?


    o ktaiptakini sana okutsalar yine değişmez .ya inanmazsın yada kaçmaya çalışırsın ama kazarada olsa orda olursun diyelim.adamın biri de azraili görmüş(menkıbe sadece) korkusundan hindistana kadar kaçmış . sonra azrail onu hindistanda bulmuş.sabah senin hindistanda öleceğini duydugumda şaşırmıştım demiş.olay böyle sanırım bşr çok filmde dizidede bunu işliyorlar zaten.senin seçimin zateno kitaptra var.senin öyle yapacağın için o olacak zaten eğer o kitabı okumasaydın zaten ölmeyecektin mantık olarak. herkes o kitapta belli olayların yazacagını sanıyor ama o kitap gösterilmese olmazdı.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Fikirist

    quote:

    Orijinalden alıntı: Charger R T

    quote:

    Orijinalden alıntı: Fikirist

    quote:

    Orijinalden alıntı: Charger R T

    Determinizm nasil aciklanacak peki?
    simdi belirsizlik ilkesi mikro icin gecerli.hala makro icin newton fizigi gecerli olduguna gore.
    cok ciddi bir mesele aslinda.muslumanim.ELHAMDULİLLAH.ozgur iradenin var olduguna inaniyorum

    heisenberg belirsizliği ilahi açıdan bir sorun teşkil etmez diye düşünüyorum.bende müslümanım ama şöyle düşününce.herşeyin belli olması seçim yapbilen bir varlığa engel değil.
    eğer insan kendini değiştiremeseydi ve sadece yaşadıklarına göre bi kişilik elde etseydi irade olmazdı ama bizim kendimizi değiştirme ve seçme hakkımız var.

    eğer determinizme gerçek dersek,belirlenen eylemi yapma olasılığımız 1 . .
    ancak şöylede düşündüm,determinizme gerçek diyelim ve o tüm hesaplamaları biliyorum ve görüyorum,ben şu saatte şu dakikada şu saniyede öleceğimi biliyorum,peki ya ben o saatte orada olmak istemezsem?
    hesaplama yanlış olmuş olacak . .
    tabi böyle bir şeyin olması imkansıza yakın,kim bilebilirki o kadar hesabı,ancak ALLAH bilebilir . .
    şu kader sorusuna verilen cevaplar hep aynı,20 tane adama sordum,şöyle sordum : Bizler yazılmış bir seneryoyumu oynuyoruz?
    aynen şu cevap geldi,ALLAH'ın bilmesi etkilemez . .

    harbiden çok karışık bir mevzu,

    ayrıca tesadüf meselesine geliyim,atıyorum 10 tane evren var,ve bizim bu evrene düşmemiz 1/10 değilmi,burada bir sıkıntı yok . .
    ancak işin içine biyoloji katınca işin rengi değişiyor,işte ne biliyim,dna dizlimi,genetik dizilimi,atomların dizilimi(bir yanlış dizilim olsa insanlık olmayabilirdi) böyle düşününce muazzam bir rakam ortaya çıkıyor,bu nasıl tesadüf olabilir ?


    o ktaiptakini sana okutsalar yine değişmez .ya inanmazsın yada kaçmaya çalışırsın ama kazarada olsa orda olursun diyelim.adamın biri de azraili görmüş(menkıbe sadece) korkusundan hindistana kadar kaçmış . sonra azrail onu hindistanda bulmuş.sabah senin hindistanda öleceğini duydugumda şaşırmıştım demiş.olay böyle sanırım bşr çok filmde dizidede bunu işliyorlar zaten.senin seçimin zateno kitaptra var.senin öyle yapacağın için o olacak zaten eğer o kitabı okumasaydın zaten ölmeyecektin mantık olarak. herkes o kitapta belli olayların yazacagını sanıyor ama o kitap gösterilmese olmazdı.

    şimdi o kitap hakkında varsayımlarımı söyleyim ;
    o kitap dünyanın oluşunda oluşmuş ve oluşumundan itabaren asla değişmeyecektir değilmi . .
    şimdi ben eğer o kitabı elime alırsam ve incelemeye başlarsam,o kitap sürekli değişecek ?
    değişmeyen bir şey nasıl değişebilir ?
    ben o kitaba bakarken nasıl sabit kalabilir ki ?
    benim ölüm tarihim yazılı onda,diyelim ki 2020 de ölecem ve ben 2014 deyim,alırım silahı ateş ederim kafama
    yani demek istediğim burada bile hata yapıyorum ben,o kitabın sahibi ALLAH'tır . .
    biz nasıl olurda sonsuz ilim sahibini çözmeye çalışırız ?

    benim düşüncelerim bunlar,normal insana göre kapasitem az,gerizekalıyım diyebilirim . .
    bunları 1 senedir düşünüyorum,artık kafayı yemeye ramak kaldı,dediğim gibi kapasite yok
    sen açıkla hocam bari,ne dersin düşüncelerime ?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Charger R T -- 24 Mayıs 2014; 0:28:14 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Charger R T

    quote:

    Orijinalden alıntı: Fikirist

    quote:

    Orijinalden alıntı: Charger R T

    quote:

    Orijinalden alıntı: Fikirist

    quote:

    Orijinalden alıntı: Charger R T

    Determinizm nasil aciklanacak peki?
    simdi belirsizlik ilkesi mikro icin gecerli.hala makro icin newton fizigi gecerli olduguna gore.
    cok ciddi bir mesele aslinda.muslumanim.ELHAMDULİLLAH.ozgur iradenin var olduguna inaniyorum

    heisenberg belirsizliği ilahi açıdan bir sorun teşkil etmez diye düşünüyorum.bende müslümanım ama şöyle düşününce.herşeyin belli olması seçim yapbilen bir varlığa engel değil.
    eğer insan kendini değiştiremeseydi ve sadece yaşadıklarına göre bi kişilik elde etseydi irade olmazdı ama bizim kendimizi değiştirme ve seçme hakkımız var.

    eğer determinizme gerçek dersek,belirlenen eylemi yapma olasılığımız 1 . .
    ancak şöylede düşündüm,determinizme gerçek diyelim ve o tüm hesaplamaları biliyorum ve görüyorum,ben şu saatte şu dakikada şu saniyede öleceğimi biliyorum,peki ya ben o saatte orada olmak istemezsem?
    hesaplama yanlış olmuş olacak . .
    tabi böyle bir şeyin olması imkansıza yakın,kim bilebilirki o kadar hesabı,ancak ALLAH bilebilir . .
    şu kader sorusuna verilen cevaplar hep aynı,20 tane adama sordum,şöyle sordum : Bizler yazılmış bir seneryoyumu oynuyoruz?
    aynen şu cevap geldi,ALLAH'ın bilmesi etkilemez . .

    harbiden çok karışık bir mevzu,

    ayrıca tesadüf meselesine geliyim,atıyorum 10 tane evren var,ve bizim bu evrene düşmemiz 1/10 değilmi,burada bir sıkıntı yok . .
    ancak işin içine biyoloji katınca işin rengi değişiyor,işte ne biliyim,dna dizlimi,genetik dizilimi,atomların dizilimi(bir yanlış dizilim olsa insanlık olmayabilirdi) böyle düşününce muazzam bir rakam ortaya çıkıyor,bu nasıl tesadüf olabilir ?


    o ktaiptakini sana okutsalar yine değişmez .ya inanmazsın yada kaçmaya çalışırsın ama kazarada olsa orda olursun diyelim.adamın biri de azraili görmüş(menkıbe sadece) korkusundan hindistana kadar kaçmış . sonra azrail onu hindistanda bulmuş.sabah senin hindistanda öleceğini duydugumda şaşırmıştım demiş.olay böyle sanırım bşr çok filmde dizidede bunu işliyorlar zaten.senin seçimin zateno kitaptra var.senin öyle yapacağın için o olacak zaten eğer o kitabı okumasaydın zaten ölmeyecektin mantık olarak. herkes o kitapta belli olayların yazacagını sanıyor ama o kitap gösterilmese olmazdı.

    şimdi o kitap hakkında varsayımlarımı söyleyim ;
    o kitap dünyanın oluşunda oluşmuş ve oluşumundan itabaren asla değişmeyecektir değilmi . .
    şimdi ben eğer o kitabı elime alırsam ve incelemeye başlarsam,o kitap sürekli değişecek ?
    değişmeyen bir şey nasıl değişebilir ?
    ben o kitaba bakarken nasıl sabit kalabilir ki ?
    benim ölüm tarihim yazılı onda,diyelim ki 2020 de ölecem ve ben 2014 deyim,alırım silahı ateş ederim kafama
    yani demek istediğim burada bile hata yapıyorum ben,o kitabın sahibi ALLAH'tır . .
    biz nasıl olurda sonsuz ilim sahibini çözmeye çalışırız ?

    benim düşüncelerim bunlar,normal insana göre kapasitem az,gerizekalıyım diyebilirim . .
    bunları 1 senedir düşünüyorum,artık kafayı yemeye ramak kaldı,dediğim gibi kapasite yok
    sen açıkla hocam bari,ne dersin düşüncelerime ?


    bu kader yollarını görebilmek için bir ilim vardır zaten.sen olacakları önceden görüp seçimlerini ona göre yaparsın ama o kitapta zaten seçecceğin bellidir.sen hiç film izlememişsin ama görsen bile sıkamazsın birşekilde.kitabı okudukçada değişmez kitapta o an okudugun ve sonrasıda yazar .hayatınadevam etti diye yazmaz tabi ama şaşırdıgını ve yapacagın saçmalıkları yazar ki böyle bi kitabı sanak imse okutmaz böyle birşey olursa kafayı yersin büyük ihtimaldede okitapta intihar edeceğin veya kafayı sıyırıcagın yazar çünkü insan bnları görünce korkuya kapılır ve sıyırır bence böyle bi güç bi insanın elinde olamaz


    senin dedğinide anlıyorumda bi kitapta olacak herşey yazıyorsa o olur.determizme görede bu olur yani senin bi işlem mekanizman var sonuçta yapacağn işlem belli.sen bişeyi seçmeden 3 saniye önce beyin onu çoktan seçmiş oluyor zaten.sen o kitaba hiç uymamaya çalışacaksın ve sıyıracaksın bundan kaça kaça



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fikirist -- 24 Mayıs 2014; 10:29:46 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Fikirist

    quote:

    Orijinalden alıntı: Charger R T

    quote:

    Orijinalden alıntı: Fikirist

    quote:

    Orijinalden alıntı: Charger R T

    quote:

    Orijinalden alıntı: Fikirist

    quote:

    Orijinalden alıntı: Charger R T

    Determinizm nasil aciklanacak peki?
    simdi belirsizlik ilkesi mikro icin gecerli.hala makro icin newton fizigi gecerli olduguna gore.
    cok ciddi bir mesele aslinda.muslumanim.ELHAMDULİLLAH.ozgur iradenin var olduguna inaniyorum

    heisenberg belirsizliği ilahi açıdan bir sorun teşkil etmez diye düşünüyorum.bende müslümanım ama şöyle düşününce.herşeyin belli olması seçim yapbilen bir varlığa engel değil.
    eğer insan kendini değiştiremeseydi ve sadece yaşadıklarına göre bi kişilik elde etseydi irade olmazdı ama bizim kendimizi değiştirme ve seçme hakkımız var.

    eğer determinizme gerçek dersek,belirlenen eylemi yapma olasılığımız 1 . .
    ancak şöylede düşündüm,determinizme gerçek diyelim ve o tüm hesaplamaları biliyorum ve görüyorum,ben şu saatte şu dakikada şu saniyede öleceğimi biliyorum,peki ya ben o saatte orada olmak istemezsem?
    hesaplama yanlış olmuş olacak . .
    tabi böyle bir şeyin olması imkansıza yakın,kim bilebilirki o kadar hesabı,ancak ALLAH bilebilir . .
    şu kader sorusuna verilen cevaplar hep aynı,20 tane adama sordum,şöyle sordum : Bizler yazılmış bir seneryoyumu oynuyoruz?
    aynen şu cevap geldi,ALLAH'ın bilmesi etkilemez . .

    harbiden çok karışık bir mevzu,

    ayrıca tesadüf meselesine geliyim,atıyorum 10 tane evren var,ve bizim bu evrene düşmemiz 1/10 değilmi,burada bir sıkıntı yok . .
    ancak işin içine biyoloji katınca işin rengi değişiyor,işte ne biliyim,dna dizlimi,genetik dizilimi,atomların dizilimi(bir yanlış dizilim olsa insanlık olmayabilirdi) böyle düşününce muazzam bir rakam ortaya çıkıyor,bu nasıl tesadüf olabilir ?


    o ktaiptakini sana okutsalar yine değişmez .ya inanmazsın yada kaçmaya çalışırsın ama kazarada olsa orda olursun diyelim.adamın biri de azraili görmüş(menkıbe sadece) korkusundan hindistana kadar kaçmış . sonra azrail onu hindistanda bulmuş.sabah senin hindistanda öleceğini duydugumda şaşırmıştım demiş.olay böyle sanırım bşr çok filmde dizidede bunu işliyorlar zaten.senin seçimin zateno kitaptra var.senin öyle yapacağın için o olacak zaten eğer o kitabı okumasaydın zaten ölmeyecektin mantık olarak. herkes o kitapta belli olayların yazacagını sanıyor ama o kitap gösterilmese olmazdı.

    şimdi o kitap hakkında varsayımlarımı söyleyim ;
    o kitap dünyanın oluşunda oluşmuş ve oluşumundan itabaren asla değişmeyecektir değilmi . .
    şimdi ben eğer o kitabı elime alırsam ve incelemeye başlarsam,o kitap sürekli değişecek ?
    değişmeyen bir şey nasıl değişebilir ?
    ben o kitaba bakarken nasıl sabit kalabilir ki ?
    benim ölüm tarihim yazılı onda,diyelim ki 2020 de ölecem ve ben 2014 deyim,alırım silahı ateş ederim kafama
    yani demek istediğim burada bile hata yapıyorum ben,o kitabın sahibi ALLAH'tır . .
    biz nasıl olurda sonsuz ilim sahibini çözmeye çalışırız ?

    benim düşüncelerim bunlar,normal insana göre kapasitem az,gerizekalıyım diyebilirim . .
    bunları 1 senedir düşünüyorum,artık kafayı yemeye ramak kaldı,dediğim gibi kapasite yok
    sen açıkla hocam bari,ne dersin düşüncelerime ?


    bu kader yollarını görebilmek için bir ilim vardır zaten.sen olacakları önceden görüp seçimlerini ona göre yaparsın ama o kitapta zaten seçecceğin bellidir.sen hiç film izlememişsin ama görsen bile sıkamazsın birşekilde.kitabı okudukçada değişmez kitapta o an okudugun ve sonrasıda yazar .hayatınadevam etti diye yazmaz tabi ama şaşırdıgını ve yapacagın saçmalıkları yazar ki böyle bi kitabı sanak imse okutmaz böyle birşey olursa kafayı yersin büyük ihtimaldede okitapta intihar edeceğin veya kafayı sıyırıcagın yazar çünkü insan bnları görünce korkuya kapılır ve sıyırır bence böyle bi güç bi insanın elinde olamaz


    senin dedğinide anlıyorumda bi kitapta olacak herşey yazıyorsa o olur.determizme görede bu olur yani senin bi işlem mekanizman var sonuçta yapacağn işlem belli.sen bişeyi seçmeden 3 saniye önce beyin onu çoktan seçmiş oluyor zaten.sen o kitaba hiç uymamaya çalışacaksın ve sıyıracaksın bundan kaça kaça

    Doğrudur hocam film izlemem,hayırdır bir kesiti görmüş gibimi oldun




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Charger R T

    quote:

    Orijinalden alıntı: Fikirist

    quote:

    Orijinalden alıntı: Charger R T

    quote:

    Orijinalden alıntı: Fikirist

    quote:

    Orijinalden alıntı: Charger R T

    quote:

    Orijinalden alıntı: Fikirist

    quote:

    Orijinalden alıntı: Charger R T

    Determinizm nasil aciklanacak peki?
    simdi belirsizlik ilkesi mikro icin gecerli.hala makro icin newton fizigi gecerli olduguna gore.
    cok ciddi bir mesele aslinda.muslumanim.ELHAMDULİLLAH.ozgur iradenin var olduguna inaniyorum

    heisenberg belirsizliği ilahi açıdan bir sorun teşkil etmez diye düşünüyorum.bende müslümanım ama şöyle düşününce.herşeyin belli olması seçim yapbilen bir varlığa engel değil.
    eğer insan kendini değiştiremeseydi ve sadece yaşadıklarına göre bi kişilik elde etseydi irade olmazdı ama bizim kendimizi değiştirme ve seçme hakkımız var.

    eğer determinizme gerçek dersek,belirlenen eylemi yapma olasılığımız 1 . .
    ancak şöylede düşündüm,determinizme gerçek diyelim ve o tüm hesaplamaları biliyorum ve görüyorum,ben şu saatte şu dakikada şu saniyede öleceğimi biliyorum,peki ya ben o saatte orada olmak istemezsem?
    hesaplama yanlış olmuş olacak . .
    tabi böyle bir şeyin olması imkansıza yakın,kim bilebilirki o kadar hesabı,ancak ALLAH bilebilir . .
    şu kader sorusuna verilen cevaplar hep aynı,20 tane adama sordum,şöyle sordum : Bizler yazılmış bir seneryoyumu oynuyoruz?
    aynen şu cevap geldi,ALLAH'ın bilmesi etkilemez . .

    harbiden çok karışık bir mevzu,

    ayrıca tesadüf meselesine geliyim,atıyorum 10 tane evren var,ve bizim bu evrene düşmemiz 1/10 değilmi,burada bir sıkıntı yok . .
    ancak işin içine biyoloji katınca işin rengi değişiyor,işte ne biliyim,dna dizlimi,genetik dizilimi,atomların dizilimi(bir yanlış dizilim olsa insanlık olmayabilirdi) böyle düşününce muazzam bir rakam ortaya çıkıyor,bu nasıl tesadüf olabilir ?


    o ktaiptakini sana okutsalar yine değişmez .ya inanmazsın yada kaçmaya çalışırsın ama kazarada olsa orda olursun diyelim.adamın biri de azraili görmüş(menkıbe sadece) korkusundan hindistana kadar kaçmış . sonra azrail onu hindistanda bulmuş.sabah senin hindistanda öleceğini duydugumda şaşırmıştım demiş.olay böyle sanırım bşr çok filmde dizidede bunu işliyorlar zaten.senin seçimin zateno kitaptra var.senin öyle yapacağın için o olacak zaten eğer o kitabı okumasaydın zaten ölmeyecektin mantık olarak. herkes o kitapta belli olayların yazacagını sanıyor ama o kitap gösterilmese olmazdı.

    şimdi o kitap hakkında varsayımlarımı söyleyim ;
    o kitap dünyanın oluşunda oluşmuş ve oluşumundan itabaren asla değişmeyecektir değilmi . .
    şimdi ben eğer o kitabı elime alırsam ve incelemeye başlarsam,o kitap sürekli değişecek ?
    değişmeyen bir şey nasıl değişebilir ?
    ben o kitaba bakarken nasıl sabit kalabilir ki ?
    benim ölüm tarihim yazılı onda,diyelim ki 2020 de ölecem ve ben 2014 deyim,alırım silahı ateş ederim kafama
    yani demek istediğim burada bile hata yapıyorum ben,o kitabın sahibi ALLAH'tır . .
    biz nasıl olurda sonsuz ilim sahibini çözmeye çalışırız ?

    benim düşüncelerim bunlar,normal insana göre kapasitem az,gerizekalıyım diyebilirim . .
    bunları 1 senedir düşünüyorum,artık kafayı yemeye ramak kaldı,dediğim gibi kapasite yok
    sen açıkla hocam bari,ne dersin düşüncelerime ?


    bu kader yollarını görebilmek için bir ilim vardır zaten.sen olacakları önceden görüp seçimlerini ona göre yaparsın ama o kitapta zaten seçecceğin bellidir.sen hiç film izlememişsin ama görsen bile sıkamazsın birşekilde.kitabı okudukçada değişmez kitapta o an okudugun ve sonrasıda yazar .hayatınadevam etti diye yazmaz tabi ama şaşırdıgını ve yapacagın saçmalıkları yazar ki böyle bi kitabı sanak imse okutmaz böyle birşey olursa kafayı yersin büyük ihtimaldede okitapta intihar edeceğin veya kafayı sıyırıcagın yazar çünkü insan bnları görünce korkuya kapılır ve sıyırır bence böyle bi güç bi insanın elinde olamaz


    senin dedğinide anlıyorumda bi kitapta olacak herşey yazıyorsa o olur.determizme görede bu olur yani senin bi işlem mekanizman var sonuçta yapacağn işlem belli.sen bişeyi seçmeden 3 saniye önce beyin onu çoktan seçmiş oluyor zaten.sen o kitaba hiç uymamaya çalışacaksın ve sıyıracaksın bundan kaça kaça

    Doğrudur hocam film izlemem,hayırdır bir kesiti görmüş gibimi oldun

    bi sürü film de gördüm,supernaturaldede vardı ordan biliyom




  • Özgür irade yoktur. Bütün canlılar kendi bedenlerinin yani genlerinin kölesidir. İsteklerimiz, arzularımız, mutluluğumuz bedenimize bağlıdır. Duygularımızı bedenimiz bizden bağımsız olarak yönetir.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.