Şimdi Ara

Pc toplamak basit bir iş değildir. Çünkü ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
1.038
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Pc toplamak basit bir iş değildir. Çünkü ?
    Gelişen teknoloji ile birlikte pc toplamak artık uzmanlık, deneyim ve araştırmacılık gerektirir.
    Bilindiği gibi en basit bir sistem anakart – işlemci – ram – ekran kartı – disk – optik sürücü – ve kasa ( psu ) dan oluşumaktadır.
    İşin en önemli kısmı uyumlu parçaları bir araya getirmekle başlar.
    Sorun yaşamamk adına öncelikle,
    Oem ürünlerden sistem toplanmasında genellikle marka ürünlerin bir araya getirilmesi tavsiye edilmektedir. Burdaki asıl amaç büyük çaplı üreticilerin kendi argelerinde genellikle diğer büyük markalarla ortak çalışmalar yapmalarının karşılaşılacak uyumsuzlukların en asgariye indirilmesini sağlamasıdır.
    Öncelikle Kullanılacak platform belirlenmelidir.
    Bu tercih anakart ve işlemci secimi ile mümkün olacaktır. Fakat öncelikle platformu belirledikten sonra kullanılacak işlemcinin anakart tarafından desteklenip desteklenmediği kontrol edilmelidir.
    Kullanacağınız ramleri ise bu oluşturmuş olduğunuz platforma göre seçmiş olduğunuz anakarta istinaden belirlemek durumundasınız. Ram secimi titizlik ister bu konuda anakart üreticilerinin web sayfalarından destek alınabilinir. İlgili firmalar genelikle ürünlerle birlikte test edilen marka ramler konusunda bilgi sunmaktadırlar.
    Ekran kartı seçimi tamamıyle kendi kriterlerinize göre yapabilirsiniz. Çünkü ekran kartlarında performans ve fiyat genelde paralel bir cizgidedir. Fakat marka ürünler ile oem ürünler arasında aynı model üründe performans ve fiyat konusunda farklılıklar olabilir. Belirttiğim gibi Fiyat = performans olarak algılanabilinir.
    Disk ve optik tercihleri de kullanım kriterlerine göre belirlenmektedir. Disklerde ihtiyaç duyulacak size, optiklerde kullanım amacına göre cd-rw, combo veya Dvd - Rw ve bunların değişik özelliklerine istinaden tercihler yapılabilinir.
    Sistemin en önemli parçası PSU’dur. Bu konu sistem için hayati derecede önemlidir. Sistem bileşenlerinin gereksinim duydukları Psu güçü mutlaka hesaplanmalı, ve bu değere istinaden psu secimi mutlaka kendini piyasada kanıtlamış markalarda secilmelidir. Sistem gereksinimini karşılamayan veya belirtilen güçe sahip olmayan Psu’lar sistemde birçok sıkıntıya veya onarımı mümkün olmayan arızalara sebebiyet verebilmektedir. Genel kanı sistem psu’sunun 300 Watt ile yeterli olacağı yönündedir. Fakat işin aslı öyle değil. Son teknolojiler ile 300 watt’lık bir psu ancak giriş seviyesindeki bir sistemin ihtiyaçlarını karşılayabilir.
    Örnek olarak desktop bir anakart ortlama 50 watt’lık bir güçe ihtiyac duyar.
    İşlemciler genellikle ( modellerine göre değişkenlik arzetmekte olup ) 65 – 200 Watt arasında bir güçe ihtiyaç duyarlar.
    Orta seviyelerdeki Ekran kartlarında 50 -100 Watt arasında bir güçe ihtiyaç duyarlar ( Üst seviye ürünlerde bu değer çok daha yüksektir. )
    Her memory modulu ort. 10 Watt, her sabit disk veya optik ürün ort. 30 Watt, sistemde kulanılan her fan ort. 3 Watt gibi bir güçe ihtiyaç duyar. Bu hesaba, kullanılan kalvye – Mouse, usb aygıtlar, iee1394 aygıtlar, zip – floppy sürücüler, pcı kartları da ilave etmek gerekir. Çıkan değere de min 30 Watt’lık bir güvenlik payını da eklemeyi unutmayınız.
    Bu hesaplamaları yaptığımızda ortalama bir sistemin en az 400 watt gibi bir güce ihtiyaç duyduğu anlaşılmaktadır.
    Kasa için ise en önemli faktor iç hava sürkülasyonuna sahip ürünlerin tercih edilmesi yönündedir.Bu durum performans için toplamış olduğunuz parçaların, aşırı ısı üretimi ve diğer ürünlerin yaydıkları ısı faktörleri de göz önüne alındığında, satbiliteleri için olmazsa olmaz bir gereklilik arz eder. Bu nedenle ürünlerin daha uzun ömürlüğüne sahip olmazı için soğutma ve havalandırma özelliklerinin de iyi olmazı gerekmektedir.
    Pc toplamak beceri ve tecrübe ister dedik. Bu araştımanın yanı sıra iyi bir montaj da gerektirir. Montaj sırasında ürünlerin hasar görmemesi, herhangi bir kısadevreye maruz kalmaması, ve montaj hatalrından bir süre sonra soğuk lehimlerin oluşmasını önlemek dikkat ve tecrübe isteyen bir konudur.
    Ne yazık ki Bu kriterlere göz önüne alan, çok kimse olduğunu düşünmüyorum. Bunu sizlere bu piyasadaki 15 yıllık tecrübeme istinaden garanti ederim. Ama sorunlar yaşamaya başladığımızda da mutlaka suçlayacak birileri bulunmaktadır. Özellikle de garantör ve yetkili servislerini hedef tahtasına oturtmak o kadar kolay ki. Anında sizinle aynı fikirde olan ve mağdur edildiğini düşünen onlarca yandaş bulabilirsiniz.

    Ama hiç kimse ben bir şeyleri eksik biliyor veya yanlış yapıyor olabilirmiyim diye düşünmemektedir.

    Bu topiği okuyanların ilk yapacakları sistemlerinin ihtiyaç duyacağı psu güçünü hesaplamak olacağını düşündüğümden size kolaylık olsun diye linkte ekliyorum.

    http://support.asus.com/PowerSupplyCalculator/PSCalculator.aspx?SLanguage=en-us

    Açmış olduğum bu konuya yorumlarınızı ve tecrübelerinizi aktarmanızı bekliyorum.

    Teşekkürler….







  • 286 lardan bugune pc toplamiş birisiyim, şimdiki pcleri sokaktaki çocuk bile toplar. Ben pc toplamayı iş olarak görmüyorum artık. piyasayı biraz takip eden herkes uyumlu bişeler toplar. eskiden auto jumper mi vardi, seskartının irq sunu bile jumperla ayarlardık...
  • quote:

    Orjinalden alıntı: takeru

    286 lardan bugune pc toplamiş birisiyim, şimdiki pcleri sokaktaki çocuk bile toplar. Ben pc toplamayı iş olarak görmüyorum artık. piyasayı biraz takip eden herkes uyumlu bişeler toplar. eskiden auto jumper mi vardi, seskartının irq sunu bile jumperla ayarlardık...



    Bu kadar değerli bir yazıya yapacağın yorum bu mu yani? Birde tecrübeliyim diye geçiniyosun.. Ben ortalama bir bilgisayar toplayabilmek için şu forumda kaç sayfa yazı okudum ve hala bilgisayarı alamadım biliyo musun.. Çünkü her öğrendiğim şey fikrimi doğru sisteme biraz yaklaştırıyor. Eğer acele edip rastgele bi bir bilgisayarcıya girip "topla bize ordan iyisinden bi sistem kanka" deseydim ne kadar hata yaparmışım. Bunu herkes araştırarak anlıyor.
  • Donanım forumunda tereciye tere satar gibi bir yazı olmuş.
  • Arkadaşlar,
    Kimseyi küçük görmek ve bilmişlik taslamak gibi bir niyetim yok.
    Bu forumların amacının yeni bilgisayar toplamak niyetindeki tecrübesiz arkadaşlara fikir vermek amaçlı olduğunu düşündüğümden böyle bir konu açma gereği duydum.

    Anlayacağınız, Terecilerle işim yok, amacım kendini tereci zaman yada tereci olmayı düşünenlere sağlıklı bilgi verebilmek.

    antiyoba arkadaşım,
    Bu arada sistem kitlenmesi ve mavi ekran için verdiğin bios pilini değiştir cevabın da çok orjinal bir yaklaşım. Takdir etmedim değil.
  • musician99 yazıya bi eleştiri yok orada. Elbette bilgisayar toplamak bir miktar tecrübe gerektiren iştir, fakat bu işin ulaşılmaz olduğunu gösterenler var.(yazıyı yazanı tenzih ederim) Ortalama bir bilgisayar kullanıcısı kendi bilgisayarına bir kartı söküp takacak driver yükleyip windows kuracak bilgiye sahip olmalıdır. Yolda tekeri patlamış otomobilinin lastiğini değiştiremiyorsan yolda kalırsın ! 3 kuruşluk işler için gidip teknik servislere para bayılmayın, normal kullanıcı sınırı çerçevesinde olan işleri yapacak bilinçte olmalı, legoda taşları dizebiliyorsan ram de takarsın ekran kartı da sökersin. zorlamadıktan sonra zaten neyin nereye takılacağı bellidir. yanlış takma ihtimalin de yok.

    Diğer bir bakış açısıyla değerlendirirsekte şunu söyleyebiliriz: "bu işleri yapıpta kendinizi teknik eleman sanmayın" her işin bi inceliği tecrübe, bilgi gerektiren kısmı vardır.

    Tavsiye ve bilgilendirme niteliğindeki bu yazılar elbette faydalı.

    Verdiğim cevap yazıya değil yazının başlığına. Ben bu işin zor bir iş olmadığını düşünenlerdenim. Ha bu sözü, önüne gelen bu işi yapar diye aldıladıysan yanlış algılamışsın. Eskiden bu işler çok daha zordu, hazır kolaylaşmışken yapabileceğiniz yere kadar kendi işinizi kendiniz yapın.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi takeru -- 27 Haziran 2008; 17:38:08 >




  • Zor bir iş değil tabi temel bilgileri bildikten sonra Format atıp işletim sistemi kurma sonra drıverlarını yukleme gibi işlemleri bilmelidir. Sonrası da piyasayı takip etceksin ona göre kendi butcene uygun olanı alıp kullancaksın
  • kusura bakmayın ama bilgisayar toplamak hiçde abartılıp zor denebilcek bi iş deil bnce. herşeyin yeri belli. artık o eski uyum sorunu flnda yok yeni bi sistem alacaksanız artık herşey bir birine uyuyor. ayrıca en popüler parçalarla f/p, performans, server bilgisayarı toplamak için 1 gününüzü ayırıp bu foruma bakmak yeterli oluor.(hız aşırtma fln yapcaksanız ayrı) bn bu yazıdan çok başlığa takıldım. ayrıca konunun gereksiz olduunu düşünüorum çünkü her bölümde, bölümün en iyi parçalar zatn yazılmış, testlerde war. zatn kafası karışık olup tavsiye isteyene yardımda edilio. önemli bi problem oluncada danışılıo. herkeste sorular yerinde olduu sürece elinden geleni yapıo. bööle bi forumun bu bölümüne bööle bi konu gereksiz kaçmış...
  • quote:

    Orjinalden alıntı: takeru

    musician99 yazıya bi eleştiri yok orada. Elbette bilgisayar toplamak bir miktar tecrübe gerektiren iştir, fakat bu işin ulaşılmaz olduğunu gösterenler var.(yazıyı yazanı tenzih ederim) Ortalama bir bilgisayar kullanıcısı kendi bilgisayarına bir kartı söküp takacak driver yükleyip windows kuracak bilgiye sahip olmalıdır. Yolda tekeri patlamış otomobilinin lastiğini değiştiremiyorsan yolda kalırsın ! 3 kuruşluk işler için gidip teknik servislere para bayılmayın, normal kullanıcı sınırı çerçevesinde olan işleri yapacak bilinçte olmalı, legoda taşları dizebiliyorsan ram de takarsın ekran kartı da sökersin. zorlamadıktan sonra zaten neyin nereye takılacağı bellidir. yanlış takma ihtimalin de yok.

    Diğer bir bakış açısıyla değerlendirirsekte şunu söyleyebiliriz: "bu işleri yapıpta kendinizi teknik eleman sanmayın" her işin bi inceliği tecrübe, bilgi gerektiren kısmı vardır.

    Tavsiye ve bilgilendirme niteliğindeki bu yazılar elbette faydalı.

    Verdiğim cevap yazıya değil yazının başlığına. Ben bu işin zor bir iş olmadığını düşünenlerdenim. Ha bu sözü, önüne gelen bu işi yapar diye aldıladıysan yanlış algılamışsın. Eskiden bu işler çok daha zordu, hazır kolaylaşmışken yapabileceğiniz yere kadar kendi işinizi kendiniz yapın.



    Arkadaşım tabiki bilene zor bir iş değil. Ama inan bana ram i ters takıp ( Yani nasıl becerdiyse artık. ) Anakartı bozanlar var.

    Basit bir program yüklerken sistem çökertenler var. Malesef herkes pratik zekaya sahip olamıyor ya da kullanma kılavuzuna bakmayı akıl edemiyor.


    He kullanıcılar bunu yapmayı öğrenmeli ama herkes te bizim gibi değil. Hazır sistem alanların uzun süre bunu öğrenmesi beklenemez. Zira şu meşhur söz hepsini korkutur. Kapağı açarsan biz karışmayız garanti biter.

    quote:

    Orjinalden alıntı: spinalsurgeon

    kusura bakmayın ama bilgisayar toplamak hiçde abartılıp zor denebilcek bi iş deil bnce. herşeyin yeri belli. artık o eski uyum sorunu flnda yok yeni bi sistem alacaksanız artık herşey bir birine uyuyor. ayrıca en popüler parçalarla f/p, performans, server bilgisayarı toplamak için 1 gününüzü ayırıp bu foruma bakmak yeterli oluor.(hız aşırtma fln yapcaksanız ayrı) bn bu yazıdan çok başlığa takıldım. ayrıca konunun gereksiz olduunu düşünüorum çünkü her bölümde, bölümün en iyi parçalar zatn yazılmış, testlerde war. zatn kafası karışık olup tavsiye isteyene yardımda edilio. önemli bi problem oluncada danışılıo. herkeste sorular yerinde olduu sürece elinden geleni yapıo. bööle bi forumun bu bölümüne bööle bi konu gereksiz kaçmış...



    Bu nereden baktığına bağlı.


    Eğer fişi prize takmak gibi bakıyorsan evet parçaları birbirine oturtmak sorun değil. Ama yukarıda da belirttim ram i bile yanlış takmayı becerenler var. + Bir yakının bilgisayarına baktım. Ona parçaların listesini vermiştim birlikte gidemedim vaktim olmadığı için gold dan almış. Vakit bulunca gittim bir de ne göreyim. Vidasız sistem bir kasada DVD yazıcıyı vidalamışlar ve vidalarken kasanın sürgüsüne zarar vermişler.

    Yani düşün artık neler olabileceğini. Güya teknik servis olacak adamın yaptığı işe bak. Normal bir kullanıcı ne yapsın? Yani bana kolay geliyor ama bunu yaptıklarına göre herhalde bu işte bir iş olsa gerek ya da bu kişilerde biraz kıt kafalık var.


    He diğer bakış açısı ise asıl önemli olan nokta. Bilgisayar toplamak zor bir iştir bu bakışa göre de. Siz sadece parçaları birleştirmeyi düşünüyorsunuz. Ama bir şeyler almak için piyasayı takip etmek gerekiyor. Ürünleri, segmentlerini ve yapabileceklerini bilmek gerekiyor. Kullanıcı bir şey istediğinde bunu hangi ürün verebilir bilmek gerekiyor.

    Yani internetten bakabilirsin belki ama uzun süre araştırman lazım. Peki bir satıcı isen ne yapacaksın. Bunları ezbere bilmen gerekiyor yani.

    Açıkçası teknosa gibi yerlere gidip bir ürün hakkında soru sorup en temel özellikler hakkında bile tam bilgi alamıyorsam bu gerçekten canımı sıkar ve bu bakımdan diyorum ki bu işi iş olarak yapıyorsanız bilgisayar toplamak zor bir iş.

    + Olarak bir diğer zor yan var. Bu kişisel tabi. O da insanın vazgeçemediği hırs. Yani herkesi gerçekten ihtiyacı olmadığını görüp cebinde peşin parası olmasına rağmen Q6600 yerine E2160 almaz.

    Evet ilk başta bütçem kısıtlı idi ama sonra oluştu. Cebimde param oldu ama gidip Q6600 e pahallı olduğu sıra para vermedim. Hala da E2160 kullanıyorum. İş olarak bakanlarda ise açıkçası hiç etik olmayan davranışlar var. Yani herşey kullanıcıyı soymak için e kişi kendi almaya kalkınca da üç ona beş buna ekliyor oluyor sana bilgisayar 1500YTL. Ama adamın düşündüğü bütçe en başta 1000YTL idi.

    Adam gidip 1000 liraya kadar bilgisayar alacağım kuruş çıkamam diyor. Oyun oynayacağım diyor. Bilgisayarcı gidip harcanacak para belli olmasına rağmen adamın sistemde işlemciye yüklenip dandik GPU lu 512MB ekran kartı ve 3 kuruşluk anakart kullanıyor.


    Yani herkes bilgisayar toplayamaz. Ve bir diğer bakımdan herkese bilgisayar toplatılmaz.



    Bunun dışında evet eskiden bilgisayar daha zordu ama biz o zordan geldik. Siz hiç hazıra konanları düşünmüyorsunuz. Çocukların ilk bilgisayarı alana kadar gördüğü tek elektronik cihaz genelde uzaktan kumanda oluyor. Sen bu adama ram i nasıl takamazsın dersen olmaz.


    Bunun dışında biri lego demiş. Evet artık çocuğuna lego alan görmüyorum. Aslında zekayı inanılmaz geliştiren bir oyuncaktır. Oyuncak ateşli silahlar, torpiller, kılıçlar ya da Selenacılık tan çok daha yararlı bir oyuncak ya da oyundur. ( Selenacılık nereden çıktı demeyin. Bir iki ay önce mi ne burada çccukları gördüm. Biri diğerine hades geri dön tüm güçlerini alıyorum diye bağırıyordu. Yemin ederim içim bir hoş oldu. Yani nasıl desem birden sanki şekerim düştü bir acayip oldum. Bir an bu olayı kendimin yaptığımı ve nasıl utandığımı gördüm. Acayip bir şey ya insanın acayip canı sıkılıyor. Çocukların bunu yapması. Mesela camdan atlayan çocuğu biliyorsunuz. Ne bileyim biz de yani en azından ben. Power Ranger, Voltran, Transformers ve hatta geç te olsa pokemon gibi şeyleri izledik ama yani hiç te onları taklit etmedik. Edenler var ise bile kendini camdan atmaya kalkmadı. Ufff gene uzattım sosyal mesaj veriyorum diye gene kızanlar çıkacak. )




  • 6 ay önceye kadar bilgisayarı sadece oyun için kullanırdım ama artık toplamaya cesaret edemesemde neyin nereye girceğini anladım sadece forum takip edip dergi okuyarak ama o kadar kolay bir iş değil bir kursu filan yok bunun denemek gerek ve denemek istemiyorum bozulma riski var ve garanti yok.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ceka13 -- 27 Haziran 2008; 19:41:20 >
  • quote:

    Orjinalden alıntı: takeru

    286 lardan bugune pc toplamiş birisiyim, şimdiki pcleri sokaktaki çocuk bile toplar. Ben pc toplamayı iş olarak görmüyorum artık. piyasayı biraz takip eden herkes uyumlu bişeler toplar. eskiden auto jumper mi vardi, seskartının irq sunu bile jumperla ayarlardık...

    AL BENDENDE OKADAR O GÜNLER FİLM ŞERİDİ GİBİ GEÇİYO GÖZÜMÜN ÖNÜNDEN..

    KASALAR 3 - 4 KİLO AĞIRLIGINDA 9MİLİM KALINLIGINDA




  • digitalworld

    okurken yoruldumm

    coşmussun yine emegine saglık güzel bilgiler içeriyor..

    konunun özünde bana göre şu forumda hiç çakmayan biri 3 ay geçirsin pc toplamayı ögreniz , konu amacı güzel ama bu forum zaten donanımhaber tereciye teresatma gibi olmus ( çalıntı )





  • Herkesi anlıyorum ve herkes haklı

    Konuyu açan arkadaşın iyi niyetli bir bilgilendirme yazısı yazdığını düşünüyorum
    Ancak bilgili kullanıcıların çoğunun itirazını da anlıyorum çünkü çoğu ilk başlarda bu işi bildiğini iddaa eden kişiler tarafından kandırıldı ya ihtiyacı olmayan donanımları aldı yada kazıklandı. Dolayısıyla "sen yapamazsın kolay değil bu iş işi ehline bırak" mantığına karşı aşırı tepkililer.



    ps: DigitalWorld'un yazılarına bitiyorum genellikle konuyla alakasız noktalanıyor ama olsun zevk alıyorum




  • quote:

    Orjinalden alıntı: cluber00

    digitalworld

    okurken yoruldumm

    coşmussun yine emegine saglık güzel bilgiler içeriyor..

    konunun özünde bana göre şu forumda hiç çakmayan biri 3 ay geçirsin pc toplamayı ögreniz , konu amacı güzel ama bu forum zaten donanımhaber tereciye teresatma gibi olmus ( çalıntı )



    Konu hakkında yorum yapmadım zaten. Hatta yazıyı bile akumadım açan arkadaş üstüne alınmasın.


    Evet bilgisayar toplamayı belki kişi çabucak öğrenebilir ama hemen öğrenilmeyecek şeyler var. Bunlar da tecrübeye girer.


    Mesela bazen bilgisayar açılmaz. Ben direkt fişi çeker bekler ve ekran kartını söküp tekrar takarım fişi takar beklerim ve düğmeye basarım bilgisayar açılır. Bunun bir sinyali de yok adam anlıyor işte sorunun o olduğunu hani içine doğar derler ya.


    Bir keresinde 30 saatin üstünde bir süre hiç uyumadan format atmaya çalıştığımı bilirim. Kurulama başlamak için bir tuşa basınız ekranını bir türlü yakalayamıyordum. Sonunda klavye de kırıldı ama formatı da attım. Yani her şey bir araya getirmek ile bitmiyor.


    Kaç yıldır bilgisayar kullanırım ve uzun süredir arası olanlar hep aynı şeyi söyler. Öyle alakasız yerlerden kaynaklanan hatalar gördüm ki!

    Gerçekten de doğru. Kasa kapağını kapatınca adamın bilgisayar açılmıyordu. Farkettim ki kapar PSU ya baskı yapıyor o içerdeki zaten dandişk olan PSU da temassızlığa neden oluyordu. Bir çekiç ile çözdüm olayı. Vura vura tamir bu olsa gerek.

    Gene bir hazır sistem. Arkadaşımız garanti bitmiş ve format atmaya çalışmış ama atamamış. Ben de baktım olmuyor zira HDD görmüyor. Biosta bir iki ayarı değiştim oldu. İkinci sefer başka birinde aynı olayla karşılaştım bu sefer tecrübe ile direkt sıfırladım biosu.



    Yani hepsi aklıma gelmez ama uğraşırken gelir. Hele celeronlar hele celeronlar. O hazır sistmde ne ilginç sorunlar çıkarmışlardı. Adamlara o kadar hakaret ettik böyle bilgisayar satılır mı diye ama bu sayede bilgisayarı öğrendik. Sadece şu açma kapama vb kasa-anakart bağlantıları sorun benim için. Astigmat var çubuğu biraz zor tutturuyorum. Bir de kasa gıcık ise yani kablolar kısa ve illa anakartı takıp sonra onları takmak gerekiyor ise tam işkence.


    Onları da sata kablosu gibi bir şey yapmaları lazım. Valla zaten bozuk gözler iyice kör olacağız.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: SorrowOcean


    Herkesi anlıyorum ve herkes haklı

    Konuyu açan arkadaşın iyi niyetli bir bilgilendirme yazısı yazdığını düşünüyorum
    Ancak bilgili kullanıcıların çoğunun itirazını da anlıyorum çünkü çoğu ilk başlarda bu işi bildiğini iddaa eden kişiler tarafından kandırıldı ya ihtiyacı olmayan donanımları aldı yada kazıklandı. Dolayısıyla "sen yapamazsın kolay değil bu iş işi ehline bırak" mantığına karşı aşırı tepkililer.



    ps: DigitalWorld'un yazılarına bitiyorum genellikle konuyla alakasız noktalanıyor ama olsun zevk alıyorum



    Ohooo ilk bilgisayarımı almadan da bilgisayar ile uzun süre geçirdim. Ama yani açıkçası o sıralar piyasa araştırmam yoktu. Kısacası donanımın F/P ına değil de yapısına bakıyordum. Ne nereye takılır. İşte bilgisayarı kullanmak gibi. Ama kendi bilgisayarımda iyi kazık yedim. Bir haftada fiyatı yarıya indi.

    O zamandır da hep fiyatı takip ederim. Hemde her şeyde.

    Bilgisayarı almam aylar sürdü ama fiyat araştırması yüzünden. Sonuçta tek bir yere girip almaya göre yüzlerce lira kara geçtim. Q6600 almayarak yaptığım akıllılığı ( alanlar aptal değil. İhtiyaç meselesi. Ama internette dolaşıp MSN den çıkmayacak adam için de Q6600 saçmalık. ) ve karı ise hiç hesaba katmayayım. E2160 alıken de bu hesabı yapmıştım.


    Şu an Q6600 yerine E2160 aldığım için artan para ile bir Q6600 alabiliyorum ve hatta hala para artıyor. Faize koyduğumu düşünsen zaten ayrı bir olay.


    Sonucen E2160 benim her istediğimi yaptı mı yaptı, konu kapanmıştır. Zaten hala tam çoklu çekirdek işi yayılmadı e şu an hala Q6600 bana yaramaz yani.

    Araştırma konusunda bakınız bir arkadaş. 2900XT almış malesef.

    http://forum.donanimhaber.com/m_24024392/mpage_1/key_//tm.htm#24327817


    Noktalanma konusuna gelince. Ya ne yapalım. Direkt başlık açsam ya silinir ya da millet okumaz. Bak ne güzel millet fikirlerimi okurken zevk alıyor. Sonucen çocuklarınıza lego zeka kübü ( zeka kübü ileri yaşlarda olsun zira kafayı sıyırabilir. Misal ben ) alın. Dizilerden etkilenmemelerini söyleyin ve bunların hayal olduğunu sık sık anlatın.

    Zamanında legolar ile oynadığım için el becerim çok iyi. İlk okulda resim yarışmasına katıldım. Babamın getirdiği yaklaşık 6m2 lik bir kartona istanbulda bir gece adlı bir resim çizip boğaz köprüsünü ve altındaki mahallelerden birini resmettim. Ama düşünün ki sokak lambalarının ışıklandırmasına göre boyanın tonunu siyah ile ayarladım falan. Neyse anlatmak ile olmaz. Sonucu söylesem daha iyi anlaşılır. Yarışmadan diskalifiye edildim. Neden ise şu; Bir ilk okul öğrencisi böyle bir resim yapamaz ( işte tabulara karşı çıkmamın nedeni daha iyi anlaşılır sanırım. )! Bir diğer getirisi ise lisede simetri hastası bir teknik çizim hocamız vardı ve ondan tam not bir tek ben alırdım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DigitalWorld -- 28 Haziran 2008; 9:53:39 >




  • hehe güzl cvp ama bn direk bilgisayarla uuraşmayan ve bilgisayar toplamaktan korkan, anakarttaki onca direnci kapasitörü görünce içi bayılan, nereye hangi kabloyu takcaını bilemeyen adam gözüyle baktım olaya. bööle bi adamın güncel kalma derdininde olmiicanı düşündüm. dolayısıyla hep forumlarda takılıp güncel bilgilere sahip olması gerekmiodu. ama siz bilgisayarla ilgilenen birini kast etmişsiniz. öyle bi kişi için bu bi zevk, bi hobi, ileri seviyedede bi bağımlılık olarak yapar. bnde bööleyim ordan biliorum.
    teknosa, vatan fln ise ordakiler artık sokaktan geçn adam rolündeler. hiçbi bilgi yok(tabi arada çok bilgili harcanan insanlarada rastladım ama nadir bulunuolar). onların işinin bu olması ve gününün tamamını bu işlere ayırması gerekirken, "bi dükkana girer bilgisayar satarım arada starbucksta takılır kız keserim. geyik olur. hem eğlence hem para..." mantığındaki insanlar yüzünden teknoloji satan yerlerden soudum. adam gün 8 saat yaptığı iş nedir hiç mi merak edip araştırmaz?!!! ama bizim halkımızdada problem war ne alınırsa alınsın öncesinden en az 1 gün fazlayada gerek yok araştırma yapması lazm. bu tür yerlerdeki onca bilgisisz kişinin salladıklarına kanıp o ürünü almaması lazm. bu adamlar sallamalarına rağmen satabildikleri sürece deişmezler. bu forum ve bikaç yerde hazır pc lerin ne durumda olduu bilinior ve yanına bile yaklaşılmıo ama bunu halk bilmio ve bunu duyurmak için hiç bişey yapıl(a)mıo. sonuç olarak profesyonelce ilgilenilen herşey zordur basit denemez, araştırma, bilgi ve deneyim gerekir. nası bi doktor yoldan geçen adam olamıyorsa bu yerlerde çalışanlarında "yoldan geçen adam" olmamaları lazm. ha bilgisayar mühendiside olsun demiyorum... zatn bahsettiiim gibi bu forumda nerdeyse her konuda güncel donanımlar mevcut, fiyatların bulunabilcei siteler mevcut, en basitinden bi üst konumuz war, ayrıca örnek olarak daha bi gün önce 2000 ytl lik bi pc istenmişken forumda bi gün sonra bile aynı başlıkla konu açılıo ve herkes yardım edio. yani parçalar hakkında bilgi edinmek 2 günü asla aşmıo.(tabi giriş seviyesinde kullanıcı için)

    bi dier konu sizin dediiniz gibi karşılaşılan problemler. bunu kişi yaptıkça denedikçe öörenebilir. hiç olmadık hatalar çıkıo edio kabul ama bunları önceden kestirip intrnette araştıramazsınız. karşılaşmak gerekir. ayrıca bi çok sorunda içgüdüyle çözülüo veya daha hiç anlayamadıım abuk subuk hareket kombineleriyle çözülüo. kısaca bu sorunlar korkulacak şeyler olmamalı. kullanıcı bunlarla karşılaşa karşılaşa öörenip çözebilir, bu iş oturup okumayla çok zordur.

    Ayrıca şu kasaya vida takan arkadaş içinde söölenebilck tek şey yuh kendini aşmış. bunu yaparken hiç bi anormallik hissetmemiş mi??? bn bile bunca yıl bilg. uuuraşmama rağmen her aldıım şeyin kullanım klavuzuna göz gezdiririm. herkesede tavsie ederim. sonuna kadar ayrıntılı olarak okunması taraftarıda deilim ama en azından çizimlere bi bakın.

    Sonuç olarak bilgisayar toplamak bilgisayarla ilgilenmeyen onca insan için bile kolaydır, profesyonellik gerektirmez, korkmamak gerekirki bu hazır pc piyasasına ve bu sömürücü marketlere paramızı kaptırmayalım. AMA güncel kalmak, profesyonelce uuraşmak, bu türden bi mesleğe sahip olmakla işler zorlaşır yüksek bilgi, deneyim, araştırma gerekir ve yeniliklerin takip edilmesi gerekirki o tamamen ayrı bi konudur ve sonu yoktur(en azından bn bulamadım).




  • gel vatandaşş sende içini döök

    topic çoşmus amanallahım

    sonuca gelirsek , çok biliyorum diy egeçinmek yanlıstır , pc toplarken dikkat etmeliyiz , herkez pc toplayamaz
  • Arkadaşlar,
    Ben topiği açarken işim montaj kısmını farketdiyseniz kısa kesmiştim, kurulumdan hiç bahsetmedim. Bunlar çoğu arkadaşın da belirttiği gibi kolay şeyler olabilir.

    Ben bir sistemi oluşturacak parçaları seçerken ne kadar araştırma yapıyoruz. İşin bu noktasındayım. Aldığınız ürünler kaliteli olabilir. Parça bazında birçok kişi tavsiye edebilir. Lakin, önemli olan bunların bir arada nasıl hareket edecekleridir.

    Kaç kişi anakartı seçtikten sonra, üreticilerin sitesinden gidip de bu anakarta uyumlu olarak tavsiye edilen ramler hangisidir diye araştırır. Sorarsınız cevrenize şu marka iyidir der gider alırsınız. Ama ya kullandığınız anakartta stabil olarak çalışamıyorsa.

    Kaç kişi topladığı pc'nin güç ihtiyacını hesaplayarak psu alır. Aldığı işlemcinin, ekran kartının kaç watt olduğunu bilir. Yada psu secerken gerçek güce sahip olup olmadığını araştırır, yada güç koruma devresi var mıdır yokmudur diye sorar. Ben işin araştırılmadan sadece marka veya düşük fiyat kriterlerine göre yapılmasına karşıyım.

    Türkiyede satılan ürünlerindeki arıza geri dönüşlerin , dünya ortalamasının çok üstünde olduğu düşünüldüğünde, birşeyleri yanlış veya eksik yaptığımız fikri de belirginleşmektedir.

    Topladığınız sistemde kullandığınız psu belirttiğim gibi hayati önem arz eder. Daha düne kadar piyasada o kadar çok psu vardı ki, gerçekte 230 watt olmasına rağmen üzerinde 400 - 500 Watt yazan. Halende vardır. Bu psularla 350- 400 watt güç isteyen bir sistem topladığınızda başınıza gelecekleri kim bilebilir. Yada size sistemde oluşan arıza psu'dan kaynaklanıyor dendiğinde kim neyi yargılayabilir. Alırsın psuyu kısa süreli başka bir sisteme takarsın çalışır, sorun yok gibi gözükür. Ama sıkıntıların çoğu uzun süreli kullanımda ve zaman geçtikce psu'nun aşırı yük nedeniyle normal değerlerinin de altına düşmesinden kaynaklanabileceği çoğu kişinin aklına bile gelmez.

    Ben bu psu işini iyice takıldım. Gerçekte peak'leri 300 watt bile olmayan psu'larda yapılan bir toplama yanıltması ile değerlerinin çok üzerinde lanse edilen ürünler mevcut. Aslında psu'nun toplam güç değeri hesaplanması, Tüm voltajların aynı anda yüke bindirilmesi ile hesaplanmaktadır. Lakin siz her voltaj'ı tek olarak kendi amper'i ile de çarpabilir ve topalm güçü normalin çok üzerindeymiş gibi de yansıtabilirsiniz. Piyasa bu işi yapanların var olduğunu da herkes bilir.

    Bu yüzden bizler hiçbir şey bilmiyorsanız psu'nun ağırlığına bakın deriz. Kaliteli ürünü anlayabilmek için.

    Piyasada satılan pc web kameraların, digital fotograf makinelerinin aslında gerçek mega piksellerinin ne olduğu kim bilebilir.

    Bu formda sadece işi bilenler değil, kendince birşeyler öğrenmek isteyen, ilk defa kendi pc'sini kendi toplamak isteyenlerin de olduğunu unutmayalım. Konuyu tartışmak yerine bilgilerimizi ve tecrübelerimiz aktaralım ki yeni arkadaşlar da bizim tecrübelerimizden faydalansınlar, ve zamanın da bizim yaptığımız veya yapıldığını gördüğümüz hataları yapmasınlar.

    Saygılar...




  • Belirttiğim durum ile ilgili olarak size güncel bir konu aktarayım.

    Müşteri forumlardan ve etrafında işi bilenlerden aldığı bilgilerle, yaklaşık 7000 $'a mal ederek bir pc topluyor.
    ( Fiyat size uçuk gelebilir belki ama, müşteri piyasadaki en iyi pc'ye sahip olmak istediğini ve maliyet açısından hiç birşeyden kaçmadığını belirtiyor. )

    Makinede yok yok,
    Asus P5e3 deluxe anakart
    Qx9650 intel işlemci
    Kingstone 4*1 gb 1800 mhz ramler khz14400d3k2/2g kit 2 adet
    Termaltake 1500 Watt psu ve kasa
    9800 gt x2 ekran kartı.

    Sorununa gelince ramlerin timinglerini ayarlayıp 1800 Mhz'e alıncak işletim sistemi kurarken mavi ekran alıyordu. Fakat ramleri 1333 Mhz ayarladığında hiç bir sorun olmuyordu. Müşteri ramleri Asus'un sayfasından kontrol ederek aldığını beyan ediyordu.

    Ürün bu şikayeti ile pc olarak direkt servise geldi. Birçok ürün firmamızın garantisi altında olmamasına rağmen müşteri memnuniyeti için ürünle ilgilendim.

    Yaptığım kısa bir araştırma netiçesinde Türkiyede mevcut bulunan p5e3 deluxe serilerinin Rev. 1.02g olduğunu bu model ürünün rev 1.03g modellerinin henüz satışa sunulmadığını tespit ettim.
    Asus'un deklarasyonunda bu modelin r.103g ürününde kingstone'ın bu model ürününden max. 2 adet ram kullanılabileceği belirtilmektedir. r1.02g revizyonlu ürünlerin ise max. 1333 mhz ramleri desteklediği bildirilmektydi.

    Sonuç olarak ön araştırmayı tam yapmayan ve küçük de olsa ayrıntıları gözden kaçıran müşterimiz kullanamayacağı / üründen tam kapasite ile verim alamayacağı bir durum ile karşılaşmıştı.

    Yapacak birşey yoktu. Müşteriye gerekli bilgilendirme yapıldı. bu 4 adet ramden max. 2 adet ve 1333 mhz olarak kullanabileceğini yada ramleri iade ederek 4 adet 1333 mhz başka bir marka ürün kullanabileceğini bilgisi verilerek ürünleri geri teslim ettik.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.