Şimdi Ara

Pelet Yakıt ile Doğalgaz konforunda Ekonomik Isınma

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
2.491
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Ülkemizde yıllardan bu yana ısınma amacıyla kullanılan yakıtların en başında kömür gelmektedir. Doğalgazın şehirlere gelmesiyle birlikte kullanım oranı azalsa da doğalgazın olmadığı yerlerde temel ısınma aracı olmaya devam etmektedir.

    Kömürün kullanım oranının yüksek olmasına rağmen, kullanıcı rahatsız eden birçok tarafı bulunmaktadır. Son yıllarda kullanıcıları rahatsız etmeyen hatta çevreye ve hayvanlara hiçbir zararlı etkisi olmayan , üstelik kömürden daha verimli yakıt üretilmeye başlanmıştır.

    Pelet Yakıtı ismi verilen bu yakıt ile kömür arasında kısa bir karşılaştırma yapalım:


    1 – Kömür yakma sistemlerinde, baca gazlarıyla atmosfere atılan kirleticiler ve bunların atmosferdeki tepkimeleri sonucu oluşan ikincil kirleticiler, hava kirliliğine neden olur. Bu da, insan ve hayvan sağlığının bozulmasına, bitki örtüsünün tahribine, toprak ve su kalitesinin bozulmasına, malzemelerin yıpranmasına, iklim değişikliklerine ve görüş mesafesinde azalmaya yol açmaktadır.

    Pelet yakıtı ise doğal olması sayesinde; insana, hayvana ve doğaya zararlı hiçbir etkisi yoktur.

    2- Yerli kömürün Türk stadardartlarına (TS 4900) göre kaloriferik ısıl verimliliği çok düşüktür. Pelet yakıtının ise ısıl verimliliği (5200 kcal) kaloriferik değerlerin üstündedir. (Enerji Bakanlığı’nın sitesinden detayları inceleyebilirsiniz)

    3 – Kömür yeraltı kaynaklarından elde edilir, yenilenemez; pelet yakıtı ise endüstriyel ormansal atıklardan elde edilen yenilenebilir enerji kaynağıdır.

    4- Linyit kömür genelde yüksek nem, yüksek kükürt, yüksek kül (%20-25)ve düşük ısıl değeri vardır. Pelet yakıtında ise düşük nem, çok az kükürt, %1-2 kül ve yüksek ısıl değer vardır.

    5 – Kömürün yanma süresi uzundur; Pelet yakıtının yanma süresi çok kısadır. Kömür ile 1 saatte ancak ısıtılabilen mekanları, pelet yakıtı ile 15 dakika içinde ısıtabilirsiniz.

    6- Kömür kazanlarında kömürün yanma verimliliği en fazla %78’dir. Yani kömürün en az çeyrek torbası boşa gitmektedir. Pelet yakıt kazanlarında ise yanma verimliliği %94’e kadar çıkmaktadır. Hemen hemen boşa giden pelet miktarı yoktur.

    7- Kömür kazanlarında kazan ve baca içerisinde sık sık kurum ve cüruf oluşur. Bu cürufların da günlük olarak temizlenmesi gerekir. Aksi halde kazan çalışmaz ve çevreye zarar verir. Pelet kazanlarında ise kurum ve cüruf yok denecek kadar azdır. Sık sık değil haftada bir 5 dakika genel temizlik ister. Hatta bu temizliği ayda 1 sefer bile 5 dakika içerisinde yapabilirsiniz.

    Kısacası kömür ile pelet yakıtını karşılaştırmak mümkün değildir. İkisi de katı yakıt olmasına rağmen, pelet yakıtı doğalgazlı ısınmaya yakın konfor sağlar. Üstelik fiyatsal olarak da yıllık ısınma maliyetleri açısından aralarında hemen hemen hiç fark yoktur.Pelet Yakıt ile Doğalgaz konforunda Ekonomik Isınma







  • Pelet yakıtı Avrupa ve Amerika’da 1980’lerden bu yana kullanılan harika doğal bir yakıttır. Tamamen doğal atık maddelerden üretilmektedir.

    Türkiye’de ise özellikle 2014 yılından sonra bilinirliği ve kullanımı artmıştır.

    Peki Neden Pelet Yakıtı Kullanmalıyız
    Öncelikli olarak pelet yakıtı yenilenebilir, çevreci doğal enerji kaynağıdır. Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmaktadır.
    Doğalgaza oranla %25-%37; Kömüre oranla %25-%35; Fuel oile oranla %50-%70 daha ekonomiktir.
    Kömürün, enerji üretimi amacıyla çeşitli yakma sistemlerinde yakılması, büyük ölçüde çevre kirliliği oluşturmaktadır. Kömürün yakılması sonucu oluşan; karbon dioksit, karbon monoksit, kükürt oksitler, azot oksitler gibi çeşitli gazlar, kurum ve kül gibi katı tanecikler ve çeşitli hidrokarbon bileşikleri, başlıca hava kirliliği sebepleridir. Yanma gazları ile atmosfere atılan bu kirleticiler, güneş ışığının etkisiyle veya atmosferde bulunan diğer bileşiklerle tepkimeye girerek; ozon, aerosol, nitrat, nitrit ve çeşitli asitler gibi ikincil kirleticileri de oluşturmaktadırlar. Kömürün yakılması sonucu oluşan kirleticiler ve bunların miktarı; kullanılan yakma ünitesinin boyutuna, yakma yöntemine, yakıtın bileşimine, kullanılan kontrol cihazlarının etkinliğine ve çalışma şartlarına bağlı olarak değişmektedir. Pelet yakıtında ise kömürün istenmeyen zararlarının hiçbirisi bulunmaz.
    Sobada, yanmanın başlamasından bitimine kadar sürekli kül çıkar. Bu kül, kömür taneciklerinin çevresini kaplayarak oksijenle birleşmesini önler. Böylece karbon atomları 50 ile oksijen reaksiyona giremez ve eksik yanmaya neden olur. Bacadan, hava kirliliğine neden olan karbon monoksit çıkar. Pelet yakıtının ise kül oranı %1 seviyelerinde olup bu tip zararlar ortaya çıkarmaz.
    Kömür, Doğalgaz, fuel oil gibi yakıtların kullanımı sırasında ortaya çıkan gazlar insan hayatının son bulmasına neden olabilmektedir. Pelet yakıtında ise insan hayatını tehlikeye atacak durumlar yaşanmaz.
    %99 enerji verimliliği vardır.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.