Şimdi Ara

Portre İçin 50mm vs 85mm vs 70-200mm

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
1
Favori
1.167
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar pentax kullanıcısıyım. Portre çekimlerim için lens almayı düşünüyorum. Acaba başlıkta belirttiğim Lenslerden hangisi daha mantıklı olur



  • crimsonica kullanıcısına yanıt
    pentax fa 50mm f/1.4 iyi bir lenstir. aps-c sensörlü makineler için zaten 50mm ideal portre odağıdır.
  • Çok kolay bir seçim değil. Düşünülmesi gereken şeyler var. 50mm idealdir, şu şöyledir gibi basit yorumlardan ziyade ayrıntılı olarak ne istediğinize yoğunlaşmak lazım.

    135mm bozulma ve düzleşme arasında mükemmel bir odak uzaklığı. Çok yakına girerseniz yüzde büyüme, çok uzaklaşırsanız da tam tersi düzleşme, yassılaşma görülüyor. Bu yüzden çoğu kişi 70-200 f/2.8 ve 135mm f/2 kullanıyor zaten. Bu söylediklerim full frame gövdeler için geçerli. Aynı uzaklıkları crop makineye uygularsak 85mm ile 135mm arası odak uzaklıkları elde ederiz. Çekim tarzınıza göre diğer odak uzaklıkları da kullanılabilir tabii ki. Sonuçta full frame gövdede 85mm kullanan çok kişi var.

    Nasıl bir perspektif ve bokeh elde etmek istediğiniz önemli. Bozulma sorunu odak uzaklığı ile değil, modele yakınlığınızla alakalı. Mesela omuz ve yukarısından bir poz alacaksınız diyelim. 50mm lens kullanırsanız 1.5 metre gibi bir mesafeden çekim yapacaksınız ve bu pek de ideal bir uzaklık değil. 100mm kullanırsanız 3 metreden çekim yapacaksınız ve bozulmaları engellemek için gayet uygun bir uzaklık. 85mm ve 135mm gibi odak uzaklıklarının vereceği mesafeler de uygun olacak.

    Diğer bir konu ise perspektif. Bir diğer değişle arka planı ne kadar dahil etmek istediğiniz. Aynı kadrajı oluşturacağınızı düşünürsek; odak uzaklığınız ne kadar genişse arka planı o kadar fazla dahil edeceksiniz demektir. Modeli tamamen soyutlamak mı istiyorsunuz yoksa arka planda güzel bir görüntü var ve onu da biraz katmak mı? Bu farkı odak uzaklığı belirler. Burada zoom lensin avantajı var çünkü iki duruma da adapte olabilir.

    Son olarak bokeh var. Arka plandaki bulanıklık miktarınız ve lensin bunu nasıl işlediği. Bunda en büyük faktör diyafram. Ardından ise odak uzaklığı geliyor. Diyaframınız alan derinliğinizi belirleyecek ve ardından ise odak uzaklığınız artan mesafeye (model ile arkaplan arası mesafe) göre bulanıklık miktarını devamlı artıracak. Hangi diyaframlara sahip olacağınızı bilmiyorum ama prime lenslerin diyaframları daha açık olacak. O yüzden örnek olarak 85mm f/1.8 ve 135mm f/2.8 gibi iki değeri karşılaştırırsak; 85mm ile alan derinliğiniz daha sığ olacak ve dolayısıyla kısa mesafelerde bulanıklık miktarınız daha fazla olacak. Uzaklık arttıkça ise yukarıda bahsettiğim gibi odak uzaklığınız 85mm'ye göre daha fazla olduğu için bulanıklık miktarınızı artıracak. Yine de yukarıda dediğim gibi; bulanıklıkta en büyük unsur diyafram. O yüzden 135mm'nin 85mm'ye göre olan odak uzaklığı büyüklüğünün diyaframdan kaynaklı bulanıklık farkını kapatması için model ile arka plan arasındaki mesafenin çok yüksek olması lazım. 100-200 metre gibi mesafelerde yakalayabilir anca. Bu bakımdan amacınız bulanıklık miktarı ise diyaframa öncelik verin. Tabi 200mm f/2.8 kullanırsanız 85mm ile arasında çok büyük fark olduğu için diyaframdan kaynaklı bulanıklık farkını çok daha önce kapatıp, öne de geçecektir. Crop sensörde 200mm kullanırken perspektif de çok değişecek tabi. Portre için biraz garip bir odak uzaklığı oluyor bence. Deklanşör hızınız da ona göre olmalı. Bu da bir kısıtlama.

    Ayrıca lenslerin bulanık bölgeleri ne kadar iyi işlediği de çok önemli. Bokeh yumuşak değilse oldukça kalitesiz bir görüntü verir ve diğer her şeyi doğru yapsanız bile fotoğrafın etkileyiciliği kalmaz. Bunu öğrenmenin yolu 2 lensle çekilen fotoğraflara bakmanız veya mümkünse lensleri denemeniz.

    Umarım karışık olmamıştır. Bokeh kısmı biraz karışık olabilir ama basit şekilde açıklamaya çalıştım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi VYC Majoris -- 12 Ocak 2016; 18:46:50 >




  • 85mm hen perspektif hem de bukulme acisindan iyi bir portre mesafesidir. Eger boyut ve fiyat farki cok degilse 70-200 alin derIm

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Pentax için piyasada dolaşan sigma 50-150 F2.8 vardı bir kaç tane . Bulursanız kaçırmayın derim . Böylelikle size ideal açı neyse onu da denemiş olursunuz bu aralıkta . Bunun haricinde bana göre de crop sensör için ideal açı 85-90mm portre için . Samyang 85mm f1.4 de tercih edilebilir .
  • Yorumlarınız için teşekkür ederim arkadaşlar. yorumlarınız doğrultusunda pentax 50-135 veya sigma 50-150 araştırmaya başladım bulursam alacağım. Saygılar
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.