Şimdi Ara

Projeksiyon kalibrasyonu hakkında tavsiye

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
1.218
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Herkese selamlar,
    Yaklaşık 1 yıldır Epson TW9000W sahibiyim. Elite Screens R150WH1 sabit çerçeve perde ile kullanıyorum. Görüntü ayarlarının
    bilhassa kalibrasyonun nasıl yapılacağı konusunda yabancı forumları biraz kurcaladım ama yerli kaynak hemen hemen hiç yok gibi.
    Burada ve Panasonic başlığında çok kifayetli, bilgili arkadaşlarımız var. Kalibrasyon ile ilgili temel bilgileri, nelerin nasıl kullanılacağını
    paylaşabilirlerse okuyucular olarak çok müteşekkir kalırız. Vakit ayırıp katkıda bulunanlara şimdiden teşekkür ederim.



  • @imaje, yabancı forumlarda daha çok kalibrasyon setleri ve yazılımlar yardımıyla kalibrasyon yapan bir çok projeksiyon kullanıcısı var. Bu kalibrasyon setleri ile başarılı ayar yapmak mümkün mü? Elbette yapılabilir. Güzel sonuçlarda alınabilir. Buradaki başarı esasında projeksiyon kullanıcısının gözünün eğitimi kadardır. Görüntüdeki hassas parametrelere gözleriniz hakim olmalı ki yapılan ayarların doğruluğundan emin olabilirsiniz.
    Öncelikle renk ve optik bilgisi kavrandıktan sonra kalibrasyon yapmak daha isabetli olur. Üç ana rengin + üç ara renklerin frekans ve dalga boylarının alt ve üst değerlerini gözleriniz ve beyniniz hafızasında yerini almalı öncelikle. Ara değerleri de gözünüzle baktığınızda rahatlıkla seçebilmelisiniz. Örneğin oksit sarısı ile civciv sarısı arasındaki farkı bilip cihazdaki cms ayarlarında doğru renklere müdahale ederseniz. Civ civ sarısını oksit sarısına oturtabilirsiniz. Kısacası renk bilgisi gereklidir.
    Projeksiyonlarda en zor oluşturulan renkler siyah - beyaz ve yeşil renktir. İyi siyah elde etmek için cihazınızın rgb renk üretimi dengeli olmalı ki siyah seviyesi derinleşebilsin. Zira siyah renk sarı+kırmızı ve mavi renklerin karışımından oluşur. Ayarlara önce rgb üretiminin ayarlanması ile başlanır.
    Daha sonra ara renklerin ton - doygunluk ve kazanç değerleri referans görüntü vasıtası ile düzenlenir. Daha sonra gamma değerlerindeki sapmalar optimize edilerek görüntünün stabil d65 üretimi sağlanır. Ten renkleri + siyah seviyesi + beyaz dengesi gibi ayarları referans görüntüde kontrolü yapılarak kalibrasyon tamamlanır.
    Kalibrasyon yapımını yazarak anlatıp detaylandırmak oldukça zor.
    1974 - 2003 yılları arasında sinema sektöründe bulundum. 13 yıldır projeksiyon kullanmaktayım. Kalibrasyon ayarları hakkında yazdıklarım tamamen zamanla kazanılan tecrübeden ibaret. Kısacası kalibrasyon zor ve meşakkatli bir yol gibidir. Bıkmadan tekrar tekrar yaparak öğrenebilirsiniz ...




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.