Şimdi Ara

PSU değiştirdim ve bilgisayarımın çalışmasına rağmen ekrana görüntü gelmiyor ve BIOS başlamıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir (1 Mobil) - 4 Masaüstü1 Mobil
5 sn
7
Cevap
0
Favori
1.119
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar,

    Öncelikle masaüstü bilgisayarıma ne olduğundan bahsedeyim. Birgün bilgisayarımla işim bittikten sonra güzelce işletim sistemi yardımıyla kapattım, fakat bilgisayarın fişini prizden çekmemiştim her zamanki gibi. Uyudum, ertesi gün tekrar kullanmak için çalıştırdığımda bilgisayarım hiçbir şekilde tepki vermiyordu. Ne ekran görüntüsü, ne fan sesi, ne bir ışık. Sorunun gece yarısı, ben uyurken elektriklerin bir iki defa gitmiş olması ve bilgisayarın bazı parçalarına zarar vermiş olması olduğunu düşündüm. Daha spesifik bir şekilde: PSU'nun içindeki (sanırım) cam sigorta elektrik kesintisinden ötürü yanmıştı. İnternetten araştırdım, kendim bazı denemeler yaptım ve sorunun ya PSU ya da anakart ile ilgili olabileceğini düşündüm.

    Bu esnada bilgisayarımın özelliklerini paylaşmak istiyorum.

    Power Supply (PSU): Bross ATX-230 230W
    Anakart: ASUS P5KPL-AM SE
    İşlemci: Intel® Core™ 2 Duo E7400
    Ekran Kartı: AMD Radeon HD5450 2GB 64bit
    RAM: Kingston 2x2GB DDR2

    Evet, yaptığım tetkikler üzerine internetten ikinci al, aynı anakart ve PSU sipariş ettim. Yeni aldığım ürünler:

    Anakart: ASUS P5KPL
    PSU: Bross ATX-230 230W

    Anakart erken geldiği için denemek için hemen taktım, fakat hiçbir değişiklik olmadı. Aynı şekilde hiçbir ses, ışık, görüntü gelmiyordu. Birkaç gün bekledim ve bugün PSU geldi. PSU'yu taktım ve sevindirici haber! CPU ve PSU fanları çalıştı. Bilgisayar çalışmaya başladı fakat nedense ekrana hiçbir görüntü gelmedi, BIOS başlamadı. Klavye ve fare de takarak denedim. Çalışmayan şeyin BIOS olduğuna netlik getirdim, çünkü klavye farenin ışıkları yanmıyordu. Yani bilemediğim bir sebepten ötürü BIOS başlamıyordu, haliyle ekrana BIOS'a erişim için tuşların basıldığı ekran da gelmiyordu. BIOS başlamadığı için işletim sistemi de başlamıyordu.

    Bu sorunu çözmek için zibilyon tane çözüm denedim 7 saattir ve şuan sağ el işaret ve baş parmaklarım donanım tak çıkar yapmaktan sızlıyor.

    Bildirmek istediğim bir şey var, ekran kartının sorunlu olup olmadığını denemek için ekran kartının on-board VGA girişine, ekran kartını bağladım. Çalışmadı fakat RAM'i tak çıkar yapınca nedense bir defa çalıştı, dedim tamam çözdük! Kapattım bilgisayarı ve 3 saat daha başka şeyler denememe rağmen o vakitten beri bir daha çalışmadı.

    Çözüm önerilerinize açığım. Her türlü fotoğraf vb. atabilirim. Şimdiden teşekkürler.

    Düzenleme: Sorun çözülmüştür arkadaşlar. Aşağıda çözüm yolumu paylaştım inceleyebilirsiniz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi physFx -- 13 Eylül 2020; 15:45:18 >







  • Gene bir gece vakti güncellemesi.

    Yarın RAM'lerin sokete giren kısımlarını hafifçe silgi yardımı ile sileceğim. İnternetten bununla ilgili bir öneri geldi. Ne kadar işe yarar bilmiyorum. Bir arkadaş da çalışan RAM'ler ile çalıştırmamı önerdi. Çok kötü durumlar, ikinci el anakart + PSU 200TL etti, şuan RAM almaya kalksam heralde en kötü 60TL veririm, iki tane 2GB alsam 120TL eder. Bilemiyorum, pek maddi durumum da yok şuan. O sebeple RAM değişimi harici önerilere açığım.

    Düzenleme: Bu sorun oluşmadan önce bilgisayarım ve dolayısıyla RAM'lerim sağlıklı bir şekilde çalışıyordu. Acaba elektrik kesintidi iki RAM'i birden bozmuş olabilir mi diye düşünüyorum ama heralde zor bir ihtimaldir. Fikirlerinize açığım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi physFx -- 12 Eylül 2020; 23:28:58 >
  • Gecenin ayrı bir yarısı güncellemesi.

    Yarını beklemek için sabredemedim ve RAM'lerin veri yollarını silgi yardımıyla güzelce sildim. Birçok veri yolunda sarıdan griye doğru bir renk, leke vardı sildikten sonra bunlar baya gitti. RAM'lari tekli ve çiftli olacak şekilde her türlü kombinasyonu deneyerek taktım fakat hiçbiri işe yaramadı :(
  • Eski ve yeni anakartınız aynı marka model sanırım.
    Bütün bu adımları yeni anakartla mı yoksa eski anakartla mı denediniz?
    E7400 işlemci, G31 anakartlarda doğrudan çalışmayabilir, bios güncelleme isteyebilir. Yeni aldığınız kartın biosu eski belki.
    Yeni anakartta Bios pilini çıkarıp biosu sıfırlamayı denediniz sanırım.
    Eski anakartınızı denemediyseniz ona bakınız.
  • a-f-h A kullanıcısına yanıt
    Evet hocam eski ve yeni aldığım anakartın modelleri aynı fakat şöyle küçük bir detay var; eski anakartım ASUS P5KPL-AM SE yeni aldığım ise ASUS P5KPL ama neredeyse hiç denecek kadar az fark var.

    Bütün denemeleri hem eski anakart ile hem de yeni anakart ile yaptım hocam. Yeni aldığım PSU iki anakart ile çalıştırma işlemi yapınca CPU ve PSU fanlarını çalıştırdı. Eski bozuk PSU ile çalıştırınca hiçbir fan çalışmıyordu. Yani sorunum anakart ile değildi diye düşündüm. O nedenle iki anakart ile de deneme yaptım her türlü.

    İnternet sitesinden baktım hocam. ASUS P5KPL LGA775 Intel® Core™ 2 Duo destekli yazıyor.https://www.asus.com/Motherboards/P5KPL/ ondan ötürü destekler diye düşündüm hocam.

    İki anakartta BIOS pilini kullanarak şu denemeleri yaptım hocam: (anakartların BIOS pillerini değiştirerek de denedim)
    1) BIOS pilini çıkarıp, 30dk kadar bekleyip tekrar takıp test etmek.
    2) PSU güç kablosunu çıkarmak, arından BIOS pilini çıkarmak, ardından güç tuşuna 30sn kadar basılı tutmak. BIOS pilini tekrar takıp, bilgisayarı çalıştırmayı denemek. Sanırım bunu yapınca anakart üzerinde kalan elektrik (emin değilim) gidiyormuş. Boşaltma gibi bir şeye yaşıyormuş.

    BIOS nasıl sıfırlanıyor bilmiyorum hocam. Açıklarsanız denemek isterim.

    Düzenleme: Evet, BIOS pilini çıkarıp, bekleyip, tekrar takmak işlemi BIOS sıfırlama oluyormuş. Bunu denedim hocam, BIOS sıfırlama için anakartta başka herhangi bir seçenek yok zaten. Ama bu da çalıştırmadı gibi :(



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi physFx -- 13 Eylül 2020; 11:12:26 >




  • Bugün tekrar ümitsizce bilgisayarı tamir etmek için bazı denemeler yaptım. Ve bilin ne oldu! Elbette çalıştı!

    Nasıl yaptığımı buraya not edeyim, ileride işine yarayan arkadaşlar olabilir.

    Yanlış yaptığım şey BIOS'u doğru şekilde sıfırlamıyormuşum. BIOS'u sıfırlamak için BIOS pilini çıkarıp, 30dk kadar bekleyip tekrar takıyordum ve ilginç bir şekilde işe yaramıyormuş. Anakartımda CMOS jumper'i olduğunu gözden kaçırmışım. Çözümü anakartım olan ASUS P5KPL'nin manuel kılavuzunda buldum. Kılvuzda CMOS Jumper'i ile BIOS'u sıfırlamak için sırasıyla şunları yapmamı söylüyordu:

    1) PSU'nun anahtarını açma (yani elektrik gitmeyecek)
    2) Anakarta giden, PSU'nun güç kablosunu çıkartma
    3) BIOS pilini çıkartma
    4) CMOS Jumper'in üstündeki kapağı bir pin sağa kaydırma
    5) CMOS Jumper'in üstündeki kapağı eski haline geri getirme
    6) BIOS pilini geri takmak
    7) Anakarta giden PSU'nun güç kablolarını geri takma
    8) PSU'nun anahtarını kapatma ve bilgisayarı çalıştırma

    Bu da CMOS Jumper:

    PSU değiştirdim ve bilgisayarımın çalışmasına rağmen ekrana görüntü gelmiyor ve BIOS başlamıyor

    Bunları yapınca bilgisayarım açıldı ve çok güzel bir şekilde çalışmaya devam etti. Öneri ve yardımlarınız için çok teşekkür ederim :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi physFx -- 13 Eylül 2020; 15:43:42 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.