Şimdi Ara

Ram teknolojisi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
1.081
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar 7 yıldır forumda üyeyim. Çoğu gelişmeyi elimden geldiğince takip etmekteyim. Ancak kafama takılan ve internet üzerinde tam olarak kesin sonucunu bulamadığım bir sorum olacak.

    Şimdi 2400 e kadar çıkan DDR3 bellekler mevcut. Yani o.c edilerek değil orijinal hali 2400 MHz olup CL değeri 11 olarak kullanılmakta.

    Bende 2133 mhz CL11 dual kit kullanıyorum. 2X4 GB. Şimdilik 8 GB. Aynı belleklerden bulabilirsem 16 yapacağım en kısa zamanda ama ölü yatırım mı olur diye düşündüm ve kafamda bi soru belirdi.


    Sorum aslında tam olarak şu. 2400 MHz CL11 DDR3 bellek vs 2400 CL15 DDR4 bellek arasında tam olarak ne fark vardır. Buradaki MHz değerleri aynı ancak CL değerleri DDR3 ram için daha iyi. Ama DDR4 teknolojisi işin içine girdiği için aradaki farkı bilimsel olarak açıklayabilecek bir arkadaşımız var mı merak ediyorum.



  • forum gittikçe kötüye gidiyor.
  • google ddr3 ile dd4 arasındaki fark yazınca bak neler çıkıyor.
    https://www.kingston.com/tr/memory/ddr4-overview
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sasuta

    google ddr3 ile dd4 arasındaki fark yazınca bak neler çıkıyor.
    https://www.kingston.com/tr/memory/ddr4-overview
    Şu forumdaki bazı arkadaşların ukala cevaplarına hastayım ya. Onlar da olmasa ne yaparız kim bilir.

    Öncelikle attığınız sayfayı daha önce gördüm. Benim amacım ddr4 nedir yada neler değişti onu öğrenmek değil.



    Yani örnek vermem gerekirse daha rahat anlayacaksınız ki cevabınızdan demek istediğimi anlamadığınızı görüyorum.

    Bir GPU belleği düşünün birisi GDDR3 iken diğeri GDDR5 olsun. Ancak GDDR3 belleğin veri hızı 3500 mhz iken diyelim ki GDDR5 belleğin hızı 1750 MHz. Bu durumda ikisi de teoride eşit hızlara sahip olacaklar. Ancak aradaki yeni teknoloji belleğin tek farkı düşük güç tüketimi mi olacak ? Performansa etki eden veri iletişim hızları dışında bir fark yoksa bu iki GPU bellekleri aynı oranda performans verir diyebilir miyiz ?

    Bellek için teoride karşılaştırma yaparken kullandıklarımız genelde bellek hızı ve gecikme latency değerleri olur. Peki o zaman soruyu tekrar soralım.
    2400 MHz CL11 bellek DDR3 olmasına karşın 2400 MHz CL15 DDR4 belleğin performansından daha iyi performans verir diye bilir miyiz? Sonuçta aynı MHz değerlerine sahip iken DDR3 bellek daha az gecikme süresi sunmakta. Yada başka bilmediğimiz bir şey var mı ortada ? Varsa neler teoride bunların etkisi nedir onu soruyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Akr3p0lis -- 14 Ekim 2019; 14:24:51 >




  • Bu seviyede ki ramler ile kullandığın işlemci ve ekran kartı da muhtemelen buna yakındır evet ölü yatırım olur.Çünkü ddr3 ve ddr4 ramler arasında pek fiyat farkı yok bence bu tip eski sistemler için tekrar ddr3 ram alıp takmak size pek bir performans farkı getirmeyecek.Ne için kullanacağınızı da bilmiyorum gerçi yani oyun felansa zaten hiç performans farkı ortaya çıkmaz boşuna para vermiş olursunuz.

    Ddr4 ram için ise yeni anakart yeni işlemci gerekecek artık bunun hesabını yapmalısınız kullanacağınız alan nedir yine bilmiyorum tabi.

    Yani bilimsel olarak nasıl bir cevap bekliyorsun bilmiyorum yani matematiksel izahını yapamam ama ddr3 ile ddr4 voltaj değerleri farklı, teknolojik açıdan ddr4 daha az enerji ile daha fazla performans sağlıyor öte yandan cl değerleri mhz arttıkça artar bunun başka yolu yok.Bunun en garanti yolu senin açından youtube'a girip ddr3 vs ddr4 yazmak olur onda da genelde oyunlar ile kıyaslama yapılıyor.Çok üstüne durulması gereken bir konu değil bu çok fark oluşturmuyor.İşlemci ve ekran kartı sebebiyle kaygıda bulunmak daha mantıklı olur.




  • Akr3p0lis kullanıcısına yanıt
    Aslında ukalalık olsun diye yazmamıştım ama haklısın öyle görünüyor.

    DDR3 ile DDR4 arasında benim anladığım kadarıyla en önemli teknolojik fark verimlilik. Dolayısıyla daha düşük voltajda daha yükek hızlara çıkabiliyor. Senin sormak istediğin aynı hızlarda ve aynı gecikmelerde fark olur mu yanlış anlamadıysam.

    Büyük ihtimalle olur birisi aynı hızlara aynı gecikmelerle daha yüksek voltaj isteyecek diğeri daha düşük voltajla daha serin çalışacak.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Steelo

    Bu seviyede ki ramler ile kullandığın işlemci ve ekran kartı da muhtemelen buna yakındır evet ölü yatırım olur.Çünkü ddr3 ve ddr4 ramler arasında pek fiyat farkı yok bence bu tip eski sistemler için tekrar ddr3 ram alıp takmak size pek bir performans farkı getirmeyecek.Ne için kullanacağınızı da bilmiyorum gerçi yani oyun felansa zaten hiç performans farkı ortaya çıkmaz boşuna para vermiş olursunuz.

    Ddr4 ram için ise yeni anakart yeni işlemci gerekecek artık bunun hesabını yapmalısınız kullanacağınız alan nedir yine bilmiyorum tabi.

    Yani bilimsel olarak nasıl bir cevap bekliyorsun bilmiyorum yani matematiksel izahını yapamam ama ddr3 ile ddr4 voltaj değerleri farklı, teknolojik açıdan ddr4 daha az enerji ile daha fazla performans sağlıyor öte yandan cl değerleri mhz arttıkça artar bunun başka yolu yok.Bunun en garanti yolu senin açından youtube'a girip ddr3 vs ddr4 yazmak olur onda da genelde oyunlar ile kıyaslama yapılıyor.Çok üstüne durulması gereken bir konu değil bu çok fark oluşturmuyor.İşlemci ve ekran kartı sebebiyle kaygıda bulunmak daha mantıklı olur.
    Öncelikle haklısınız sistemimi belirtmem gerekiyordu. Ancak benim kafama takılan acaba 2400 MHz de çalışan DDR3 ram ile DDR4 arasında gerçek anlamda bir fark olup olmadığı. Şimdi DDR4 bellek sistemi için yeni anakart + işlemci + ram demek.

    Oyun için kullanıyorum şuan sistemi 290x ekran kartım mevcut 4GB olanı. Neredeyse rx580 ile benzer bir kart.

    Elimde ASUS p7p55-LX model anakart mevcut. İşlemci olarak da x3470 kullanacağım. (şuan kargo da umarım gelir de kullanırım) // 4.0 GHz bandında kullanmayı planlıyorum. Zaten elimdeki yüksek MHz ramler de bu yüzden. O.C yaptığımda ram konusunda sorun yaşamamak için. Şimdi bu sistem zaten uygun fiyata toplanmış bir sistem olduğundan dolayı eski olması o kadar gözüme batmıyor.

    Bilimsel olarak aslında şöyle bir cevap bekliyorum. Şimdi youtube amcada sağ olsun bir çok video var hatta "2400 MHz DDR3-VS-DDR4" oyun testi yapılmış bir video da. Bu video da genelde aynı sonuçlar çıkarken bazen %1-2 DDR3 üstün geliyor. Yani benim tahminim DDR3 ram belleğin CL değeri daha düşük olduğu için daha performanslı olmasından yana. Tabi aynı MHz sahip olduğunda. Ki G.skill de satışta olan 3200 MHz bandına kadar DDR3 ram belleği var. Hatta rekor olarak 4404 MHz ellerindeymiş.

    Neyse konuyu dağıtmadan şunu demek istiyorum. Elimizde DDR3 2400 MHz bellek olduğunu farz edelim. Kafadan DDR4 için yükseltme gereksiz oluyor. Aradaki farkı bilimsel olarak anlatabilecek derken de şunu kast ettim. Hani biz görüyoruz normal kullanıcı olarak aradaki tek fark DDR3 2400 MHz ram belleğin "gecikme değerinin" daha düşük olması ki bu yüzden %1 bile olsa daha performanslı. Ancak benim bilmediğim başka bir fark var mı? Yada göz ardı edilen performansı etkileyecek başka bir unsur ?


    @sasuta

    Önemli değil o olur arada.

    Herkes sistem tavsiyesi verirken DDR4 çok ama çok önemli bir gelişmeymiş gibi gösteriyor.( Ki bence en önemli gelişme RYZEN serisi işlemciler.) Ancak baktığımda elimdeki 2133 MHz ram bile hala performanslı ve iş görür durumda. CL değerleri düşük ki bu sebep ile DDR4 olup aynı MHz deki bellekle voltajı yüksek olmasına rağmen sorunsuz yarışıyor. Varsa ram teknolojisinde değişen başka bir fark onu öğrenmek istiyorum yani.




  • Hocam ddr4 daha az voltajla çalışıyor, Bu yüzden yüksek frekanslar da olabiliyor. Cl11 ddr3 dediğiniz gibi cl15 ddr4 den daha mantıklı duruyor, sorunun cevabını bende merak ediyorum.

    Ukala ergenlere gelince, sadece zavallısınız.
  • düşük güç tuketiminde ddr3 ile aynı performans sunuluyor. düşük güç tüketiminin imkan verdiği oc değerlerine cikabiliyorsun. bunun yanında yeni teknolojinin diğer yeni teknolojiler ile uyumluluk söz konusu olduğunda tabi ki yeni teknoloji eski teknolojiye nazaran daha önde. yenilenen her teknolojide daha ucuz olur. aynı performansi veren ram alabilirsin ama ayni performansi veren anakart işlemci bulamazsin ayni paraya. ararsan bulursun tabi ama bu seferde ısınma sorununu çözmek için bulduğun çözümler sana ekstra maliyet getiricek. gün sonunda da faturana yansiyacak elektrik. en basitinden iyi bir ddr3 toplamak istediğinde iyi bir ddr4 ile kıyasladığında psu daha düşük tutulacak ddr4 platformda.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.