Şimdi Ara

RENAULT 1.5 dci K9K MEGANE 4,MERCEDES,CLİO 4,DACİA,NİSSAN,SUZUKİ TRİGER KAYIŞI (TIMING BELT) DEĞİŞİM

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
4
Cevap
0
Favori
2.104
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • RENAULT 1.5 dci K9K
    MEGANE 4, MERCEDES, CLİO 4, DACİA, NİSSAN, SUZUKİ
    TRİGER KAYIŞI SETİ, AKSEUAR KAYIŞ SETİ VE DEVİR DAİM POMPASININ DEĞİŞİMİ

    1. Aküden eksi kutup başını sök
    2. Radyatörün alt kısmına bağlı su hortumunu radyatör tarafından çözerek radyatörün ve motorun suyunu boşalt. Su iyice süzülünce hortumu tekrar yerine montaj et.
    3. Sağ tekeri ve davlumbaz iki parça ise sadece ön tampona yakın olan sağ davlumbazı sök. Krank kasnağına ulaşmayı engelleyen bir demir var onu da sök.
    4. Motor yağ karterinin ortasına denk gelmeyecek şekilde yağ karterinin sağlam kuvvetli kenarından tahta destek koyarak kriko vurup motoru biraz kaldır. Zaten karterin o kısmı kuvvetlendirilmiş, kare kare petek dokusu olan kalın kısmıdır. Motor sabitleme kulaklarını sökeceksin. Motorun ağırlığı krikoya binecek. Alt kısımda yağ karterini kaldırmaya engel olan motor montaj kulağı varsa onu da sök boşa çıkart.
    5. Motor sabitleme kulağını sökünce krikoyu biraz indir aksesuar kayışını sökeceksin. Motor bağlantı kulağını kontrol et! Patlağı, çatlağı, yağ kaçağı var mı?
    6. Aksesuar kayışının gergi bilyesini 16 anahtarla gevşeterek aksesuar kayışını sök.
    7. Kranka bağlı aksesuar kayış kasnağını 18 anahtarla sök. Bunu tabancayla sökmek basittir. Ama anahtarla sökerken eğer krankı kilitlemediysen anahtarı çevirdikçe krank dönecektir. Bunu engellemek için ise manuel vites ise araç, vitesi 5’e tak, bir kişi frene tam bassın ya da sağ tekerin fren diskinin arasına tornavida kıstır ve yere daya diskin dönmesini engelle o şekilde kasnağın göbek cıvatasını gevşet. Otomatik viteslerde ise marş motorunu sök volan dişlisine bir tane tornavida ya da demir keski sıkıştır. Ya da krank kilitleme aparatını temin et veya tornacıda yaptır bir tane krankı kilitle, krankı kilit pimine kibarca daya ve krank kasnağı göbeğindeki 18 anahtarla tutulan cıvatayı sök. Krank keçesini gözle kontrol et. Keçeden yağ kaçağı var mı? Var ve çoksa değişmesi gereklidir.
    8. Motoru krikoyla tekrar kaldır triger koruma kapağını ve motor kulağının bağlantı demirini sökeceksin.
    9. Triger koruma kapağı çıt çıtlı ayrıca bir tane Torx T25 tornavida ile sökülen klips vidası var. Vidayı sök, vidanın sıkarak genişlettiği klipsi çıkart.
    10. Triger koruma kapağını cüzdan gibi açılacak şekilde klipslerini aç ve kenarlardan motor üzerindeki plastik alt korumaya bağlı olduğu 2 adet klipsi de aç.
    11. Motor kulağının bağlantı demirini sök.
    12. Motoru krikoyla tekrar indir, triger koruma kapağının altındaki 2. Parça kısmını 2 adet çıt çıt klipsi açarak sök çıkar.
    13. Marş motorunun altında krankı kilitlemek için kranka ulaşım sağlanacak delikte bir adet E14 soketi ile açılacak civata var onu sök ve oraya aşağıda ölçüleri verilen krank kilitleme aparatını tak. Krankı kilitledikten sonra krank kasnağındaki cıvatayı 18 anahtarla sağa sola hafif hafif çevirerek krankın kilitlendiğini cıvataya çarpıp durduğunu hisset ve duy. Krankın üzerindeki kama kanalı saat 12 pozisyonundaysa 1 ile 4 nolu pistonlar üst ölü noktadadır. Bunu bilmeyen biri krankın pozisyonunu tespit için 1 nolu pistonun bujisini söker oraya bir tane komparatör bağlar ya da uzun demir bir çubuk sallar. 1 nolu pistonun en üst seviyeye geldiğini demir çubuğun yukarı kalkıp durduğu ve inmeye başladığı yeri görene kadar krankı çevirir ve pozisyonu bulur. Şimdi krankın üzerindeki kama kanalı saat 12 pozisyonundayken -1 ile 4 nolu pistonlar üst ölü noktadayken- krankı aparatla kilitle. Triger kayışı üzerinde 6 diş oluğu aralığında bulunan beyaz çizgiler krank üzerindeki dişlide saat 3 ve saat 6 pozisyonlarında bulunan iki adet yuvarlak çentiğe denk geldiği görülür. Saat 6 pozisyonundaki çentiğe konumlanan beyaz çizgi triger kayışının aynı oluğunda iç ve dış kısmında bulunan beyaz çizgidir. Krank kilitleme aparatını takmak için eksantrik kasnağı göbeğindeki cıvataya anahtar takarak motoru sağa doğru (saat ibresi yönünde yani, motor sola çevrilmez, dönüş yönü sağdır, saat ibresi yönüdür.) çevir krank üzerindeki dişli kasnağın kamasının pozisyonu saat 11 yönüne gelince dur. Ayrıca eksantrik kasnağının altından bak, cıvatanın bağlı olduğu göbeğin dibinden eksantrik keçesini gözle kontrol et. Keçeden yağ kaçağı var mı? Var ve çoksa değişmesi gereklidir.
    14. Krank kilitleme aparatını sonuna kadar vidala ve krankın kilitlendiğinden emin olmak için krank kasnağını geçici olarak krankın üzerine tak ve elinle kasnağı çevir, saat 11 pozisyonunda olan kamayı saat 12 yönüne getirdiğinde krankın kilitleme aparatına çarptığını ve daha fazla dönmediğini duy ve hisset.
    15. Krank kaması saat 12 yönündeyken eksantrik dişli kasnağını aşağıda ölçüleri verilen saplamayı kullanarak, kasnağın üzerinde saat 8 ile saat 9 arasına denk gelen yönde bulunan delikten sokarak eksantrik dişli kasnağını kilitle.
    16. Yakıt Pompası dişli kasnağını ve motor gövdesine denk gelen yerden Saat 1 yönünde olacak şekilde parlak civatanın hizasından işaretle. Yakıt Pompası dişli kasnağı bu konumdayken yakıt pompası dişli kasnağını kilitleyecek bir sistem olmadığı için eksantrik ile zamanlamalı mı değil mi? net olmadığı için yakıt pompasının kasnağının pozisyonunu kaybetmemek için, söktüğünüz gibi kalması için kasnağın içerisinden bir tek damar kablo geçirip herhangi bir yere bağlayarak yakıt pompası dişli kasnağını pozisyonunun değişmesine fırsat vermeyecek şekilde sabitle. En azından hatayla bir tam tur atmasını engelleyecek şekilde tut.
    17. Eski triger kayışının üzerindeki çizgiler duruyorsa, Kayıştaki beyaz çizginin biri eksantrik dişli kasnağı üzerinde saat 12 yönündeki yuvarlak işaretlenmiş dişe denk gelecek, kayıştaki çizginin bir diğeri yakıt pompası dişli kasnağı üzerinde saat 1 yönündeki yuvarlak işaretlenmiş dişe denk gelecek, kayıştaki çizginin birbirine yakın diğer ikisi ise krankın üzerinde bulunan ufak dişli kasnağın kaması saat 12 pozisyonunda iken çizgiler saat 3 ve saat 6 (hem içten hem dıştan boyanmış oluk) yönünde yuvarlak çentikle işaretlenmiş diş kısımlarına denk gelecek. Eksantrik ve yakıt pompası kasnağı -beyaz çizgiler arasında- işaretli noktaları arasında 19 diş vardır.
    18. Triger kayış gergi bilyesini 13 yıldız anahtarla gevşeterek kayışın gerginliğini boşaltıp triger kayışını sök ve yukarı kısıma doğru çekerek çıkar.
    19. Triger kayış gergi bilyesini sök.
    20. Triger kayışı koruma kapağının çıtçıtlandığı motor gövdesine yapışık olan triger koruma kapağının 4 adet cıvatasını sök. Aksesuar kayışı avare kasnağını sök. Çünkü plastik parça aşağıya doğru sürülüp çıkarılırken aksesuar kayışı avare kasnağının altına giriyor, engel oluyor, çıkmıyor. Aşağıdan çekerek çıkartabilirsin. Civatların 2’si aşağıdadır, diğerlerine ise yukarıdan ya da aşağıdan ulaşabilirsin.
    21. Devirdaim pompasının ömrü triger kayışının ömrü kadardır, değiştirilmesi şiddetle tavsiye edilir ama benim gibi 70.000 Km dolmadan 5 senelik aracın trigerini değiştireceğim derseniz devirdaim pompasının 2. Triger değişimine kadar idare etme ihtimali var mıdır? Vardır. Ama risk almayın derim. Değiştirmeyi düşünmüyorsanız madem devirdaim pompasını kontrol edin. Su kaçağı var mı? Kaçak oluşup sarı renkli pas yapmış mı kenarlarından? Kasnağını tutarak sallayın boşluk yapmış mı göbeğinden? Zaten bunlardan biri varsa devirdaim pompasının değişmesi elzemdir. Evet Devirdaim pompasının altına denk gelecek yere tava koy, devirdaim pompasının cıvatalarını gevşet önce sol alt köşedeki civatayı gevşet çıkar oradan kalan soğutma suyu aksın bitsin ve devir daim pompasını öne arkaya sallayarak çıkar. Contası aşağıya yapışmış olabilir.
    22. Yeni devir daim pompasının montaj edilecek yerindeki eski contayı kazı ve güzelce temizle, zımparayla parlat.
    23. Yeni devir daim pompasının metal contasının altına (pompanın yüzeyine) ve üstüne (motor gövdesine) (Ya da contanın her iki yüzeyine) ince bir katman ısıya dayanıklı sıvı conta ya da dyson silikon sür. Fazla sürme silikon içerisinde hava kabarcığı olursa su kaçağına sebebiyet verebilir. İncecik bir katman süreceksin.
    24. Devir daim pompasını montaj et. Civatalarına teflon bant sar. Zaten sol alt köşedeki ve sol üst köşedeki cıvatanın dibinden su kaçağı olmasın diye cıvataya sıvı conta sürmen lazım ama sen gevşemeye karşı olsun, sızdırmazlık gayesiyle olsun tüm cıvatalara teflon bant sararak hepsi için bu tedbiri al.
    25. Triger kayışı koruma kapağının çıtçıtlandığı triger koruma motor gövdesine yapışık olan kapağı alttan sürerek tut, sonra üst taraftan çalışarak yakıt pompası kasnağının altına doğru ucunu eğip geçirerek kapağı yerine oturt ve cıvatalarını sık. Bazı ustalar plastik kapağı kasnağın altına geçirmekle uğraşmaktansa yakıt pompası kasnağını söküp o şekilde montaj ediyorlar.
    26. Triger gergi bilyesinin tırnağını yatağına geçirerek, 13 anahtarla tutulan cıvatasına teflon bant sararak, azıcık sık. Birazdan kayışı takınca gerdirip tam sıkacaksın.
    27. Eski triger kayışı ile yeni triger kayışını kıyasla diş sayısı, boyu, eni, kodu aynı mı?
    28. Triger kayışını monte edeceğin dişlileri, kasnakları ve montaj ederken sağa sola sürüneceği tüm yerleri balata spreyi ile yıka ve yağdan tozdan arındır. Özellikle yağ namına hiç bir şey kalmasın.
    29. Triger kayışını ok işareti motor dönüş yönünü (saat ibresi yönünde, dönüş yönü sağ tarafa doğru olacak) gösterecek şekilde üstten sal, önce kranktaki dişliye geçir kayışı beyaz çizgilere dikkat ederek. Saat 6 ve saat 3 yönüne denk gelmesi lazım beyaz çizgiler. Sonra dişlinin altına kayışı sabitlemek için bir şey kıstır, yukarı tarafta çalışırken kayış dişliden çıkmasın diye. Triger kayışını montaj etmek için aşağıda daha kolay bir yöntem daha var onu da uygulayabilirsin.
    30. Triger kayışını devir daim pompası kasnağında konumlandırarak yakıt pompası dişli kasnağına hizala azıcık geçir ama tam geçirme ve öbür yandan üst tarafı eksantrik dişli kasnağına çizgiler doğru biçimde denk gelecek şekilde azıcık geçir tam geçirme. Yani hem eksantrik kasnağına hem de yakıt pompası kasnağına kayışı tam oturtmadan ağızlatıp bırak. Çünkü kayışı esnetip gergi bilyesine dayayıp zorlayarak geçireceksin. Eksantrik ve yakıt pompası kasnaklarına kayış takma işlemini kayışı yandan dişlere denk getirdikten sonra kayışı kaydırarak montajı tamamlamış olacaksın. Nihayetinde eksantrik kasnağında beyaz çizgi saat 12 pozisyonundaki dişte bulunan yuvarlak noktaya denk gelecek. Yakıt pompasının kasnağında ise beyaz çizgi saat 1 pozisyonundaki dişte bulunan yuvarlak noktaya denk gelecek. Kranktaki dişlide ise kayışın beyaz çizgileri saat 6 ve saat 3 yönüne denk gelecektir. Triger kayışının zahmetsiz nasıl montaj edileceği de şu şekildedir: Triger kayışını eksantrik kasnağına, yakıt pompası kasnağına, devir daim ve gergi bilyesi kasnağına tam olarak muntazaman geçirdikten sonra, kranktaki dişli kasnağı yerinden çıkartıp, kayışa sentesinde tak. İçten de dıştan da boyanmış beyaz çizgi saat 6 pozisyonuna gelecek, dıştan boyalı beyaz çizgi ise saat 3 poziyonuna gelecek şekilde dişliyi kayışla birlikte tutup kasnağa tak. (Krank dişlisinin iç kısmı paslanmış küflenmiş olabilir zamanla kaynarsa bir daha çıkarılması zahmetli olabilir, onun için bir zımpara ile hem dişlinin girdiği krankın yüzeyini hafifçe hem de dişlinin iç kısmını hafifçe parlatın) En kolay yol budur. Bir diğer triger montaj etme usulü de şudur: Triger kayışı gergi bilyesi montaj edilmeden tüm dişli kasnaklara geçir her yerde pozisyonunda montaj et. Sonra gergi bilyesini trigere dayayarak ittir ve yerine tırnağını oturtarak cıvatasını sık. Bu yöntem de basittir.
    31. Triger kayışı doğru bir şekilde montaj edildikten sonra triger kayışını germek için eksantrik kasnağı üzerinde bulunan 3 adet 13 anahtarla tutulan civatayı gevşet ve kasnağı boşta saat ibresi yönünde yarığa dayanacak şekilde çevir bırak. Gergi bilyesiyle kayışı gerdirirken, kasnak saat ibresi tersi yönünde dönecek ve kayışın eşit bir şekilde gerginliği ayarlanmış olacak.
    32. Triger gergi bilyesine 6 alyen anahtar takarak kayışı gerdir. Ok işareti iki çizginin arasına denk gelecek ve daha çok aşağıdaki ikinci çizgiye yakın olacak. Yani gerginliği orta seviyeden biraz fazla olacak. Kayış gerdirilince gergi bilyesinin cıvatasını 13 yıldız anahtarla sık. Mümkünse gergi bilyesindeki bu 13 anahtarla tutulan cıvatayı yenisini tedarik ederek kullan. Bazen triger setinin içinden çıkmıyor bu cıvata.
    33. Eksantrik kasnağı üzerinde bulunan 3 adet 13 anahtarla tutulan civatayı tekrar sık.
    34. Eksantrik dişli kasnağı üzerindeki sabitleme pimini çıkart, Krank üzerindeki dişliye sıkıştırdığın parçayı çıkart, Krank kilitleme pimini sök.
    35. Triger kayışını doğru bir şekilde montaj ettiğini anlamak, motor sentesinin doğru olup olmadığını ve subapların piston kafalarına çarpıp çarpmadığına emin olmak için krank kilit pimini ve eksantrik kasnağının kilit pimini çıkar eksantrik dişli kasnağı göbeğindeki cıvataya anahtar takarak motoru saat ibresi yönünde yani sağa doğru yavaş yavaş sesi dinleyerek 2 tur çevir. Her şey normalse subapların piston kafalarına çarpmayacak bunu hisset ve kayış üzerindeki beyaz çizgiler kasnakların üzerindeki çentiklere doğru bir şekilde tesadüf edecektir. Eğer böyleyse motor sentesindedir.
    36. Triger gergi bilyesinin gergi miktarını gösteren indikatörü kontrol et ok işareti geri kaymış olabilir. Eğer öyleyse 6 alyenle tutarak 13 yıldız anahtarla tekrar sık ve motoru iki tur çevirerek gergi bilyesini tekrar kontrol et.
    37. Motor kulağı bağlantı demirini montaj et.
    38. Triger koruma kapağının alt kısmını montaj et çıtçıtla
    39. Triger koruma kapağının üst kısmını montaj et çıtçıtla ve bir adet klipsli Torx T25 vidasıyla sabitle.
    40. Motor kulağını montaj et.
    41. Aksesuar kayış gergi bilyesini sök değiştir, hafif sık. Mümkünse gergi bilyelerinde de yeni cıvata kullan. Klima kasnağını elinle yokla tırtıklı yüzeyi var mı kanallarda keskin kırık köşeler var mı? Yoksa aksesuar kayışını parçalar, triger koruma kapağına sürterek kapağı oyar, delik açar ve aradan parça girerek triger kayışı arasına girerse motor sente atlatır. Onun için kontrolünü güzelce yap ve aksesuar kayışının yenisini tak ve kayışın en uzun olan kısmında kayışı elinle çevir ve en fazla çeyrek tur döndüğünü gör, ölçü budur. Ve aksesuar kayış gergi bilyesini tam olarak sık.
    42. Eksantrik dişli kasnağı üzerindeki sabitleme pimini tekrar tak, krank kilitleme pimini tekrar tak. Krank kasnağını sıkacaksın.
    43. Krank kasnağındaki cıvatayı 18 anahtarla 125 Nm + 90° ile sık. Yeni cıvata kullan, çekme ve akma dayanımı en az 10x9 olan cıvata kullan. Eski cıvata ile yeni cıvatayı kıyasla çap ve boy aynı olmalıdır. Yeni cıvata kısa ise kullanma, tedarik et doğru cıvatayı. Eski cıvatayı kesinlikle kullanma, sünmüştür kısa zamanda kopup başına bela açabilir.
    44. Eksantrik dişli kasnağı üzerindeki sabitleme pimini çıkart, Krank kilitleme pimini sök, kendi E14 cıvatasına teflon bant sararak yerine tak.
    45. Son kontrollerini yaparak krank kasnağına ulaşmayı engelleyen demiri yerine montaj et. Teker davlumbazını yerine tak ve tekeri montaj et.
    46. Motor soğutma suyunu saf su ile yarı yarıya antifirizle karışım yaparak hazırla genleşme deposunu doldur. Sistemin iki noktadan hava alma işlemi yapılacaktır. 1. Vakum pompasının altında, termostatın yanında hava alma tapasını aç. Sürekli sabit su gelinceye kadar genleşme deposuna suyu ilave et ve havanın çıkmasını sağla. 2. Ayrıca araç içerisine giden kalorifer hortumu üzerindeki hava alma tapasını da aç aynı şekilde buradan da sabit su gelinceye kadar sistemin havasını al.
    47. Aküden söktüğün eksi kutup başını tak.
    48. Aracı çalıştır. Kaloriferi aç, son kademesine getir, Termostat açıncaya kadar motoru çalıştır, harareti yükselt. Ve tekrar soğutma suyu genleşme deposunun seviyesini kontrol et tamamla.
    Krank kilitleme aparatı (Tornacıda yaptırabilirsin, ya da satın alabilirsin) MOT-1489
    Civatanın toplam boyu: 90 mm
    Civatanın kafasının çapı (tırtıklı elle sıkma): 19 mm
    Civatanın kafasının boyu (tırtıklı elle sıkma): 21 mm
    Civatanın dibi 12 mm boyunda Metrik 10 x 1,5 diş,
    Civatanın geri kalan kısmı Ø8 mm düz 57 mm boyunda
    Eksantrik Kasnağı Kilitleme Aparatı MOT-1430
    Metrik 8x120 mm cıvata ya da Ø8 mm matkap ucu da olabilir.

    Örnek Triger Kayışı Ebatları
    Gates PowerGrip HTD 5578XS 123 x 27 mm Made in EU
    Örnek Aksesuar Kayışı Ebatı
    6PK199 veya 1200

    Torque Settings :
    Timing belt tensioner = 27 NM
    Cam pulley bolts (x3) = 14NM
    Crank pulley :
    (M12 bolt) 60NM + 100 degrees
    (M14 bolt) 120NM + 95 degrees
    TDC (Crank timing pin) plug = 20NM
    Engine mount bolts = 21NM
    Wheel bolts = 130 NM

    Örnek Triger Seti Değişim Videoları
    https://www.youtube.com/watch?v=w9rlzT-vG8Y&t=1271s
    https://www.youtube.com/watch?v=JKwG2fs4xjU&t=219s
    https://www.youtube.com/watch?v=D1QTjlYJtfA&t=840s
    https://www.youtube.com/watch?v=OsKOUV5ywiM
    https://www.youtube.com/watch?v=axNCITJ9D7s&t=422s
    https://www.youtube.com/watch?v=Bk5eOCLc6sg
    https://www.youtube.com/watch?v=9vqtrUpiFX8&t=122s
    https://www.youtube.com/watch?v=O1TPhsAk6Ao&t=493s
    https://www.youtube.com/watch?v=SLMP4hTgrT0

    RENAULT 1.5 dci K9K MEGANE 4,MERCEDES,CLİO 4,DACİA,NİSSAN,SUZUKİ TRİGER KAYIŞI (TIMING BELT) DEĞİŞİMRENAULT 1.5 dci K9K MEGANE 4,MERCEDES,CLİO 4,DACİA,NİSSAN,SUZUKİ TRİGER KAYIŞI (TIMING BELT) DEĞİŞİMRENAULT 1.5 dci K9K MEGANE 4,MERCEDES,CLİO 4,DACİA,NİSSAN,SUZUKİ TRİGER KAYIŞI (TIMING BELT) DEĞİŞİMRENAULT 1.5 dci K9K MEGANE 4,MERCEDES,CLİO 4,DACİA,NİSSAN,SUZUKİ TRİGER KAYIŞI (TIMING BELT) DEĞİŞİM



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi engilis -- 11 Ağustos 2022; 12:29:27 >







  • elinize sağlık allah razı olsun hocam. kral adamsın.

  • Ben kendim tamirciyim daha dün Fluence'ye değiştirdim hepsini okumadım bildiğim için ama uğraşmıssınız emek var güzel bir gönderi^^

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.