Şimdi Ara

Robotlardaki Mekanik Ses

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
460
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merak ettiğim bir konu var ve hiçbir yerde cevap bulamadım.

    Bu professional çalışmalarda robotlar nasıl sesiz çalışıyor ?

    yani yürürken servo motor sesi gelmiyor veya kolu kaldırdığında herhangi bir motor sesi duyulmuyor. Sessiz çalışan servo motor türü bulamadım, bu sessizlik nasıl sağlanıyor olabilir ki ?


    misal Inmoov ve

    diğer bilinen robotlar, misal(sophia)



    yani profesyonellerde, motor teknolojisi mi daha farklı yoksa

    bir nevi ses yalıtımı mı yapılıyor robotun gövdesinde.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cagatay139 -- 19 Şubat 2021; 22:33:3 >







  • cagatay139 C kullanıcısına yanıt
    Bkz: mıknatıs dişlisi

    Dişlinin her dişine N ve S kutupları zıt yönlerde gelecek şekilde mıknatıs yerleştirilir. Birbirine geçen mıknatıs dişlileri manyetik alan kuvvetiyle hareketi ileteceğinden sürtünme sesleri ortadan kalkar. Ancak dişliler ağır yük altına binerse tabiki sürtünme sesi yine gelecektir.

    Ek olarak çeşitli kimyasallar ile senin söylediğin gibi ses yaşıtımı yapılabilir. Hafif mekanik çalıştırıyorsak dişli yerine kayış da kullanılabilir.

    Sophiada jest ve mimik sağlayan bobinlerin herhangi bir motor biçiminde olduğunu sanmıyorum. Tek bir bobinin içinde, bobine düz ve ters şekilde elektrik vererek N veya S kutbu kazandırılıp içindeki bir metali ileri geri sürmek, daha evvel robot mekanikleriyle ilgili okuduğum makalelerde yer alan bir şeydi. Bu bobinin bir örneği laptopların DVD driverlarında mevcut.
  • mıknatıs dişlisi cevap sayılmaz.

    Ses diş temas yüzeylerinde ve yataklarda olur mesela. Yataklar kaliteli rulman ile boşluksuz yapıldığında ses olur mu? olmaz. Peki kalite ne demektir? Bayaa bi para.

    Dişliler aslen özel yapılardır. Piyasada 10-20 liraya satılan servolarda ne bu tip özel diş geometrisi ne de özel bir diş geometisini stabil kılan bir rijit bünye bulunmuyor. Dişliideki diş, tırnak gibi ve ya üçgen değil, simetrik olarak 2 adet, çift dönme yayıyla oluşur. Dişler birbirine sürtmez ve ya düz iteklemez. Birbirleri üzerinde yuvarlanma-rolling hareketi yapar ve bu harkette sürtünme sıfırdır.

    Tabi herşey diişli değil. Mesela hidrolik silindir kullansanız sessiz olur ve bunun yerine selenoid kullansanız yine sessiz olur. mekanizmaları incelemek gerekir.

  • TMC2209 gibi sessiz step motor sürücüleri var. Sadece motor ile alakalı değil ses seviyesi, motorun sürücüsü de önemli.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.