Şimdi Ara

Sadece 1 VLAN' ın internete çıkması sorunu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
795
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Ağımda 8 adet vlan var. Omurga switch üzerinde yer alan route kuralları sayesinde tüm vlanlarım birbirleriyle haberleşebiliyorlar.



    • Kenar switchlerim doğrudan omurgaya bağlı.
    • Kenar switchlerimin, default gateway ip si omurga switchin ip adresi.
    • Omurganın default gateway adresi ise 24. porta bağlı olan internet router' ım.
    • Omurga üzerinde yer alan tüm portlarım trunk. Yalnıza 23 ve 24 nolu portlarım access vlan100.
    • Omurga üzerinde yer alan 23 nolu porta dcserver (IP:192.168.232.253), 24 nolu porta ise internet router (IP:192.168.232.254)' ım bağlı.



    Kenar switchlerimin gateway adresi, omurganın ip adresi olmak zorundaki kendi içinde bulamadığı adresi, omurgaya giderek omurga üzerindeki route kuralları sayesinde bulabilsin. Omurganın da default gatewayı internet router olmalıki ağda bulamadığı adresi gitsin internet routera sorsun ve internete erişebilsin.




    Sorunum şu; internete sadece vlan100 çıkabiliyor. Başka bir vlandan (vlan160), 23.porttaki dcserver (vlan100) bağlanıp ping atabiliyorum. Fakat başka vlandan 24. porttaki internet routera ne bağlanabiliyorum ne de ping atabiliyorum. Ulaşamayınca da internete çıkamıyorum.


    Diğer vlan larımında internete çıkabilmesi için ne yapmam gerekiyor?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CorleoneFamily -- 24 Ekim 2020; 23:7:47 >







  • Selamlar @CorleoneFamily ,


    Backbone olarak kullandığınız Switch'in marka ve modeli nedir intervlan routing işlemini Backbone switch üzerinde yapabilmeniz için L3 routing yapabilen bir switch kullanmalısınız.


    Vlanlarınızın L3 sw üzerinde interface olarak oluşturmanız gerekiyor. Örn Vlan 100 için L3 sw üzerinde 192.168.100.1 Vlan101 için L3 sw üzerinde vlan interfaceler oluşturmanız gerekiyor. Her vlanda bulunan cihazlarınız GW olarak vlan interface ip adreslerini görmeliler. Windows DHCP server üzerinden ilgili Vlanlarda " ip helper DHCPSERVERIPADRESI" komutunu kullanarak ve DHCP server üzerinde her vlan networku için ayrı scopelar oluşturarak tek dhcp server ile bütün vlanlarınızın ip dağıyımını yapabilirsiniz. ( DHCP server ın bağlı olduğu interface üzerinde ilgili vlanların Trunk olarak ayarlamanız gerekir Cisco sw ise HP sw ise ip dağıtacağınız networkleri tagged olarak ayarlamalısınız. )


    L3 switch üzerinde 0.0.0.0 için de internet router/firewall ınızın ip adresine doğru route tanımlayıp , İnternet router/firewall üzerinde ilgili networklere internet erişimi verdiğinizde istediğiniz yapıyı kurabilirsiniz.





  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.