Şimdi Ara

Şahıs şirketi üzerine araba alıp gider göstermek (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
120
Cevap
11
Favori
74.363
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Bilgiler oldukça aydınlatıcı teşekkürler arkadaşlar...

  • Herkese verdiği bilgiler için teşekkürler.

    Bir nokta kafamı çok bulandırdı. Bu başlıkta şahıs şirketlerinin KDV + ÖTV düşebilmesi için binek değil ticari araç alınması gerektiği yazılmış fakat benim mali müşavirlik öyle demiyor.

    Onun ifade ettiğine göre 320 bin TL'lik bir binek araç aldığımda da aracın vergisiz, çıplak fiyatı olan 170 bin TL'yi 5 mali yıla yayarak, KDV + ÖTV bedeli olan 150.000 TL'yi de hemen bu yıla gider yazabiliyorum.

    Aralık ayında araç aldım diyelim 150 Bin TL KDV + ÖTV direkt 2021 mali yılına masraf yazılıyor + (170000/5)/12 yani 2.833, 3 TL de 2021 yılına amortisman olarak yazılıyor.

    2022, 2023, 2024 de her yıl (170/5) 34 bin TL amortisman olarak yazılıyor. 2025'te ise durum farklı 34 bin TL + (34-2833,3) yani 65.166, 7 bin tl amortisman olarak yazılıyor.

    Yalnız şunu belirtmemde fayda var ben şahıs şirketi olarak serbest meslek erbabı değilim yani mali müşavir, diyetisyen vs değilim. Şahıs şirketiyim ama nace kodum teknoloji.

    Bu forumda bir diğer başlıkta da binek alabilirsiniz aynı hesapla sıkıntı yok denmiş ama bu başlıkta ticaride bu hesap olur denmiş.

    1) 320 bin TL'lik araba için yukarıdaki hesap doğru mudur?
    2) Hesap doğruysa, şahıs şirketine binek araç alırken de yukarıda mantık geçerli midir?

    Gerçekten %100 emin olan veya bu sene deneyimlemiş olan cevap yazabilirse çok kişi bu cevaptan yararlanabilir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • aslanonur1 A kullanıcısına yanıt

    Merhaba, ben araç aldım ve tutarı gelir vergisinden düştüler. Yani bir kaç yıl vergi vermeyeceğim. KDV den düşmüyor maalesef. Hesap olayını tam bilmiyorum hesaplamadım da gelir vergisi vermeyecek olmak yetiyor. 2. bir husus ise alırken bu aracın şirketinle ne alakası var diye sorabilirler. O yüzden ben işim gereği aracımla bazı şeyler yapıyorum mesela bunu gösterebileceğim. Eğer aracınla işinin hiç alakası yoksa sıkıntı olabilir.

  • greenflash kullanıcısına yanıt

    Yazilim ihracati yapiyorsaniz zaten Kurumlar vergisi %12.5 yani %50 muaf oluyor. Eger ki reklamlardan kazanc saglamiyorsaniz.

  • Hocam peki sizin şahıs şirketine örneğin 320.000 TL'lik binek bir araç alındı ve 5 mali yıl amortisman olarak 320. 000/5 gibi düşülecek mi dendi size?


    Yoksa max çıplak bedel olan 170.000 TL/5 gibi düşülecek dendi? 130 bin KDV ötv çöp mü oldu yani?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • aslanonur1 A kullanıcısına yanıt
    Araba 307bin di ama vergisiz vs ham fiyat neyse ona göre yaptılar

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Aracınız sıfır ve yetkili bayiden ilk kez sizin için trafiğe çıkarılan bir araç mıydı?


    Yoksa bir galeriden ya da bir şahıstan sıfır km olsa bile mantıken ikinci el sayılabilecek yani trafik kaydı ilk kez sizinle yapılmayan bir araç mıydı?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • aslanonur1 A kullanıcısına yanıt
    Tabi sıfır yetkili bayi

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • aceloq kullanıcısına yanıt

    Hoam slmlar, benim mali müşavir bir tanıdık. Ne yazık ki onu bahsettiğiniz muafiyete inandırana kadar %25'e varan (bu yıl) kurumlar vergisi ödemek durumunda kaldım. Sadece yazılım ihracatı yapıyorum. Ve tamamı yurtdışına. TR'de tek bir müşterim yok.


    Reklam vs vermiyorum. İşi nasıl alıyorsun diyorsanız freelance siteleri üzerinden kontratlar şeklinde. Fatura vs düzenli olarak kesiyorum.


    Acaba geçmişe dönük fazla ödenen vergileri dava açarak/ya da sadece dilekçe ile geri iade alabilir miyim? Devlet bu duruma nasıl bakar? Mali müşavir öyle bir şey olmaz diyor. Ödeneni geri alamazsın ama bundan sonra %12.5 olarak ödersin diyor. Nereden baksanız binlerce lira fazla ödenen bir vergi var. Ne yapacağımı bilemedim.

  • greenflash kullanıcısına yanıt

    geri ödemezler ama belki sonra ki ödeyeceğin vergileri ödemezsin fazladan ödediğin tutar kadar. Öyle bir şey vardı araştırın.

  • greenflash kullanıcısına yanıt

    Acizane tavsiyem çok geç olmadan acilen mali müşavirinizi değiştirin.

    Daha bilgili bir mali müşavire durumunuzu anlatın. Geriye dönük düzeltme beyannamesi vererek fazla ödediğiniz vergiyi geri alma ihtimaliniz olabilir.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • greenflash kullanıcısına yanıt

    Sizin duruma bire bir uyan bir özelge bulamadım ama bir başka durum için verilmiş olan özelgenin aşağıdaki metni sizin için de uygulanabilir zannımca;


    Alıntı

    metni:
    Bir başka özelgede ise[2]; mükellef tereddütleri sebebiyle 2015 yılına kadar diğer faaliyetlerden elde edilen kazançlar için indirimli kurumlar vergisi uygulamasından yararlanmadığını, 2013 ve 2014 yıllarında yararlanmadığı indirimli kurumlar vergisinden 2013 ve 2014 yıllarına düzeltme beyannamesi vererek yararlanıp yararlanamayacağını sormuş ve aşağıdaki cevap verilmiştir:
    “.. 2012/3305 sayılı BKK kapsamında aldığınız … tarih ve … sayılı yatırım teşvik belgesine konu tevsi yatırımınızın "yatırım dönemi"nde diğer faaliyetlerinizden elde ettiğiniz kazançlar için indirimli kurumlar vergisinden faydalanmanız mümkün olup, diğer faaliyetlerinizden elde ettiğiniz kazançlarla ilgili olarak indirimli kurumlar vergisinden yararlanmadığınız ilgili hesap dönemlerine ilişkin olarak düzeltme beyannamesi verilmek suretiyle bahse konu teşvik belgesi kapsamında yatırım döneminde indirimli kurumlar vergisinden yararlanmanız mümkündür.”




  • Vergi vereceğime.........en alt tabakadan fabrikatörüne kadar herkes aynı şeyi düşünüyor.Ondan sonra ötv nin,kdv nin yüksekliğinden şikayet ediyoruz.Sanki vergiler düşük olsa herkes vergi verecek yoo yine herkes nasıl vergi vermem onun hesabını yapacak.

  • KIZIL İN kullanıcısına yanıt

    Vergi mükelleflerini bu duruma getiren maalesef yine devlet. 2-3 yılda bir af çıkararak vergisini düzenli veren dürüst insanları küstürdüler. Milyonlarca lira kar ettiği halde beyannameye zarar yazıp af kanunundan yararlanan bir çok mükellef var. Maalesef artık dürüst mükellefin cezalandırıldığı bir vergi düzeni var.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • BaZZaM B kullanıcısına yanıt
    İnsanımız ahlaksız, maalesef gerçek bu. Eğitim sistemimiz ve aile geleneklerimiz ve de kültürümüz ahlaklı insan yetiştirme üzerine kurulu değil. Atasözlerimizin bile bazıları bize bunları öğütlüyor;

    - Bal turan parmağını yalar.
    - Devletin malı deniz, yemeyen keriz.
    - Yemek buldun giriş, iş gördün sıvış.
    - Üzümünü ye, bağını sorma.
    - Doğruyu söyleyeni dokuz köyden kovarlar.
    - Parayı veren düdüğü çalar.
    - Benim memurum işini bilir.

    Şöyle atasözleri ya da vecizevi sözleri olan bir toplumdan bugün yaşadığımzın ötesini beklemek büyük hayal kırıklığı yaratır.

    1994 Yılından beri muhasebe mesleğinin (Çeşitli kademelerde) bilfiil içindeyim, 150 civarında mükellef ile çalıştım. Aşırı solcusundan ateistine, milliyetçisinden dindarına kadar her görüşten mükellef ile çalıştım. İnanın içlerinde kazancının vergisini dürüstçe, vergi kaçırmadan ya da vergiden kaçınmadan ödeyen sayısı 2 ya da 3 tür. İlginçtir bunlarda hep siyaseten solcu, inanç açısından inançsız insanlardı.

    Demem o ki okulda, evde, iş ve arkadaş ortamında ömür boyu süren eğitim ve öğretim sistemi değişmediği ve ahlaklı bireyler yetiştirmeye çalışmadığımız sürece bu iş kanunlarla olacak bir iş değil. KDV yi bugün 18 den 5 e düşürün yine mükellef KDV ödemek istemeyecek. Kurumlar vergisini 25 ten 10 a düşürün onu da ödemek istemeyecek. Çünkü bilinç eksik, ahlak eksik.

    Lakin bu başlıkta sorulan soru ve konunun yukarıda yazdıklarımla ilgisi yoktur, kanunlar buna tamamen cevaz vermektedir ve yapılan işlemler kanunidir. Binek otomobillerin her durumda iş için kullanılmadığı ve şahsi kullanımlarında olabileceğini göz önüne alarak kanun koyucu gider kısıtlaması uygulamasını başlatmış ve binek araçlara isabet eden giderlerin belirli bir oranını gider olarak gösterme imkanını ortadan kaldırmıştır ve her ne kadar biz uygulayıcılara ekstra bir tük getirse de yerinde ve hakkaniyete uygun bir uygulamadır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MÜŞAVİR -- 15 Ekim 2021; 8:54:2 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • MÜŞAVİR kullanıcısına yanıt

    Haklısınız değerli meslektaşım. Lakin devlet de maalesef bu gibi af kanunlarıyla ahlaksızlığa çanak tutmakta. Kötü niyetli insanlar her zaman olmuştur ve olacaktır da. Ancak devletin bu gibi insanları bulup cezalandırması gerekirken maalesef bu kişiler ödüllendiriliyor.

    Siz de biliyorsunuzdur 2020 yılında matrah artırımı çıkacak diye tüm camia bekliyordu. Dürüst mükellef 2020 vergisini paşa paşa bildirirken defter kayıtlarında milyonluk kar eden bazı mükellefler beyannamede zarar gösterip yılı kapattılar. Nitekim 2021de af kanunu çıktı ve beyannamede zarar gösteren mükellef asgari matrahtan vergi ödeyip yılı kapattı. Vergisini olduğu gibi beyan eden mükellefin matrah artırımı tutarı da yüksek çıkınca matrah artırımı yapamadılar.

    Maalesef ülkemizde dürüstler çoğu zaman enayi konumuna düşüyor.

    Özetle devlet, daha çok mükellefi denetlemesi gerekirken, bana biraz para ver seni denetlemeyeyim anlayışında olduğu sürece kimse vergi vermek istemez.

    Neyse mesleki konulara çok girdik konu dağılmasın.  




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BaZZaM -- 15 Ekim 2021; 14:22:57 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Bu arada ben aldığım aracı şirketim üzerine yaptığım için 20 bin tl kadar indirim oldu çektiğim kredide. Onu da bi araştırın.

  • Şahıs firmanız mı var yoksa limited şirket mi hocam ?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • sorrento kullanıcısına yanıt
    Şahıs

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Bu ulkede kimse odedigi verginin kendisine bir hayri oldugunu gormedigi icin vergi vermiyor veya vergi vermek istemiyor. Yollar parasi olana acik, kopruler parasi olana. Vergisini odeyene degil.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.