Şimdi Ara

Sanal Kooperatif kuralabilir mi ?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
520
Tıklama
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar ;


    Konu saçma gelecektir ve öncelikle para kazanma niyetinde olanlar için vaadedilen birşey olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim. Bu nedenle derdi bireysel para kazanmak olanlar konudan ayrılabilirler.


    Öncelikle kooperatif mantığında bireysel değil kooperatifin çıkarı ön planda olduğu hatırlatalım. Kooperatifin çıkarı, üyelere kazanç olarak geri dönecek hırsızlık olmazsa.


    Öncellikle paranın değeri , insanların ona biçtikleri değerle ölçülür mesela altını yiyemezsiniz ama kıt kaynak olduğundan değerlidir. Bu tamamen insanların maddelere veya materyallere verdiği değer ile alakalıdır. Sahra çölünde , altını su gibi içemezsiniz. Demek istediğim paraya değerini veren bizim algılarımız.


    Ekonomide olan duruma göre çoğumuzun satın alma gücü inanılmaz zayıflamış olduğundan ve gün gittikçe daha da kötüye gideceğinden ( para basılması - enflasyon- devalüasyon ) ötürü , bireysel olarak nasıl tasarruf edebilir ve bunu yaparken de nasıl ihtiyaçlarımı karşılayabilir mi , düşünüyorum.


    Aklınıza şöyle bir sistem getirsem , yorumlarınız ne olur ?


    Sanal bir kooperatif kurup , üyeleri olacak.


    Ayda 20 TL gibi bir aidat bedeli olacak ama kooperatif içinde alışverişlerde TL kullanılmayacak bunun yerine adı herhangi birşey olan kooperatifin kendi para birimi kullanılacak. Diyelim ki kollektif para.


    1 TL = 100 KP olacak şekilde bir eşitleme yaparsak , 20 TL'lik aidata karşılık 2.000 KP tutarında sadece kooperatif içinde alışverişlerde harcanabilir şekilde üyelerin hesabına yüklenecek.


    Kooperatif içinde kollektif paranın değeri konusunda arz -talep dengesi ile fiyatlar belirlenebilir veya konsensus ( her üyenin rızası ilede ) ile belirlenebilir.


    Mesela dolabınızda kullanmadığınız giysileri buradan satıp , KP kazanıp yine burada harcayabilirsiniz. Kullanmadığınız eşyalarınızı KP cinsi üzerinden kiralayabilir , gelir yaratıp yine kooperatif içinde başka kişilerden hizmet alabilirsiniz. Diyelim ki , bir yere ulaşmak istiyorsunuz. Hali hazırda zaten gitmekte olan bir üyenin aracına dahil oluyorsunuz diyelim 8 KP 'ya. Sizi aracına alan 8 KP kazandı ve bunu kooperatif içinde başka bir üyenin kullanmadığı bir eşyayı 3 KP'ya satın aldı.


    Dışarıdaki hayatımızda satın alma gücümüz çok düşük olduğundan buradaki amaç , sadece kooperatif üyelerinin kabul ettiği KP üzerinden alışveriş yapmaktır.


    Yatırılan TL aidatlar ise , kooperatif BANKA HESABINDA biriktirilebilir ve yine kooperatif üyelerinin ortak kullanabileceği bir eşya (otomobil mesela) satın alınabilir veya üyelerin faizsiz finansman ihtiyacı için kullanılabilir.


    Kripto para yaratılıyor dünya kadar , biz neden kendi paramızı yaratmayalım ? Ve bu parayı neden kooperatif usülü yardımlaşma amacıyla kullanmayalım.



    Saygılar.








  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.