Şimdi Ara

Şarj entegresi ile Oyun performansı ilişkisi :S

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
731
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Sevgili dostlar, bilgisayarımın modeli mid 2012 13 inch retinasız macbook pro ve yaklaşık 2-3 ay kadar önce benim bir hatamdan ötürü şarj entegresine zarar verdiğim için bilgisayar kendi pilini görmemeye başladı.Servise götürdüğümde ise anakart değişimi dediler lakin değiştirmedim şimdilik böyle kullanıyorum. Ancak eskiden crysis 3 de bazı ayarlar ortada ve bazı ayarlar düşükte iken ekranın kendi çözünürlüğünde iken gayet akıcı bir şekilde kullanabiliyorken son 1 aydır yada 2 aydır değil crysis 3'ü çok daha basit oyunlarda bile ( örneğin batman arkham aslyum) da dahi orta-düşük ayarlarda eski perfromansından eser yok. Sizce anakarttaki şarj entegresindeki bir hasar gpu performansını etkilemiş olabilir mi dolaylı yollardan ? ( örneğin, voltaj dengesizliği gibi teknik detalarını bilemediğim bir sebep).

    Not: İşletim sistemine formattım, oyunları silip yeniden yükledim bir değişiklik olmadı hatta os x tarafındada aynı sıkıntı var eskiden canavar gibi oynattığı oyunlar artık çok daha düşük detaylarda bile sıkıntı çıkarıyor :(







  • anakartta arıza var diyorsunuz, arızadan önce performans iyiydi şimdi kötü diyorsunuz. Cevabınız zaten sorunuzun içinde
  • dreampowder kullanıcısına yanıt
    Bu cevabın gelmesini bekliyordum lakin yinede emin olamadım. Sonuçta şarj entegresi ile gpu arasında pek bağlantı kuramadım ve birde acep şarj entegresinin bozuk olması anakartın genelinde de sıkıntı olduğunu gösterir mi emin değilim :)

    Bu arada donanımforum sitesine yeni üye oldum ama üye olmadan öncede mesajlarınızı görüyordum. Mac os x ve apple bilgisayarlar konusunda oldukça tecrübeli olduğunuzu görmüştüm mesajlarınızdan, O yüzden hazır yakalamışken sizi sizede danışmak isterim. Sizce anakartımı değiştirtmem mantıklı olur mu ? 1500 TL istenmişti servisten. Bende yurtdışında aynı logicboardların fiyatına baktığımda 1100 TL gibi bir fiyata geliyordu ancak servisin 1 yıl garanti vermesi ve işçiliğinide katarsak yutdılı da yaptırmaktansa servise vermek daha mantıklı geldi. Zaten bana yeni anakartın takılması fikri çok mantıklı geliyor çünkü yenisini almaya kalkıcak olsam en az 3000 küsür gibi bir fiyat ödemem gerekir e birde baya bir değişiklik yapmıştım kendi macimde onada kıyamıyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Genco89 G kullanıcısına yanıt
    Anakarttaki bir arıza gpu üzerinde prformans düşüşüne neden olabilir. Mesela sistem belkide kendisini sürekli pilde takılı zannediyor hatadan dolayı diyelim. Bu durumda sistem pilde çalıştığı için enerji tasarrufu sağlamak adına gpu ve cpu hızlarını düşürecektir. Veya belki bir kısadevre var, sistem sürekli pil ve şark arasında gidip geliyor, bu da arka planda gereksiz bir iş yükü oluturacaktır ve genel performansı etkileyecektir..

    Yeni bir bilgisayar almanız mümkün değilse yapılacak en mantıklı şey tamir ettirmek. Yurtdışı fiyatında da oradan alıp getirme riskine değecek bir fiyat farkı yok bence, ayrıca buradan aldığınızda taksitle ödeme imkanınız da var bildiğim kadarıyla. Yani her türlü sizin yapacağınız en doğru şey cihazı tamir ettirmek olur.

    Sonuçta hasarlı olan kısım riskli bir bölge, yarın öbür gün sistemi komple yakabilir, voltajını ayarlayamaz yangın bile çıkartabilir bana kalırsa. Ben olsam değiştirirdim




  • dreampowder kullanıcısına yanıt
    Aynı şeyleri düşünüyordum bende taaki bilgisayar tamircisinin biri birşey olmaz kullan öyle dedi lakin ben ona ya derdimi anlatamadım yada o standart türk kafasında yaşayan bize bir şey olmaz hesabını tutturmuş giden biriydi. :D İşin kötüsü bilgisayarı hala deli gibi kullanıyorum sen böyle diyince korktum şimdi :D :D
  • dreampowder kullanıcısına yanıt
    Yada aynı fiyata başka bir pc de alabilirim ama bu kadar alışıp kolaylıklarının tadına varınca hiç windows'a dönesim gelmiyor. Bunu kullanmayan birine anlatmak çok zor cidden hani sizinde uzun süre mac os ile çalıştığınızı biliyorum o yüzden söylüyorum yoksa genelde ya eksi yada küfür yerim
  • Genco89 G kullanıcısına yanıt
    Benim mac tercih etmemin sebebi ios ve java programcısı olmamdan geliyor. Bana kalırsa windows kullanarak kaybettiğiniz çok büyük bir işlevsellik yok.

    Ama tabi program yazan birisi olarak osx'in bana sağladığı kolaylıkları (bkz. bash shell, terminal ekranı, kendinden gelen git desteği ,vs...) windows'ta sağlamak fazlasıyla zor. .Net programcısı değilseniz bana kalırsa alacağınız en iyi sistem bu alanda mac bilgisayarlar.

    Evimde aynı zamanda oyun için kullandığım windows masaüstü bilgisayarım var. Açıkçası işletim sisteminden çok böyle şeyler kullanıcının kendisine bakan şeyler. Evimdeki windows bilgisayarına 2 senedir format atma ihtiyacı hissetmedim, üstüne sürekli olarak oyunlar kurup kaldırıyorum, denemek için tonlarca program kurup kaldırıyorum, bir problem yaşamadım.

    İnsanların kaıpldığı en büyük yanlış görüş mac bilgisayarların daha düşük donanım ile çok daha hızlı çalıştığı algıları. Bu kesinlikle yanlış. Bunu bizzat test etmiş biris olarak yaşadıklarımı açıklayım:

    1- Evimde 16Gb Ramli, i5, 2.5ghz işlemcili, normal harddiskli bir Mac Mini var.
    2- İşyerimde 8gb Ram'li SSD takılı Mac mini ile birebir aynı işlemci ve ekran kartına sahip macbook pro var.
    3- Yine evimde SSD takılı 8gb ram / i5 işlemcili bir windows masaüstü bilgisyarım var.

    Öncelikle bu 3 bilgisayar içerisinde performansı yerlerde sürünen ve en yavaş açılan bilgisayar Mac mini (temiz kurulum ile açılması 2 dakikayı geçiyor). Windows ve macbook pro bilgisayarın ise en azından açılış performansları aynı, fakat tabikide windows bilgisyarın macbook pro bilgisayarımdan çok daha güçlü bir işlemci ve ekran kartına sahip.

    Yani görebileceğiniz gibi gündelik kullanımda performansı belirleyen faktör aslında harddisk oluyor. Eğer sisteminizde hızlı bir ssd varsa, bu durum ram ve işlemcideki eksiklikleri gözle görülür ölçüde kapatabiliyor. Fakat tam tersi yani güçli işlemci/cpu olması yavaş bir harddiskin yarattığı perforamsn düşüklüğünü kapatamıyor.

    Ve genelde insanlar düşük donanım özelliklerine sahip bir macbok air'i sıradan bir laptopla karşılaştırdıklarında doğal olarak mac min idaha hızlı gözüküyor. Halbuki sıradan bir laptop'a ssd taktığınızda macbook air'dan çok daha hızlı sonuç alacaklarını bilmiyorlar.

    Bana kalırsa windows8.1 microsoftun çıkardığı en başarılı işletim sistemlerinden birisi. Windows kullanırken dikkat edeceğiniz en önemli şeylerin başında antivirüs kullanımı var. Bunun çözümü basit, kesinlikle bir antivirüs programı kurmayın! Windows8 ile birlikte microsoft zaten kendisi "microsoft security essentials" adı altında bir antivirüs programı içeriyor ve kesinlikle sistem performansını etkilemiyor.

    Windows 8.1 üzerine bir de "Classic Shell" kurup o salak "metro ui" den de kurtulduğunuz zaman bana kalırsa windows8 gayet başarılı ve performansı yüksek bir işletim sistemi oluyor.

    Sonuç olarak, ya anakartı değiştirin, yada o "aabi böyle devam et birşey olmaz" diyen teknik arkadaşınıza o laptopu "aabi birşey olmaz sen kullanırsın böyle" diyerek güzel bir fiyata satın ve ya yeni bir mac alın yada paranız yetmiyorsa windows laptoplar da öcü değil onlardan birini alın




  • Öncelikle yorumlarınıza kesinlikle katılıyorum bende bir yandan .net öğrenmek için windows 8 kullanıyorum bootcamp üzerinden diğer yanda mac os x ve ikiside ssd ye kurulu hatta sırf test etmek için eşit olması adına ssd yi eşit olarak 2 ye bölmüştümki hani hem farklarını test edeyim hem de oyunlarımada biraz yer kalsın gibi.
    Öncelikle şu var ki windows 8 ram yönetimi konusunda mac os yosemiteye göre çok daha üstün ki bunu bir çok test yaparak denedim. Test için her iki işletim sisteminde de ramleri doldurmak adına Nikonun video edit programıyla, tam sayısını hatırlamıyorum ama yaklşık 300 küsür fotoğrafı ki bunların 200 küsürü ham diğerleri jpeg fotoğraflardı time lapse yapmak amacıyla işleme koyarken diğer yandan world of tanks ve yine nikon'nun fotoğraf editleme amaçlı kullanılan nx yazılımı çalıştırdım. Bunun yanında hem bir müzik grubunu vlc ile çalıştırırken bir yandan da bir film açtım. Sonuçta ise bu programların hepsi windowsda ike gayet akıcı bir şekilde çalıştı arada ufak tefek takılmalar hariç lakin mac os x yosemitede ise video edit ve fotoğraf editleme programının ikisi ramleri doldurmaya yetti.
    Ancak sorun şurada, ramleri şişirmeden nikon movie editor programı ile time lapse hazırladığım zaman mac os x yosemite Windows 8 e yaklaşık hız olarak 2 kata yakın fark attı. Aynı şekilde biri 20 gb lık diğer 4 gb lık veri dosyaları aktarımında da eğer ramler yeterliyse mac os x tarafında en az 2 kat daha hızlı bitirdi veri kopyalamayı. Kısaca dediğim gibi eğer ramleriniz yeterliyse mac os x' in sistem hızı çok daha fazla oluyor aynı donanımlar kullanıldığı zaman.
    Birde son olarak ramleri şişirirsem eğer ve ramler doluyken bir görev verirsem ne olucak diyip 2 sistem içinde bir test daha yaptım. Ramleri abuk sabuk programlarla doldurdum ( bu arada ramler windows da %98 gösterirken mac os ta ram grafiği kırmızıya ulaşmıştı) ki iki sistemde de yine o programlardn biri nikon movie editordu ve yine 300 fotoğrafla time lapse görevi verdiğim zaman 2 taraftada progrramlar dondu lakşn tek farkla. Windowsda takılan programları kapatamadım zorla kapatmayı denesemde sisteme reset atmam gerekirdi lakin mac os da ise programı kapatmama izin verdi 2. Denemem de ise iki işletim sisteminde de ne olcağını merak edip bıraktığımda ise yine windowsda nikonun programı donarken mac os 4 dakikada yapacağı işi tam olarak 28 dakikada yaptı. Ama bitirdi.
    Buradan varmak istediğim tek sonuç var günlük kullanımlarda bu farkı çok hissetmezsiniz çünkü günümüz işletim sistmlerinin hiçbiri durduk yere çökmez lakin benim gibi fotoğraf ve müzik ile uğraşıyorsanız hatta birde arşivciyseniz cihazın işlevini en zor durumda dahi bitirmesini istersiniz. Sırf bu yüzden zamanında windows 7 kullanırken 300 gb lık müzik arşivimi yedek almak amacıyla bir diskten diğer diske taşırken 200 gblık verim kayboldu çünkü o arada arkada bir oyun birde web browserda bir kaç pencere açıktı ve ramler dolmuştu ki bir süre sonra sistem cevap vermeyip kendini yeniden başlattı.
    Bu arada windows 8 im orjinaldir. Ve bütün kullandığım programlarım hatta oyunlarım da orjinaldir. Bunu belirtmemin tek sebebi ise açıklayamadığım bir şekşlde orjinal olmayan program ve işletim sistemleri ile orjinal olanları arasında cidden belirli bir performans ve stabillik farkı oluşuyor

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • dreampowder kullanıcısına yanıt
    Birde windows lu laptolae biliyorum öcü değil. Hatta aralarında çok hoşuma gidenlerde var lakin dediğim gibi müzik üretimi ve fotoğrafcılık programlarında ciddi bir üstünlüğü var mac os x'in, e bununda yanında önceki mesajımda anlatmış olduğum stabil olma durumu varki bu benim için çok çok önemli. Birde üstüne ciddi bir kullanım rahatlığı var. Sırf virüs derdinin olmaması bile benim gibi arşivci bir insanın çok çok rahatlatan bir durum. Kimileri virüs üretilmediği için virüs derdi yok desede aslında mac os' un unix altyapısından ötürü virüslerin sizden habersiz olarak istediği gibi cirit atamayacağımı bilmiyorlar. En fazla birer plug-in olarak dolanabiliyorlarki onlarda rahatlıkla 3. Parti uygulama olmadan kaldırılabilir diye biliyorum.
    E birde yedekleme konusunda time machine gibi bir program windows.tarafında bulamadım o rahatlığı sunabilen program var mı bilmiyorum ama bir çoğunu denedim , hepsi genellikle sadece uygulamalarınızı ve belirli ayarlarınızı yedekliyor. Mesela bende 2 disk var bilgisayarımın içinde ve 2 sinide tek diske yedekleyebilen program varmı göremedim.
    Yoksa emin olun öyle windowsa öcü gibi bakan tiplerden değilşm hatta microsofta çok büyük saygı duyuyorum. Sonuçta adamlar yüzlerce belki binlerce donanım kombinasyonu için işletim sistemi yapıyorlar ve gayet sağlam iş başarıyorlar .

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.