Şimdi Ara

Seçim Analizleri - Öncesi ve Sonrası

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
1.000
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Öncelikle hepimiz için hayırlı olsun. Yeni bir dönem başlıyor. Umarım herkes ders çıkarmıştır.

    2011'den beri siyaset herkesin günlük yaşamında daha çok önemli olmaya başladı. Apolitik insanlar yavaş yavaş azaldı. 12 senedir AKP'nin izlediği ayrıştırmacı ve sert politika belli bir kesimin ilgisini çekse de bazı kesimlerden büyük tepki aldı.
    Evet icraatlar büyüktü. Ülkenin çalkantılı siyasi geçmişinden sonra 12 senelik bir istikrarın sonucu icraatların yapılabilmesi daha kolaylaştı. Yaşlı ve orta kesim halkın alışmadığı şeylerdi bunlar. Genç kesim ise icraatlara yaşlı kesim gibi bakmıyordu. Sonuçta bu icraatlar o koltuğa oturanların göreviydi.
    AKP ile bazı önyargılar kalktı. En büyük başarısı ise başörtüsünü yaygınlaştırmak oldu. Bunun ekmeğini daha çok yiyecekmiş gibi gözüküyor.

    Asıl noktaya gelmek gerekirse 2 Temmuz'dan bu güne kadar seçimler bence adil olmadı. Muhalefet bunun ardına elbette saklanmamalı ama Tayyip Erdoğan'ın olanakları her iki adaydan kat ve kat fazlaydı. YSK artık bu gibi durumlar için yeni önlemler almalı.
    Ana akım medya ve sosyal medyada büyük bir manipülasyon da vardı. Zaten Erdoğan kazanacak. Ana akım medyanın Erdoğan'a çok zaman ayırıp diğer adaylara az zaman ayırması bence en büyük haksızlıklardan biriydi. 8 seçim kazanmış ve 20 milyon seçmeni olan bir partinin tekrar kazanamayacağını düşünmek elbette hayalcilik ama bu bir yarış idi. Yarışlar eşit şartlarda olmalıydı. Bence eşit şartlarda olsaydı durum bambaşka olabilirdi.


    Muhalefetin en büyük eksisi ise heyecansızdı. Belki de planları buydu. Sonuçta Erdoğan'sız AKP eskisi gibi güçlü olamayacak. O konuyu bir kenara alırsak muhalefet adayını da pek iyi tanıtamadı.
    En büyük yanlışı ise seçimlere 2 ay kala tanınmayan ve siyasetçi olmayan birini aday göstermesiydi. Adayını da iyi tanıtamadıklarından mağlubiyet kaçınılmaz oldu. Çatı aday formulü işe yaramadı. Ne kadar 14 parti destek veriyor gibi gözükmüş olsa da büyük güç CHP ve MHP'nin koalisyonuydu.

    Bir yandan devletin bütün olanaklarını arkasına alan bir aday diğer yandan her seçimde kan kaybeden ve güçsüzleşen partilerin koalisyonu. Bunların arasından bence en başarılı olan Selahattin Demirtaş oldu. Belki Cumhurbaşkanlığını kazanamadı ama yarın için kendi kesimine umutlandırıcı bir güç olmayı başardı.


    Asıl olaylar artık şimdi başlıyor. Başkanlık sistemini acaba AKP uygulamaya sokabilecek mi? Eğer 2015'i beklemeyip şimdiden çalışmalar başlanırsa olası bir HDP - AKP anlaşması ile 330 elde edilip referanduma gidilebilir ki zannetmiyorum.
    Diğer yandan 2015'de AKP koltuk sayısını azaltabilir de. Bunun olasılığı ancak muhalefetin yenilenmesi ile olacaktır. Güzel bir seçim kampanyası ile AKP'nin oy oranı %45'lere kadar düşer ise Başkanlık sistemi hayal olabilir.


    Bence Abdullah Gül dışındaki her Başbakan adayı AKP'ye oy kaybettirecektir. 2015 seçimlerindeki katılım 30 Mart kadar olursa işler bambaşka boyut alabilir.



    Sizler de analizlerinizi yazın da tartışalım.







  • akp bu seçimden sonra 100 de 60 hedefine doğru yürüyecektir.3 dönem kuralı ile kabine yenilenecek.değişim sürecek.bu muhalafet olduktan sonra akp için 350 milletvekli hedefi gelecek yıl ki seçim de kolay hedef oısa gerek.
  • Devlette devamlılık esastır. Şimdiye kadarki sistemler ve hala devam eden sistem ufak bir etkiyle (darbe-koalisyon) devamlılığı kesintiye uğratıyordu. Tayyip Erdoğan'ın dediği yeni Türkiye sanırım bir devletin bir politakasının olduğunun ilk işaretidir. Jeopolitik durum bunu gerektiriyor. Sanırım başkanlık sistemi bunun için gerekli. Devamlılık üzerine kurulan bir sistemde kanun hakimiyeti sağlanır. Bu da bir sistemin ve herkesin sistemdeki yerinin belli olmasını, kafasına göre hareket edemeyiceğini gösterir. (şimdiye kadar olan sistem. Güçlü olanın istediğini yapması gibi medya ordu cemaat). Sistemin oturması yine zaman alabilir veya aldırılabilir. Üretim mekanizması da sistemdeki yerini alırsa (bir şekilde önü kesilmezse) ekonomik olarak da kalkınmak kaçınılmaz olur diye düşünüyorum



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-F6FD1EC5A -- 13 Ağustos 2014; 12:21:41 >
  • Gerçekçi olalım bence. AKP güçlü kabul ama %60'lar hayal. %90 katılım olursa 2015 25 milyon ve üstü alması gerekiyor %60 için. Eski politikalarına devam ederse AKP. Muhalefetin yenilenmesi ile oy düşüşü yaşar. MHP'liler AKP yerine tekrar MHP'ye verir.

    Ayrıca ben kendimi bildim bileli tek bir kişi üzerinde bu kadar güç olmasına karşıyım. Devletler çok sesli olmalıdır. En büyük sorun zaten %10 barajıdır. Düşününki bu Cumhurbaşkanlığı seçiminin genel seçim olduğunu. 3 parti arasında oy sayısı 3 milyonu geçmesine rağmen Selahattin Demirtaş'ın meclise girememesi çok büyük haksızlık olurdu.

    Ayrıca bu seçimdeki oy yüzdeleri 2015 için kesinlikle bir kıstas değildir. AKP'nin oy sayısı 20 Milyondur. Eğerki seneye güzel bir muhalefet gelirse o 20 Milyondan azalacak çok kişi olacaktır.
  • bende sizin gibi düşünüyordum ama son yıllarda fikrimi değiştiriyorum gibi.bizim gibi müslüman ülkelere sağlam diktatör gibi adam lazım.10 yıldır bakıyorum demokrasinin önünde önce asker var idi gitti dedik .olmadı yargı var dendi onuda temizlediler.şimdide parelel var temizle temizle demokrasi için bitmiyor .yapacaksa haksızlığı 1 kişi yapsın ne olacaksa olsun gitsin.
    ırak suriye libya mısır yıllardır diktatörlükle yönetiliyor idi huzur vardı.demokrasi geldi dediler karışıklık bitmiyor kan gövdeyi götürdü.eski günlerini mum ışığı ile aramaya başladılar.çok seslilik müslüman lara göre deil gibi duruyor.
    akp nin oyunun 45 in altına düşeceğinide zannetmiyorum.gelcek seçimlere akp yenilenerek girecek gibi 3 dönem kuralı ile birlikte
    biz muhalafette aynı isimleri ve halk için inandırıcı projeler hazırlamakla göreceğiz gibi.
    siyaset olarak en iyi fikirleri savunan demirtaş oldu ama ,okadar mitinginde türk bayrağı görmeyi bekledim .ama yok .türk bayrağını canı gönülden sallasınlar türkiyede oy arttıran parti olacaklardır.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.