Şimdi Ara

silinebilir.

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
934
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • silinebilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Jan.Valjan. -- 3 Şubat 2014; 18:29:16 >



  • Kullanılan daw programı, vst ve plug-in'lerin inceliklerini kavramakla gerçekçi soundlar elde edebilirsin. Tabi bu iş merak ve sık yapılan deneysel etkinliklerle geliştirilir. Amaç size sunulanı en iyi şekilde kullanmak. Vst dünyası oldukça geniş ve beklentileri karşılayabilecek düzeyde. Bu açıdan istediğin sound'u yakalamak konusunda sıkıntı yaşamazsın.

    Kesinlikle workstation synth gerekli değildir. Vst dünyasında birçok workstation'ın sunduğu özellikleri+sesleri sadece yamaha motif ile sınırlı kalmadan özgür bir şekilde kullanırsın.

    Midi klavye+ses kartı+referans monitör+pc/mac ihtiyaçlarını yaptığın iş doğrultusunda karşılar.
    Mac iyi bir seçim kesinlikle kalitesi tartışılmaz. Yalnız mac/pc dışında alırken dikkat etmen ve araştırman gereken senin için gerekli olan ses kartından bahsetmemişsin. İyi bi ses kartı ile performansın bilgisayara aktarımı sırasında oluşan latency(gecikme) 'nin düşük olması önemli bir konu.

    Benim tavsiyelerim şu şekilde olabilir

    1-Ses kartı: Focusrite Scarlett (Direct monitör seçeneği ile sıfır latency)

    2-Midi Klavye: Eğer fonksiyonel bir alet istiyorsan Novation İmpulse veya M-audio Axiom tavsiye ederim. Fonksiyonlar önemli değil dersen M-audio keyrig düşünebilirsin.

    3-Daw programı: Ben Ableton live kullanıyorum. Canlı performans ve kullanım rahatlığı açısından son derece zengin bir programdır. Ayrıca Novation'ın Ableton'a sunduğu launch pad ve yukarda bahsettiği midi klavyeyi senkronize bir şekilde kullanma olanağı diğer daw programlarına nazaran daha iyi durumdadır. Benim tercihim bu sebeptendir. Tabiki Cubase-Protools-Logic tartışılamaz. Sonuçta bütün daw programları senin ihtiyacını karşılar. Ama ableton biraz farklı ve eğlencelidir. Kurcalamanı tavsiye ederim.

    Bunlar dışında herhangi bir sorun olursa elimden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışırım.




  • Kullanımı sık ve vst dünyasında önemli yeri olan bazı vstleri yazabilirim. Milyonlarca vst oldugu için hepsini yazabilmem mümkün degil. Native instruments, miraslov, nexus2 ve paketleri, omnisphere, superior drum, bfd, sampletank, lennard digital ve ihtiyacınıza yönelik birçok üretilmiş vst var.

    Vstleri satın alarak veya illegal yöntemlerle edinmeniz mümkün. Torrent aleminde birçoğu var. Tabiki seçim sizindir.

    Yalnız sadece vst nin sundugu örnek kalıplarla kalmamak lazım. Yani ses üzerinde degişim ve gelişim yapabilen plug-in lerede kafa yormak gerekiyor. Compressor, reverb, delay, flanger, chorus gibi. Bu kavramların hepsini tek konu altında toparlamak mümkün degil. Hepsini ayrı ayrı incelemek ve kavramak gerekir. Deneysel etkinliklerle herbirinin üzerinde çalışarak ne işe yaradığını, ne gibi değişimler getirdiğini gözlemleyerek geliştirebilirsiniz. Sık sık yapılan deneysel uygulamalar sizi daha fazla geliştirir.

    Eğer işte ciddiyseniz studio ekipmanları ile ilgili herşeyi tavsiye edebilirim sadece control pad le sınırlı kalmaz ;) her bir ekipman işi düzene sokar ve kolaylaştırır.

    Ama deneyiminiz yeni başlıyacak ise şimdilik ses kartı-midi klavye-mac/pc size yeterli olur işi kavramak açısından. Stüdyo ekipmanları ile ilgili herşeyi bir anda sindirme istegi kafa karışıklığı getirir. Küçük adımlar bence daha saglıklı.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Jan.Valjan. J kullanıcısına yanıt
    Yetersiz geleceğini zannetmiyorum. Tabiki prodüksiyon işide teknolojinin gelişimiyle doğru orantılıdır. İlerde satmak durumunda kalabilirsiniz dolayısıyla.
    Neden Vst diyecek olursan teknolojiyle doğru orantılı olduğu için. Klavye alırsan eğer aldığın klavye ile sınırlı kalırsın. Tabiki günümüzde çok kaliteli gerçeğe yakın soundlar elde edebileceğin klavyeler üretilmekte. Cazip gelebilir. Ama bahsi geçen klavyelere vereceğin para ile işlevsel bir home studio kurabilirsin.

    Kontrol pad olarakhttp://www.mydukkan.com/urunler_detay.asp?id=5406&gid=772 önerebilirim.

    Mustafa Ceceli-Es parçası introsu çift gitar ile kaydedilmiş. Biri solo çalarken diğeri arpej çalmakta.
    Prodüksiyon işi ham kayıt-mix-mastering olmak üzere üç aşamadan geçer. Ham kayıt esnasında olabildiğince az effect kullanılır kullanılan enstrumanın sesi olabildiğince saf olmalı. Mix aşaması kanallardaki istenilen değişim gelişim sürecidir. Mastering ise kaydın son hali. Kanallar üzerinde değilde genel ses(master) üzerinde çalışılır.

    Rack sistemler kullanmıyorsan daw üzerinden mix ve mastering i yaparsın. Tabi hiçbir zaman rack sistemlerin kalitesini bulamazsın. Sonuçta analog ile dijital i karşılaştırmış oluyoruz. Tabiki analog herzaman üstündür.

    Bu sebepten tavsiyem şu olur. Kesinlikle düşük latency li iyi bir ses kartı-Fonsiyonel bir midi klavye- işlemci hızı yüksek bir pc/mac - ve geniş bir vst-plugin arşivi.
    Pad olarak yukardaki modeli alabilirsiniz fakat belirtmek isterim Novation impulse midi klavyede kontrol pad dediğimiz kanal faderları mevcuttur.




  • Jan.Valjan. J kullanıcısına yanıt
    Videoda kullanılan vst ve samplelar çok iyi sayılmaz fakat klavyenin fonksiyonlarının bir kısmını güzel aktaran bir video.

    Novation Impulse
    http://www.youtube.com/watch?v=YX_4Pkxkbys



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi meshuggah -- 7 Kasım 2013; 20:41:56 >
  • Jan.Valjan. J kullanıcısına yanıt
    Evet doğru. Kayıt genel anlamda birçok kanaldan oluşur. Tekrar Mustafa cecelinin es parçasını örnek alalım. Parçada en az tahminimce 20 kanal kullanılmıştır. Bunlar ; Gitar-2.gitar-bas gitar-davul (her bir parçası ayrı olmak üzere mikrofonlanır herbiri üzerinde farklı mixler yapılır en az 8 kanal) synth - pad - vocal - yaylılar -perküsyon -effect ler gibi.

    Her bir kanal ayrı mixlenir. Her bir kanala eş zamanlı istediğini yazabilir-çalabilir ve mastering aşamasında birleştirilmiş son hali ile mixdown yapabilirsin.

    Comp ve eq konusunda katılıyorum. Mac e verilecek para ile rack sistemlere para akıtmak daha mantıklı bir seçim olur. Senin için önemli olan bilgisayarının işlemcisi, ram ve ses kartı. Mac stabildir ve bu iş için biçilmiş kaftandır ama malesef pahalı olduğu için bende hala edinemedim.
  • Jan.Valjan. J kullanıcısına yanıt
    Sakın gidip Motif falan alıp ölü yatırım yapma.Doru yoldan bahsetmişsin zaten bir mac al ve üstüne vst'leri döşe.Umarım böyle yapmışsındır :)
  • Jan.Valjan. J kullanıcısına yanıt
    Hayırlı olsun :)
  • Jan.Valjan. J kullanıcısına yanıt
    abi kayıtlarını mikrofon'ayakın alıp gain'i düşersen kayıtta pek ış ses gelmez, en azından yardımcı olur denedin mi hiç?
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.