Şimdi Ara

[SORUN DEVAM EDİYOR/PSU DEĞİŞTİ] PC Restart Sorunu (boşta/yükte/Bios'ta dahil) (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
36
Cevap
0
Favori
1.863
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Bios güncellemesi denedin mi? Varsa anakarta yap bu sorunu çözebilir.


    Genelde bu soruna bios update gerekebiliyor.


    Bios güncellemesi yaparken kasayı mümkünse UPS gibi kesintisiz güç kaynağına bağla, güncelleme esnasında elektrikler gidip gelirse anakart kullanılmaz hale gelebilir dikkat et. (Aslında özel bir şekilde tekrardan anakarta bios yüklemen gerekebilir jumper portlarından ama onun için ekstra donanım gerekecektir yazıcıoğlu gibi yerlerde yaparlar bunu fakat faturasıda ağır olabilir)




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E9F644F03 -- 23 Ocak 2022; 23:32:45 >
  • bios cpu featurestan c-states,speedstep ve c1e'i disabled yapın sorun çözülecektir

  • Hocam anakartım eski ve güncel BIOS'u yok zaten. En son seneler önce güncellendi. Z97 çipset anakart. Güncel zaten.


    Durum hakkında güncelleme yapacak olursam, en son pazar günü artık son denememde pc, biosu göremeden veya görse bile Windows'a gelemeden sürekli resleyip duruyordu. Hatta düğmeden pc'yi kapatınca 2 saniye sonra kendi kendine tekrar açıldı. Yani %100 eminim ki bir yerde kısa devre var. Elimle anakarttaki kondansatörleri kontrol ettim. Hiçbirinde şişme falan yok.


    O günden beri bir daha hiç açıp zorlamak istemedim. Bir teknik servise götüreceğim.

    Kar yağışı nedeniyle bulduğum teknik servise de götüremedim kapalıydı. Hafta sonuna kaldı bakalım ne olacak. Arıza tespiti yaptıracağım.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fulton -- 28 Ocak 2022; 5:33:14 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kısa devre kontrolü için uzay kurulum yapılabilir. Bileşenleri tek tek denediniz mi? SSD, ram, ekran kartı.


    Sistemi sadece işlemci ve işlemci soğutucu çalıştırın deneyin birde, sorun olmazsa bileşenleri tek tek takarak devam edersiniz. Bunları uzay kurulumda yapmanız iyi olur.

  • Fulton F kullanıcısına yanıt

    Hocam bazen anakart üreticileri yıllar sonra bile sürpriz şekilde bios güncellemesi yayınlayabiliyor yinede bir kontrol edin bir bakın derim. Bakalım varsa yapabilirsiniz.

  • Hocam bilgisayar zaten bios ekranında bile restart atarken bios update yapmam çok riskli. Yapamam yani. Ayrıca kontrol ettim yeni bir Bios sürümü gelmemiş maalesef.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fulton -- 28 Ocak 2022; 19:56:23 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Fulton F kullanıcısına yanıt

    Tamamdır direk reset çakıyorsa zaten riskli Allah korusun bios flashlanırsa tamamen helvasını yersiniz.


    Hocam aklıma kısa devre gibi bir şey geliyor ama. Sürekli reset atıyorsa anakartta bir yerde kısa devrede yapıyor olabilir. Sağlam bir yağsız kontak devre spreyi ile makinenin anakartını bir oksitlenmeden arındırın bakalım değişen bir şey olacak mı?


    Winkel gibi markalar tercih ederseniz iletkenliği etkilemez. Bunu yaptıktan sonra 30 dakika kurumaya bırakın hemen uçacaktır.


    Oksitlenmeden kaynaklı bir yerde kısa devre varsa bilgisayar sürekli reset atıyor olabilir. kontak devre spreyi bunu çözebilir, çözemezse cihazda donanımsal bir arıza olabilir.


    Birde diskleri çıkarıp dene biosta hala reset atıyor mu donuyor mu?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E9F644F03 -- 28 Ocak 2022; 20:48:12 >
  • Hocam ben de kısa devreden şüpheleniyorum hatta %100 eminim diyebilirim. Çünkü en son artık son kapattığımda bilgisayar 2 saniye sonra kendi kendine tekrar açıldı. Bu direkt kısa devre var demek.


    Oksitlenme olabilir dediğiniz gibi. Çünkü kasa 7 senedir düzgün temizlenmedi. Ama yanlış anlaşılmasın açıp baktığınızda gıcır gıcır duruyor öyle eski bir kasa gibi ağır toz birikmesi falan yok. Hiç yok değil tabi aralarda falan kahverengi olmuş tozlar var da demek istediğim hani bu toz çalışmayı etkilemez gibi geliyor ama yine de ince yerlerdeki senelerin tozu oksitlenme yapmış olabilir.


    Evde de temizlemek için uygun ortam olmadığından artık servise göre duruma bakacağım.


    Hep servis diyorum farkındayım sanki kolaya kaçmak gibi gözükebilir ama inanın artık tekrar tekrar denemeler yapıp zorlamaya çekiniyorum daha da bozmamak için.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fulton -- 28 Ocak 2022; 22:32:14 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Fulton F kullanıcısına yanıt

    Hocam servise götürmek bir çözüm.


    Ancak çoğu özel servis parçaları çalabiliyor benim lisede emektar samsung rv510'un HDMI portunu sökmüşlerdi [SORUN DEVAM EDİYOR/PSU DEĞİŞTİ] PC Restart Sorunu (boşta/yükte/Bios'ta dahil) 


    O gün bu gündür tamirlerin hepsini kendim yaparım evde. 1 kutu kontak devre spreyi ile aslında sorunu çözme ihtimaliniz var. Kaliteli marka bulup yaparsanız daha iyi olacaktır. Toz varsa otomatik olarak nemlenmeden kaynaklı oksitlenmede vardır.


    6 ay 1 senede bir ben kesinlikle kontak devre spreyi ile temizlerim makineyi baştan aşağı toz temizliği yaparım.


    Zamanla toz birikmesi nemi çeker bu durumda anakartta gözle görünmeyen oksitlenmeye yol açar. Neticede evde halı vs varsa onlardan uçan tozları bilgisayar kendine çeker zamanla yumak olur.


    Nemli bir yerde yaşıyorsanız balçık gibi olur iyice.


    Servise götürüp çalışan anakarta şu bozuk diyedebilirler.





  • Evet servislerin o riskini biliyorum. Google'dan bölgemdeki en yüksek puanlı ve bol yorumlu bir yer buldum yoksa götürmezdim. 4,8 puan; 100'den fazla yorumlu bir yer. Tabi sadece yorum ve puana güvenmemek lazım da o riski aldım ve başlarında duracağım zaten. Artık bir de kullanıcı kitlesi de nispeten daha bilinçli günümüzde.


    HDD'yi de söktüm önemli şeyler onda diye. Artık gerisi ne çıkarsa. Biraz da sistemi değiştirmeye bahane arıyorum gibi. [SORUN DEVAM EDİYOR/PSU DEĞİŞTİ] PC Restart Sorunu (boşta/yükte/Bios'ta dahil) 




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fulton -- 28 Ocak 2022; 22:51:41 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Güncelleme (29.01.2022): Servise gittim bugün. Orada ilk çalıştırdığımızda restart atmadı, sonrasında kasayı bir süreliğine bırakıp numaramı verdim. 1-2 saat sonra arayıp arıza tespit edemediklerini, 1 saat boyunca falan test ettiklerini belirttiler. Tahmin etmiştim böyle bir şeyi, şaşırmadım. Bunun dışında bakım yaptırdım, bu esnada termal macun değişimi de yapılmış buna sevindim en azından. Kendim yapmaya kalksam macun yoktu elimde. Daha masraflı ve uğraştırıcı olacaktı. Kompresör falan da yok hem elimde.


    Şu an HDD takılı olmadan kullanıyorum. (Normalde SSD'yi sistem diski olarak + HDD şeklinde kullanıyordum.) Yaklaşık 1 gün böyle kullanıp yarın HDD'yi takarak deneyeceğim.


    Arızaya gelirsek bir oksitlenme falan olsa tespit ederlerdi herhalde diye düşünüyorum.

    -----------------------------------------------------------------------------------------------------


    Bu arada merak edenler için aşağıya bakım öncesi ve sonrası sıcaklık testlerini atayım, 7 senelik temizlik yapılmayan sisteme (ekran kartı yok) bakım yapıldığında ne olduğunu birlikte görelim. Bakım öncesinde OCCT'de Power kısmında "Auto" seçili iken yapmıştım. Bakım sonrası Power kısmından "SSE" seçili olarak yaptım. AVX ve AVX2 seçenekleri de vardı. AVX'in işlemciyi gereksiz yorduğuna dair bir şey okumuştum, ondan dolayı bu sefer tercih etmedim. Ama çok da hakim değilim bu OCCT programına. Bakım sonrasındaki testte işlemcinin turbo modu açık o yüzden frekansı 3900 mhz'e kadar çıkmış gözüküyor ve maksimum voltajı daha yüksek.


    Bakım öncesi testi sanırım 30 dakika falan yapmıştım. Bakım sonrası testi 10 dakika tuttum.

    (Ekran görüntüleri gözükmezse söyleyin lütfen.)


    ÖNCESİ:


    [SORUN DEVAM EDİYOR/PSU DEĞİŞTİ] PC Restart Sorunu (boşta/yükte/Bios'ta dahil)




    SONRASI:


    [SORUN DEVAM EDİYOR/PSU DEĞİŞTİ] PC Restart Sorunu (boşta/yükte/Bios'ta dahil)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fulton -- 29 Ocak 2022; 18:50:37 >




  • Hocam denk geldiğim birşeyi sizlede paylaşmak isterim. arkadaştada benzer sorun vardı biraz kurcalayınca anakartta takılı power ve reset kabloları erimiş sıcaklıktan oda plastiği eriyince herhalde temas ediyorduki kafasına göre reset atıyordu pc. size önerim reset kablosunu anakarttan bi söküp birde öyle deneyebilirmisiniz

  • kelleco K kullanıcısına yanıt

    2 gündür kasanın power ve restart kabloları benim de aklımda. Yani sorun o kadar tuhaf ve anlatması zor ki. Konuyu okudunuz mu bilmiyorum da mesela ilk yaptığında birkaç gün zorlayıp sonra yeni güç kaynağı gelene dek 1-2 gün hiç açmadım ve yeni güç kaynağını taktıktan sonra o şekilde uzun süre idare etti ve sonra yine yapmaya başladı. Ve yine dün servise gidene kadar 4-5 gün hiç açmadım; bugün serviste ve şu an halen evde sorunsuz çalışıyor. Yani uzun süre bekleyince sorun duruyor mu desem ne desem bilemedim. Oksitlenme, kısa devre vs olsa 10-11 gün gibi sorunsuz çalışmadan durmazdı sanki.


    Artık her ihtimali düşünmeye başladım. Yine yaparsa bakacağım o kablolara da.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fulton -- 30 Ocak 2022; 1:53:2 >
  • Uzay montaja bir şans verin, arkadaşlardan biri önermiş zaten.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.