Şimdi Ara

Surface Pro3 hakkında uzman görüşü alabilir miyim?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
1
Favori
800
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Herkese Merhaba,
    Eskiden biraz uğraşırdım bu işlerle ama 15 senede herşeyi değişti ve ben çok geride kaldım, bu yüzden uzmanlara sormakta fayda var diye düşünüyorum.

    Konu Microsoft'un surface Pro 3 serisi bilgisayarlarında kullandığı işlemciler hakkında i3,i5,i7 şeklinde 3 tipte 4.nesil İntel U serisi işlemciler kullanıyorlar. Ancak makine çok küçük olduğundan dolayı başarılı bir soğutma yapılamıyor ve Microsoft bilinçli olarak özellikle i7 işlemcilerde cpu hızını düşük tutuyor (thermal throttling)

    Hatta initele göre 3.3 GHz turbo boost hızı olması gereken i7 4650u işlemci Windows 8 sistem bilgisi ekranında 2.3 GHz olarak görünüyor.
    Fakat öte yandan i5 işlemci intele göre 2.9 GHz olması gerekirken windows8 e göre 2.5 GHz
    Yani i5 i7 ye göre daha yüksek saat hızına sahip.

    Üstelik birçok testte i5 i7 ile çoğu zaman aynı hatta daha yüksek skorlar alıyor.

    Böyle birşey nasıl oluyor. Ve i7 yi hakettiği seviyede çalıştırabilir miyim? İntel extrem utility programı ile bu işi yapmaya çalışsam makina elimde kalır mı?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • wortex W kullanıcısına yanıt
    Konuyla alakalı çok bilgim yok fakat yazdıklarınızı okuyunca sizi tebrik etmek istedim. sizin 10 da biriniz kadar bilgiye sahip olmayan insanlar burada uzmanlık taslarken yinede siz bilgi seviyenizin düşük kaldığını kabul edebilmek gibi bir onur sergilemişsiniz. i5 i7 nin adını öğrenen Ghz nedir öğrenen uzman kesilip o iyidir bu kötüdür diye ahkamlar kesiyor. Dilerim sizin gibi insanların sayısı forumda çoğalır
  • sadurtye kullanıcısına yanıt
    İlginiz için teşekkürler. Uzmanlık konusunda zor bir dönem yaşıyoruz. Çok şükür 40 yaşıma kadar geldim. Ve emin olun üniversite dahil bütün eğitim hayatım boyunca bugünkü teknolojinin onda biri bile yoktu. Kitaplardan dergilerden tek tek okur yine de birşeyler öğrenmeye çalışırdık. Fakat günümüzde o kadar çok bilgi kirliliği var ki insan hangine inanacağını şaşırıyor.

    Öte yandan eve çağırdığınız tesisatçının eski şoför, pastanede servis yapan garsonun aslında marangoz, ve en son şehit olan polisimizin aslında fizikçi olduğu bir dönemdeyiz.
    Böylesine alabora olmuş bir toplumda bu tür görüntülerin olması şaşırtıcı değil sanırım.

    Ancak yine de eminim ki bu konuda yardımcı olacak arkadaşlar vardır.
  • wortex W kullanıcısına yanıt
    Muhakkak öyle katılıyorum. Yardımcı olabilecek bir çok arkadaş var. İnanın bende foruma o bilen kişilerin yüzü suyu hürmetine giriyorum bir şeylerden nasiplenmek adına. Sağolsunlar
  • sadurtye kullanıcısına yanıt
    Ilginçtir an itibari ile bir cevap yok.!?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: wortex

    Ilginçtir an itibari ile bir cevap yok.!?

    şimdi hocam işlemciler içindeki genellikle transistör sayısına göre i3 i5 i7 diye ayrılır zaten. Yani hangi performans testi ile bu sonuca varıldı onları bilmek gerek. Dediğiniz gibi windows 8 de 2.5 ghz olup win 7 kurunca 3.5 olacak hali yok. Yani bu clock saatlerinin düşük olmasının en büyük nedenlerinden biri de sıcaklıktır zaten. Aynı hızda çalışan i5 ile i7 eğer aynı nesil üretimli işlemciler ise zaten i7 bariz farklı üstün olucaktır i5 'lerden. İntel extreme utility de anladığım kadarıyla overclock için . Program seviyesinde overclock ile zarar vermeniz pek mümkün değil en fazla çok ısındığı için işlemci reset atar yada kapatır. Ama siz yinede bir anda çok fazla yükseltmeyin




  • Cevabınız için teşekkürler. Sorun tabi ki işletim sistemi ile ilgili değil ancak ürün Microsoft surface Pro 3 . Yani bilgisayar üreticisi böyle bir sınırlama getirmiş olabilir diye düşündüm.
    Ayrıca hp elite book i7 İşlemcili başka bilgisayarda benzer bir kontrol Yaptım .işlemcinin adını ve tam değerleri hatırlamıyorum ancak intelin Web sitesinde gösterilen işlemci hızı ile Windows'un gösterdiği işlemci Hızı (turbo booost) farklı ve tabi ki de Windows'un gösterdiği daha düşük.

    Bu durumda da hp de böyle bir kısıtlamaya gitmiş sanırım.
    Şimdi bu nasıl olacak , yani aynı işlemcinin kullanıldığı iki farklı marka bilgisayarda böyle bir şey olması imkanı var gibi sanki.

    Surfac i5 ve i7 kıyasını passmark firmasının performance test programı ile yaptım. Ayrıca Windows 8 in kendi değerlendirme programı var. Ayrıca kendi yaptığım (Excel macro ile) basit bir test programı ile de test ettim. İ7 ve i5 Arasında hiç fark yok. Hatta i5 bazı noktalarda daha iyi

    Bu durumda bendeki haller "ayak üstü kazıklandık mı noluyor kardeş" halleri oldu tabii.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • bana değerlendirme yaptığınız i5 ve i7 'nin tam modellerini verirseniz size sanırım daha çok yardımcı olabilirim. Ayrıca iki farklı bilgisayarda aynı işlemci farklı frekanslarda çalıştırılabilir bu çok şaşırılacak bişey değil. Aslında aynı donanım ve aynı işlemciyi kullanan iki bilgisayar arasındada da performans farkı olabilir. Bu da doğaldır. Hp bilindiği üzere ısınmayla başı dertte olan bir marka bu tür bi kısıtlamayı bunun için almış olabilir. Bu arada windows turbo boost hızını değilde standart başlangıç hızını gösteriyor diye biiliyorum.
    Bir de passmark ile aldığınız sonuçları ve kullanılan işlemcileri marka/model olarak paylaşırsanız sevinirim. Hem ben hem diiğer arkadaşlar bilgilenmiş olur.
    İyi akşamlar dilerim
  • i7 4650u ve i5 4300u işlemcilerin kıyaslıyorum. Aşağıda ekran görüntülerini veriyorum

    intele göre bilgiler
     Surface Pro3 hakkında uzman görüşü alabilir miyim?
     Surface Pro3 hakkında uzman görüşü alabilir miyim?






    windowsa göre bilgiler
     Surface Pro3 hakkında uzman görüşü alabilir miyim?
     Surface Pro3 hakkında uzman görüşü alabilir miyim?






    passmark i5
     Surface Pro3 hakkında uzman görüşü alabilir miyim?
     Surface Pro3 hakkında uzman görüşü alabilir miyim?







    passmark i7
     Surface Pro3 hakkında uzman görüşü alabilir miyim?










    windowsa göre kıyas
     Surface Pro3 hakkında uzman görüşü alabilir miyim?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi wortex -- 12 Ocak 2015; 22:45:53 >




  • haa şimdi daha iyi anlaşıldı, burada turbo frekanslarının farklı olmasının nedeni bellek okuma yazma yada 3. ül bellek yada çevre birimleri olabilir, onların arasındaki iletişim problemini engellemek amacıyla yapılmış olduğunu düşünüyorum. Çünkü cpu 'nun çok yüksek hızlara çıkması beraberinde daha fazla bellek kontrolü ve bus yollarının daha aktif kullanılmasını gerektirir.Bellek açısından belki bir dar boğaz olmaması için frekanslar max' mum seviyede değil de daha düşük bir seviyede tutulmuş. Kanaatimce siz bu seviyelerin üzerine çıkamayabilirsiniz. Çünkü turbo frekansı 3. parti yazılımlar ile kontrol ediliyor diye biliyorum yani onun için hazırlanmış olan bir driver lazım size. Böyle bir yazılım bulabilirseniz max frekans değerlerini görmemeniz için bir neden yok bence.
  • peki bu durumda Microsoft neden i7 işlemcili bir ürün çıkartıp bunu 300 dolar daha pahalıya satıyor. HP de yaptığına göre, bu diğer markaların da yaptığı bir hile midir? Yani daha hızlı bir bilgisayar beklentisi yaratıp, sonra da aynı malı daha pahalıya satmak ne kadar doğru. Hadi ben anlamıyorum yuttum bu numarayı. Bu işleri kontrol eden denetleyen bir mekanizma yok mu? Bu kadar rahat hile yapılıyor olabilir mi?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Şimdi hocam bildiğiniz üzere fiyata etkiyen tek durum işlemci değil, diğer donanımlarda buna etki ediyor. İ5 ile gelen hd4400 grafik yongası iken i7 ile gelen hd5000, daha sonra i7 düşük frekansda bile i5 kadar performans verdiği için daha düşük enerji ve daha uzun süre batarya süresi sağlar diye düşünüyorum. Bunların dışında 300 doları oluşturacak bir fark da yok gibi
  • Grafik işlemcisinde de durum aynı değil mi. Güya i7 ki modelde daha ileri seviye grafik var, ama bir işe yaramıyor.

    Ben olaya İntel noktasından başlayarak bakmak istiyorum. Adam iki model işlemci çıkarıyor ve bu i7 dir ve daha yüksek saat hızına sahip diyor (ve intel de hızlı olanı daha pahalıya satıyor).

    Sonra Microsoft bu işi başaramadığı halde "bakın ilk i7 tableti ben yaptım" diyerek müşteri çekiyor. Benim gibiler de kek gibi düşüyor. Fakat ben i5 alsam da aynı performansa sahip (hatta daha iyi performansa sahip) bir makina almış olacaktım... Burada etik olmayan bir şey yok mu?

    Yani siz daha güçlü olsun diye daha 200 beygir araba alıyorsunuz, ancak yol çıktığınızda 100 beygir arabayı geçemiyorsunuz... Böyle bir şey mümkün mü?


    Şimdi bir yandan böyle düşünürken diğer yandan da, bu kadar büyük bir üçkağıdı böyle alenen yapamazlar diye düşünüyorum.

    Bu yüzden konuyu burada açıp, acaba teknik olarak bilmediğim bir şey var mı, gerçekte i7 her durumda daha performanslıdır da ben mi bilmiyor/bulamıyorum onu anlamaya çalışıyorum.

    Fakat sizin de söylediklerinize göre pek yanıldığım söylenemez, doğru mudur? Yani bu i7 4650-U , i54300 e göre hiç de performanslı değil demek ki.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi wortex -- 13 Ocak 2015; 13:55:49 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Evet görünürde çok aman aman bir fark yok. Fakat burada asıl ama düşük frekansla yüksek işlem gücüdür. Otomobillerden yola çıktınız hani 1.6 atmosferik ile 1.4 tsi karşılaştırması gibi. i7 'nin düşük frekansda bile i5 den üstün olduğu ortada burada bir kandırmaca yok. Grafik performansı olarakda siz konuyu açtıktan sonra bakma fırsatım oldu ikisinede oradada hd 5000 daha üstün fakat bunlar harici kartlar olmadığı için çok yüksek performans vermesini beklemeyiz zaten. İki işlemci arasında performans farkını ölçmek yada gözlemlemek için birim 1 clock da yaptığı iş'e bakarız. Sizin yolladığınız testlerde sadece cpu karşılaştırmasına baktım ve orada %10 'a yakın değişen bir performans farkı ile i7 üstün. Zaten siz 300 dolar verip %50 daha yüksek performanslı bi işlemci alamazsınız bunu kimse satmaz da zaten. Hepsinin piyasaya çıkma tarihleri ne şartlarda çıkacağı belli. Konuyla pek alakası yok fakat birazcık araştırırsanız ilk kullanıcı için üretilmiş 64 bit işlemciyi bundan 16-17 yıl önce amd piyasa sürmek isteyince intel ile davalık oldular. Bu işlemcilerin piyasaya satışı ve donanım gereksinimleri yazılım ihtiyaçlarına bağlayıp satışı durduruldu satamadılar. Sonra xp duyuruldu ne hikmetse 64 bit desteği ile çıktı falan gibi gibi bir sürü şey var. İşin özü %10 luk bir performans farkı o frekans değerleri için normal, bundan sonraki çıkacak i5 ile önceki nesil i7 arasında pek bir fark olmıycaktır.




  • Sanırım bu saat hızları hakkında yanlış bir şey biliyorum,

    Bir kere işlemci saat "hızı" değil, işlemci saat "frekansı" demek gerekiyor.. doğru mudur ?

    Ayırıca saat frekansı ile sistem performansı doğru orantılı da değil sanırım. Yani daha düşük frekansta daha çok işlem yapabilmekden bahsettiniz. Bu durumda daha az enerji tüketiyor doğru mu anlamışım ?

    Örneğin Iphone6 işlemci frekansı, galaxy S5 den daha düşük, ama iphone6 daha hızlı bir işlemciye sahip sanırım (bunu da bu forumdan öğrenmiştim), Zaten iphone6 nın pili, galaxy S5 in pilinden daha düşük (mah olarak), ama performans farkı neredeyse yok gibi. Bunun sebebi de iphone 6 nın daha düşük frekansta ( ama en azından aynı performansta) çalışıyor olması.


    Umarım doğru anlamışımdır....

    Peki bütün bunlar doğru ise, ben işlemci performansını (hız anlamında) nasıl ölçeceğim (kıyaslıyacağım). Yani işlemci kodunda, veya ürünün herhangi bir yerinde kıyaslamaya esas başka bir bilgi yok ki?




  • İki tane Pro 3 yanyana ve böyle sorun var diyorsanız pek fazla bişey yapılabilir gibi değil sanki.

    İkisi de 2 çekirdek işlemci. Aralarında 200mhz frekans farkı olmalı, ama bu fark taban frekansı açısından var. i7 1700 mhz , i5 1900mhz frekansına sahib. Bu garanti edilebilir çalışma frekansı demek. Yani bi tür ısınma throttle problemi faln olursa işlemcinin throttle ettikten sonra normal şartlarda çalışma frekansı. Ama her iki işlemci de şartlar müsait oldukça max. turbo frekanslarına ulaşmaya çalışırlar. Özel bi ısınma durumuna girmedikleri sürece de işyüküne bağlı olarak her çekirdek anlık işyükü için max turbo frekansına çıkmaya çalışır. Anlık olarak 1 çekirdeğin işi çok az ise diğeri 3.2-3.3 ghz'e çıkıp o anlık iş tamamlandıktan sonra bi alt frekansa inebeilir. 3.3 ghz max turbonun gerçekleştiği durum içindir. Yani sürekli 3.3 ghz de çalışmaz, anlık olarak iş yükü tek çekirdekte çalıştırılabilecekse anca 3.3 ghz 'e yine o tek çekirdek çıkar. Turbo monitor açıkken mesela winrar açıp bunu tek çekirdeğe atarsanız o çekirdeğin 3.3ghz'de çalıştığını görmeniz lazım (http://www.cpuid.com/softwares/tmonitor.html). Onun dışında 2 çekirdek için 2.6ghz'de throttle olana kadar kalmaya çalışır.

    i5 ile aralarında throttle olmadığı sürece 300mhz 'lik bi frekans avantajı olmalı yani.

    i7 biraz daha iyi olmalı normal şartlar. Ama işin içine throttle girdiğinde, sık sık frekans düşmek zorunda kalındığında, taban frekansa inilmeye zorlandığında aralarındaki fark başka şekilde tezahür ederbilir.




  • Rubisco kullanıcısına yanıt
    Evet sorun sizin de söylediğiniz gibi sorun thermal throttle. Sp3 ler için bu konuda internette tonla yazı var. Ilk başta olsun o kadar diyerekten kabul etmiştim. Ama bir süre sonra aynı sp3 ün i5 modellerine sahip kişilerle tanıştım. Ve onlarla karşılıklı olarak kıyaslama imkanı buldum. Sonuç yukardaki gibi :(.

    Ve ağırıma giden Microsoft gibi bir firmanın bu tür bir kandırmacayı nasıl yaptığı ve yapmaya devam ettiği. Yani buna dur diyecek kimse yok mu? bir tarafım böyle bir şey mümkün değil diyor bu yüzden kendimi ikna edecek bir şey arıyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • wortex W kullanıcısına yanıt
    Altına notebook soğutucusu :///

    Kandırmaca bi durum yok yani , her şart altyında i5 modelden daha hızlı olacak diye garanti verip satmıyorlar sonuçta. Bütün olrak i7 modelden biraz daha üstün bi model diye satılıyor.

    Hiç mi test etmezler, throttle ile ilgili kimsenin elinde sorun mu çıkmaz nası olr? Oluyor işte, soğutması yeterli gelmeyen ve throttle eden 4 çekirdekli i7 'lli notebooklar da var.

    Anca ısıtmamaya çalışıp performans kaybı yaratmamaya çalışılacak bilmiyorum artık. Yanıltıcı reklam faln diye davar açılsa ne derece yürür bilmiyorum ama, öyle işte :(

    Saçma da olsa bi gerçek yani.

    XTU ile bi miktar undervolt etmek, belki frekans düşürmek / clock modulation throttlestop faln kullanmak, notebook soğutucusu kullanmak :// Aletin kasasını delip biçmeyi düşünmediğinz sürece başka çare yok sanırm ://




  • Evet benim hp elitebook i7 de de benzer bir durum var. İntel Web sitesinde yazan hız, Windowsun gösterdiği hızdan daha yukarda

    Ama bu davalık bir durum bence, zira bir algı operasyonu var, herkes bilir ki i7 i5 sen daha hızlıdır.
    Ama burada işler maalesef böyle değil. Hele bu iş Amerika gibi bir ülkede oluyor... Inanılır gibi değil ....

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • şimdi arkadaşlar atladığınız bişey var aynı frekans yada saat hızı artık hangi tabiri kullanıyorsanız, 2 ghz hızında i5 ve i7 işlemcileri aynı nesil üretim teknolojisine sahip olduğunu kabul edersek aralarında bariz farklar olur. İşlem gücü açısından. Taban frekansının düşük tutulması 1 enerji tasarrufu 2 sizin dediğiniz gibi ısınmayı önlemek. Şimdi az önce dediğiniz frekans hızıyla işlem gücü tabi ki doğru orantılıdır. Ama burda amaç yani i7 ile satılan ile, i5 ile satılan arasındaki fark cpu ' yu en az kullanarak aynı işlemleri gerçekleştirebilmek. Dediğiniz gibi turbo frekansda çalışmak yerine asıl amaç düşük frekansda mümkün olduğunca çalışabilmektir. Önemli olan stabilite yani sabit bir hız ile işlemlerin yapılabilmesidir. Yani olayın amerika boyutu biraz spesifik olmuş :) tabi ki çok gereksiz 5 para etmez şeyleri bu ülkede milyarlarca paraya sattılar halen de devam etmekte bu durum fark eden bişey yok, fakat bu durumda ki i7 'nin bu i5 'den performans olarak geride olduğunu söylemek biraz yanlış olur. Microsoft u savunuyor gibi gözüktüm biraz ama kendilerinden pek haz ettiğim söylenemez açıkcası.

    Sizin verdiğini iphone örneğine gelecek olursak bu güne kadar üretilen bütün iphone'lar android telefonlardan(amiral gemisi olarak tabir edilenlerden) donanım olarak daha kötüydü , fakat hepsi daha stabil ve daha hızlı çalışmakta bunu da ios' a borçlular. İşlemcileri kıyaslamanın benchmark yapmaktan başka çok fazla alternatifi yok malesef. Belki kullanılan transistör sayılarına bakarak bu yapılabilir. Transistör sayısıyla işlem kapasitesi doğru orantılıdır. Eskiden paylaşırlardı transistör sayılarını şimdi paylaşılıyor mu bu bilgi bilmiyorum.

    Isınma problemi için volt'ları düşürüp performansı daha çok düşürürsünüz..Notebook soğutucuda belki 1 C derece daha soğuk tutar.

    Sonuç olarak i7 'nin i5'den düşük performans sergilemesi düşünülemez. Zaten sizin paylaşmış olduğunuz testlerde de bu bilgiler mevcut. Zaten i5 'in fiyatı 287$ ,i7 'nin fiyatı 426$ böyle bir fiyat farkı varken bunun 300 dolar fark ile satılması da normal.




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.