Şimdi Ara

T.C. Pasaportuna Vizelerin Kalkması İçin...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
1.883
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Değerli üyeler,
    yurt dışına çıkanların bildiği üzere Türk vatandaşlarının gerek Türkiye'de vize alırken konsolosluklarda, gerek yabancı gümrük kapılarında gördükleri muamele içler acısı, çekilen çilenin haddi hesabı yok.

    Bir başka sitede de eski zamanda bu başlıkta çekilen sıkıntıları paylaşmıştık.
    Vize Sıkıntıları

    Interrail gibi gezi gruplarına üye olanlar her gün bu trajikomik hikayelerin yenilerini dinlemeye de devam ediyor.

    En kolay vize alabilen öğrencilerden dahi istenen o kadar komik belgeler var ki! Ailenizin mal varlığını beyan etmeniz için tapuların, uzun süreli banka hesap cüzdanlarının aslı ve fotokopileri. Yani şehir dışından sırf camekanın ardından ibraz etmek üzere orjinal değerli belge geliyor, düşünebiliyor musunuz?

    Okuldan o seyehat döneminde izinli olunduğuna dair kağıt!
    Kalacak hotellerin rezervasyonları, gidilecek uçakların rezervasyonları... Bunlar mevzuatta yazanlar. Bununla sınırlı kalsalar gene neyse...

    En son gezi planımdan örnek vereyim, Hollanda'dan başlayan bir rotam vardı. Hollanda konsolosluğu en çok kalınacak ülkeden Schengen vizesi almamı istiyordu. En çok kalacağım ülke Almanya'ydı. Ancak böyle bir hakları olmamasına rağmen Amsterdam havaalanında sadece Hollanda'dan başka bir ülkeden alınmış Schengen vizesi ile giriş yapmak istediği için geri yollanan o kadar çok insan var ki!

    Normalde bilet rezervasyonları istemeleri gerekir mevzuata göre. Ancak satın alınmış bilet görmek istiyorlar. Pasaportun 3 ay süresi olması yeterli iken birçok konsolosluk 6 ay istiyor.

    Konsolosluk önündeki uzun sıraları kaldırdığını iddia ettikleri telefonla randevu sistemi tam bir soygun. Arayıp randevu almak için gereken pin kodunu İş Bankası ve Yapı Kredilerden 18 YTL karşılığı alıyorsunuz. Bir kere kullanıp konuştunuz, tekrar aramanız gerek, yeni bir 18 YTL daha!

    Her şey bir yana, bir Schengen vizesi 60 Euro. Pegasus'la Mart ayında herhangi bir gün İstanbul'dan Münih'e gitmek ise tüm vergi ve hizmet bedelleri dahil 55 Euro! Daha öte bir komedi olabilir mi?

    ABD turistik vizesi ise 131 Dolar oldu!

    Tüm bu engelleri aşmanıza rağmen sadece fotoğrafınız biyometrik olmadığı için red almanız mümkün.
    Lütfen şu başlıklara göz gezdirin ve olayın boyutlarını daha iyi görün:

    Alman Başkonsolosluğu
    Belçika Başkonsolosluğu
    Yunan Başkonsolosluğu
    Avusturya Başkonsolosluğu

    AB'nin Erasmus Programı ile gidecek olan birçok arkadaşım, alacakları bursu, iki okulun niyet ve davet mektuplarını, kira kontratlarını göstermelerine rağmen oturma vizelerini 1 2 ay gecikmeyle aldılar. Gittiklerinde çoktan dersler başlamıştı. Yanan, tonla erteleme parası verilen uçak biletleri, gidecekleri ülkede kiraladıkları ama kalmadıkları ayın kirasını ödemeleri de cabası.

    Tüm bunlar Türk Pasaportu taşımayı bir eziyet haline getirmiştir. Hak bahşedilmez, aranıp alınır. Bugün bazı milletvekilleri bile sırf vize derdinden usanıp İngiliz vatandaşlığı ve pasaportu almış bir ülkede halen gerekli makamların bu işin çözümü için çaba harcamıyor oluşu ilginç.

    1) Türk vatandaşının ekonomik nedenler ile yasadışı yerleşimi deneme riski olduğunu kabul etmiyorum. Bu çok rahat vize alınıp gidilerek de yapılabilir. Üstelik ekonomik olarak AB bölgesinde serbest dolaşan bir Kıbrıslı, Slovak, Çek, Hırvat, Bulgar vatandaştan hiç bir eksik yanımız yok!

    2) Mal beyanı adı altında kişilerin tüm bilgilerinin toplandığı güvenlik havuzları oluşturulmasını, değerli belgeleri sırf ibraz edebilmek için aldığım riski, bu belgelerle -maddi birikim, ev adresleri, otomobil plakası, kredi kartı numarası vs.- özel yaşantımın dokunulmazlığına tacizde bulunulmasını kabul etmiyorum!

    3) Türkiye'nin prestijini düzeltmeyi meslektaşları ile Brüksel'de yemek yemek olarak gören diplomatik pasaportlulara asıl prestijin T.C. vatandaşının konsolosluk ve gümrüklerde gördüğü muameleyi düzelterek kazanılacağını hatırlatmak istiyorum!

    4) Türkiye'den üstün hiç bir güvenlik ve ekonomik puanı olmayan Mısır, Ukrayna, Suriye gibi ülkelerin vize uygulamasına neremle gülmem gerektiğini bulamıyorum! Türkiye'nin düştüğü acizliği görmezden gelebilenleri yüzyılın devekuşları ilan ediyorum!

    5) Tüm bunlar yetmezmiş gibi Dünya'nın en işlevsiz pasaportlarından birine yıllık 136 harç isteyen, yurt dışına çıkış rüşvetini yasal şekle sokup 15 YTL fiyat biçen Dışişleri ve Maliye bakanlıklarımdan utanıyorum!

    Sesinizi duyurmak istiyorsanız, siz de Visa Free Travel for Turkish Citizens Facebook Grubuna katılın. Grupta şikayet ve önerilerinizi yazacağınız Dış İşleri, TBMM, AKP, CHP ve MHP 'deki tüm muhatapların iletişim bilgileri, milletvekillerinin iş ve cep telefonları; örnek yazışmalar mevcut.

    Benim taleplerim şunlardı:

    -Tüm turistik vizelerin (özellikle AB ve diğer G8 haricinde kalanların) kaldırılması için yoğun çaba harcansın
    -Kaldırılamayan vizeler esnetilsin. Ücretsiz hale getirilsin. (İsrail vizesi ücretsizdir, Çek, Schengen'e geçene kadar ücretsizdi... zor değil!)
    -Üniversite öğrencilerine yeşil pasaport hakkı tanınsın
    -Erkek çocukları da tıpkı kız çocukları gibi ebeveynlerinin yeşil pasaport hakkından evlenene kadar yararlansın. (mevcut sınır erkekler için 18 yaş)
    -Yurt dışı çıkış harcı kaldırılsın
    -Pasaport harçları yurt dışı konsolosluklarından yeniletme halindeki harçlarla eşdeğer düzeye çekilsin
    -Türkleri Dünya vatandaşı yaptık sloganı seçimlerde çok tutar, hatrınızda olsun!


    Desteğiniz ve vakit ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim.







  • çok doğru soyluyorsun. bu sene mısır a gitmiştim.türkiyenin 100 yıl öncesinde kalmış bir ülkede bile vize sorunu yaşanıyor. onu soruyor , bunu soruyor.

    ama şöyle de bir gerçek var ki , facebook grubu ne kadar etkili olur bu sorunun çözümünde.
  • bizim trklerden bi b*k olmaz
    daha yeni mahkeme karari var turklere vize gerek yok diye bangir bangir bagirdi tvler
    ama devletin pesine dusmesi gerek dendi
    hic bi gelisme yok

    3. dunya ulkesiyiz bu durumda
  • facebook grubu tabiki tek başına işe yaramıyor. o grupta nasıl ve kimlerle yazışacağınıza dair irtibat bilgileri ve örnek yazışmalar var.
  • facebook kullanmam pek ama katılcaz artık
  • @stuthkfl tebrik ederim seni, önemli bir konuya değindin
    ben kendimden örnek vereyim,uzun yıllar almanyada kalmış,okul okumuş,calışmış,vergi ödemiş v.b v.b
    biri olarak her yıl kışları almanya ya giderim.
    konsoloslukta gördüğüm o iğrenç muhameler hariç, öyle sıradan gözle bizlere bakılmasından BIKTIM ARTIK.
    almanyaya gitmek için altaki verdiğim resimde küçücük bir şey eksik olsun kesinlikle vizeni alamazsın.

    bakın işte bir türk neler cekiyor almanyaya gitmek için.
    calışma ve izim belgesi,vergi levhası,imza zirküleri,toplu nufus kaydı,banka hesabların,kredi kartların,sosyal sigorta kaydın,
    vergi kimlik no,biometrik resim,almanya yabancılar şubesinden izin,almanyadan davetiye,sicil kaydı,sehyat sigortası,genel sigorta en az 6 aylık bir pasaport...v.b v.b

    toplam masraf bilmem kaç yüz ytl.
    bunların hepsin konolosluk dairesini bırakıyorsun 10 gün içinde ya evet ya da hayır cevabı geliyor.
    hayır deme hakkları var, senin niye vize vermediler diye sorma hakkın yok.
    kısacası herşey dört dörtlük olsa bile konsolos vize vermeye bilir ve sende boşu boşuna yüzlerce ytl ödemiş olursun.



     T.C. Pasaportuna Vizelerin Kalkması İçin...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi icon -- 12 Ocak 2008; 13:40:32 >




  • bende amerikaya gitmiştim work and travella 2004 senesinde, istanbuldaki konsoloslukta 10 dakka kadar soru sordu amerikalı bir görevli ingilizce olarak, sonuçta verdiler vizeyi ama asıl işkence amerikaya gitmek için önce amsterdama gittim ordan amerikan uçağına binmeden önce bir görevli daha vardı uçağın kapısnın önünde, herkes patır patır geçti önümden sıra bana gelmişti inanın canımı çıkarmıştı ordaki adam, en son nerde kaldın sana ne hediye ettiler, ne yapacan orda, anan baban ne iş yapıyo, geri gelecen mi, hangi şarkıyı dinliyorsun şu anda(bi kulağımda discman kulaklığı vardı), ama adam bırakmıyor, dedim kimseden hediye almadım nasıl almazsın amerikaya gidiyorsun dedi bana, hayır almadım dedim, tekrar sordu bende ablam hediyue parfüm verdi dedim, adam hala ikna olmuyo dedim bak bu benim evraklar çalışacağım yer, aldı benim kağıtları götürdü bir yere orda incelediler ama yarım saat geçti, en son verdi gidebilirmiyim dedim tamam gidebilirsin dedi. uçağa binmemle uçağın kalkması bir oldu.Tam koltuğuma oturdum rahatliyim dedim, yaşlı bir amca(sonradan öğrendim ermeniymiş), nerelisin dedi , ben de türküm istanbuldan geldim dedim, bana döndü koluma hafifçe yumruk attı , soluna döndü uçaktakilere doğru bunler bizi kestiler dedi dedi ama ben zaten bi şok atlatamamışım 2. şoku yaşadım, öle bi 7 saat de onunla uğraştım uçak inene kadar neyse, çok çile çektim ama değdi gene olsa gene giderim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ata1606 -- 12 Ocak 2008; 14:48:07 >




  • Ben de iki hafta sonra ABD den 3 aylık bir vize almak için başvuracağım ama ne gibi belgeler götürmem lazım ( tabi sitesin de yazmayan) ?
    Şu anda bende bunlar var;
    1. Resim
    2. Formlar
    3. Davet edildiğime dair kağıt
    4. Öğrenci belgesi

    Başka ne gibi şeyler götürmeliyim??

    Yardımcı olursanız sevinirim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rosenrot -- 12 Ocak 2008; 20:56:50 >
  • ben de ilk vize başvurusu yapıcaktım fransaya o kadar çok evrak istediler ki
    hani gitmemem için ellerinden geleni yaptılar sanki
  • quote:

    Orjinalden alıntı: icon

    @stuthkfl tebrik ederim seni, önemli bir konuya değindin
    ben kendimden örnek vereyim,uzun yıllar almanyada kalmış,okul okumuş,calışmış,vergi ödemiş v.b v.b
    biri olarak her yıl kışları almanya ya giderim.
    konsoloslukta gördüğüm o iğrenç muhameler hariç, öyle sıradan gözle bizlere bakılmasından BIKTIM ARTIK.
    almanyaya gitmek için altaki verdiğim resimde küçücük bir şey eksik olsun kesinlikle vizeni alamazsın.

    bakın işte bir türk neler cekiyor almanyaya gitmek için.
    calışma ve izim belgesi,vergi levhası,imza zirküleri,toplu nufus kaydı,banka hesabların,kredi kartların,sosyal sigorta kaydın,
    vergi kimlik no,biometrik resim,almanya yabancılar şubesinden izin,almanyadan davetiye,sicil kaydı,sehyat sigortası,genel sigorta en az 6 aylık bir pasaport...v.b v.b

    toplam masraf bilmem kaç yüz ytl.
    bunların hepsin konolosluk dairesini bırakıyorsun 10 gün içinde ya evet ya da hayır cevabı geliyor.
    hayır deme hakkları var, senin niye vize vermediler diye sorma hakkın yok.
    kısacası herşey dört dörtlük olsa bile konsolos vize vermeye bilir ve sende boşu boşuna yüzlerce ytl ödemiş olursun.



     T.C. Pasaportuna Vizelerin Kalkması İçin...






    Biz yine şanslıyız gittik Alman vatandaşlığını aldık 2000 yılında.İstediğimiz gibi geziyoruz Avrupa'da.Önceden sadece Almanya'dan vize almak eziyetti.
    Arkadaşların yazdıklarına bakıyorumda gerçekten Türkler 3. sınıf insan muamelesi görüyor...
    Bunda siyasilerin önemi büyük.Söz geçiremiyorlarki...




  • olay biraz ülkenin prestijini korumaktan geçiyor. Biraz da herşey karşılıklı olmalı. Örneğin belki duymuşsunuzdur. Meksikaya gitmek kolaydır, ama sadece Amerika'lılara bir sürü zorluk çıkartırlar, bir dünya evrak isterler, çünkü amerikalılar onlara öyle muamele ediyor.

    Demek istediğim madem almanlar, ya da atıyorum avrupa ülkeleri bize böyle yapıyor biz de onlara öyle muamele etmeliyiz. Başlarım turizm sektörüne. Önemli olan prestijimiz.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.