Şimdi Ara

Tayyip Erdoğan Aday Maday O-LA-MAZ !!!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
657
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bildiğimiz gibi dün Tayyip Erdoğan Anayasanın 116.maddesini kullanarak cumhurbaşkanlığına verilmiş olan yetki ile seçimleri yenileme kararı verdi.


    Peki nedir bu 116.madde ?


    Şudur :


    "Türkiye Büyük Millet Meclisi, üye tamsayısının beşte üç çoğunluğuyla seçimlerin yenilenmesine karar verebilir. Bu halde Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılır.


    Cumhurbaşkanının seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılır.


    Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde, Cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilir."


    Hiç anayasa 101.e falan girmeden bu konudaki kendi yorumumu yapacağım. Nedense hukukçular bu maddeye hiç bu yönden bakmıyorlar. Ben kendi bakış açımı yazacağım.



    Şimdi görüldüğü gibi bu maddede mevcut cumhurbaşkanının seçimleri yenilemesi durumunda tekrar aday olabilmesini TEK BİR ŞART'a bağlanmıştır. O şartta Cumhurbaşkanı'nın İKİNCİ DÖNEMİNDE olması ve seçimlerin KENDİ RIZASI DIŞINDA yenilenmesidir.


    Yani seçimleri kendisinin değil, kendi rızası dışında MECLİSİN yenilemesidir. Bu durumda anayasa, mevcut cumhurbaşkanına geriye tekrar cumhurbaşkanı olabileceği ekstra bir 3.dönemi kalmadığından dolayı ve seçimlerin de meclis tarafından yenilenerek kendisinin 2.dönemindeki cumhurbaşkanlığı süresinin kendi iradesi dışında bitirilmesi ve kendisinin son döneminde elinden cumhurbaşkanlığı makamının iradesi dışında alınmasından dolayı ANAYASA mevcut cumhurbaşkanı'nın hak kaybına uğramaması için kendisine tekrar aday olabilmesi yönünde bir şans daha tanır.


    Bu anayasa maddesi meclis çoğunluğu muhalefette olması durumu ve mecliste çoğunluğu elde eden muhalefetin cumhurbaşkanı 2.döneminde iken kafasına göre seçim yenileme kararı alıp cumhurbaşkanı'nın elinden makamını sonsuza kadar (çünkü kendisi bu sırada ikinci, yani son döneminde olacak olması durumunda ve kanuna göre bir kişi en fazla 2 kez cumhurbaşkanı seçilebilir) almasını engellemesi durumunda cumhurbaşkanı'nın uğradığı hak kaybını cumhurbaşkanına geri verme amacıyla koyulmuştur.


    İşte bu durumların haricinde cumhurbaşkanı ister 1.döneminde olsun ister 2.döneminde olsun seçimleri KENDİ İRADESİ ile yenilerse bu kendisinin cumhurbaşkanlığından feragat ettiği anlamına gelir ve ADAY OLAMAZ.


    hadi akpli hukukçuları anladım da muhalif hukukçular da nedense bunu görmezden geliyor ve sanki cumhurbaşkanı 2.döneminde seçimleri yenilerse aday olamaz da 1.dönemindeyken seçimleri kendisi yenilerse tekrar aday olabilir tarzı bir düşüncede oluyorlar.


    Arkadaşlar böyle birşey YOK. kanunda 1.dönemde yenilerse tekrar aday olabilir diye bir madde YOK. 3 tane seçenek var ve tek bir tanesinde tekrar cumhurbaşkanı aday olabiliyor. Kanun özellikle cumhurbaşkanının tekrar aday olabileceği TEK durumu belirtmiş. diğer iki durumda aday olabileceği kanunen belirtilmemiş yani diğer iki durumda cumhurbaşkanı tekrar aday olamaz.


    kanuna göre =


    1-) cumhurbaşkanı 1.döneminde seçimleri kendi iradesi ile yenilerse ADAY OLAMAZ.

    2-) cumhurbaşkanı 2.döneminde seçimleri kendi iradesi ile yenilerse ADAY OLAMAZ.

    3-) cumhurbaşkanı 2. yani son döneminde iken seçimler kendi iradesi dışında, meclis tarafından yenilenirse meclis cumhurbaşkanını hak kaybına uğratır ve bu hak cumhurbaşkanına geri verilerek

    cumhurbaşkanı tekrar 1 KEZ DAHA ADAY OLABİLİR.


    bu kadar basit. Tayyip Erdoğan şu anda hiçbir şartta kanuna göre aday olamaz. tek çıkışı meclistir ve bu karar meclisten çıkmamıştır.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yigitcan19901 -- 11 Mart 2023; 12:9:3 >







  • Boşver olsun. Olsunda kaybetmenin acısını yaşasın birazcık.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.