Şimdi Ara

Tecrübenin kaynağından tercih rehberi.(Mühendislik ağırlıklı)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
963
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Aklımda net şeyler yok. Genel fikirlerimi paylaşacağım. İnşallah işinize yarar.
    Genel bir bilgi olsun. Kendi şehrimde bilgisayar müh okuyorum. Bir adet okul bıraktım(Yine bilgisayar müh.) 1 yıl hazırlık ve 1. sınıf bitti. 2. sınıf bilg. mühendisliği okuyorum. 2-3 sene kaybım var diyebilirim. Biraz zor yoldan yola geldik diyelim :)

    Şimdi genel herkesin aklına gelen sorular üstünden gidersem daha kolay olur.

    -Seçeceğim bölümü bilmiyorum. Ne yapayım?
    Size açık söylüyorum. Etrafımda o kadar üniversite okuyan var. Sağlık okuyanlar hariç 1 kişi bile mezun olunca şunu yapacağım diyemiyor. Kendimden örnek vereyim. Lisans bitti, devlete atansam başka hayat, özel sektörde çalışsam başka hayat, kendi işimi kursam başka hayat. Hatta kendi bölümümde hangi sektörde yoğunlaşacağımı bile bilmiyorum. Biraz kısmet işi. Direkt meslek okulu gibi çalışan okullar bilhassa sağlık bölümleri dediğim gibi ne olacağı belli olan bölümlerdir.

    -Devlete atanma hedefiniz varsa!
    Eğer niyetiniz devlete atanmak ise, hangi mühendisliği seçtiğinizin bir önemi yok. Hemen hemen hepsi hiç bir şey yapmıyor. Kafanıza yatan bir tanesini seçin.

    -Türkiye şartlarını göz önünde bulundurun.
    Makine mühendisi olunca yerli tankı size yaptırmayacaklar. Bilgisayar mühendisi olunca milyarder olacak bir projeyi siz kurmayacaksınız. Belki bunlar idealiniz olabilir fakat asla planınız olmasın. Bunlar hayaldir, hayal etmek asla kötü bir şey değildir ama hayallerinizin altında ezilmeyin. O mühendisliği seçince ne yapacağınızı bilin. Hangi mühendisliği istiyorsanız, onu okuyup bitirmiş birilerini bulup konuşun. Fakat şunu da unutmayın, misal 55 yaşında bir inşaat mühendisiyle konuşuyorsunuz. O mezun olduğunda şehrinizde belki 100 tane inşaat mühendisi yoktu toplamda. Bugün her ilde 100ün üzerinde inşaat mezunu oluyor. Kontenjanlar dolayısıyla okuduğunuz bölümlerin eski havası, cazibesi yok(tıp hariç)

    -İdealist değilseniz bunu şimdi kabul edin.
    Eğer idealist değilseniz bunu kabullenin. Direkt atanma ya da iş bulma olasılığının yüksek olduğu bölümleri seçin. Sağlık bölümleri hemşirelik vs. Ben mesela idealistim sıkıntı ne olursa olsun mühendislik yapmak istiyorum dedim ve bu yola çıktım ama herkes benim gibi olmak zorunda değil. Şu da bir gerçek lise sınavında sağlık yazan arkadaşım hemşir oldu 4 yıldır çalışıyor. Arabasını aldı her gün bir yerlere gidiyor. Ben vize, final sürünüyorum fakat bunu bile bile seçtim. Bilmeden seçmek hatadır, bilerek seçmek tercih.

    -Seneye mi bıraksam?
    Mezuna kalmış, istediğini yapamamış biri olarak söylüyorum. Bizim bir tanıdık vardı 500 k dan seneye 5 k ya çekti safsatalarına inanmayın. Eğer çok fazla konu eksiğiyle sınava girmediyseniz alacağınız puan yakındır. Hele Ygs sınavı çalışmayla alakası olmayan bir kumardır. Fakat eğer tıp isteyip 30 k da kaldıysanız. Hukuk isteyip ilk 100 k içine girebildiyseniz. Ne bileyim belli bir bölümü isteyip yaklaştıysanız. Ömür boyu keşkelerle yaşanmaz. Fakat belli bir üni, belli bir bölüm saplantısına girmeyin. Sizi tatmin edebilecek birden fazla opsiyon olması sizi gevşetmez aksine rahatlatır daha iyisini yapmanıza sebep olur.

    -Top class üniler vs diğerleri
    Genelde bu üniversitelerde okumayanlarda bizim de eğitim iyi yeaa edebiyatı olur. Bunu yapmayacağım. Belli başlı üniversitelerle ODTÜ BİLKENT vs. sıradan anadoludaki şehir üniversiteleri arasında dünya kadar fark var. Eğer bu farkı kapatma niyetindeyseniz deli gibi 2 şeye ihtiyacınız var. 1 dil 2 cesaret. Zaten sizden daha iyi bir orta/lise eğitimi almış sizden daha iyi bir İngilizce temeline sahip bir öğrenci, 4 yıl boyunca sizden daha sert bir eğitime tabi oluyor. Bu bir yarışsa siz zaten daha geride giriyorsunuz üniversiteye, eğer onları geçmek istiyorsanız. Aranızdaki temel eğitim farkını, dil farkını kapatmanız gerekiyor. Yani gerçekçi ol, canım kardeşim. 2 milyon kişinin girdiği sınavda ilk 5 bine girmiş biri, hiç eğitim almasa önüne sadece kitapları koysan yine ondan bir şeyler olacakken, daha iyi imkanlara sahipken sizden daha fazla çalışıyorsa sonuca mızıkçılık yapmayın, oturun çalışın.

    -Diğer üniler vs diğer üniler
    Bahsettiğim üniversiteler: +30 yıllık köklü sayılabilecek şehir üniversiteleri. Bunların arasındaki puan farkı kalite farkını yansıtmıyor. Eğer eğitim amaçlı top class üniye girmek için seneye kalacaksan kal amenna ama onun dışında kalite farkı olduğunu düşünme. Atıyorum İzmirin, Bursanın, Eskişehirin üniversite puanları anadoludaki kendi dengi üniversitelerden puan olarak fazlaysa bunun sebebi şehir farkıdır, üni farkı değil. Kısacası amacınız eğitim kalitesi farkıysa sene uzatmaya değmez.

    -Şehir dışına çıksam mı?
    Açıkcası dediğim iyi ünilerden birini kazanabiliyorsanız durmanız hata. Onun dışında maddiyata bağlı. Eğer maddi olarak durumunuz iyiyse batı yazmanızı tavsiye ederim ve şehir dışına çıkacaksanız bu gerçekten şehir olsun lütfen. Büyük bir şehre çıkmayacaksanız kasabadan bozma şehirlere gidip 4 yılınızı ziyan etmeyin.

    -Şehir dışında maddi olarak zorlanır mıyım?
    İlk başta az yerim, az gezerim diye gaza geliyor insan fakat maddi durum gerçekten iyi değilse bunun sonu hüsranla bitiyor. Şehir dışında giderleriniz sadece yurt yemek ve otobüs değil. Hesabı buna göre yapmayın ben ilk defa tıraş köpüğüne para verdiğimde fark etmiştim. Normalde evde lavaboya girerim, dolabı açardım hep orada tıraş köpüğü olurdu, meğer o parayla alınıyormuş :( Normalde haberinizin dahi olmadığı o kadar fazla masraf çıkacak ki şaşıracaksınız. Hesabı cidden düzgün yapın.

    -Pahalı şehir vs ucuz şehir
    Bu da bir tevatürdür. Pahalı şehir, ucuz şehir filan yok aslında. Zaten tüm alışverişinizi bimden a101den yapacaksınız. Fiyatlar masraflar sabit. Şehirler arası ne değişir? Yurt/ev kirası, ulaşım ücreti. Ortam olmayan şehirde para harcanmaz diye de bir şey yoktur. Bir oturuşta büyük deviren biri olarak söylüyorum, bozkırın ortasındayım, istediğim kadar içecek maddi gücüm olsa bin liradan fazla içkiye ayırırım.

    -Şu şehirde ortam var mı?
    Batı ve büyük şehirlerde gayet güzel ortam vardır. Paran yoksa parayı güzelce yiyenleri izler, heveslenirsin. Anadoluda paran yoksa ortamları izleyemezsin bile çünkü o tür günahlar evlerde olur :D ve anadolu için bu "ortam" denilen yerler batıdaki gibi sıradan olmadığı için bildiğin pislik yuvasıdır. "Ortam" merakı varsa kesinlikle anadolu yazmanızı önermem.

    Baya şey oldu haa, aklıma geldikçe yazarım belki. Şimdilik yeter bu kadar.







  • Hocam nereyi bıraktınız ve şuan nerede okuyorsunuz? Sakıncası yoksa tabi.
  • Sakaryayı bıraktım. Erüde okuyorum. Sakaryada tek bir derse girmeden bıraktım üniyi. Hepi topu 1 hafta kaldım zaten. Mezuna kalıp istediğimi yapamayınca böyle bir cinnet haliyle yazdım bilgisayarları, Sakarya geldi. Sonra 1 hafta sonra ne yapıyorum ben burada dedim, döndüm. :D Sonra yatay geçişle geçtim. 1 sene gezmiş olduk.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Antifa_ultra -- 25 Temmuz 2017; 1:18:12 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.