Şimdi Ara

Termal macuna gerek var mı gerçekten?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
1.734
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Termal macuna gerek var mı? şeklindeki bir soru ne derece tutarlı olabilir? Tutarlı olabilmesi için biraz araştırma ve biraz da deneyim sonucu sorulması gerekir. Daha açık bir ifadeyle, sadece verilen cevapların değil, sorulan sorularında mantık çerçevesinde ve tutarlı olması beklenir. Ben de bu soruyu sormadan önce biraz araştırma yaptım.

    Termal iletkenliği en iyi olan maddeler metallerdir, özellikle bakır, gümüş, aluminyum ilk sırayı paylaşmaktadır. Ucuzluğu dolayısıyla ilk sırada aluminyum, hemen ardında da bakır vardır. Bakır çok daha ısı iletken olmakla birlikte çok daha pahalı olması dolayısıyla gerekmedikçe kullanılmaz veya en etkili olabileceği kısımlarda tercih edilir. Örneğin soğutucularda ısı boruları bakırdır, gövdenin de bir bölümü bakırdır ancak geriye kalan ortalama %70-75'lik bölüm ucuzluk, kolay işlenirlik, hafiflik ve bakıra en yakın iletkenlik başarımıyla aluminyumdur.

    Gazlar ise hemen hemen ısı iletken değildir ancak sıvılar az da olsa (metallere göre) işe yarar. Termal macunlar da netallerle kıyaslandıklarında çok kötü iletkendirler. peki neden termal macun kullanıyoruz? Metaller her ne kadar çok iyi ısı iletken olsalar da yüzeylerindeki mikroskopik gözenekler, bazı durumlarda konkav ve konveks (içbükey ve dışbükey) yapıları ideal örtüşmeyi engeller ve ısı tıransfer verimi düşer. Bu durumda araya termal macunlar uygulanır.

    Ancak kritik nokta ne kadar uygulanması gerektiğidir. İşlemci yüzeyi düzgün, suğutucu taban yüzeyi de parlak ve flat (süper düz) ise termal macun kullanmaya gerek kalmaz. İdeal yüzey yapılarında termal macunlar ısı tıransferini sadece kötü etkilerler, özellikle de gereğinden fazla kullanıldıklarında.

    Tüm bu bilgiler göz önüne alındığında overclock yapmayan birnin termal macun kullanmasına gerek kalmayabilir. 15-20 YTL'lik bir termal macun almayarak tasarruf yapıp 75-80 YTL'lik bir soğutucu yerine 90-100 YTL'lik bir soğutucu alabiliriz. Özellikle overclock yapmayanların ve orta seviyelerde voltaj vermeden overclock yapacakların da termal macunlara fazlasıyla ihtiyaçları yoktur. Yüzeyi hafifçe pürüzlü ve mat soğutucular ise kötü işçilikten değil, daha ziyade termel mecun kullanımına uygun hazırlanmış ürünlerdir. Ancak pırıl pırıl ve dümdüz bir soğutucu tabanına termal macun uygulamak ve özellikle de gereğinden fazla uygulamak sadece yüzeyin ısı geçirim verimini düşürmeye yarar.

    Ben hobim itibariyle çok fazla işlemci değiştiriyorum. Günde 7-8 kere işlemci söküp takmak bazen sıradan bir iş haline geliyor. Bir kaç gündür termal macun kullanmıyorum ve hayatım olağanüstü kolaylaştı. Gerek hava gerek su ile kullanmıyorum. Şu aralar overclock yaparken de kullanmamaya başladım ve hiç bir sorun yaşamadım. Kimseye direk olarak soğutucusunu söküp termal macunu temizlesin ve öyle kullansın diyemeyeceğim ama en azından sık işlemci değiştiren arkadaşlara ve zaten bir soğutucu değişimi nedeniyle sistemini sökecek olanlara tavsiyem en azından bir kere termal macunsuz bir deneme yapmaları olacaktır. Tabii ki ellerindeki soğutucunun çok düz ve parlak bir yüzeye sahip olması şartıyla. Aksi durumlarda ise yine çok çok az miktarda uygulanmasını tavsiye edeceğim, metal yüzeye bir parlaklık kazandıracak veya yağlı bir görünüm verecek kadarı bile yetecektir. Soğutucu işlemci yüzeyine iyi temas ettiğinde zaten arada hemen hemen hiç boşluk kalmaz ve sadece mikro gözenekler macun ile dolar. Zaten "Curing" tabir edilen termal macunun oturması işlemi bu çok küçük mikro gözenek ve çatlakların termal macun ile dolması işlemidir. Termal macun ısındıkça viskozitesi değişir, akışkanlaşarak yavaşca bu gözeneklere işler. Bu iyi bir şeydir. Ancak fazlası, birbiriyle sıkıca örtüşmesi gereken iki metal yüzey arasında bir tabaka oluşturur ve verim düşebilir.

    Kolay gelsin...







  • Standart kullanımda elbette ki çok gerekli değil,hele ki yeni çıkan işlemciler daha verimli...

    Ama 150W-200W termal güç yayılımı olan overclock edilmiş bir işlemciyi termal pasta olmadan soğutamazsınız...
  • Bir zamanlar termal macunum bitmişti ve termal macun sürmediğimde işlemci 60 dereceye çıktı ertesi gün termal macun sürdüğümde tekrar eski haline dönmüştü

    Yani gerekli



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerem -- 19 Ekim 2008; 14:09:34 >
  • quote:

    Orjinalden alıntı: DiabloXT

    Standart kullanımda elbette ki çok gerekli değil,hele ki yeni çıkan işlemciler daha verimli...

    Ama 150W-200W termal güç yayılımı olan overclock edilmiş bir işlemciyi termal pasta olmadan soğutamazsınız...


    ben mesela p4 3.2 işlmcimi soğutamıyorum zalman fan olmasına rağmen termal macun icat edildiğine göre kullanmak gerek
  • bencede bir bildikleri var ki yapmışlar
  • Tamir olmuyor diye kenara atılan bilgisayarın esas sorunun macun olduğunu görünce kullanılması gerekli diye düşünüyorum, zaten yeni işlemcileri ve soğutucuların yanında geliyor. İlla ki ayrı alınacaksa piyasa 5-6 liraya da bulununa biliyor.
  • güzel yazı olmuş, çok güzel açıklamışsın..

    benim gibi tabanı zımparalamaktan mahvedenler için termel macun birebir
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.