Şimdi Ara

Türk Milletinin Sağlık Cehaleti ve 'bilmediği konuda konuşma hastalığı'

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
43
Cevap
1
Favori
1.437
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
24 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Maalesef Türk Milletinin gördüğüm kadarıyla sağlık konusunda büyük bir cehaleti var. Bunu rahatlıkla söylüyorum çünkü ben de içinizden birisiyim. Ben bir doktorum, ancak öte yandan ailem ve akrabalarımla beraber bu toplumun bir üyesiyim. Çevremde gördüğüm ve özellikle sıradan halkın hep gözden kaçırdığı mevzular şunlar:


    1. Doktorlar ölümü engelleyemez, ölüm sadece ertelenebildiği kadar ertelenir.



    (Geçen gün Edirne'de annesi kanser son evre hastası olan ve çoklu organ yetmezliği olan hastanın ölüm haberine şiddet ile karşılık veren dangalak bu bilgiyi bilmiyor olabilir.)


    2. Size verilen her ilaç, yapılan her enjeksiyon ve verilen her serum için ölüm ve yan etki riski vardır, ek olarak en kötü tarafı şudur ki bu bilgi önceden tahmin edilemez.


    ("Doktorun verdiği ilaçtan öldü" , "Boğaz ağrısı için serum yapıldı ve öldü" , "İğne yapıldı, sakat kaldı" haberlerinin çoğu asparagas haber. Her seferinde bu zokayı yutuyorsunuz anlayabiliyorum ama doktorun verdiği ilaç veya serum 1/100 de olsa, 1/10.000 de olsa bir alerji riski taşır, bu alerji sizi öldürebilir. Yine yapılan her iğne sizi sakat bırakabilir. Doğru bile yapılsa, bazı insanların siyatik siniri varyatiftir, herkesin sinirleri aynı yerden geçmez, anatomik farklılıkllar da önceden öngörülemez, siyatik sinire denk gelen bir enjeksiyon sizi sakat bırakabilir. Doktorlar bu yüzden GEREKSİZ İĞNE, SERUM YAPMAYI İSTEMEZLER. OYSA CAHİL TOPLUMUMUZ BU KONUDA DA DOKTORA SALDIRMAKTAN GERİ DURMAZ. Doktorun onun iyileşmesini istemediği gibi komik bir sanrıya sahiptir.)



    3. Bazen doğru tedavi de işe yaramaz.


    (Her tedavi için verilen bir başarı oranı vardır ve bu başarı oranı hiçbir zaman %100 değildir. 100 hastanın 80 tanesinde işe yarayan bir tedavi sizde işe yaramıyor olabilir ve bu da maalesef önceden öngörülemez. Hastadan hastaya genetik farklılıklar vardır, bu yüzden bu iş mekanik veya fizik gibi bir şey değildir. İyileşmiyorsanız %100 doktor hatalıdır anlamına gelmez. Başka yollar denenmesi gerekiyor olabilir, denenmesine rağmen de iyileşemeyebilirsiniz.)




    4. İnsanoğlu maalesef ölümlüdür, ölüm ile barışın. Doktorlar her gün ölüme şahitlik etmektedir, bunca ölüm birer hata sonucu olabilir mi? Her ölüm için birisi suçlu olmak zorunda değildir. Bazen suçlu kör talihtir. Doktorların da annesi babası ölmektedir.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PhD MD -- 9 Şubat 2024; 22:49:57 >







  • Çünkü sağlık özelleşti, ticarete döndü. Doktorların hedefi var. Bankacılara verilen müşteri hedefi gibi.

    5 sene önce özel hastane ayağımda dış travmaya bağlı kan oturması gibi bir durum için beni hemen ameliyata alacaktı. O zamanki parayla 7500 liraydı. Başka doktora gittim. Bir merhemle geçirdi. Ameliyat isteyen doktor az ameliyat ederse başarısız olur, işini kaybeder. Gelen hastalardan bol bol tetkik istemek zorundadır.

    Bu yüzden sağlık ağırlıklı olarak devletin sunması gereken bir hizmettir. Eğitim gibi.

    6 ay önce bende özel hastanede yakınımı kaybettim, ben vefatından 1 hafta önce gördüm doktor olmadığım halde akrabamın ecel teri döktüğünü bittiğini gördüm. Özel hastane doktoru hala eşine çocuklarına umut aşılıyordu. Sonunda ne mi oldu 1 hafta sonra vefat etti. 1 yılı geçer sürede bu hastahanede yattı fatura 1.600.000 TL evlerini satarak bu parayı ödediler. Anlayacağınız bazı özel hastane doktorları umut satıp para kazanıyorlar.

    Ne kibrinden bahsettiğinizi de bir anlatsanız? Doktorum diyene kibirli diye yapıştırıyorsunuz, aşağılık kompleksiniz mi var?


    Doktor olduğum için sağlık okur-yazarlığının düşük olduğunu "KENDİ AİLEMDEN" dahi bildiğimi yazmış, gerekçelerini ve toplumun bilmesi gerekenleri sıralamışım.


    Doktor'dan bile sağlık ile ilgili bir konuda nasihat dinlemeye tahammülünüz yoksa gidip tekel bayi ile sağlık sohbeti yapabilirsiniz.

  • doktor olduğunu düşünmüyorum...

  • Bizim toplum sadece sağlık değil her konuda bilgiclik taslar. Izleyin sokak röportajlarını, cahil amcalar teyzeler ekonomiyi, siyaseti, dış politikayı, egitimi, hukuku bilirler ve büyük resmi görmüş gibi davranırlar. Bu alanlarda uzman olanlardan bile daha cesur ve öz güvenlidirler.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Türk Milletinin Sağlık Cehaleti ve "bilmediği konuda konuşma hastalığı"
  • Infernix I kullanıcısına yanıt

    sen kimsin de hekim kimliğimi sorguluyorsun anlayamadım, yazdığım metnin en canlı örneğisin.


    neden burada doktorları savunayım doktor değilsem?


    gerçekten trajikomik bir toplum...

  • PhD MD kullanıcısına yanıt

    Doktor oldugunu avatarına, nickine kadar yazmana gerek yoktu üslubundan ve everest dagı gibi egondan belli zaten.

  • 90'lı yıllarda ölüm döşeğindeki hastaya doktorlar tedavi uygulamaz, memleketine götürün, temiz hava alsın derlerdi. Amaç son günlerini güzel yaşatabilmekti. Şimdiki doktorlar para kazanma arzusuyla hasta yakınlarına tutamayacakları vaatleri veriyorlar. Şu ilacı satın alsan iyi gelecek, şu tedaviyi görse koşacak tarzında.

  • Sadece sağlık değil bu ülkede "bilmiyorum, o konuda bilgim yok" diyen insana kolay kolay denk gelemezsin. Herkes her şeyi bilir. En basitinden adres sorarsın, bilmediği halde tarif etmeye çalışır. Eğitimlisi de eğitimsizi de böyle. Dünyada bu kadar kompleksli bi toplum yok heralde.

    Öte yandan bi şey bilenler de aynı. Doktorların çoğu da bi alanda ihtisas sahibiyse, her alanın uzmanı egosuna sahip oluyor. Argo tabirle herbokologluğun aşırı prim yaptığı bir ülkede de böyle olması normal. İlber Ortaylı, Celal şengör, Fatih Altaylı vs popüler herbokologluğa güzel örnekler. Ülke insanının büyük çoğunluğu "halkımızın %99'u cahil" diyor. Yani o büyük çoğunluğun hepsi kendini %1'in içinde görüyor. En az %70 nüfusu %1'e sığdırıyorlar. Ortalama 55-60 milyon kişi %1'lik cahil olmayan nüfusu oluşturuyor yani.

    Bu ülkede herkes biraz doktor, biraz hukukçu, biraz mühendis, biraz ekonomist, biraz filozof, biraz tarihçi, biraz din bilgini...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • alpalp84 kullanıcısına yanıt

    Çünkü sağlık özelleşti, ticarete döndü. Doktorların hedefi var. Bankacılara verilen müşteri hedefi gibi.

    5 sene önce özel hastane ayağımda dış travmaya bağlı kan oturması gibi bir durum için beni hemen ameliyata alacaktı. O zamanki parayla 7500 liraydı. Başka doktora gittim. Bir merhemle geçirdi. Ameliyat isteyen doktor az ameliyat ederse başarısız olur, işini kaybeder. Gelen hastalardan bol bol tetkik istemek zorundadır.

    Bu yüzden sağlık ağırlıklı olarak devletin sunması gereken bir hizmettir. Eğitim gibi.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • alpalp84 kullanıcısına yanıt

    Başlık sahibinin bahsettiği konuya bir örnek gibi duruyor bu yorum.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Konu başlığını görünce aklıma bilinçsiz antibiyotik kullanımı, milletin oradan buradan duyduğu, okuduğu ya da kendi tecrübelerine dayanarak doktora gitmeden hastalık konusunda yorum yaptığı gibi şeyler aklıma geldi de konu bu değilmiş.

    quote:

    ("Doktorun verdiği ilaçtan öldü" , "Boğaz ağrısı için serum yapıldı ve öldü" , "İğne yapıldı, sakat kaldı" haberlerinin çoğu asparagas haber. Her seferinde bu zokayı yutuyorsunuz


    Bak burada asıl suçlu basın ve medya kuruluşlarıdır. Tıbbi bilgi anlamında bir şey bilmeyen halka sen haberi böyle verirsen adam bunun sorumlusu olarak doktoru görür. Resmen kasıtlı ya da iş bilmez olarak mimlemeyle aynı anlamı taşır bu cümleler. Medya haberi düzgünce verse kısa bir açıklama geçse belki böyle olmayacak. Ben de bu tarz haberlere zaman zaman rastlıyordum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Navi kullanıcısına yanıt

    Ama devlette de yeterince uzman hekim olması, bir doktora 163682632 hasta düşmemesi gerekiyor hocam. Aksi hâlde ne doktor doktorluğunu icra edebiliyor ne hasta tedavi görebiliyor. Doktor yetersizliği olunca mecburen özel hastaneye kalıyorsun.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kartal Göz kullanıcısına yanıt

    Aynen öyle. Acile gidiyoruz, o kadar çok hasta var ki, doktorun normal muayene etmesi mümkün değil. Uzaktan şikayetini söylüyorsun 2-3 cümle ile, hemen seni kan, röntgen, tomografi yönlendiriyor. Ya da receteni yazıyor, sıradaki diyor. Şimdi burada suçlu hekim mi?

    Hasta bir toplumuz. Çok hasta oluyoruz ya da naz yapıyoruz. En küçük bir rahatsızlıkta hastanedeyiz.

    Hekim sayısı artmalı, hasta sayısı da azalmalı. Boş, beleş, canı sıkıldıkça hastaneye gidenlerden biraz para alınsa eminim çoğu gitmez.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 6 ay önce bende özel hastanede yakınımı kaybettim, ben vefatından 1 hafta önce gördüm doktor olmadığım halde akrabamın ecel teri döktüğünü bittiğini gördüm. Özel hastane doktoru hala eşine çocuklarına umut aşılıyordu. Sonunda ne mi oldu 1 hafta sonra vefat etti. 1 yılı geçer sürede bu hastahanede yattı fatura 1.600.000 TL evlerini satarak bu parayı ödediler. Anlayacağınız bazı özel hastane doktorları umut satıp para kazanıyorlar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Navi kullanıcısına yanıt

    Bir de neyin acil ve neyin öncelikli olduğunu da bilmiyoruz. Herkes acili meşgul ediyor.

  • Konu sahibi doktor veya değil, yazdıkları doğru. Önemli olan da bu.

  • Konu sahibide kibirli gibi, kibirde cehaletten.Unutmayalım.
    Ama dedikleri doğru.İnsanlarımız cahil.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Doktorum diyenin doktorluğu da sorgulanamıyormuş. Gerçekten doktor olsa bile her dediğinin doğru olduğu ne malum?

  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.