Şimdi Ara

Türkcell baz istasyonlarını yeniliyor (43.2mbt-HSPA+dual-carrier)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
4.236
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Türkcell baz istasyonlarını yeniliyor(HSPA + dual-carrier) sistemine uyumlu hale getireceklermiş. önce isatnbul sonra diğer iller 2 ay içinde 43.2mbt hıza uyumlu hale gelecekmiş.bu hızdan ancak e372 modem(43.2mbt) kullanıcıları faydalanabilecekler.(kaynak :izmir bölge baz istasyon surmlusu)



  • HSPA + dual-carrier hakkında yarıntılı bilgi:

    Turkcell, son teknoloji ürünü 43,2 Mbps’lik yeni Turkcell 3G VINN modemle internet deneyimini en üst seviyeye taşıyor. Piyasada bulunan tüm modemlerin en hızlısı olan Turkcell 3G VINN E 372, Turkcell İletişim Merkezleri’nde Aralık ayında sunulacak.

    http://www.turkcellmedya.com/BulletinDetail.aspx?BulletinID=403


    Turkcell İstanbul’un 3G hızını ikiye katladı
    Turkcell, mevcut 3G şebekesiyle sunduğu mobil internet hızını iki katına çıkaran Çift Taşıyıcı altyapısını İstanbul’da kullanıma açtı. Altyapı güncelleme çalışmalarının Mayıs ayı itibarıyla Türkiye çapında tamamlanması planlanıyor.

    Türkiye’nin lider iletişim ve teknoloji şirketi Turkcell, İstanbul’daki mobil internet şebekesini Çift Taşıyıcı (Dual Carrier) sistemiyle güncelledi. DC-HSPA+ teknolojisi, havaalanları dahil olmak üzere İstanbul’da Turkcell’lilerin mobil internet hızını iki katına çıkarıyor.

    3G’nin son halkası olan ve tüm dünyada henüz yalnızca 13 operatör tarafından kullanılan Çift Taşıyıcı teknolojisi sayesinde, Turkcell şebekesine aynı anda iki taşıyıcıdan erişim sağlanıyor. Saniyede 42 megabite varan mobil internet servisinden uyumlu modem ve akıllı telefonlar aracılığıyla faydalanmak mümkün.

    İlter Terzioğlu: “İstanbul Turkcell 3G ile kanatlanıyor.”
    Turkcell’in geçtiğimiz aylarda başlattığı güncelleme çalışmasıyla dünyada ticari şebekesinde Çift Taşıyıcı teknolojisini hayata geçiren ilk 10 operatörden biri olduğunu hatırlatan Şebeke Operasyonlarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İlter Terzioğlu, güncelleme çalışmalarının Mayıs ayında Türkiye çapında tamamlanmasını hedeflediklerini ifade etti. Turkcell’lilerin DC HSPA+ farkını özellikle dosya indirirken net olarak hissedeceğini dile getiren Terzioğlu, bu teknolojinin uygulandığı yerlerde ortalama 700 MB büyüklüğünde bir filmin 2 dakika civarı bir hızda indirilebildiğini belirtti. Terzioğlu sözlerine şöyle devam etti: “Müşterilerimize Daha Fazla Hayat-Daha Fazla Hız vaadetmiştik. Bu vaadimizi Çift Taşıyıcı teknolojisiyle gerçekleştiriyoruz. Dünyadaki en yeni teknolojilere yatırım yaparak ülkemizin yükselen teknoloji dalgasını tam zamanında yakalanmasını sağlayan Turkcell, sektör lideri olmanın ve küresel rekabette dev aktörlerle boy ölçüşmenin yüklediği sorumlulukla teknoloji yatırımlarına aynı hızda devam edecek. Gerçekleştirdiğimiz şebeke güncellemesi Çift Taşıyıcı teknolojisinin kullanıldığı yerlerde mobil internet hızını iki katına çıkarıyor. Bir başka deyişle İstanbul, Turkcell 3G ile kanatlanıyor. Bu altyapıya uyumlu Turkcell 3G VINN E 372 modemimiz sayesinde İstanbullu abonelerimiz mobil internet alanındaki son teknolojiye çok daha fazla hızla kavuşacak. 3G’de Turkcell kendi kendiyle rekabet eder durumda. Umarız Turkcell 3G’nin farkı gün geçtikçe açması rekabeti de harekete geçirir ve sonunda kazanan hem kullanıcılar hem de Türkiye olur.”

    Sırada uluslararası havalimanları ve diğer iller var
    Turkcell’in İstanbul’da başlattığı şebeke güncelleme çalışmaları, uluslararası havaalanlarına ve diğer tüm illere yayılacak. Sahip olduğu A tipi lisansla 3G şebeke kurulumuna başladığı günden itibaren müşterilerine daima en yüksek kapasiteyle hizmet vermeyi ilke edinen Turkcell, şimdi de müşterilerine daha fazla hız sağlayan DC-HSPA+ teknolojisini sunmak üzere çalışmalarını yürütüyor.

    Çift Taşıyıcı (Dual Carrier) ne işe yarar?
    Çift Taşıyıcı teknolojisi, şebekeye herhangi bir taşıyıcıdan erişen bir kullanıcıya diğer taşıyıcıdaki mevcut kaynakları daha verimli kullanma imkânı tanır. Sağladığı hız artışı, servis alınan baz istasyonuna olan uzaklıktan bağımsız olarak tüm aboneler için geçerlidir. Çift Taşıyıcı sayesinde web sayfalarının açılış hızı, online oyun uygulamalarındaki tepki süreleri gibi ölçütlerde önemli ölçüde iyileşme sağlanır. Saniyede 42 megabit hıza ulaşan aboneler, 700 MB’lık bir filmi yalnızca 2 dakika 13 saniyede indirebilirler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi falls -- 20 Şubat 2011; 12:23:12 >




  • ben hala bu cihazlara o kadar para veripte ne amaçlı kullanıldığını kullanılacağını merak ediyorum günümüz zamanında 1gb 4gb 8gb kotalı 3g paketleri varken istenirse bu cihazla 1 saatte kota dolar, heralde işadamları için getirtiyolar onlardan böyle bir istek var sanırım yoksa 30tl ye 4gb vınn almakta zorlananlar napsın bu tür cihazları
  • haklısın ama,önümüzdeki yıllarda kotaların artacağı kesin..4g gelince ne yapacaklar...100mbt hızlar olacak.
  • İleride kullanım oranları yaygınlaşacak ve biçimleri artacaktır. Ancak o zamana kadar telekomun interneti ucuzlatması lazım. Ucuzlayana kadar daha baya bir süre bir halt göremeyeceğiz. :D
  • quote:

    Orijinalden alıntı: falls
    haklısın ama,önümüzdeki yıllarda kotaların artacağı kesin..4g gelince ne yapacaklar...100mbt hızlar olacak.

    O zaman kotalar 32 gb 64gb falan olur =)
  • forumda birisi yazmıştı, 3g şebekelerinin kapasitesi 150 mbit civarında diye, bu doğruysa 3g'nin altyapısı gereği pek umutlanmamak gerek. acaba 4g şebekelerinin kapasitesi ne kadar? bilgisi olan var mı?
  • @scoopi
    Tam olarak 150mbit diye kesin bir bilgim yok. Ben bir keresinde bir örneğimde kullanmıştım 155mbit diye, ondan görmüşsündür belki.
    O da tahmini bir radyolink bantgenişliği idi, yani baz istasyonunun şebekeye bağlandığı mikrodalga bağlantısının bant genişliği, yani baz istasyonu ile diğer baz istasyonları arasında ya da şebekedeki daha üst seviyelerdeki MSC vs. birimlere bağlantıyı sağlayan kablosuz ekipmanlar. Baz istasyonu antenlerinin yanlarında bulunan davul veya çanak anten gibi cihazlar.
    2G döneminde kullanılanlar 2mbit vs. ortalama diye biliyorum ama 3G'de kaç bunlar tam bilgim yok. Ama bölgeye operatörler onun planlamasını yapar ve ona uygun bir kapasite sağlamaya çalışır. 300mbit de olabilir, 600 de ama 600mbit'ler genelde oldukça büyüktür. Tabi 20mbit de olabilir, 70mbit de. :D
    Geçen Tekirdağ'da Vodafone ana direğine bir tane takıyorlardı, gidip sorsaydım keşke kaç mbit olduklarını falan. :( Bir daha görürsem baz istasyonu direğinde birini soracağım. Turkcell kuracak ilçeye bir tane ama yer bulur da söylerlerse, ara ara gidip kurulumda yakalamaya çalışacağım adamları, sırf bunu sormak için. :)
    Tabi bunlar her yerde kullanılmayabiliyor. Bazı yerlerde TurkTelekom'dan xDSL, fiber vs. alıyorlar şebekeye bağlantıyı, Borusan Telekom'dan vs. alabiliyorlar, SuperOnline şebekesinden... :)




  • ben daha önce internetten baya araştırmıştım ama baz istasyonların teknik özellikleri hakkında pek bilgi bulamadım. yine senden az-çok bilgi edinmiş olduk, sağol. yeni bilgiler alınca paylaşırsın artık.
    bir de merak ettiğim şu oldu: şimdi baz istasyonu interneti yörüngedeki uydudan almıyor mu? yoksa bahsettiğin gibi ttnet gibi şirketlerin altyapısını kullanıyorsa vah halimize.
  • GSM operatörlerinin belli konumlarda GGSN noktaları bulunur ve şebeke buradan internete bağlanır. Bu noktaya kadar bağlantı yine operatörün planlamasına göre bir yoldan sağlanır. Bu yolda da bir kısmı radyolinklerden sağlanır bir kısımda da TurkTelekom, SuperOnline, Borusan Telekom gibi şebeke operatörlerinin ağlarından.
    Mesela Turkcell hattım ile Tekirdağ'ın Muratlı ilçesinden internete bağlanıyorum. Bloguma girişte kullandığım IP adresi IP konum sitelerine göre İstanbul'da bulunuyor ve hostname olarak da "Turkcell Mahmutbey" vs. yazıyor. Yani bu nokta Turkcell'in beni internete bağladığı nokta. Sanırım da ilçeden radyolink bağlantıları ile Çorlu vs. bir yere bağlanıp, orada giriyor TT veya diğer operatörlerin şebekesine, oradan gidiyor İstanbul'daki merkeze ve orada internete bağlantısı oluyor.
    Uydudan kullanım nadirdir, yurtdışında bazı taşınabiliyor baz istasyonu modellerinde görmüştüm. Uydudan kullanımda mesafe ve farklı şeylerden dolayı iletişim zorlaşıyor, kolay kolay da tercih edilmez baz istasyonu düzeyinde.




  • @sis651 sayende bazı yanlış bildiğim bilgilerin farkına vardım. ben de hep, baz istasyonları direk uydudan veri akışı sağlar sanırdım.
    şu baz istasyonlarının kapasitesini bi öğrenebilseydik iyi olurdu.
  • @scoopi
    Yakınlarda bu konu ile ilgili bazı kaynaklar yayınlamayı planlıyorum. Üşenmez ve hazırlayabilirsem olacak işte. :)
  • güncel:)
  • Aferim yapsın o kadarınıda. Darısı vodafonun başına.
  • Superonline a turkcell cok büyük yatırım yapıyor. Fiber optikle hem telekoma rakip oluyor hemde turkcellin baz istasyonları için AYRI Fiber hat çekiyor.Superonline yayıldıkça o bölgerdeki baz istasyonlar direkt fiberle baglanıyor. Ve bu baz istasyonlara çekilen hat evlere verilenlerden bagımsız bir hat. Bu tarz istasyonlarda baglantı hızını kısıtlayan tek şey bAz istasyonla kullanıcı arasındaki hız. Modeminiz ne hızla iletişim kurabiliyorsa limitiniz o. Fiber baglantı olmayan yerlerde kullanıcı sayısı modem...... Bir çok şey sınırlıyor. Turkcell fiber yatırımlarla hem telekomu köşeye sıkıştırıyor hemde kendi omurgasını kuruyor. Buda Turkcelli yakın dönemde daha karlı bir hale getirecektir. Buda internet telefon iletişim ücretlerinde yavaş yavaş düşmelere yol açacaktır. SAygılar
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.