Şimdi Ara

Undervolting (ekran kartı ve işlemci voltaj düşürme) ne işe yarar, nasıl yapılır?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
20
Cevap
1
Favori
556
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Undervolting (ekran kartı ve işlemci voltaj düşürme) ne işe yarar, nasıl yapılır?



    Undervolting nedir?



    CPU ve GPU, herhangi bir elektronik bileşen gibi içinden geçeceği bir elektrik akımı gerektirir. Voltaj, esasen elektronların bir devreden aktığı basıncın ölçümüdür. İşlemci veya ekran kartını düşük voltajla çalıştırdığınızda o işlemcinin çalışması için mevcut enerji üzerinde etkisi olan bu basıncı azaltırsınız.



    Voltaj düşürmenin arkasındaki fikir, işlemcinin performans kaybına veya kararsızlığına neden olmadan kullanabileceği en uygun minimum voltajı bulmaktır. Bu, hız aşırtmayı daha dengeli, sabit hale getirmek için voltajları yükseltmek kadar zordur ancak herhangi bir tehlikesi yoktur.



    CPU veya GPU voltaj düşürme neden yapılır?



    Ekran kartı veya işlemci voltajı düşürme işlemi neden yapılır? İlk olarak işlemciler esasen elektriği ısıya dönüştürür. Elektronlar tüm bu matematiği çalıştıran işlemcinin entegre devrelerinde hareket ederken ısı üretirler. Bu nedenle işlemcinin bir soğutma çözümüne ihtiyacı vardır çünkü çok ısınırsa çalışmayı durdurur.



    Güç tüketimi bildiğiniz üzere watt olarak ölçülür ve watt için temel formül watt = volt x amper’dir. Voltu veya amperi düşürdüğünüzde toplam wattı da düşürmüş olursunuz. Bu, işlemcinin daha az güç kullanacağı ve daha az ısı üreteceği anlamına gelir.



    Güç tüketimini azaltmak, voltaj düşürme için iyi bir nedendir, bu nedenle de dizüstü bilgisayarlarda popülerdir. Çünkü daha az güç tüketimi demek pilinin daha uzun süre dayanması demek. Isıyı azaltmak ta önemlidir; bir işlemcinin daha yüksek saat hızlarında daha uzun süre çalışmasına olanak tanır.



    Undervolting işlemi, hem ekran kartlarında hem de işlemcilerde daha düşük güç tüketimi ve daha az fan gürültüsü sağlamakla birlikte performansı az da olsa artırır ancak sadece performans artırmak için tercih edilen bir yol değildir.



    Undervolting (ekran kartı ve işlemci voltaj düşürme) ne işe yarar, nasıl yapılır?



    Voltaj düşürme nasıl mümkün olur?



    İşlemci veya ekran kartı belli bir voltajda (veya voltaj aralığında) çalışacak şekilde tasarlanmış olmasına rağmen nasıl olur da düşük voltajda çalışmaya devam eder? İşlemcinin doğası gereği mümkündür.



    İşlemciler fotolitografi olarak bilinen bir işlem kullanılarak silikon plakalardan kazınır. Bu, dünyadaki en hassas üretim süreçlerinden biridir. İşlemciler belirli performans sınıflarına ayrılır ve doğrulamayı geçenlerin belirli voltaj ve saat hızı aralığında çalışması garanti edilir. Bu işlemci grubu içinde bazıları belirtilen teknik özelliklerinden daha düşük voltajlarda sorunsuzca çalışır. Aynı şey hız aşırtmada da olur.



    Gerektiğinden daha düşük voltajlarda iyi çalışan işlemci ve ekran kartına sahip laptopta güçten tasarruf edebilir, ısıyı azaltabilir, gürültüyü kesebilir, belki oyunlarda biraz daha yüksek FPS alabilirsiniz.



    Voltaj düşürme (Undervolting) nasıl yapılır?



    Bir işlemcinin voltajını ayarlamanın iki yolu vardır. İşlemcinin ayarlarını yazılım seviyesinde ayarlamak için BIOS ve UEFI menüsünü kullanabilir veya Intel Extreme Tuning Utility, ThrottleStop gibi bir CPU voltaj düşürme programı kullanabilirsiniz. Yazılım yöntemi, her değişiklikte bilgisayarı yeniden başlatma gerektirmediğinden mükemmel voltajı bulmanın en pratik yoludur. En iyi voltaj değerini bulduktan sonra üretici yazılımı ayarlarından sabitleyebilirsiniz.



    Ekran kartı için MSI Afterburner programını kullanabilirsiniz. Aracı bilgisayarı her başlattığınızda ayarları uygulayacak şekilde ayarlamanız gerekir.



    Voltaj düşürme zararlı mıdır?



    Voltaj düşürme nedeniyle bilgisayarınıza zarar verme riskiniz fiilen sıfırdır. CPU veya GPU’ya çok fazla volt vererek zarar verebilirsiniz. Bununla birlikte voltaj çok düşerse kararsız bir sisteme sahip olabilirsiniz. Bu nedenle işlemden önce önemli her şeyi yedeklemek akıllıca olacaktır.




    Kaynak:https://www.howtogeek.com/805771/what-is-undervolting-gpu-or-cpu/







  • Rehberimsi haberler guzel olmus begendim ama iyi arastirilmasi ve somut kanitlara dayandikca onedio iceriklerine donmesin donanimhabere yakismaz.
  • RTX3070'i nasıl yaparız, var mı deneme yapan, nedir voltaj/freq grafiği?
  • 5950x için yardımcı olabilecek varmı
  • Yanlış bilgilendirme var, undervolt nasıl oluyor da performansa artısı oluyor ? Undervolt işleminin temelinde işlemcinin belli bir hızını örn: 4.6 yerine 4.4'e düşürerek daha az ısınma elde edilir fakat kesin performans kaybı sebebidir. 5600X ve üzeri işlemcilerde stok fan kullananlar için şiddetle tavsiye ederim.
  • Red Comandante R kullanıcısına yanıt
    Undervolt düzgün yapılırsa performans kaybına sebep olmaz. Miningcilerin %90'ı undervolt yaparak kullanmakta kartlarını. Üreticilerin bıraktığı aralık var. Zaten amaç da mesela 4.6 ghz'de çalışabileceği en düşük voltu bulmak. O 4.4'e düşüyorsa başarılı bir undervolt değildir zaten.
  • Bu tarz haberlerden dolayı, tüm ekran kartı, işlemci, ram belleklerin ikinci ellerini alırken içimize kurt düşüyor. Artık oynanmamış, temiz ürün bulmak samanlıkta iğne aramak gibi
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Red Comandante

    Yanlış bilgilendirme var, undervolt nasıl oluyor da performansa artısı oluyor ? Undervolt işleminin temelinde işlemcinin belli bir hızını örn: 4.6 yerine 4.4'e düşürerek daha az ısınma elde edilir fakat kesin performans kaybı sebebidir. 5600X ve üzeri işlemcilerde stok fan kullananlar için şiddetle tavsiye ederim.

    Laptobumdaki i7 8750H'yi ancak undervolt ederek çoğu oyundaki dropları durdurdum ayrıca biraz fps artısı da oldu. Masaüstünü bilmem (gerçi mantığı aynı) ama laptoplarda işlemci ısısını bir kaç derece birden düşürmeye yarıyor. Laptop işlemcileri ısınmada throttling yapmaya daha çok meyilli, ısınmayı önlemek için saat frekansını dinamik olarak düşürüyor, oyunlarda drop ve fps kaybı yaşıyorsunuz.

  • Ben yıllar yıllar önce masa üstü işlemcisi ve notebook işlemcisi aynı soket kullanırken Amd’den notebook işlemcisi sipariş verip masa üstünde dev soğutucu ile pasif şekilde çalıştırıyordum inanılmaz bir eğlence idi. Faksız güç kaynağı, fansız ekran kartı ve fansız kasa ile inanılmazdı. Kasalar o zamanlarda ısıyı dışarı aktaran soğutucu gibi çalışırdı.
  • pepe7115 kullanıcısına yanıt
    bios'da eco mode var. MSI anakartlarda.
  • Red Comandante R kullanıcısına yanıt
    şöyle thermal throttle a girmemiş oluyor. Soğutma bloğu yetersizse throttle sırasında gücü düşürür alet.
  • Geçtiğimiz ay havalarında ısınmasıyla Msi Rtx 3080 Ti Suprim X'im 79 dereceleri görmeye başlayınca undervolt uyguladım. Bilen bilir eşşek ölüsü gibi kart, 336 mm. Soğutma bloğu, yeteneği, yapısı vs. gayet iyi esasen fakat; Önceki Rtx 3080'im bu havalarda dahi bu dereceleri görmüyordu fakat ''Ti'' modeli, ''GA102''nin yani düz 3080'in hayvan gibi OC lanmış hali olduğu için ısı artışı yaz ile beraber kaçınılmaz oldu. Deneme yanılmayla 15 dk'mı almadan elimdeki Gpu için optimal voltaj değerini ve core clock'u bulup (bkz. Silicon Lottery) kartı aynı senaryolarda 67 derecelere düşürdüm. Performans kaybı benchmark ve oyun seviyesinde ''0'' olarak gözlendi. Tonla guide var, sıcaklıklarla ilgili başı dertte olanlara öneririm.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Professor X -- 8 Temmuz 2022; 22:30:56 >
  • pcde değilde 4700hq olan laptopa yapmaya calıstım cok fazla mavi ekran aldım acıkcası pek verimli olmadı artık windowsdan performansı kısıyorum fakat performans gerçekten cok kısılıyor ne yapacagım bilemedim pc önemsemedim ısınma ztn yok diye

  • Esxici E kullanıcısına yanıt

    undervolt yapmanın herhangi bir zararı yok. aksine gpu/cpu'nun daha serin çalışmasını sağlar.

  • Red Comandante R kullanıcısına yanıt

    bahsettiğiniz underclock, undervolt değil. 76W güç limiti olan bir işlemci düşünün ve tüm çekirdekler yüke girince 4.2 GHz ile çalışsın. undervolt yaptıktan sonra aynı şartlar altında daha az güç tüketeceğinden (60-65W gibi) geriye fazladan bir güç limiti kalır, o boşlukla da daha yüksek boost yapabilir yine en fazla 76W güç tüketecek şekilde, 4.2 yerine 4.4 GHz gibi, bu sayede performans artmış olur.

  • StG 44 kullanıcısına yanıt
    Sadece undervolt için demedim 👍
  • Bende çözemedim

  • undervoltage sonrası pc açıldığı anda mavi ekran verme gibi bir durum olursa ne yapabilirim ?
  • ben intel 12500h işlemcili bir laptop aldım. bu işlemcide turbo boost kapatmak istyorum + 42-45 olan çarpanlarını 30 falan yapmak istiyorum ancak intel extreme tuning utility (xtu) programı maalesef bu ayarları yapmama müsade etmiyor. program içinde bu değerleri görebiliyor ancak müdahale etmeme izin vermiyor.


    ayar için tıklama yapmama müsade etmiyor program.


    bu konuda bilgisi olan varsa yardımcı olabilir mi?

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.