Şimdi Ara

Uzmanlar Tuz Gölü'nün yıllar içinde yok olacağını söylüyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
34
Cevap
1
Favori
3.019
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
50 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Uzmanlar Tuz Gölü'nün yıllar içinde yok olacağını söylüyor



    Türkiye'nin ikinci büyük gölü olan Tuz Gölü'nün tamamen yok olması için uzmanlar tarih verdi. Uzmanlara göre Tuz Gölü, 30 yıla kadar yok olabilir. Şimdiden göl, küresel ısınma ve bilinçsiz tarımsal sulama nedeniyle %30 küçüldü. Önlem alınmaması halinde bu küçülme devam edecek. 



    Ayrıca Bkz.Araştırmaların %99.9’u iklim değişikliğine insanların sebep olduğunu gösteriyor



    Geçtiğimiz aylarda hatırlarsak Tuz Gölü, sayısız flamingonun susuzluktan ölmesiyle gündeme gelmişti. Öte yandan bilindiği üzere Van Gölü de dahil diğer göllerin su seviyelerinde de ciddi azalmalar söz konusu. Konya, Ankara ve Aksaray sınırları içinde bulunan Tuz Gölü, Türkiye'nin tuz ihtiyacının yarısından fazlasını karşılıyor. Dahası turizm açısından da değerli bir yer. 1600 kilometrekare yüzölçüme sahip göl, Şereflikoçhisar'dan gelen Peçen Çayı ile Aksaray'dan gelen Melendiz Çayı ve çevresindeki diğer derelerden besleniyor. 





    Konya Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muazzez Çelik Karakaya, TÜBİTAK desteğiyle gerçekleştirdikleri çalışmalarda 1930'dan bu yana gölün %30 oranında küçüldüğünü bulduklarını belirtti. Prof. Dr. Karakaya'ya göre, ilerleyen zamanlarda bu durum tuz yataklarında işletme yapan firmaları ekonomik açıdan etkileyecek. Bunun yanında bölgede barınan 100'den fazla kuş türü de ileride göç edebilir. Kaldı ki bu da bölgedeki ekolojik dengeyi altüst edecektir. Bu anlamda Prof. Dr. Karakaya, önlem alınmadığı takdirde 20-30 yıl içinde gölün aşama aşama kaybolacağını söylüyor. 




    Kaynak:https://www.dha.com.tr/yurt/tuz-golunu-30-yila-kadar-kaybedebiliriz/haber-1855740







  • Tuz Gölü bu yaz suları tamamen çekildi, fakat pek kimsenin umurunda olduğunu görmedim.
  • daha yok olmadı mı Tuz gölü?
  • biz de bu kafa olduğu sürece yok etmedik yer bırakmayız zaten sıkıntı yok
  • Milletin derdi geçim. Yoksa millet refah içinde yaşasa sanat tı yeşil enerjiydi tartışır olurduk. Boktan bir ekonomi varken kim takar tuz gölünü çevre kirliliğini. Duyarlı olmak ayrı birşey ama önceliği geçim olan bir millet var.
  • küresel ısınmayla birlikte zaten kuraklık aldı başını gidiyor. ne sonbahar ve ilkbaharda yapmur yağıyor ne de kış aylarında yeterinde kar. insanoğlu olarak herşeyin için ettiğimiz gibi dünyanın da işine ettik. ekosistemi bozarsan ekosistem de ey insanoğlu seni bozar. işin kötüsü bu bozulmayı yaşayacak olanlar ise bozulmaya sebebp olanlar değil onların torunları, torunlarının torunları ......
  • 1ses1 kullanıcısına yanıt
    Hayır yanılıyorsun. Milletin derdi geçim evet ama milletin diğer derdi de daha fazla kazanmak ve daha fazla mal mülk alıp daha fazla tüketmek. Daha bir gün önceki bir mesajda hayatta tek istediğim şey 500 metre içinde doğa içinde 3+1 ev diyeni 80 kişi beğendi ve hatta herkesin kafasındaki şey aynı. Doğa konusunda iklim konusunda eğitim almamış her toplum kapitalist yaşam tarzının hayali ile yaşıyor ne yazık ki her bireyin istediği böyle bir yaşam. Ama bu yaşam tarzı değil Tuz Gölünü, Marmara Denizini bile kurutacak bir felaket kapasitesine sahip. Doğanın herkese verecek 500 metre kare arsa ve 3+1 ev lüksü yok. İyi ki herkeste para yok çünkü neye harcadığını bilemeyen cahiller bu dünyayı daha hızlı bitirecek.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi monacomen -- 24 Ekim 2021; 9:42:17 >
  • 1ses1 kullanıcısına yanıt
    O kim takar dediğiniz göller, dereler kuruduğunda insanlar karınlarını doyuramayacak düzeye gelecekler. O kadar basit değil. Öyle dışardan ithal ederek 85 milyonluk ülkeyi nereye kadar taşıyabilirsiniz gıda konusunda?
  • İmara açma haberleri de gelir ileride
  • Abi Ankara konya karaman niğde resmen çöl gibi. Ankara Adana yolunu takip edin her yer boş. Tr zaten olmuş çöl gibi. Gerekirse bazı yerlere artık ekin ektirmeyip ağaç dikmeleri gerekiyor, kendi ormanımızı kendimiz kurmalıyız.
  • iyi iyi.. ne öyle ülkenin ortasında tuzluk gibi.

  • imara acmak soyle oldu depolanacak dogal gazi oraya depoluyorlar...


    Uzmanlar Tuz Gölü'nün yıllar içinde yok olacağını söylüyor
    Uzmanlar Tuz Gölü'nün yıllar içinde yok olacağını söylüyorwww.hurriyet.com.tr
    Bakan Dönmez: Dünyanın en büyük doğal gaz depolama alanını inşa ediyoruz
    https://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/bakan-donmez-dunyanin-en-buyuk-dogal-gaz-depolama-alanini-insa-ediyoruz-41287713
  • Çıkar cebindeki telefonu !
  • martax32 M kullanıcısına yanıt

    Bas betonu hamuagoym..

  • 1ses1 kullanıcısına yanıt

    yapma yahu. neden boyle dansozvari mesajlar ile gercek kabul edilmiyor?


    Makedonya, avrupa'da en fakir ulkelerden. ama nedense dogasini koruyor. sularinin icine sicmiyor vs. hayirdir makedonlar 3 kollu mu? 4 gozlu mu? yoksa kulturleri mi farkli?

  • Bu biraz tarım arazilerinin büyümesi ile de ilgili. Makinalaşma arttıkça işlenmeyen tarım araziliride işlenir oldu buda suya olan ihtiyacı her geçen gün arttırıyor. Çok su gerektiren tarımdan susuz tarıma geçiş yapılması gerek acilen yoksa daha çok göl kuruyup gider. Devlet bu konuda çitçiyi yönlendirmesi hatta bazı ürünlerin bazı yörelerde ekilmesinin kıstlanması gibi bir takım önlemler de geliştirmesi gerek ama pek ümidim yok.

  • 1ses1 kullanıcısına yanıt
    Bizim milletten bi şey(?) olmamasının sebebi bu vurdumduymazlık işte.

    Kendi yiyeceği yemek, hava atacağı araba telefon gibi şeyler için çocuklarının torunlarının geleceğini satıyor.

    Hadi onu da geçtim, yahu sadece bu olayla ilgili bişeyler yapması için para alan yüzlerce, binlerce memur var. Sadece o insanlar yatmasın, görevini yapsın demek bile birçok sorunu çözecektir.
  • Oğuzhaan kullanıcısına yanıt
    Orda orman da olmaz çünkü su yok.

    Hükümeyin asıl projesi, iç Anadoluya su getirmek gibi şeyler olmalı. Asfaltla köprüyle ülke kalkınmaz, açlık bitmez. Bırak o boş beleş işleri belediyeler yapsın. Tarım politikası, su planlaması gibi konular hükümetin gerçek konularıdır.
  • Asıl sebep küresel ısınma olsa da önlem almalıydık.

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.