Şimdi Ara

Vestel 15' (m1501L) monitör şeması

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
1.361
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • merhaba,

    Vestel 15" monitörüm, ilk önce zaman zaman görüntü kararması yapmaya başlamıştı. Power düğmesinden kapatıp açınca görüntü tekrar geliyordu.
    Zamanla bunu tekrarlama aralığı azaldı ve en sonunda açıp kapama da işe yaramaz oldu. İçini açıp baktıp, yaptığım ölçümlerle ana besleme çıkışında voltaj olmadığını buldum ve bir direncin açık devre olduğunu tespit ettim. Fakat direnci değerini bulamıyorum, çünkü direnç 5 renkli ve garip olan siyah renk ile başlayıp gümüş rengi ile bitmesi. İnternetde araştırdım, hiç bir standarta göre siyah ile başlaması mümkün değil. Acaba yanma etkisi ile kırmızı renk mi değiştirdi diye, tahmini bir direnc taktım, anında yandı.

    Kısaca elinde m1501 şeması olan veya bulabileceğim yeri yazanınız olursa beni mutlu edeceksiniz. (Hiç uğraşma yerine yenisini al diyenlerin olduğunu duyar gibi oluyorum ama, 3 kuruşluk bir direç için ve de hazır arızalı malzemeyi bulmuşken, şansımı denemek istiyorum)

    Yardımlara şimdiden teşekkürler...







  • dirençler yanınca kırmızı renk siyah olur. bu doğru ama bir direnç durup dururken yanmaz. bunun başka bir sebebi vardır.
  • Aslında direnç yanmış demek de tam anlamıyla doğru değil. Direnç karbon tipinde değil ve tamamıyla kararmış da değil, sadece renk şeritlerinin altındaki zemin renginin parlaklığı azalmış. Dirençin değerini tahmin etmek üzere ,dış boyasını soyarak değerini tespit etmek istedim. İçi sanki çok ince bir mermer taşı andırıyor ve ortadan çapraz çatlak. Çatlağın her iki yanını ölçü aleti ile ölçtüm, bir tarafı yaklaşık 7-8 ohm, diğer tarafı 17-18 ohm civarlarında çıkıyor. Ben de ikisinin toplamı yaklaşık 22 ohm eder diyerek yaklaşık aynı watda bir karbon direnç taktım, power düğmesine basmamla yanması bir oldu.

    Bu direnç haricinde elemanlardan ilk aşamada şüphe duymuyorum, çünkü tamamen görüntü gitmezden önce ara ara gidip gelmeler, power düğmesinden kapatıp açınca düzelmesi, sanki dirençte oluşan çatlağın zaman zaman temassızlık yapması şeklinde yorumluyorum. Tabi temassızlık ardından bir başka eleman da dolaylı olarak bozulmuş olabilir.

    Bir ikinci şüphem de bu bir direnç değil, VDR, PTC,NTC gibi bir eleman. Ama baskılı devresi üzerinde R simgesiyle gösteriliyor. Direncin renkleri boyasını soymadan hatırladığıma göre siyah - k.rengi - siyah -altın rengi - gümüş rengi gibi görünüyordu.

    Sonuçda yine en azından bu elemanın değerini bulacağım bir şema gerekiyor. Diyelim değerini buldum, direnci taktım, yine yanıyorsa, fazlasıyla uğraşmam....[simage][/simage]




  • ara ara gitmeler oluyorsa soğuk lehim olabilir, tüp kartıyla birlikte lehimleri tazeleyin
  • http://www.eserviceinfo.com da 15ak1515 diye aratırsan çıkan devre sanırım işini görür
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.