Şimdi Ara

Yatırım Fonları+BES Fonları [ANA KONU] (351. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Kriger , Kriger , antireis , ONUR-40 , ONUR-40 Daha Az
5 Kayıtlı Üye (3 Mobil) ve 9 Misafir (1 Mobil) - 10 Masaüstü4 Mobil1 Android
5 sn
7.450
Cevap
523
Favori
378.636
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
43 oy
Öne Çıkar
Popüler Konular listesinde
18. Sırada  bugün en iyi #4
Sayfa: önceki 349350351352353
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Yatırım Fonları+BES Fonları [ANA KONU]


    Yatırım Fonları+BES Fonları [ANA KONU]



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guzelyali -- 21 Mayıs 2024; 16:40:44 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >




  • Guzelyali kullanıcısına yanıt
    Eyvallah, altın fonları biraz toparlamaya başladı.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • ry4n kullanıcısına yanıt
    onlar için henüz erken ben geçen yıl arz olanları takip ediyorum

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • @ozbey08 @b0Ni


    teşekkürler

  • borsada önerebileceğim ucuz temettü hisseleri var mı

    ChatGPT


    6 site arandı


    Borsada ucuz temettü hisseleri arıyorsanız, yatırım potansiyeli yüksek ve düzenli olarak temettü ödeyen bazı hisseleri değerlendirebilirsiniz. İşte 2024 yılında Türkiye'de ön plana çıkan bazı ucuz temettü hisseleri:

    1. Ford Otosan (FROTO)

    Ford Otosan, Türkiye'nin en büyük otomotiv şirketlerinden biridir ve yüksek temettü getirisi ile bilinir. 2024 yılında güçlü finansal yapısı ve düzenli temettü ödemeleri ile yatırımcılar için cazip bir seçenek olarak öne çıkmaktadır​ (Borsa Endeksi)​​ (Bloomberg HT)​.

    2. Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (EREGL)

    Ereğli Demir ve Çelik, BIST 100 endeksinde yer alan ve düzenli olarak yüksek temettü ödeyen bir diğer şirkettir. Çelik sektöründeki güçlü konumu ve istikrarlı performansı ile dikkat çekmektedir​ (Bloomberg HT)​.

    3. Akçansa Çimento (AKCNS)

    Akçansa Çimento, çimento sektöründe faaliyet gösteren ve yüksek temettü verimi ile bilinen bir şirkettir. Uzun vadeli yatırımcılar için sağlam bir seçenek olabilir​ (TradingView)​.

    4. Şok Marketler (SOKM)

    Şok Marketler, Türkiye genelinde geniş bir mağaza ağına sahip perakende sektöründe faaliyet gösteren bir şirkettir. Düzenli temettü ödemeleri ve büyüme potansiyeli ile yatırımcılar için cazip bir hisse olabilir​ (TradingView)​.

    5. Yünsa Yünlü Sanayi (YUNSA)

    Yünsa, tekstil sektöründe faaliyet gösteren ve yüksek temettü getirisi ile dikkat çeken bir şirkettir. İstikrarlı performansı ve temettü ödemeleri ile öne çıkmaktadır​ (TradingView)​.

    6. Anadolu Hayat Emeklilik (ANHYT)

    Anadolu Hayat Emeklilik, finans sektöründe faaliyet gösteren ve düzenli temettü ödeyen bir şirkettir. Uzun vadeli yatırımcılar için güvenli bir seçenek olarak değerlendirilebilir​ (Borsa Endeksi)​.

    7. Koç Holding (KCHOL)

    Koç Holding, Türkiye'nin en büyük holdinglerinden biridir ve çeşitli sektörlerde faaliyet göstermektedir. Düzenli ve yüksek temettü ödemeleri ile yatırımcılar için cazip bir seçenektir​ (Bloomberg HT)​.

    Bu hisseler, temettü verimi yüksek ve piyasa değeri açısından güçlü olan şirketlerdir. Yatırım yapmadan önce her bir şirketin finansal durumunu ve gelecek beklentilerini detaylı bir şekilde incelemenizi öneririm.





  • murat8550 kullanıcısına yanıt

    adp vardi elimde 16 000 önceden satistim,2500TL,birakmistim o miktari yedi,dedim cikayim artik,ben sattim adp yükseldi,suan sürekli yükselme egiliminde ama yakinda BOFa gibi balinalar,cogu banka hisselerini kuruturlar,bi daldilarmi feci sömürüyorlar,sömürürkende,her bir hissede %10 olarak yapiyorlar,zaten tau,adp gibi fonlardaki hisseler %20 üzerinde agirlik olarak,biraz daha böyle gider,sonra,BOFA,GEDIK gibi balinalar,bi satis yapiyorlar vay o fonun haline..


    Bi bakmisin elde ettiklerin gözünün önünde sömürülmüs,zaten uzun zamandir iyi kar getirmeyen adp son 3 gündür kar üstüne kar ediyor,11 gün dogru dürüst birsey vermeyen son yabancilar azcik alim yapti,adp,tau,ycp bir anda firladi ama nereye kadar..


    Ben en son karimi adp mesela %27 dayanmisti,sonra dogru dürüst kar etmiyerek,%3 lere kadar düstü simdi az yabanci girdi,bir anda %10 lara geri cikti ama kalici kalmiyor,cogu sana belirli yerlere kadar kar verdikten sonra,sanki danisikli dövüslü aralarinda bi basliyorlar,hic kar etmiyecek sekilde dibe kadar vuruyorlar..




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ersin345 -- 21 Mayıs 2024; 20:45:57 >




  • Hassas Kantar kullanıcısına yanıt

    fonu arasana,nerden bilsin millet hassascim :)))...

  • ozbey08 kullanıcısına yanıt

    temmettü veren fonlarda var,tefasda bir ara fonlara bakarken,temettü ödeyen fonlar adi altinda geciyordu..

  • ozbey08 kullanıcısına yanıt

    özbey dedigin gibi,artik en cok yükselen degilde,kademeli kar ettirenlere ilgi duymaya basladim,acikcasi cogu hizli yükselenlerin,fon icindeki hisse paylarina bak,minimum %22 den baslayin %37 lere kadar cikiyor hisse basi..

    Mesela bugün dze ve ppb kazandirdi ama idh ve zjl kaybettirdi,idh 600 tl zarar,zjl 275 TL.

    PPB de bi nevi banka hisseleri ama dagilimlari banka hisselerinde %10 nun altinda ,adp den PPB ye gectim..


    Yakinda balinalarin hedefi olur adp,tau vsvs

    Yarin uzun zamandir istedigim son bir fon kaldi onuda alacam..

    %60 para fonunda sermayem %40 da yogun hisse fonlarinda..

  • El Profesor kullanıcısına yanıt

    banka hs yoğunluklu fon ne var?

  • Azstek kullanıcısına yanıt
    Full banka tau ve adp,daha dengeli olanlar için Fintables'dan inceleyebilirsiniz

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Full banka için Zplib var anında alım satım imkanı düşük yönetim ücreti.

  • Azstek kullanıcısına yanıt

    bakın banka hisseleri son zamanlarda çok kazandırdı diye bankacılık fonu almayın hareket etmiş son sürat giden şeyi almak hata olur. zira zirveden almış olma ihtimaliniz yüksektir.

    tıpkı 2-3 ay önce teknoloji hisseleri çok kazandırıyor diye teknoloji fonlarını alanlar gibi hüsrana uğrarsınız.

    şuan yapılması gereken şey sakın davranmaktır. geniş yatırım yelpazesi olan fonları alıp aheste aheste sakin sakin paramızın yükselişini beklemeli.

    yani çok yükselenlere değil her koşulda az yada çok yükselme ihtimali olan fonlar tercih edilmeli.



    Yatırım Fonları+BES Fonları [ANA KONU]

    IPB fonu buna örnektir. içinde hem yabancı hisse hem yerli hisse var.

    mavi olan ıpb sarı olan tau fonu yani bankacılık endeksi fonu

    bakın 12 eylül 2022 de zirveden düşüş yaşamış bankacılık endeksi yine aynısı olabilir.





  • Ooff be 3 yıl önce 100 bin liralık bile TAU alsan şimdi %1.158 katı paran olurmuş..


    Geçmişe dönülürse kendime verilecek tavsiyeler listesine ekliyorum Yatırım Fonları+BES Fonları [ANA KONU] 

  • ozbey08 kullanıcısına yanıt

    Süper bi kulaklara küpe cevabı.


    Şimdi mi alayım. Ya kaçırmamayım bu kirazdan kalmaz birazdan mı.


    Ya nasıl da kaçırdık fırsatı kendi kendime söylemim.


    Yalan yok bugün yarın yüklü alabilirdim. Okudum grafiğini baktım. kesinlikle haklısın. Kalkmışa .... mevzusu. Fren etkisi oldu bana. teşekkür ederim.


    Ha bildiğim fondu. Bankacılık sektörü yok sağlık sektörü yok gıda sektörü belli kalıba bağlı fonlar tarzım değildi. Ama yürüdü gitti yapacak bir şey yok. Başka fırsatlara bakacağız. Önceki mesajlarıma bakarsanız IDH-DTL-YHB alım örneğimi vermiştim.


    IDH eylül sonu dikkatimi çekti idi. Aldım. Dün sattım. Daha da gider mi gidebilirdi. Bende düzeltme bekleyenler tarafındayım. Olur olmaz kısmet :) Dörtlüleri yaktım bekliyorum :) (Yatırım tavsiyesi değildir)



    Yatırım Fonları+BES Fonları [ANA KONU]




  • Giriş

    Mesaj


    • 641 Mesaj






    Daha


    PM




    Cevap


    Şikayet


    ersin345

     

    E

    •  kullanıcısına yanıt
    • Gerçekten uzun vadeli getiri peşinde koşan, 10-15-20 yıl sonra finansal özgürlüğünü yakalamak isteyen, ev-araba almak, çocuğunu özel okullarda okutmak isteyen, 10 bin TL emekli maaşıyla aç kalmak istemeyen, hastalandığında devlet hastanesinde sıra beklerken ömrünü yitirmek istemeyen o çok sınırlı kitleye sesleniyorum. Bu yazıyı sizin için yazdım, müsait vaktiniz olduğunda okursanız mutlaka fayda sağlayacağınıza inanıyorum.

    • Öncelikle sevgili Ersin Bey, 2 hafta öncesinde uzun bir yazı yazarak portföy çeşitlemesi yapmanız gerektiği konusunda sizi ve sevgili forumdaşları uyarmıştım. Gördüğüm kadarıyla siz uzun vadeciyim diye girdiğiniz bütün fonlardan birkaç hafta içerisinde çıkmışsınız ve şimdi diğer arkadaşlara siz iyi yatırımcı değilsiniz, ben çok kazanç istiyorum, siz aza tamah ediyorsunuz gibi değişik şeyler söylemeye maalesef devam ediyorsunuz... Türk vatandaşları olarak birbirimizi aşağıya çekmeye bayılıyoruz gerçekten, hep beraber kazanalım anlayışı yok. Geçmiş mesajlara şöyle bi bakıverdim, insanlar diğerlerinin kaybetmesinden nasıl da haz alıyor inanılır gibi değil. Ülkemizin gelişmesini istiyorsak hep beraber zenginleşmeliyiz ve sermayemizi arttırmalıyız. Bunun yolu da tasarruf ve yatırımdan geçiyor, başka yolu yok.

    • Herkesi tekrardan uyarıyorum, bütün paranızı "icz, tte, yhz, dvt, ijz" 'ye gömmek riski dağıtmak değildir. 30-40 gün içerisinde dolar bazlı %110-120 kazandırmış teknoloji hisselerine yatırım yapan fonlara gitmişsiniz paranızın tamamını gömmüşsünüz ve ben zaten sepet yapmıştım diyorsunuz. 850 tane de teknoloji fonu alsanız riski dağıtmış olmuyorsunuz. Dolar bazlı %120 getiriyi, uzun vadeli en iyi Amerikan yatırımcısı 5 sene içinde kazansın finansal özgürlüğünü ilan eder mehdi gibi ortalıkta dolaşır, siz gitmiş 1 ayda bu getiriyi getiren fonlara bodozlama dalmışsınız. Bir arkadaş çok doğru söylemiş, insanımız uçan kaçan şeylere atlamaya bayılıyor ve genelde de geç atlıyor. Sonrasında yandım anam SPK nerede, devlet göreve, soygun var diye ağıt yakıyor. Bu durum acizlikten başka bir şey değil maalesef, bu tarz spekülatörlere acımıyorum.

    • Gerçekten uzun vadeli getiri peşinde koşan, 10-15-20 yıl sonra finansal özgürlüğünü yakalamak isteyen, ev-araba almak, çocuğunu özel okullarda okutmak isteyen, 10 bin TL emekli maaşıyla aç kalmak istemeyen, hastalandığında devlet hastanesinde sıra beklerken ömrünü yitirmek istemeyen o çok sınırlı kitleye sesleniyorum. Bu forumda veya sosyal medyadaki günlük yorumları okuyup uzun vadeli hedeflerinizden şaşmayın, duygusal davranmayın, soğukkanlı olun. Ağaç gibi dimdik durun. Bu işin en büyük zorluğu psikolojidir. Finansal özgürlük aklı başında olan herkesin ulaşmak için çabalaması gereken en büyük hedeflerden birisidir.

    • Öncelikle, geliriniz düşükse gelirinizi arttırmanın yollarını bulacaksınız çünkü bu hedeflere ulaşmak için tasarruf yapmak zorundasınız. Ay sonunda para artıramıyorsanız neyi biriktireceksiniz? Bunun için aylık gelir-gider tablosu yapmanızı ve gereksiz harcamaları azaltmanızı şiddetle öneririm. Benim gibi kahveyi çok seven ve her gün birkaç bardak kahve içen birisiyseniz, dışarıda şu an filtre kahveler 60-100 TL arasında değişiyor. Alın kendinize uygun fiyatlı bir makine, bir de kaliteli çelik termos, 2 hafta gibi çok kısa süre içerisinde amorti edecektir ve artık dışarıda doya doya kahvenizi içebilirsiniz. Oturduğunuz yerin suyu uygunsa yaptırın evinize bi filtre, veya su filtreli sürahilerden alın, ayda 500-1000 TL içme suyu masrafından kurtulun. Ayrıca bunlar sağlığınızı da düşüren değil, tam tersine arttıran önlemler. Dışarıda sürekli kalitesiz beslenmek yerine daha az ama daha kaliteli beslenin mesela. Gelir-gider tablosu yaptıkça yaptığınız absürt harcamaları siz kendiniz fark edeceksiniz zaten.

    • Tasarruf yapmaya, kenara üç kuruş da olsa her ay bir şeyler atmayı başardıysanız tebrik ederim. Çoğunluk bunu dahi beceremiyor. Yılda 12 ay, yani 12 kere bu eylemi gerçekleştireceksiniz, dolayısıyla yaptığınız birikim mümkün olduğunca dolar ve enflasyon bazında değer kaybetmezse hedeflerinize daha çabuk ulaşırsınız. Ocak ayında kenara attığınız 10 bin TL ile aralık ayındaki 10 bin TL aynı olmayacaktır, yine de ASLA vazgeçmeyin. Bir sıfırdan her zaman büyüktür. Günlük faizler aşırı yükseldiği için ben artık elime para geçtiği gibi çok büyük kısmını anında para piyasası fonlarına atıyorum, param bitmeye yakın günlük oradan çekiyorum. Valör de yok, satışı verdiğiniz gün para elinize geçiyor. Bu eylemle ay sonunda faturalarınızı havadan gelen parayla ödeyebilirsiniz.

    • Gelirinizden kenara para attınız ve tasarruf yapmaya başladınız. Artık sıra yatırıma geliyor. Bu konuda 2 hafta önce yazdığım yazıyı kopyalıyorum. Kısacası, sepet yapacaksınız arkadaşlar, çeşitlendireceksiniz. Alıntının altında finansal özgürlük peşinde koşturanlara güncel tavsiyeler vereceğim.

    • "Eğer gidip 10 tane değil 1000 tane de teknoloji fonu alırsanız sepet yapmış olmazsınız arkadaşlar, bütün yumurtalarınızı tek yere atmış olursunuz. Ve bunu hem dünyada hem de Türkiye'de rekor üstüne rekor geldiği zamanda yaparsanız hayatınızın hatasına dönüşebilir. Piyasanın nereye kadar yükselip, nereden döneceğini hiç kimse bilemez, siz her daim getiri/risk analizi yapıp o an karar almalısınız ve asla en iyi kararları alamayacağınızdan emin olabilirsiniz. Bu bana yeter diyip kar almayı bilmek de bi erdemdir. Yılda %10 dolar bazlı getiri, en iyi fon yöneticilerinin bile hayallerini süsleyecek gayet iyi bir getiridir. Yatırım yaparken sadece karınızı maksimize etmeye çalışmamalısınız, risklerinizi de minimize etmelisiniz ve getiri/risk oranınızı optimize etmeye çalışmalısınız. Yoksa siz de git her şeyini bitcoine göm diye tavsiye veren bi dunkofa dönebilirsiniz. Alacağınız risk sizin maaşınıza, sosyal çevrenize, yaşınıza ve beklentinize göre değişir. Bu durum herkes için farklıdır. Fazla risk her zaman fazla getiri anlamına asla gelmez. Ancak öyle veya böyle bir yerden başlamak ve yatırım yapmak zorundasınız arkadaşlar, bu sebepten ötürü burada bulunan herkesi kutluyorum. Tasarruf-yatırım ve bileşik getiri üçlüsü içinde bulunduğumuz dönemin en kritik kavramlarındandır ve koca bir ömrü boşa geçirmemiş olursunuz. Bir yerden başladıktan sonra kartopu etkisiyle yıllar içinde öyle veya böyle hayal dahi edemeyeceğiniz birikimlere ulaşacaksınız, bu dediğime güvenin. Yine de hayatı asla başkalarıyla yarış olarak görmeyin, siz kendinize ve sevdiklerinize odaklanın.

    • Sepet mantığına gelirsek, sepetin amacı farklı varlık sınıflarını toplam portföyünüzde aynanda bulundurup düşük kayıp ile riski minimize etmektir. Toprak, arsa, gayrımenkul, her türlü emtia, para birimlerinin kendisi veya tahvil-bond gibi onların borçlanma sözleşmeleri, borsalar ve kontratlar bunların en yaygın olanlarıdır. Tek bir varlığa hödük gibi dalmamanın amacı her zaman dediğim gibi kayıptan kaçmaktır. Çünkü kayıp oldukça sermayeyi tekrardan yerine koymak zorlaşır. Şöyle düşünün, 1 milyon TL'niz %30 düştü, tekrardan eski seviyeye gelmek için %53.8 kazanmanız gerekiyor. Ancak siz tekrar eski seviyeye gelene kadar baştan az kayıpla ilerleseydiniz çok daha önde olacaktınız, üstüne bir de zaman maliyetini ve enflasyonu koyun. Umarım anlaşılmıştır. 10 tane teknoloji fonu almak sepet değildir, aynanda bütün portföyünüzü altın-gümüş-paladyum-platinyumla doldurmak sepet değildir. Türkiye'den ford-tofaş hisselerini alıp aynanda ABD borsalarından otomotiv hisselerini almak sepet değildir. Tüpraş-petkim alıp aynanda petrol fonu almak sepet değildir.

    • Daha net anlaşılsın diye farazi çok basit bir örnek vereceğim. 100 birim sermayeniz var mesela ve diyosunuz ki ben bununla 50 birim türk lirası bazlı, 50 birim döviz bazlı yatırım yapacağım. 50 birim türk lirası bazlı yatırımınızı 40 birim BIST, 10 birim para piyasası fonu olarak bölüyorsunuz. 50 birim döviz bazlı yatırımı da 20 birim altın, 5 birim gümüş, 20 birim yurtdışı borsalar, 5 birim eurobond olarak bölüyorsunuz.
    • Oldu mu size şu şekilde:

    • %40 BIST
    • %10 Mevduat
    • %20 Altın
    • %5 Gümüş
    • %20 Yurtdışı borsalar
    • %5 Eurobond

    • Bu çok basit bir sepet mantığıdır. Dönemsel olarak BIST azalabilir, yurtdışı borsalar artabilir. Yukarıda dediğim gibi bu oranlar kişiden kişiye ve şartlara göre o kadar değişir ki burada verilen her örnek nafiledir. 500 bin dolarınız varsa ve ömür boyu bununla yaşamak istiyorsanız %60 eurobond alırsınız ve gelen kuponlarla hayatınızı çok düşük riskle mutlu mesut idame edersiniz. 18 yaşındasınızdır, sermayeniz küçüktür ve ihtiyacınız olmayan parayla %100 borsalara dalmışsınızdır. Tek tavsiyem şudur, kağıt para her zaman enflasyon karşısında erir. Devletler kendi borçlarını azaltmak için enflasyonu kullanırlar. Son 3 senedir yaşadığımız servet transferini hepiniz gördünüz. O yüzden uzun vadeli mevduattan kaçının, her zaman kaybedersiniz. Dönemsel olarak alım fırsatı kollamak için nakit maksatlı para tutabilirsiniz ancak uzun vadeli kağıt parada döviz bile olsa asla beklemeyin. ABD dolarının da bizimkinin tırnağı olmasa bile çok ciddi enflasyonu vardır. Bu bahsettiğim sepete bilgi seviyenize göre çok farklı emtialar, bitcoin vs. de eklenebilir. Ancak bu kadar spek olan her şeyin oranı sizi üzmeyecek çok düşük miktarlar olmalıdır. Mesela portföyünüzün %1-3'ü kadar. Bu bahsettiğim borsa yatırımlarında da yatırımlarınızı farklı sektörler arasında sepet yapmak zorundasınız arkadaşlar. Gidip bütün paranızla hem BIST'te hem de ABD'de sadece taşımacılık almayın mesela. Çeşitlendirin."

    • 2 hafta önce yazdığım yazı genel bir uyarı yazısıydı, ancak bu yazımı finansal özgürlük peşinde koşanlara adadığım için daha farklı bir yol izlemek istiyorum. Yaşım genç ise, kariyerime yeni başladıysam, ve bu işlere de aşırı kafa yormak istemiyorsam, giderdim TEFAS'tan son 3 ay-6 ay-1-3-5 yıllık hisse yoğun fonların performanslarına ve yöneticilerine bakar, en iyi performe eden ve yöneticilerini beğendiğim 5-10 fonu bulur ve bunlara her ay düzenli para atardım. Bu fonlar dolar bazlı da sürekli kazanç sağladılar. Siz zaten mesela 15 yıl boyunca yılda 12 ay para yatıracaksınız, 180 farklı yerden alım yapacaksınız anlamına geliyor bu. Eğer 1 dakika dahi kafanızı yormak istemiyorsanız gidin her ayın 15'inde belirlediğiniz bu 5-10 fona biriktirdiğiniz parayı bölün ve savaş da olsa darbe de olsa yıkım da olsa siz zaten ortalamalara yatırım yapmış olacaksınız ve her türlü kazançlı çıkacaksınız. Geçmiş getiriler de bu söylediğimi doğruluyor. Bu fonları %50 BIST, %50 yabancı olacak şekilde veya dilediğiniz ağırlıkta seçebilirsiniz. Uzun vadede sizi zengin edecek tek getiri hisse senedi getirileridir. S&P ve NASDAQ 1 veya maximum 2 yıl kaybettirir, 3.yıl onu telafi eder. Bu yatırım şeklinde her türlü düşüş sizi mutlu eder, büyük düşüşlerde çok çok daha iştahlı olmalısınız ve elinize geçen her parayla alım yapmalısınız. Gidin internetten çok uzun yıllardır bu piyasanın içinde olanları izleyin ve okuyun. Sat tuşuna bastıkları için her zaman pişmandırlar, çok işlem yapan çok hata yapmaya mahkumdur. Belli bir stratejiniz olsun ve soğukkanlı bir şekilde onu takip edin. Finansal özgürlük hakkında pek çok blog yazısı var, İngilizce olanlar çok daha yoğun olsa da Türkçe içerikler de gün geçtikçe artıyor. Bu insanları ve ne yaptıklarını mutlaka takip edin, geçmiş yazılarını ve nereden nereye geldiklerini okuyun. Bu olayın en büyük harikası bileşik getiridir, 3.yıldan sonra paranız kartopu gibi hızla artacak ve siz bile şaşıp kalacaksınız. O yüzden ümitsizliği asla kesmeyin.

    • Eğer daha fazla vakit ayırma imkanınız varsa, ki bunu kesinlikle tavsiye ederim. Günlük işlemlere, insanların günlük duygularına zaman ayırmak yerine piyasaları anlamaya, ekonomiyi öğrenmeye, finansal özgürlük hakkında bilgi edinmeye vakit ayırın. Eğer siz de hisse senedi hazzını yaşamak istiyorsanız bilinçlendikçe tabii ki girişebilirsiniz. Veya mesela uzun vadede güzel bir eğride sürekli kazandırmış 4-5 senet bulursunuz, paranızın %30'uyla kendiniz bunları alırsınız. Kalan %70'iyle fon yatırımına devam edersiniz. Gece kafanızı yastığa koyduğunuzda içiniz nasıl rahat olacaksa öyle davranın, kimseye %100 güvenmeyin, geleceği kimse bilemez ve herkes düzenli olarak yanılır. Unutmayın. Bilgilendikçe yukarıda önerdiğim pasif yatırım şeklinden ufak ufak vazgeçip, büyük fırsatlar gördüğünüz yerlere daha aktif yatırımlar yapabilirsiniz. Mesela baktınız NASDAQ %40 çok büyük düşüş yaşadı, artık oradan korkmayın ve girin arkadaşım. Güzel bir kazanç alınca da aç gözlülük yapmayın ve karınızı alın. Kısacası, öğrendikçe yatırımlarınızı 3-6 aylık, 1-2 senelik kararlarla biraz daha aktif yönetebilirsiniz. Ancak çeşitlendirmeyi siz yine de bırakmayın.

    • Bence bu yazının en önemsiz kısmı burası ve insanı her zaman yanılgıya düşürme ihtimali var, ancak yine de gelelim en güncele. Mesela burada arkadaşların paraların tamamıyla altına veya TL faize girdiklerini görüyorum. Güncelde benim portföyüm %35 kendi seçtiğim 5 türk hisse senedi, %25 değerli metaller (20 altın ve 5 gümüş. Burayı en son birkaç ay önce almıştım), %20 para piyasası fonları, %10 BIST fonları, %10 yabancı ve değişken fonlar şeklinde. Ve param şu an döviz bazlı ATH (All Time High). Çeşitlendirme yapanlar için zannedildiği gibi bir düşüş olduğunu sanmıyorum. Para piyasası fonlarında bileşik faiz %70lere çıktı ve gerçekten aşırı cezbedici, hayatımda ilk kez bu kadar faiz bulunduruyorum. Ancak yine de dünyadaki faizlerin düşüşü, Türkiye'nin sıcak para çekeceği, bunun BIST'e dolar bazlı yaracağı (1-3 senelik dilimde) ve bu durumu da yine en iyi fonların yöneteceği düşüncelerimden dolayı çok yakın zamanda yurtdışını siber güvenlik ve sağlık sektörü dışında sıfırlamayı (yurtdışı iyi yükseldi ve şu an seçim riski var), TL faizi %10'lara indirmeyi ve tamamen BIST fonlarına dönmeyi düşünüyorum. Seçim sonrası borsanın 256 dolar ihtimali gerçekleşirse geriye kalanları da sıfırlar ve tamamen borsaya dönerim. Bunlar benim ekonomik tahminlerimden ve risk algımın genişliğinden kaynaklanıyor (Dünyanın Pakistan'dan sonra en ucuz borsasıyız ve ben yeni riskler çıkmazsa potansiyel görüyorum. Siz görmüyorsanız ona göre davranın). Kıymetli metaller bence son dönemde iyi yükseldi ve kısa vadeli düşüş ihtimali her zaman var. Ancak yine 1-2 senelik dilimde buranın da prim ihtimalini çok daha yüksek görüyorum ve hedge amaçlı tutmaya devam edeceğim. Büyük düşüş olmadığı sürece yurtdışına da kıymetli madenlere de yeni alım yapmam. Bu forumda veya başka bir yerde benim yazdıklarım dahil hiçbir şeyi yatırım tavsiyesi olarak görmeyin ve yukarıda belirttiğim gibi portföyünüzü akıllı şekilde çeşitlendirerek uzun vadeli hedeflerinize odaklanın, asla pişman olmayacağınızın her türlü garantisini veririm. Herkese bol kazançlar dilerim.



    • < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 
    • Liwe'ru
    •  -- 
    • 29 Mart 2024; 12:50:51 

    >

    *****************************************************************************


    Bir arkadaş paylaşmıştı.

    Sanırım artık burada yok girmiyor.


    Yeni Fon mevzusunu araştıran arkadaşlar okusun.


    Faydalı paylaşım bana göre (YTD)





  • Hassas Kantar kullanıcısına yanıt

    hassas sen tau nisan basinda aldin sende sikinti yok bende adp yi nisan orta basinda almistim,namussuzlar %27 den %3 11 günde düsmüslerdi hatirliyormusun,kazanisi iyi idi,ama son 11 gününde bi indi bi cikti,bi kar veriyor bi bakiyorsun bi zarar veriyor,bankalar bile bile %27 den %3 cektiler halbusiki,borsada düzeltme yoktu..


    Hassas bosver gecmisi,sen benden daha iyi hareket ediyorsun,aldigin fonlar sürekli kar ettiriyor sana,dogruyu söyle isbankasinda bir tanidigin sana sürekli tüyomu veriyor isbankasi fonlari al diye :))))...




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ersin345 -- 22 Mayıs 2024; 2:56:13 >
  • bence hisseler dahada düşeceğe benziyor faize geçip uzun vade yatırımlık hisse alım fırsatlarını beklemek lazım.

    endex isterse 20 bin olsun bunlar hırsızların dolandırıcılık rakamı bize faydası yok,borsaya gideni Şimşek çarpıyor bunlar yabancıya tapan insanlar yerliye kazandırmaz.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 349350351352353
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.