Şimdi Ara

YGS Sıkandalı gittikçe tepki topluyor (Ösym başkanı basın toplatısı yapacak)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
41
Cevap
0
Favori
2.855
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • YGS'de bu kez de şifreli kopya
    YGS’de basına dağıtılan matematik testinde cevap şıklarının şifreli olduğu ortaya çıktı. Şifreyi bilenlerin 40 sorudan 38’ine doğru cevap verdiği iddia edildi. ÖSYM ise bunu yalanladı.

    Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) skandal iddialarına bir yenisi daha eklendi.

    1.5 milyon öğrencinin girdiği YGS’de basına dağıtılan kitapçıkta Temel Matematik testindeki cevap şıklarının şifrelendiği öne sürüldü.

    Cevap şıkları sayısal olarak küçükten büyüğe doğru sıralanıp, soruyla eşleştirildikten sonra çakışan şık sorunun doğru cevabı çıkıyor.

    Şıkların çakışmaması durumunda ise başka bir formül uygulanıyor. Cevap şıkları bu kez de küçüğe sıralanıyor. Çakışan şık doğru cevap oluyor. Kitapçıkta bu formüle uyan 5 sorunun bulunduğu tespit edildi.

    Harf kullanılan (a, b, c gibi) 3 soruda alfabetik sıraya göre şıklar dizilirken; çakışan şık doğru cevabı veriyor.

    “x, y, z”li 3 soruda ise “x” değişken yerine 1 yazılıp işlem yapılınca, küçükten büyüğe kuralı işliyor.

    40 matematik sorusundan 38’inde formüllerin geçerli olduğu belirlendi.

    Öte yandan, matematik dışındaki testlerde de formüllerle doğru cevabın bulunabileceği iddia edildi.

    ÖSYM İDDİALARI YALANLADI
    ÖSYM'den yapılan soru kitapçığı açıklamasında, ''Bu soru kitapçığı sınava giren hiç bir adaya verilmemiştir'' denildi.

    ÖSYM'nin internet sayfasında konuyla ilgili yer alan açıklamada şunlar kaydedildi:

    ''Basında 'YGS'de Gizli Şifre' başlığı ile yer alan kitapçık, ÖSYM'nin sınav sonrasında basına vermek ve internet sitesinden duyurmak üzere hazırlanmış, ana soru kitapçığından türetilmiş, tek bir soru kitapçığıdır. Bu soru kitapçığının herhangi bir adaya verilmesi söz konusu olmadığından, doğru cevabın bulunduğu yer değiştirilmeden sadece yanlış cevap seçeneklerinin yerleri değiştirilmiştir. Bu soru kitapçığı sınava giren hiç bir adaya verilmemiştir.

    ÖSYM, Şubat 2011'den itibaren gerçekleştirdiği tüm sınavlarda 'adaya özgü soru kitapçığı' hazırlayarak pek çok haksızlığın önüne geçmiştir. Adaya Özgü Soru Kitapçığı uygulamasında tüm adaylar için hazırlanmış olan toplam soru, ana konu alanları ile sınırlı kalmak üzere, her bir aday için rastgele seçilmiş farklı sıraya konulmaktadır. Buna ilave olarak her sorunun doğru cevabı da her bir adayın soru kitapçığında yine rastgele biçimde bir şıka atanmaktadır. Madde analizine imkan tanımak üzere yanlış seçeneklerin de yerleri değiştirilmektedir. Bu sayede her bir adayın soru kitapçığı 'tek bir tane' olarak basılmaktadır. Bugüne kadar yapılan üç sınavda da bu gerçekleştirilmiştir.''

    ÖSYM BAŞKANI KONUŞACAK
    ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, iddialarla ilgili olarak yarın saat 11.00'da açıklama yapacak.

    ''BASINIMIZIN DAHA HASSAS DAVRANMASI BEKLENİR''
    Açıklamada, 27 Mart 2011 günü yapılan (2011-YGS) Yükseköğretime Geçiş Sınavında da 'adaya özgü soru kitapçığı' basıldığı ve aday sayısı kadar soru kitapçığı dağıtıldığı vurgulanarak, şu görüşlere yer verildi:

    ''Sınav sonrasında, soru kitapçıkları ve cevap kağıtları güvenli biçimde toplanmış ve Merkezimizde cevap kağıtların görüntülenmesi ve okunması işlemleri sürdürülmektedir. Önümüzdeki günlerde her bir adaya, kendisine verilen soru kitapçığı ve kendi cevap kağıdının görüntüsüne internet üzerinden erişim imkanı verileceğinden, tüm adaylarda bu ya da buna benzer bir soru kitapçığının kullanılmadığı görülecektir.

    Daha önceki duyurularda da belirtildiği gibi, kamuoyunu derinden etkileyecek bu ve benzeri konularda basınımızın daha hassas davranması beklenir. Bu gibi durumlarda kamuoyu ÖSYM'nin internet sitesinden duyurduğu bilgilere itibar etmelidir.''

    ABBAS GÜÇLÜ: "BU ŞİFRELEME TESADÜF DEĞİL" "Ortada bir sorun olduğu kesin. ÖSYM'nin inandırıcı bir açıklama yapması gerek" diyen Milliyet gazetesi yazarı Abbas Güçlü, şifre iddialarına ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

    "ÖSYM'nin bu açıklaması inandırıcı değil. Seçeneklerin yeri değişse dahi bu şifre uygulandığı zaman değişen birşey olmuyor. Formül geçerli olduğu sürece yine aynı sonuca ulaşılır. Bundan sonra ne olacak, kimse fikir sahibi değil. 1 milyon 700 bin kitapçık üzerinde aynı formülü uyguladığınız sürece seçenekleri değiştirseniz dahi cevaplara ulaşabilirsiniz. Bu sadece basına dağıtılan bir kitapçık değil; ÖSYM'nin internet sitesinde de aynı kitapçık var. Bu şifreleme tesadüf değil! ÖSYM, bu şifreleme işleminin neden yapıldığını açıklasın."

    AVUKAT AYLA VARAN: "ŞİFRELEME TESADÜF DEĞİL"
    YGS'de şifre iddiasını gündeme getiren Avukat Ayla Varan, NTV'ye konuştu. Yaran, şunları söyledi:

    "Halk arasındaki söylentilerden yola çıktık ve ÖSYM'nin internet sayfasındaki kitapçığını inceleyerek bir kaç deneme yaptık. Sonucu görünce şifrelemenin tesadüf olamayacağını gördük. Daha sonra dershanelerle de görüştüm, "Acaba yanılıyor muyum" diye... Çünkü gözlerime inanamadım.

    Ben sadece matematik testine baktım. Dershanede yapılan araştırmalarda diğer sorularda da buna benzer durum yaşandığını söylediler.

    Özellikle matematikte bundan kuşku duydum ama bu durumdan kuşku duyarken de bir kurumu yıpratma düşüncesinde değilim."

    KILIÇDAROĞLU: "GİZLİ KAPAKLI FORMÜLLERLE BİRİLERİ YİNE AVANTAJ SAĞLADI"
    CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise yaşanan bu şifreleme olayı ile ilgili hükümete yüklendi:

    "Gizli kapaklı formüllerle birileri yine avantaj sağladı. Çocuklarımızın hakkı yendi. İşte ustalık dönemi bu. Yine birisi demiş ki, efendim biz demiş çıraklık dönemiydi, sonra kalfalık, şimdi de ustalık dönemi. Sevsinler senin ustalık dönemini. Bugün açın gazeteleri, manşetlerini görün. YGS sınavı. Çocuklarımız sınava girdi. Öyle bir formül üretiyorlar ki belli kişiler bilecek, soruları dağıtmaya gerek yok. Diyeceksiniz ki, en düşükten en yükseğe göre yapın, şunu işaretlediniz mi, daha doğrusu en düşüğü en yükseği işaretlediniz mi doğru çıkacak. Kafanızı yormaya da gerek yok. Bunların ustalık dönemi bu. Ben merak ediyorum siyasi iktidar bu YGS sınavlarıyla ilgili nasıl bir tepki verecek. Daha ses çıkmadı, bilmiyoruz. O sınava giren benim, sizin bizim çocuklarımız. Biz çocuklarımızı niye dersaneye görderdik? Boğazlarımızdan kestik çocuklarımız okusun diye. Ne oldu?"

    EĞİTİM-SEN: "ÖSYM, TÜM KİTAPÇIKLARI KAMUOYUYLA PAYLAŞILMALI"
    Eğitim -Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, ÖSYM Soru Kitapçığı'nda şifreleme yöntemi kullanıldığı iddialarına ilişkin olarak, ''Söz konusu 'şifre yöntemi' birilerine servis edilmişse, adayların tek tek kendi kitapçıklarını görmesinin hiçbir anlamı olmayacak ve bu iddiaları ortadan kaldırmayacaktır'' ifadesini kullandı.

    Kılıç, KPSS'de yaşanan kopya skandalının ardından, Yüksek Öğretime Geçiş (YGS) sınavında üniversiteye girmek isteyen adayların yoğun güvenlik önlemleriyle adeta cezalandırıldığını belirterek, şunları kaydetti:

    ''Sınavda soruların pratik bir şifre aracılığıyla yüksek net oranlarında çözülebildiği haberleri YGS'ye dair ciddi şüpheleri beraberinde getirdi. KPSS'de yaşananlar ile toplumun güvenini yitiren ÖSYM bu konuya dair acilen bir açıklama getirmelidir. Söz konusu konusu 'şifre yöntemi' birilerine servis edilmişse, adayların tek tek kendi kitapçıklarını görmesinin hiçbir anlamı olmayacak ve bu iddiaları ortadan kaldırmayacaktır. Dolayısıyla ÖSYM, tüm kitapçıkları adayların T.C. numaraları gizli tutularak kamuoyuyla paylaşılmalıdır. Adaylara dağıtılan diğer kitapçıklarda da 'şifreleme' yöntemiyle doğru sonuç alınıp alınamadığı açısından net bilgiler verilmelidir."

    EĞİTİM-İŞ: ''EN KISA ZAMANDA O KOLTUĞU BIRAKMAK DÜŞER''
    Eğitim- İş Genel Başkan Vekili Levent Akça da konuya ilişkin olarak şu açıklamada bulundu:

    "Daha önce de KPSS'de yaşanan skandalın izleri henüz hafızalardan silinmeden, daha büyük bir skandalın patlak vermesi, bu işin çivisinin çıktığını gösteriyor. Minareyi çalan kılıfını hazırlıyormuş. Bir yandan psikolojik baskı altında sınava giren adaya ve öğretmene güvensizlik, öte yandan sistemli bir şekilde dışarıya soru sızdırmalar, özel yazılımla soru şifreleme. Bu kopya girişiminin belli bir anlayışın sahibi kesimlere özel düzenlendiği açıktır. Bu süreç ideolojik bir istismar politikasının, kendi yayılım alanlarında taraftarını toplama ve yetiştirme idealinin bir aşaması olarak daha ne kadar devam edecektir?

    Bu skandalın yaşandığı kurumun başındaki şahsa, en kısa zamanda o koltuğu bırakmak düşer. Bu istifadan önce yüz binlerce mağdur edilmiş adayın mağduriyetini az da olsa gidermek için acilen YGS'nin iptaline gidilmelidir. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir'in açıklaması ciddiyetten uzaktır. Böyle bir şifrelemenin gerekçesi nedir? ÖSYM her adayın şahsına yönelik kitapçığı önceden belirlediğine göre, minare kılıfa uyacaktır. Her şeyden önce bizler de öğrenci velisi birer yurttaş olarak tüm yurttaşlarımız gibi mağdur edildik."

    kayanak:ntv







  • Tesadüf diye bir şey yoktur zaten emme hiçbir şey çıkmayacak bundan da. Kopya her zaman çekildi, çekiliyor, çekilecek
  • kopya herzaman var eskiden de vardı ama kimse konuşmuyordu her şey gizli kapaklı yapılıyordu kimler hangi üniversitelere girdi yada nerelere memur olarak atandı hiç hak etmedigi halde son bir kaç yıldır gerçekten daha açık bir şekilde çıktı dönen dolaplar iyide o zaman bu sınav neden yapılıyor verilen bukadar emek
  • quote:

    Orijinalden alıntı: berrakk

    kopya herzaman var eskiden de vardı ama kimse konuşmuyordu her şey gizli kapaklı yapılıyordu kimler hangi üniversitelere girdi yada nerelere memur olarak atandı hiç hak etmedigi halde son bir kaç yıldır gerçekten daha açık bir şekilde çıktı dönen dolaplar iyide o zaman bu sınav neden yapılıyor verilen bukadar emek


    Eğitim sistemi düzgün değil ki. Lise eğitiminin hiçbir geçerliliği yok




  • Yazık.
  • enteresan bir gelişme daha bende iyice paranoyak oldum sanki

    BAKAN ÇUBUKÇU "YGS" TÖRENİNE KATILMAKTAN VAZGEÇTİ
    Resmi programına göre Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, bugün saat 14.00'da Haliç Kongre Merkezi'nde FEM dersanelerinin düzenleyeceği "2010 YGS-LYS Türkiye Dereceleri Ödül Töreni"ne katılacaktı.

    Ancak Çubukçu programa katılmaktan son anda vazgeçti. Milli Eğitim Bakanlığı'ndan haber merkezlerine Çubukçu'nun "program değişikliği" nedeniyle etkinliğe katılamayacağı bildirildi. Fakat Çubukçu'nun program değişikliğinin içeriğiyle ilgili bilgi verilmedi.
    (dha)
  • sadece olan bizlere oluyor belli bir kesimin herzaman ekmegine yağ sürülüyor
  • Birlikten kuvvet doğar... 1.7milyon öğrenci bişeyler olduğunun farkında ama kimse k.çını kıpırdatmıyor.. bırak birmilyonu 100bin öğrenci bile toplanıp nkaraya yürüse ne sonuçlar elde edilinir... Ama yok yok Man kafa bu millet... KOYUN SÜRÜSÜ herkes.... sürüye dahil olun tabi ne güzel..
  • Bu sınav iptal olmalı / olacak! Bunlar kendini ne zannediyor? Yargıda hukuksuzluk, baskı, sansür, eğitimde kopyalar.

    Kimsiniz lan siz? Bu memleketi ne sandınız?
  • Ortalık fena karıştı, gazeteler, televizyonlar bangır bangır... Bakalım yarın ne açıklama yapacaklar
  • "Niimet Hanım çok şüpheli hareketler bunlaaar." :D diyesim var.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: taylant09

    Birlikten kuvvet doğar... 1.7milyon öğrenci bişeyler olduğunun farkında ama kimse k.çını kıpırdatmıyor.. bırak birmilyonu 100bin öğrenci bile toplanıp nkaraya yürüse ne sonuçlar elde edilinir... Ama yok yok Man kafa bu millet... KOYUN SÜRÜSÜ herkes.... sürüye dahil olun tabi ne güzel..


    Hocam biraz bekle bak senin bile ilk tepkin saçma tesadüf olmuştu ki benim de öyle olmuştu bir baktım soruları okumadan 10 dk da 40 ta 34 yaptım ve sınavda 30 tane anca cevaplaya bilmiştim şaka gibi gerçekten düşündükçe tüylerim ürperiyor anca şeytanın aklına gelir bu ya.
  • Sıkandal dedin 1 soru gitti
  • Saçma sapan bir açıklama yaparlarsa patlar artık olay
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ceko1905


    quote:

    Orijinalden alıntı: taylant09

    Birlikten kuvvet doğar... 1.7milyon öğrenci bişeyler olduğunun farkında ama kimse k.çını kıpırdatmıyor.. bırak birmilyonu 100bin öğrenci bile toplanıp nkaraya yürüse ne sonuçlar elde edilinir... Ama yok yok Man kafa bu millet... KOYUN SÜRÜSÜ herkes.... sürüye dahil olun tabi ne güzel..


    Hocam biraz bekle bak senin bile ilk tepkin saçma tesadüf olmuştu ki benim de öyle olmuştu bir baktım soruları okumadan 10 dk da 40 ta 34 yaptım ve sınavda 30 tane anca cevaplaya bilmiştim şaka gibi gerçekten düşündükçe tüylerim ürperiyor anca şeytanın aklına gelir bu ya.

    bende bakınca şok oldum zaten... hem bu kitapçıklardan belirli kişilere yollanmadığını nerden bilicez? ya o sırf kızlardan olan okullara yollanmışsa... bıraksınlar ya.. Belirli kişileri bi okula toplayıpta sonra bu skandalın ortaya çıkması çok tesadüfi dimi... lanet olsun hpsine




  • hiç bir kitapçıkta olmaz böyle bir şifreleme bende küçük şıklar c de vardi d de vardi nasıl olacak böyle birşey . Böyle bir şey yapsalar basın kitapçığıni böyle yapmazlar . 2 ay sonra lys var sınav iptal filan olmaz .
  • beyler baskı kuralım e-posta metni hazırlayıp yollayalım böyle resmi yazılardan anlayan arkadaşımız varsa lütfen yardımcı olsun.ve kimse siz gidin ben gelirim demesin.
  • beyler baskı kuralım e-posta metni hazırlayıp yollayalım böyle resmi yazılardan anlayan arkadaşımız varsa lütfen yardımcı olsun.ve kimse siz gidin ben gelirim demesin.
  • bu durumdan hükümet sorumludur geregini yapsınlar yapamıyorlarsa orada durmanın lüzümü yok
    okadar kopmadır bilmem nedir birsürü dolap dönüyor kimse çıkıpta bir şey söylemiyor niye acaba!!!
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.