Şimdi Ara

Yivsiz namlu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
2
Cevap
1
Favori
3.380
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj


  • Namlulardaki yivi (yiv-set, groove, hill-valley) herkes duymuştur. Namlu içinde helisel yörüngede ilerleyen yoldur. Namlu başından sonuna kadar giderken düz bir çizginin dönmesidir. Namlu boyunca bir tur atar. ingilizlerde sola abd de ya da kalan her yerde sağa doğru olduğu yazılıdır.
    Yanlış bilgiler var. Kanaatiğmizce doğrular; Bu yiv mermi hızını azaltır, zamanla silindiği için ölçüsü azalır ve iş yapmaz olur, üretimde zahmettir, her mermiye uygun olmaz açıları, attığı mermilerin çapları küçüktür(G3 bile 7.62mm).

    Peki neden kullanılır? Merminin dönerek gitmesini sağlar. Bu sayede mermi havada ilerlerken, simetrik olmayan aerodinamik tepkinin 360 derecede eşit dağılmasını sağlar. Yani merminin üretimindeki hata, sürtünme katsayısı farkı, namludan çıkarken yaşadığı herhangi birşey, gibi sebeplerden ötürü havada ilerlemesi esnasında üzerindeki bir noktanın diğer noktalardan farklı bir kuvvete muhatap olmasının yörüngesini çizgisel olması gereken güzergahını bozmasını engellemek için, mermi döndürülür ve asimetrik olan tepki radyal(360 derece çembersel) olarak dağıtılarak simetriye yaklaşılır. Mesela yarım tur döndüğünde yukarıdan etkiyen kuvvet aşşağıdan etkimeye başlayacak. Güzergahı sabitlemesi yani mermi dikkatini sağlaması yanısıra merminin takla atmasını da engeller. Yani sivri ucu hep önde kalmasını sağlar.

    Her mermiye uygun yiv açısı olmalı. Çünkü mermi ağırlığı arkadan iten basıncın etkisiyle ilerlemek üzere atılım yaptığında bu mermiyi döndürmek üzere ısıran yivlere saplanınca, yivler açısı nispetice kuvveti karşılamak zorunda kalır. Dönüşü çok fazla olan bir yiv direk bu kuvvet tarafından şamarlanır, çok çok az bir dönüşü olan yiv ise az bir kuvvete muhatap olur. Yani merminin itiş algoritması ile yiv uyuşmalıdır. Bir de ağır merminin eylemsizliği daha yüksek olduğundan dönmesi kolay değildir.

    Aslında bahsetmek istediğim bunlar değildi. Ama anlamışsınızdır ki yiv hem sıkıntılı iş hem de her mermiye felan uymuyor. Aslında silah seçiminde o derece ince noktalar var ki...

    Yivsiz namlu nası olur? Şimdi yivsiz namlu bildiğimiz av tüfekleridir. Yiv açılan namlu uzun mesafe kat eder. Yivli namludaki mermi miniciktir, ucu sivridir. Yivli tüfek ise mermi ucu küttür ve kocamandır. G3 ün kocaman kovanından minicik bir çekirdek fırlar. Bir de bildiğimiz tek top av fişeklerini düşünün... Yivsiz tüfekte yiv için enerji harcanmadığından barut enerjisi itmeye odaklanmıştır. Her ne kadar uzun menzil kat edemese de yakın mesafede neler yapabileceğini bilen bilir. Askeriyenin de aslında yivsiz tüfekleri vardır. İç savaş ve ya şehir içi çatışmalarda yani kısa menzilde etkili vuruş için yivsiz silahlar.

    Yivin kısaca enerji kaybettirdiğini, belirli bir mermiye uygun olduğunu, zamanla silindiğini, üretiminin zor olduğunu yazdık.

    Yiv olmadan mermiyi nası döndürebiliriz?

    Elektromanyetik atış yapan silah var. Kondansatörün ani boşalması ile oluşan elektromanyetik alan ferro malzemeyi alıp yüksek hıza çıkarıyor. Barut gibi bir enerji kaynağının yanında pek bi ismi mevzu değil. Ama bu elektromanyetik alan sadece döndürme için kullanılamaz mı?
    Namlu yivsiz, itici gücü barut sağlıyor,ama namlu boyunca bir elektromanyetik alan sadece dönme için etkiyor. Bu elektromanyetik alan motorların dönmesi gibi. Merminin fırlaması gibi küçük bir anda etkisini gösterecek bir alan. Gerekirse yavaş alevlenen barut, daha uzun namlu vb kullanılabilir.

    Yarı elektronik bir silah ile, her mermiye ayarlanabilir bir dönme sayesinde her mermi aynı silahta atılabilir. Yiv silinmesi derdi kalmaz. Yiv üretimi derdi kalmaz. Menzile göre merminin ne kadar dönme yaşaması isteniyorsa o bile ayarlanabilir.

    Elektronik kullanılmadan namluda döner bir kısım olması gerekir. Mermi dışarı çıkmadan dönmeyi yaşaması lazım. Kolay değil.

    Bir de hava aerodinamiği ile ilgili gelişmeler sağlanarak dönme gereği ortadan kalkmalı ve ya merminin arkadan itiklendiği barut kuvvetinin temas yüzeyiyle ilgili bir düzenleme ile dönme sağlanabilir. Füze tip mermilerle de dönme düşünülür.

    Yivsiz silah düşünülebilir mi?







  • Up

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.