Şimdi Ara

Yurt Dışı Yüksek Lisans Başvuru Rehberi (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
475
Cevap
153
Favori
56.629
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
19 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: OdanınKöşesi


    quote:

    Orijinalden alıntı: CThirty


    quote:

    Orijinalden alıntı: RODEOMUSTAFA

    Master + Phd tumlesik programda 2 yil master okuduktan sonra phd bitirmek icin 3 yil yeterli mi ? Normalde Amerika da phd 4 ile 7 yil arasinda bitiriliyor? Yoksa master da dersleri alip 2 yil sonra arastirma mi yapiliyor birlesik programda ?

    Acikcasi detaylari cok iyi bilmiyorum ancak tumlesik programlarda normal sure 5 yil olarak godteriliyor gordugum her okulda. 4 yil da bitirmek de 7 yilda bitirmek de mumkun.

    Belli oldu mu, hocam üniversite?

    Virginia Tech'deyim 3 gun once geldim




  • quote:

    Orijinalden alıntı: CThirty

    quote:

    Orijinalden alıntı: OdanınKöşesi


    quote:

    Orijinalden alıntı: CThirty


    quote:

    Orijinalden alıntı: RODEOMUSTAFA

    Master + Phd tumlesik programda 2 yil master okuduktan sonra phd bitirmek icin 3 yil yeterli mi ? Normalde Amerika da phd 4 ile 7 yil arasinda bitiriliyor? Yoksa master da dersleri alip 2 yil sonra arastirma mi yapiliyor birlesik programda ?

    Acikcasi detaylari cok iyi bilmiyorum ancak tumlesik programlarda normal sure 5 yil olarak godteriliyor gordugum her okulda. 4 yil da bitirmek de 7 yilda bitirmek de mumkun.

    Belli oldu mu, hocam üniversite?

    Virginia Tech'deyim 3 gun once geldim

    Hayırlı olsun hocam, başarılar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • CThirty kullanıcısına yanıt
    Konu falan açıcakmısınız hocam takip ediyosanız yurt dışında üni. okuyanlar genellikle konu açıyolar.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: PHOBOS19

    Konu falan açıcakmısınız hocam takip ediyosanız yurt dışında üni. okuyanlar genellikle konu açıyolar.

    Konu acmam ancak burdan sorular gelirse elimden geldigince yine yardimci olmaya calisirim
  • CThirty kullanıcısına yanıt
    Hocam boş zamanınızda konu açıp tüm süreci enine boyuna anlatsanız çok süper olur. Sadece buradaki değil daha sonra insanlar Google da arama yaptığında çok güzel bir kaynak bulabilir. Özellikle başvuru ve kabul süreci hakkında Türkçe pek bir kaynak yok. Bence çok güzel yol gösterici bir konu olur insanlar böyle konuları gördükçe daha azimle çalışıyorlar bu sayede belki 1-2 insanın daha oralara ulaşmasını sağlayabilirsiniz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: CThirty

    Herkese merhaba,

    Bu sene bilgisayar mühendisliğinden mezun oldum. Uzunca bir süredir başvuru işleriyle uğraşıyorum. Burada yurt dışında yüksek lisans için gereken şeyleri detaylı bir şekilde paylaşabilceğimiz bir rehber konu yararlı olur gibi hissettim. Bu rehbere tecrübesi olanlar da katılırsa güzel ve kapsamlı bir konuya sahip olabiliriz. Konu şu an için eksik olabilir ancak zamanla eksiklerimizi giderebilceğimizi düşünüyorum. Aklıma gelenleri başlıklar halinde yazacağım.

    1 İngilizce Seviyesi
    Çok iyi derecede ingilizce bilmek şart. TOEFL ya da IELTS sınavları her okulda zorunlu olarak isteniyor. Yüze yakın okul incelemişimdir, istemeyen rastlamadım. Eğitim dili İngilizce olan bir okuldan mezun olunması şart mı emin değilim, ama eğer eğitim dili ingilizce değilse büyük bir dezavantaj olcağını söyleyebilirim. Bu sınavlardan birini seçceklere IELTS öneririm. Okulların istediği minumum IELTS puanını almak minumum TOEFL puanını almaktan daha kolay. TOEFL sınavı 120 üzerinden. Ve okulların istediği minumum sınırı genelde 80 ve 100 arasında değişiyor. 100 isteyen okul sayısı oldukça az diyebiliriz. Bunun yanında çok iyi bir okul 80 sınırı koyarken çok daha düşük sırada bir okul 100 isteyebiliyor. Yine de Amerika'ya başvurcaksanız ve okul minumum 80 dese bile 80'i yeterli görmeyin. En azından 90 almayı denemelisiniz.

    2 Not Ortalaması
    Herkesin tahmin edebilceği gibi not ortalaması en önemli kriterlerden birisi. Ancak öyle illa en az 3.50 ortalama olmasına gerek yok(M.I.T, Harvard vs. harici konusuyorum). Tabiki ortalama düştükçe kabul alınabilcek okul kalitesi düşüyor. Okulların hemen hemen tamamı son 2 yıl notlarına özellikle önem veriyor. Diyelimki şu an 2. sınıftasınız ve ortalamanız 2.50 bile değil. 3. sınıftan itibaren büyük bir çaba gösterirseniz ve son 2 yıl ortalamanız çok yüksek olursa genel ortalamanız 3 civarı bile olsa aslında oldukça iyi bir başvurunuz var demektir. O yüzden üniversitede henüz alcak çok dersiniz varsa ortalamam düşük zaten düzeltemem diye kesinlikle düşünmeyin.

    3 Okulunuzun Kalitesi
    Önemli bir kriter olsa da aslında kesinlikle sandığınız kadar önemli değil. Çin, Tayvan, Hindistan gibi ülkelerden adı sanı duyulmamış okullardan Avrupa ve Amerika'ya giden çok fazla öğrenci var. Tabi bunların hemen hemen hepsinin 4.0 a yakın ortalaması var. Yani ben Odtü'de okuyorum ortalamam 2.80 derseniz, aslında o Hintli çocuk kadar şansınız yok malesef (Aldığınız eğitim kalitesi çok daha yüksek olsa bile). Ayrıca bir örnek olarak forumda Çankaya Üniversitesinden mezun UCLA'ya kabul alan arkadaşın konusuna bakabilirsiniz. Çankaya Üniversitesi'ni başvuru yapcağınız bir çok okulun daha önceden bir kere bile duymadığına emin olabilirsiniz. Ancak görüyoruzki yine de Dünyanın en iyi üniversitelerinden birine kabul alma şansınız var.

    4 Referanslar
    Aslında okulun kalitesinin öneminin arttığı noktalardan birisi. Amerika'da en az 3 referans ve Avrupa'da genelde en az 2 referans hoca istenir. Bu hocalar sizin nasıl bir öğrenci olduğunuz hakkında yazı yazarlar. Eğer hocanız iyiyse ve sizi oldukça övecek bir yazı yazdıysa kabul alma şansınız artar. Ancak hocanız düşük seviyede okullardan mezun ise ya da size yazdığı referansta çok övmeden sadece bu öğrenciyi tavsiye ederim vs. gibi ifadeler kullanırsa o aslında pek faydalı bir referans değildir.

    5 Niyet Mektubu
    Oldukça önemli başvuru parçalarından biridir. O okulu niye istediğinizi, o okulun size neden uygun olduğunu, ve kendi başarılırınızı yazmak için size bir olanak sağlar bu mektup. Bu mektupta istediğiniz şeyden bahsedebilir ve kendinizi satabilirsiniz. Örneğin üniversite giriş sınavında derece yaptınız, ve iyi bir okulda burslu okuyorsunuz diyorsunuz diyelim. Bu tarz şeylerden işte bu mektupta bahsetmek gerekir, çünkü başvurcağınız okullar bunu başka türlü bilemez. Yaptığınız değişik etkinlikler, projeleriniz, araştırmalarınız, yayınlarınız, gönüllü çalışmalarınız ve daha bir çok şey bu mektupta anlatilabilir. Ya da ilk yıllarda bir sebepten dolayı düşük ortalama yaptınız ve sonradan çok iyi seviyelere geldiniz. Bunun sebepleri ve kendinizdeki değişimler bahsedilebilir.

    6 GRE Sınavı
    Eğer aşırı dandik bir okul değilse Amerika'da için mutlaka zorunluluktur bu sınav. Sayısal, sözel ve kompozisyon bölümleri vardır. Sözeli çok çok zordur ve İngiliz Dili Edebiyatı vs. gibi bölümlerde okumuyorsanız çok önemli değildir. Sayısalı bizim sisteme göre tahmin bile edemeyeceğiniz kolaylıktadır ve önemli bir kriterdir. Writing kısmında iyi derece almak gerçekten zordur, ancak çok çok batırmadıkca yine başvurunun tamamına göre elenmenize sebep olcak bir kriter değildir. Avrupa'da genelde istemiyor okullar ancak zorunluluk olmasa bile bazıları gre sınavını tavsiye ediyor.

    7 Master mı Doktora mı?
    Genelde Amerika'ya özel olarak masterla bütünleşik doktora programları var. Yani normal lisanstan mezun olunca direk doktoraya kabul alıyorsunuz ve bu program süresince ilk 2 yılda master derecesini alıp sonra doktoraya devam ediyorsunuz. Malesef Amerika'da masterlar ücretli oluyor ve burs bulmak imkansız gibi bir şey. Bu yüzden maddi durumunuz çok çok iyi değilse Amerika'da doktoraya kabul almalısınız. Böylece okula hiç bir ücret ödemezsiniz, sağlık sigortanız vs. okul tarafından yapılır, ayrıca asistanlık yapcağınız için maaş da alırsınız. Ailenizden para almadan bile hayatınızı geçindirmek mümkün olabilir bu durumda. Tabiki tahmin edebilceğiniz gibi aynı okulda doktora kabulu alabilmek master kabulu alabilmekden çok daha zor.

    8 Ülkelere Göre Dil gerekliliği ve Okul Ücretleri

    Amerika
    Yukarıda bahsettiğim gibi master Amerika için çok masraflı olabiliyor. Örneğin UCLA master için yıllık 15.000 dolar isterken, bir de Kalifornya sakini olmadığınız için bir 15.000 dolar civarı daha ödemeniz gerekiyor. Bu da 2 yıl için 60.000 dolar yapıyor ve tabiki buna artı olarak okula ödemeniz gereken bir kaç ücret daha var. UCLA demişken pahalı bir örnek verdiğimi sanmayın. Genele göre ucuz bir okul örneği verdim aslında. Dediğim gibi hemen herkesin doktora kabulu alması şart.

    Almanya
    Almanya'da master programlarının %90 ından fazlasında Almanca gerekliliği vardır. Ancak yine de kendinize uygun %100 İngilizce bir program bulmak imkansız değil. Ben en iyi 6-7 okulunun 3ünde istediğim bir program bulabildim. Sistemini sevdiğimin ülkesi gerçekten hem çok güzel okulları var, hem de sadece ufak bir harç ücreti var. Örneğin Münik Teknik'te başvurcağım bir programın sadece 111 euro dönemlik harcı var.

    Finlandiya
    Bu ülkenin güzelliği okullarında hiç bir ücret olmaması. Bu yüzden diğer Kuzey ülkelerine tercih edilebilir. Helsinki ve Aalto en iyi okulları.

    Diğer Kuzey Avrupa Ülkeleri
    Malesef 2 ya da 3 yıl önce İsveç'te master programları ücretli oldu ve işin kötüsü Avrupa Birliği üyesi her ülke vatandaşı ücretsiz gidebilirken biz malesef en az yıllık 10.000-15.000 euro gibi ücret ödemek zorundayız. Danimarka ve Hollanda'da da aynı durum geçerli.

    İngilitere
    Bu ülkenin avantajı genelde masterı bir yılda bitirebilmek. Ama hiç bir şekilde gitmeye değmez diye düşüyorum. Sebebi ise Avrupa birliği üyesi ülke vatandaşlarının ödediğinin 3 katını ödemek zorunda olmamız. Örneğin elin Yunan'ı 10.000 pound'a masterını alabilcekken bizim 30.000 ödememiz gerekiyor ve bu da inanılmaz bir rakama denk geliyor.

    Diğer Ülkeler
    Yüzde yüz İngilizce program bulmak zor, o yüzden diğer ülkelere pek bakmadım.

    Notlar
    Not 1: Yazılıcak edilecek çok şey var, burda bilgisi olan herkes paylaşsın, eklemeye çalışırım. Ben de aklıma geldikçe daha detaylı bilgi vermeye çalışırım. Aklınıza gelenleri sormaktan çekinmeyin. Özel mesaj atmanıza gerek yok, sorular konu altında sorulursa hem herkes faydalanır hem de bilgili başka kişilerden cevap alabilirsiniz.







    hocam çok güzel bir konu açmıssınız ucla konusunuda takip ediyordum bunuda takip etmeye başlıyorum..ben itü makina müh okuyorum ve şuan itü uçak müh ile çap yapıyorum ortalamam suan için 3.56 ve bolumde sanırım ılk 3 teyım..buna ragmen ıngılızce sevıyem toefldan 80 ustu alacak kadar degıl...ilk sorum ucla ve amerıkanın dıger unıversıtelerının master programlarında ıtudekı gıbı makına ve ucagı ayırmamıs beraber almıslar ..almanyadada bu sekılde ..sanırım vıyana teknıktede bu şekilde..bu master yapmam ıcın bana engel olur mu...sizce almanya munıhc tech veya rwth achean veya ecol polytech veya zurıch tech gıbı unıversıtelerde master yapmak ıcın 2. bir dil ogrenmek mantıklı mı yoksa amerıkada prinsoton ucla mıt gıbı unıversıteler mı...gelecekte havacılık adına arge projelerınde bas muhendıs veya havacılıkta yonetıcı olarak calısmak ıstıyorum....diğer bir sorum gre sınavı için dunyanın qs sıralamasındakı ilk 20 unıversıtesı kac puan ıstıyor verbal bolumunden 400 ustu almak cok zor mu...acıkcası dıger ıkı bolumu full olmasa bıle fule yakın yapacagımı dusunuyorum...master veya doktora gerçekten ıs hayatında çok onemlı mı özellikle ARGE konusunda...son olarak master degılde erasmus ıcın ne dusunuyorsunuz..?




  • SAT'ye girdiniz mi ? Girdiyseniz puanınız kaç? Ayrıca bu başvuru, gitme işlemleri falan kısacası o süre zarfında büyük maddi durum söz konusu değil mi ? Çok harcanıyor yani.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: masa70

    hocam çok güzel bir konu açmıssınız ucla konusunuda takip ediyordum bunuda takip etmeye başlıyorum..ben itü makina müh okuyorum ve şuan itü uçak müh ile çap yapıyorum ortalamam suan için 3.56 ve bolumde sanırım ılk 3 teyım..buna ragmen ıngılızce sevıyem toefldan 80 ustu alacak kadar degıl...ilk sorum ucla ve amerıkanın dıger unıversıtelerının master programlarında ıtudekı gıbı makına ve ucagı ayırmamıs beraber almıslar ..almanyadada bu sekılde ..sanırım vıyana teknıktede bu şekilde..bu master yapmam ıcın bana engel olur mu...sizce almanya munıhc tech veya rwth achean veya ecol polytech veya zurıch tech gıbı unıversıtelerde master yapmak ıcın 2. bir dil ogrenmek mantıklı mı yoksa amerıkada prinsoton ucla mıt gıbı unıversıteler mı...gelecekte havacılık adına arge projelerınde bas muhendıs veya havacılıkta yonetıcı olarak calısmak ıstıyorum....diğer bir sorum gre sınavı için dunyanın qs sıralamasındakı ilk 20 unıversıtesı kac puan ıstıyor verbal bolumunden 400 ustu almak cok zor mu...acıkcası dıger ıkı bolumu full olmasa bıle fule yakın yapacagımı dusunuyorum...master veya doktora gerçekten ıs hayatında çok onemlı mı özellikle ARGE konusunda...son olarak master degılde erasmus ıcın ne dusunuyorsunuz..?

    Ingilizceni gelistir en onemlisi. Bolumlerin ayri olmasi bir miktar dezavantaj saglayabilir ama cok onemli degil. Sonucta bir muhendislikten mezun olup digeri ustune yuksek lisans yapan insanlar bile var. 2. dil ogrenmene gerek yok, vaktini onla harcama, ingilizceye harca.

    Almanya ingilizce konusunda cok rahat. Bir arkadasim Aachen a kabul aldi. Kabulden sonra toefl istediler ve 80 olmasi yetiyordu. Ancak Amerika icin Toefl ve Gre ne kadar yuksekse o kadar iyi oluyor. Basvuru surecindeki direk kriterlerden biri oluyor bu sinavlar. Gre de puanlar 130 ve 170 arasinda yeni sistemde. Mat kismi cidden cok kolay, en fazla 1 2 puan dusuk olur maksimumdan. Gre nin verbali cok onemli degil muhendislikler icin. Yapabildigin kadar iyi yap ama sifir cekmedikce cok etkilicegini sanmiyorum.

    Master ve Doktora soyle onemli. Ogrendiklerinden cok senin o okulda okuyor olman onemli. Simdi amerikada doktora yapiyorsan nereye basvurursan basvur en azindan mulakata cagrilma ihtimalin cok yuksek. Belki Turkiyeden direk mulakata girsen yine geciceksin ama adamlar seni mulakata almiyor kim oldugun belli degil diye. Tabiki master doktora yapinca daha iyi bir pozisyondan basliyorsun ama bir surelik is tecrubesinden ve maddi gelirden de geri kaliyorsun.

    Erasmus onemli. Akademik olarak hic bir sey katmaz genelde. Bisi de ogrenmezsin. Ama hayat tecrubesi ve Ingilizceni gelistirmek adina cok guzel bi firsat, mutlaka tavsiye ederim.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: RghyLady

    SAT'ye girdiniz mi ? Girdiyseniz puanınız kaç? Ayrıca bu başvuru, gitme işlemleri falan kısacası o süre zarfında büyük maddi durum söz konusu değil mi ? Çok harcanıyor yani.

    SAT lisans egitimi, biz GRE ye giriyoruz yuksek lisans icin. Basvuru sureci dedigin gibi masrafli oluyor. Ben 2 kere Toefl 2 kere Gre ye girdim. Ayrica basvuru icin de para harciyorsun.
  • Hocam hangi üniversite mezunusun ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bilkent CTİS bölümünden Amerikada doktoraya gidebilen var mı?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: dungeon0

    Hocam hangi üniversite mezunusun ?

    Bilkent Bilgisayar Mühendisliği mezunu
  • CThirty kullanıcısına yanıt
    Abi biliyor musun ? Suan hayalimi gerceklestiriyorsun. Umarim hersey gonlunce olur.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Eflatun.

    Bilkent CTİS bölümünden Amerikada doktoraya gidebilen var mı?

    Hic bir bilgim yok o konuda.

    @m.said

    Tesekkur ederim, umarim daha iyileri senin icin olur.
  • Öncelikle yeni okulunuz hayırlı olsun. Bende YLSY kapsamında burs kazanıp yurtdışı eğitime niyetlendim. Ancak ingilizce seviyem IELTS'den 6,5 alacak kadar değil. Bir süre ingilizce ile uğraşmam gerekiyor. Ortalamam 2,8. ancak kabul şartlarına baktığımda genellikle 3.00 istiyorlar. Sizce 2,8 ortalama ile kabul olasılığı nedir?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: organik20

    Öncelikle yeni okulunuz hayırlı olsun. Bende YLSY kapsamında burs kazanıp yurtdışı eğitime niyetlendim. Ancak ingilizce seviyem IELTS'den 6,5 alacak kadar değil. Bir süre ingilizce ile uğraşmam gerekiyor. Ortalamam 2,8. ancak kabul şartlarına baktığımda genellikle 3.00 istiyorlar. Sizce 2,8 ortalama ile kabul olasılığı nedir?

    iyi okullar olmasa da bir cok okuldan master kabulu alabilirsiniz. Tabi paray devreye giriyor burda. Disardan burs gelcekse okul ucretleri icin kabul alirsiniz. Avrupa da cok daha dusuk ucretlerle de master yapabilirsiniz. Bi arkadasim pisa ya 2.5 altinda ortalamayla kabul aldi

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Burs alacağım için okul ücretinin önemi yok. Ancak yaşam giderleri önemli faktör. O nedenle nispeten ucuz bir bölge olması gerekiyor. Şu an aklımda texas bölgesi var. Texas Austin veya Texas A&M düşünüyorum. THE sıralamasına göre 46. ve 196. sıradalar.
  • Hocam benim sorum burs hakkında , yurtdışında yüksek lisans yapan birinin burs bulması kolaymı Türkiye destek sağlıyor mu bu konuda ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: organik20

    Burs alacağım için okul ücretinin önemi yok. Ancak yaşam giderleri önemli faktör. O nedenle nispeten ucuz bir bölge olması gerekiyor. Şu an aklımda texas bölgesi var. Texas Austin veya Texas A&M düşünüyorum. THE sıralamasına göre 46. ve 196. sıradalar.

    Eyalet olarak dusunme. Kimi okul buyuk ve pahali bir eyalette olsa bile eyaletin bir kasabasinda olabiliyor ve sadece ogrenci sehri oldugu icin hayat nispeten ucuz olabiliyor. Sehir merkezindeki okullar tabiki yasamak, ev giderleri vs olarak daha pahali ama eyalet olarak net bir secim yapilamaz.

    @Furkan*

    Evet sagliyor. Fullbright, meb, tev bursu gibi burslar var ama hepsinin yukumlulukleri var. Kaldigin sure kadar Turkiye de zorunlu hizmet yapmak gibi. Ben o islere hic girmedim.




  • Teşekkürler hocam son olarak lisans 3.sınıf öğrencisine ne öneririsiniz bu hedefi gerçekleştirmek için şimdilik , ingilizce ve not ortalaması dışında pek çabam yok.
  • 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.