Şimdi Ara

01/01/2023 e kadar tecilliyken ne zamana kadar yoklama yapılabilir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
503
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • çeşitli forumlar gezdim, farklı şeyler okudum kimisi 01/01/2023 tarihinde yoklama kaçacağına düşeceğimi söylüyor kimisi de 31/12/2023 tarihine kadar yoklama yapabileceğimi. Şayet 31/12/2023 tarihine kadar yoklama yapabiliyorsam 2023 yılı içerisinde üniversiteye kayıt yapıp tekrar askerliği tecil edebiliyor muyum? yardımcı olursanız sevinirim.




  • Doğum yılınız hangi yıl? 2001'mi? 2000'se 22 yaşını tamamladığınız yılın sonunu geçemiyor.


    https://www.msb.gov.tr/Askeralma/icerik/ogrenci-erteleme-islemleri Bu sayfada öğrenci ve mezun erteleme işlemleri ile ilgili şema ve bilgi verilmiş.


    Ayrıca yoklama duyurusunda, ertelemesi 2023 yılı içinde bitecekler ve 2004 doğumlular ve onlarla işleme alınacak daha yaşlı diğer kişiler;


    1 Ocak-31 Aralık arası yoklamalarını yapmalıdır diyor. Bu durumda erteleme 1 gün dahi ertesi yıla sarkınca 2023 sonuna kadar yoklama yapılabileceği sonucu çıkar.


    Yoklamaya tabii iken yani yoklama yapması için içinde bulunduğu son yıl içinde yoklama yapması gerekenler yukarıdaki şemaya göre ilgili yıl içinde yaş sınırını karşılarsa okula kayıt yaptırabiliyorlar. Yoklama kaçağı kaldıktan sonra okula kayıt yapmak isteyenler; eğer erteleme hakları varsa ve bunu erteleme haklarının olduğuna dair mazaret bildirilmesi gereken yıl içinde yapmamışlarsa; erteleme süreleri devam ediyorsa onlar da okula kayıt yaptırabilirler. Örneğin 2021 Haziranda mezun olan biri; 2023 Haziranda ertelemesi bitse bile, 2023 31 Aralığa kadar yoklama işlemine tabii olarak işlem görüyor. Şayet 2021 yılı içinde mezun olduğunu 2021 31 Aralık'a kadar E Devlete veya Şubeye bildirmediyse, şube veya E Devlet diyor ki bu adamın niyeti nedir bilemem. Erteleme yapmak istiyorsa işlem yapsaydı. Okul okumuyor, mazerette bildirmemiş 31 Aralık 2021'e kadar mezun olduğunu bildirmezse ben bu insanı yoklama kaçağı olarak tanımlayım diyor.


    İşte bu durumdaki bir kişi erteleme süresi devam ettiği için aklına gelipte 2022 veya 2023'te ben üst öğrenim göreceğim bir okula kayıt yaptıracağım diye şubeye giderse; erteleme süresi devam ettiği için bu kişinin ertelemesi yapılabilir diyor. Erteleme süresi de ilgili yıl sonuna kadarsa yani 2022 31 Aralık'a kadarsa 2023 yılında tekrar yoklama kaçağı kalır. Erteleme 2023'e sarkıyorsa muhtemelen ertelemesinin biteceği tarih ile 31 Aralık arası tekrar yoklama yaptırması istenir. Bu süre içinde okula kayıt olursa , kayıt olduğunu bildirebiliyorsa E Devletten yok orada işlem yapamıyorsa Askerlik Şubesinden onaylatınca öğrencilik yaş sınırı dahilinde erteleme alabilir şeklinde yukarıdaki linkteki şemayı yorumlayabiliriz.





  • Araştırmatör A kullanıcısına yanıt

    Öncelikle yanıtınız için çok teşekkür ederim. Doğum yılım 2001 ve liseden 2019 yılında mezun oldum. E devlet'te ise 01/01/2023 tarihine kadar tecilli olduğum gözükmekte. Anladığım kadarı ile 31/12/2023 tarihine kadar yoklamaya tabiiyim ancak üniversite kazanırsam tecil de ettirebiliyorum. Doğru mu anlamışım acaba ?

  • tevdifeyz T kullanıcısına yanıt

    Doğum yılı 2001'se askeri takvim formülünde; 2023 1 Ocakta 22 yaşını doldurup, 23 yaşından gün almış sayılırsınız. Ancak 22 yaşını tamamladığınız yılın sonu ibaresiyle 31 Aralık 2023'e kadar yoklamaya tabii olarak ertelemenizi tamamlarsınız. 2019'da 18 yaşını doldurup 19'dan gün alarak mezun olmuşsunuz. 2020'de askerlik çağına girdiğiniz kabul edilip 2020 1 Ocaktan 2023 1 Ocak'a kadar erteleme almışsınız. Dolayısıyla yaşınız uygun olduğundan 31 Aralık'a kadar yoklamaya tabii şekilde ilişiğiniz yoktur yazar. Yoklamaya tabii olunan yıl; 1 Ocak-31 Aralık arası dönemi kapsıyor. Yoklamaya tabii olduğunuzdan emin olduktan sonra 31 Aralık'a kadar öğrenime kayıt mazeretli yeni erteleme verirler. Yalnız yoklama mecburiyeti olmadan mı erteleme alırsınız yoksa yoklama yaptır sonra ertele mi? derler orasını net bilemeyiz. Gerçi yoklama yaptırsanız bile müteakip yani ertesi yılı aşan şekilde ertelemesi bitenler tekrar yoklama yaptırıyor. O yüzden belki mecburiyet aramazlar.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Araştırmatör -- 30 Aralık 2022; 23:18:52 >




  • Araştırmatör A kullanıcısına yanıt

    Hocam öncelikle cevabınız için müteşekkirim. Ancak affınıza sığınarak anlayamadığım bir kaç hususu daha sormak istiyorum. 01/01/2023-31/12/2023 tarihleri arasında yoklamaya tabii ilişiğim olmadığını anladım. Ancak üniversite sınavını kazandıktan sonra tecil edip ettiremeyeceğimi çok anlayamadım. Yani her ne olursa olsun üniversiteyi kazandıktan sonra yoklama yaptırsam bile tecil ettirebiliyor muyum ?

    Ayrıca belki bu konuya hakim olmayabilirsiniz fakat ben sözleşmeli memurum. Kadro alma ihtimalim var. Yoklamaya tabii olarak ilişiğimin olmaması bu duruma engel olur mu yoksa sadece tecilli olanlara mı yoklama verilir ? Şimdiden iyi geceler diliyorum.

  • Öncelikle tebrik ederim erken yaşta memuriyet kolay bir şey değil. Üniversite kazanırsanız erteleme elbette olur. Çünkü yoklama kaçağı olmayacaksınız. Yoklamaya Tabii, yoklama kaçağı anlamına gelmiyor. Şayet bu şekilde sizi tedirgin eden olursa kanunu gösterin. Kanunda ne yazıyor? tabii olduğu yoklama yılı içinde yoklamasını yaptırmayan yoklama kaçağı olur diyor. Tabii olunan yoklama yılında öğrenim nedenli mazeret gösteren, mezuniyet nedenli mazeret gösteren kaçak olmaz. Ama mazeretini o yıl 31 Aralığa kadar ya E Devlete ya askerlik şubesine bildirmesi lazım.


    Üniversiteye kayıt olduktan sonra garanti olsun diye askerlik şubesine gidersiniz. Böyle böyle üniversiteye kayıt oldum ama yoklamamı da yaptırmamıştım. Yoklama mecburiyeti olmadan da erteleyebiliriz değil mi? diye sorarsınız onay verirlerse yoklama yapılmadan ertelenir. Şayet yoklamanı başlat, askerlik yapabileceğine dair sağlık durumun yerindeyse; bu bizde ön bilgi olsun ve buna göre erteleyelim derlerse; yoklama yapıp yine ertelersiniz. Diyelim ki 4 senelik okul, 2 sene de yaş haddine kadar azami erteleme aldınız. 28 yaşına kadar erteleme alırsınız. O yaptığınız ilk yoklamadan bağımsız diyelim ki 2028'de son yoklamayı da yapıp sağlığınızda bozulma vs. olmamışsa; başka rahatsızlığınız yoksa o tarihte tekrar yoklama yapıp ona göre gidersiniz. Yoklamanın amacı sağlık durumunu kontrol etmek. Fiziksel, zihinsel, psikolojik, genetik rahatsızlıklar varsa, sonradan çıkarsa zaten ona göre geçici erteleme ya da muafiyeti verebilirler.


    Kısacası benim anlatmak istediğim; gelecek yıl 31 Aralık'tan önce üniversite kaydı yaptırırsanız; yoklama mecburiyeti olmadan direkt öğrenim durumuna göre de erteleme yapabilirler, yoklama yaptır sonra erteleyelim de diyebilirler. Bunu da şayet ilerleyen dönemde de geçmeyecek ağır bir sağlık sorununuz varsa en baştan muafiyet verip sonradan uğraştırmamak amacıyla da yapabilirler.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Araştırmatör -- 31 Aralık 2022; 0:25:10 >




  • Bu verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkür ediyorum. Hocam. artık beklemem gereken tek şey adalet bakanlığı kadro durumum. Onu da pazartesi günü arayıp soracağım. Umarım tecilli olmamamın kadro durumuma bir etkisi olmaz. Çok teşekkür ediyorum.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.