Şimdi Ara

06 Temmuz 2023 Tarihli ve 32240 Sayılı, ikinci el araç satışına yönelik kısıtlama hakkında bilgiler!

Bu Konudaki Kullanıcılar:
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
139
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • İkinci el araçların satışlarına ilişkin düzenleme hakkında topluma gerekli bilgilerin, kasıtlı veyahut kasıt dışı olarak eksik veya tam aktarılmamasını ön görüp tecrübe etmem doğrultusunda, panik/hatalı satışların ve bilinçsiz ilan oluşturma gibi temel sorunların önüne geçebilmek adına bu forum başlığını ve ilgili detaylarla birlikte içeriği/içeriğin kaynağını paylaşacağım. 



    *Eğer hızlıca konuyu kavrayıp okumak ve anlamak istiyorsanız, üzeri kalın yerleri okuyup hap bilgileri alabilirsiniz.


    Basit ilerleyeceğim ve yazım uzun olacak, uzun olmasının sebebi ise karmaşıklığı ortadan kaldırıp, okuyan kişinin tüm olayı kavramasını sağlamayı amaçlamamdandır.

    (forumlardaki popüler araçlara hâkim değilim, düz yazı ile anlatım, en sonunda ise kaynaklar ile bitireceğim.)




    İkinci el araç satışına yönelik olağan sorular:

    - Eski model aracım var ise hangi fiyattan satışa koyabileceğim?

    - Aracım 2022 yani geçen yıla ait model, hangi fiyattan satışa koyabileceğim?

    - Aracım 2023 yani son model, hangi fiyattan satışa koyabileceğim?

    - Aracımı yeni aldım ve üzerine çeşitli masraflar yaptım, hangi fiyattan satışa koyabileceğim?

    .... gibi gibi.


    Konuya giriş:


    Öncelikle bu yönetmelik, yani ikinci el araçların satışına yönelik ilanların kısıtlanması yönetmeliği, 15/7/2023 tarihinde yürürlüğe girer ve 01/01/2024 tarihine kadar geçerliliğini korur. (o tarihe kadar tekrardan uzatılıp uzatılmaması hakkında bir bilgi değildir. Mevcut yönetmeliğin başlangıç ve geçerlilik tarihidir.)


    - "GEÇİCİ MADDE 3-(1): İkinci el motorlu kara taşıtlarının, yani bizim örneğimizdeki "arabaların", aracın üreticisi veya distribütör tarafından tavsiye edilen "güncel" (güncel ibaresi kullanılmış, yani güncelliği esas alınacaktır. Hukuk bu terimleri çok ciddiye alır.) satış fiyatı üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla satılmasını, ikinci el motorlu kara taşıtı "ticareti" olarak kabul edilir." Demiş


    Yani, Geçici Madde 3- (1), bize tam olarak, bu ticareti usulsüzce yapan kişi veya kurumu tanımlıyor ve şartı belirtiyor. GÜNCEL tavsiye edilen satış fiyatının üstünde bir ilan oluşturulması durumunda, "kara taşıtı ticareti" olarak kabul edilir diyor. Şimdi bu durumun nasıl oluşacağı, oluşmadan önceki durumları ve oluştuktan sonraki yaptırımları inceleyeceğiz.


    ---------- (göz yormaması adına, maddeleri bu şekilde ayıracağım.)


    - 2: İkinci el bir aracın, belirlenen tavsiye satış fiyatı üzerinde bir fiyattan, ilan yoluyla pazarlaması 1/1/2024 tarihine kadar yapılamaz.


    ----------


    - 3: Bu ikinci el aracın satışına yönelik ilan verilmesine aracılık eden (örn: Sahibinden gibi) gerçek veya tüzel kişiler, Aracı ilana koyacak kişi veya kuruma, daha henüz ilanını yayımlamadan yönetmelik hakkında bilgilendirme ve uyarma şartı koyulmuş. (yani bu ve bu maddedeki diğer söyleyeceklerim bir zorunluluktur.)

    Devamında, Bu uyarma durumunda kişiye, yani ilanı yayımlayacak olan bizlere, aracımızın "tavsiye edilen satış fiyatını" göstermesi ve açıkça belirtmesi ve eğer fazla bir fiyat belirlemiş isek, belirlediğimiz fiyatın yönetmeliğe uygun olmadığını bize söylemesini ve uyarmasını da kapsıyor.


    Ek olarak: Örneğimizdeki "Sahibinden" yani ilan yayımlama şirketinin, ilan yayımlama yönetmeliğine uygun olmayan (yani fazladan fiyat koyan) kişileri, "Bakanlığa" bildirmesiyle yükümlüdür.

    ----------


    - 4: Ayrıca yine "Bakanlık", aracın sınıfını, markasını, tipini, cinsini, model yılını ve aracın aksesuarlarını ve/veya donanımların ilanı yayımlayan kişi tarafından eklenmesi, yani ilanda belirtilmesi hâlinde, aracın tavsiye edilen satış fiyatının üzerine ne kadar fiyat eklenebileceği veya ne kadarlık bir fiyat oranı eklenebileceğini belirler.


    Yani aracımızın üstündeki, fiyatı artıran ek donanım ve aksesuarlar fiyat üzerinde bir artışa sebebiyet verebilir diye koşul belirtilmiş. Ancak fiyatı belirlemeye yetkili kurum "Bakanlıktır." Tam olarak o satış fiyatına nasıl ulaşacağız bu bir soru işaretidir (????)


    ----------


    - 5: Bu Yönetmelik hükümlerini Ticaret Bakanı yürütür.


    ----------



    Tüm bilgi ve detaylar buradadır. Sorulan sorulara da bir nevi cevaplar verilmiş oluyor.



    SORU - CEVAP BÖLÜMÜ: (Bu bölüm soru bölümüdür, dilerseniz okuyup, anlamadıysanız pekiştirebilirsiniz.)


    Soru: Eski model aracım var ise hangi fiyattan satışa koyabileceğim?

    -

    Cevap: Yönetmelikte belirtildiği gibi, aracın "güncel" satış fiyatı belirlenmesi gerekiyor ve bu şart üretici veya distribütör tarafından sağlanamıyorsa, bir tavsiye edilen satış fiyatı olmayacaktır. Dolayısıyla yönetmelik size doğrudan bir kısıtlama getirmiyor olabilir.

    Veya diğer olasılıkta ise, size bir fiyat kısıtlaması getireceğini varsayarsak, ilana koyacağımız aracı şirket, yani örneğimizdeki Sahibinden bize bu fiyatı bildirmekle ve uyarmakla yükümlüdür.

    --

    Soru: Aracım 2022 yani geçen yıla ait model, hangi fiyattan satışa koyabileceğim?

    -

    Cevap: Önceki sorudaki cevap aynen geçerlidir.

    --

    Soru: Aracım 2023 yani son model, hangi fiyattan satışa koyabileceğim?

    -

    Cevap: Mevcut aracınızın tavsiye edilen satış fiyatı, hâli hazırda belirlenmiş olacak ve ilana koyacağınız aracı site (örn: Sahibinden platformu) size bu fiyatın ne olduğunu, hangi fiyattan daha fazla koyamayacağınızı bildirecektir.

    --

    Soru: Aracımı yeni aldım ve üzerine çeşitli masraflar yaptım, hangi fiyattan satışa koyabileceğim?

    -

    Cevap: Bakanlık aracınızın üzerindeki donanım ve aksesuarlar da dahil olmak üzere, aracınıza eklediğiniz ek özellikleri de göz önünde bulundurarak bir fiyat artışı yapmamızı sağlayacaktır. Ancak bu durumu tam olarak net bir şekilde açıklanmamış ya da henüz ben o bilgiye erişemedim. Yani sonuç olarak, araca eklediğiniz donanım ve aksesuarlar fiyat artışı yapıyor, ancak fiyat tam olarak nasıl belirlenecek bilemiyorum.

    ----------


    Yönetmeliğin incelemesi bitmiştir.



    *Bu inceleme ve detayların açıklandığı sayfa, yönetmeliğin böyle işleyeceğinin garanti edildiği ve yönetmeliğin tam hâlinin yayımlandığı bir forum sayfası değildir. Bu sayfa Yönetmeliğin özet niteliğinde olup, bir kişi tarafından incelenmesi durumunu kapsar.

    Mevcut yönetmeliğe ve tüm detaylara erişmek için aşağıda belirttiğim kaynak üzerinden veya çalışmıyor ise "06 Temmuz 2023 Tarihli ve 32240 Sayılı Resmî Gazete" bu anahtar kelimeleri internette aratarak erişebilirsiniz.



    Kaynaklar;

    https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/07/20230706-1.htm




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Yakuplee1 -- 12 Temmuz 2023; 20:1:25 >







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.