Şimdi Ara

1.5 milyon lirayla nasıl yatırım yapılır

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
1
Favori
1.127
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar, 1.5 milyon lira değerinde bir mülkümüzün satılma ihtimali var.


    Sorum şu böyle bir para elinizde olsa nasıl değerlendirirdiniz, ne tarz yatırımlar yapmak mantıklı olur?




  • up

  • kira verimi yüksek 2 tane ev al. ev kiralarıyla ömür boyu nakit akışı sağlar sana. veyahut iş yeri ofis v.s al kiraya ver.

  • Güzel para,

    Risk faktörüne göre ayrı ayrı değerlendirilebilir,


    Ozbey'in dediği gibi riski diğer yatırım araçlarına nazaran daha az bir araç isterseniz gayrimenkulde değerlendirebilirsiniz.


    Sıfır risk isterseniz vadeli mevduat hesabında değerlendirebilirsiniz (bunun riski enflasyona karşı getirisi düşük kalacağıdır ancak ana para riske girmemiş olur)


    Paraya ihtiyacınız olan kısmını ayırıp risksiz yatırım araçlarında değerlendirebilir, kalan kısmı ile üsttekilere nazaran daha riskli yatırımlarda değerlendirebilirsiniz, riskli yatırımların getirisi daha yüksek olabilir ancak kısa vadede götürüsü de yüksek olabilir, yani orta-uzun vade düşünüyorsanız ve bu paraya ihtiyacınız yoksa risk alıp almamaya karar vermeniz yeterli, bunlar da şöyle;


    • Döviz yatırımı (dolar, euro v.b.) - Belirsiz bir dönemden geçiyoruz, her dönemde belirsizlikler var ama bu dönemde bu belirsizlik durumu daha ciddi bir hal aldı. Özellikle dolar yönünden, seçim yaklaştıkça hamleler gelecektir, bu da TL'nin değerine etki edecektir, o yüzden bana göre en riskli ilk yatırım dövizdir.


    • Altın, klasik. - Dolar bazlı olduğu için bunun da riski var ancak ONS direnç noktasında, ne olacağı onun durumuna bağlı, takip edilip yatırım değerlendirilebilir, fakat dövizdeki durumdan çok bir farkı yok, bu da ikinci riskli yatırımdır,


    • Hisse senedi. - BIST hisselerine yatırım yapabilirsiniz, bu aralar yükselişte, bir düzeltme gelebilir diye beklendikçe yükselmeye devam ediyor, o da dirençte, fakat dediğim gibi orta-uzun vadede bu riske girmeye değebilir, özellikle bist30 ve temettü veren sağlam şirket hisselerine giriş yapılabilir,


    • Fon sepeti, Yukarıdaki yatırım araçları da dahil bir çok yatırım aracına aynı anda bu şekilde yatırım yapabilirsiniz, yukarıdakilerin aksine çok bir bilgi sahibi olmanıza da gerek yok fon kurucuları sizin ve bir çok yatırımcının parasını alıp TEFAS üzerinde kap adreslerini verdikleri yatırım araçlarına sizin adınıza yatırım yapar ve bunun üzerinden komisyon alırlar. içerdikleri yatırım araçlarına göre risk faktörleri 1 ila 7 arasında değişim gösterir genelde 5-7 arasında olanlar risklidir, orta-uzun vadede getirisi güzeldir ancak kısa vadede riskli yatırımlardır, 1-5 arasında da getirisi düşük ancak riski az yatırım fonları da vardır, fonlarla ilgili bir çok bilgilendirici yazı video var, oralardan az çok fikriniz olabilir.



    Hiç bir yatırım aracına sıfır bilgi ile girmeyin, vadeli mevduat hesabında bile sıfır risk olabilir ancak enflasyona yenilir, getirisi çok düşüktür, ona bile yatırım yaparken piyasa durumunu takip etmek, neleri kaçırdığınızı görmek gerekir, bilgi ister, okuma gerektirir, emek ister, eğitim ister, hiç biri yoksa riske girmeyip en kolay yoldan gayrimenkul yatırımı yaparsınız, hiç kimse size şunu yap bunu yap diyemez, demesi suçtur, derse bile siz ona uyarsanız kaybınız olursa kimseyi suçlayamazsınız sorumlusu sizsinizdir, doğru karar almak istiyorsanız acele etmeyin, okuyun, öğrenin, girip zarar etmek yerine, girmiş zarar etmiş ve tecrübelenmiş, piyasayı okuyabilen insanların yazılarını okuyun videolarını izleyin, eğitim videolarını izleyin hepsini ortak bir paydada birleştirip fikir oluşturun. Kim ne derse desin, şu şöyle olacak bu böyle olacak demek intihardır, özellikle bugünkü piyasada ne olacağı belli değildir.


    Bugün dövize yatırırsınız yarın fed ya da merkez bankasından bir haber gelir dolar 14TL den 10 TL ye düşer, euro 15Tl den 11 TL ye düşer ortada kalırsınız uzun süre. Altın alayım dersiniz ons dirençten döner terste kalırsınız bilemezsiniz, Fon sepeti alayım dersiniz yanlış fon seçimi sizi çok terste bırakır bilemezsiniz, o yüzden bilgi sahibi olursanız kendinizi eğitirseniz az çok fikir oluşacaktır. Dediğim gibi tek yapmanız gereken şey acele etmemek ve kendinizi eğitmek. onlarca yatırım seçeneği var önünüzde.


    Not: kriptoya o parayla sakın girmeyin, orası 10-100 dolar ile girilebilecek bir yer o da hevesiniz kalmasın diye. sıfır bilgi ile girdiğiniz gün tüm paranızı kaybedersiniz. kaldı ki her şeyi bilirim diyen adamlar bile nefislerine yenik düşüp paraları ile kumar oynayıp bir günde fakirleşip hesaplarını kapatabiliyor.


    Tavsiye olmamakla birlikte; ben olsam o paraya ihtiyacım yoksa 3-5 sene elimde tutacaksam, 2'ye bölerim biri ile gayrimenkul alırım, diğerini de 3'e bölerim, birini ne olur ne olmaz diye vadeliye bırakırım, biri ile altın alırım, biri ile fon sepeti yaparım, fon sepeti yaptığımı da kendi içinde 3 veya 4e bölerim. bir yer zarar ederse diğer yer toparlar, diğer yer zarar ederse öbürü elbet toparlar fakat 3-5 sene de kimi az kar bırakır kimi çok, riski minimuma indirmiş olurum, kârım çok yüksek olmasa da çok düşük de kalmaz ve elimin altında her zaman kullanabileceğim bir parça nakit bırakmış olurum vadelideki para ile





  • Saçmalamayın lğtfen tl ye güvenip dolara mı güvenmiyorsun [sm=tabe.gif Hocam 100 bin dolar dğnyanın her yerinde 100 bin dolar ;)
  • MiraiPinhan kullanıcısına yanıt

    Ayrıntılı cevabın için çok teşekkür ederim hocam

  • 1.5 Milyon param olsa nasıl yatırım yapardım.


    Koyardım borsada uzun vadeye geçerdim düzgün yönetilen şirketlerden hisse alırdım.


    Belki %20 eurobond alırdım.


    Ama senin için bunları tavsiye etmiyorum çünkü bu bu foruma sorulacak bir soru değil bu soruyu sormandan dolayı o parayı kendin idare etmen diye bir seçenek yok.


    Fon alabilirsin ama bütün parayı tek bir yere bağlamayı psikolojinin kaldırması zor yüzlerce bin lira erirken kafan ne durumda olur kim bilir.


    Sana tavsiyem o parayı parçala evin yoksa kesinlikle bir ev al ilk ev her şeydir ikinci ev safi zarardır.


    Bes yap mesela bir tane en yüksek limitten ödersin temettü,eurobond gelirinden.


    Eurobond alabilirsin paranın değerinin korunması neredeyse garantidir altı ayda bir dolar bazında %8'e kadar faiz alırsın.


    Bist 30 şirketlerine yatırım yapan fonlara girebilirsin ama bu kesinlikle ihtiyacın olmayacak bir para olmalı yani ileride evlenirsem falan çekerim mekerim yok.


    İlk etapta paranı korumaya çalış zamanla öğrenirsin tek bir cümle söyleme hakkım olsa sana şunu söylerdim asla ve asla psikolojine ters bir şey yapma yatırımda en önemli şey psikoloji,psikoloji,psikolojidir,yani gidip bir milyon liralık hisse almak sana büyük bir eylem gibi geliyorsa alma içinde rahat hissetmiyorsan yapma.


    Ne yaparsan yap gece rahat uyuyabileceğin şekilde yap öbür türlü yapıp yapıp bozarsın ve bunları yaparken bir şeyler kaybedersin içinde kaybolursun yaptıklarının.


    Düşündüm de tekrar ben olsam evim yoksa bir ev alırdım geri kalanın hepsini uzun vadeli hisse senedi yatırımı yapmak isterdim ama yapmazdım çünkü psikolojim kaldırmaz fonlara emanet ederdim bir kısmını eurobond alırdım sadece bilgiyle olacak işler değil çünkü.


    Bir kısmını kendim yönetirdim %10 falan kendime güvendikçe %20-%30 ilerlerdim yani.


    Zaten bu yazıyı formel,noktalama işaretlerine uygun iyi bir üslupla yazamamam o parayı benim yönetemeyeceğime dair kesin bir işaret bana göre.


    Bir kez hisse senin olduğunda artık her şey değişiyor sağlıklı bakmak çok zorlaşıyor.


    Uzun vadeli hisse senedi yatırımı yapanların bloglarını takip edebilirsin,lattedenborsaya,akıllı yatırımcı bunlardan ikisi inan bana uzun vadede ortalama bir zekası olan,stabil duyguları olan,aç gözlü bir karaktere sahip olmayan bilgiye karşı alçakgönüllü olan birinin yatırımdan para kaybetmesi imkansızdır.


    Çok şanslısın ama kapitalist sistemde ilk parayı elde etmek çok zordur işte maaşlısın şu bu elde 100.000 varsa 10 yılda bir yere gelir ama 10.000 varsa 10 yıla yine çok yere gelir ama kurtarmaz çünkü kartopu zamanla büyür ve ilk yıllarda elde büyük bir top olması akıllı bir insanın hayatını direkt olarak kurtarır.


    Rahat ol ve şunu unutma ticaretin ilk kuralı yatırımı korumaktır.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Jacek -- 28 Nisan 2022; 18:15:41 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.