Şimdi Ara

100 milyondan fazla indirmeye sahip 60 Android uygulamasında virüs keşfedildi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
469
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • 100 milyondan fazla indirmeye sahip 60 Android uygulamasında virüs keşfedildi
    Google'ın kötü amaçlı yazılım bulaşmış uygulamaları Play Store'dan uzak tutmaya yönelik önlemlerine rağmen, kötü amaçlı yazılımlar yine de çatlaklar sızıyor gibi görünüyor. Son yapılan keşif 100 milyondan fazla indirilmiş 60 uygulamada bulunan bir zararlı yazılıma işaret ediyor.



    60 uygulamayı etkiliyor



    McAfee'nin mobil araştırma ekibi, hassas bilgileri toplayan ve reklam dolandırıcılığı yapan Goldoson adlı üçüncü parti bir yazılım kütüphanesi keşfetti. Ancak Goldoson'u kullanan geliştiriciler, programlarına kötü amaçlı bir zararlı yazılım bileşeni eklediklerinin farkında bile değiller.



    100 milyondan fazla indirmeye sahip 60 Android uygulamasında virüs keşfedildi
    Goldoson yüklendikten sonra bir cihazda yüklü olan uygulamalar, WiFi ve Bluetooth bağlantılı cihazların geçmişi ve yakındaki GPS konumları hakkında veri toplayabiliyor. Kötü amaçlı yazılımın en sinsi yanı ise kullanıcının izni olmadan arka planda reklamlara tıklayarak dolandırıcılık da yapabilmesi. Bu, kütüphanenin HTML kodunu yüklemesi ve bunu özelleştirilmiş, gizli bir WebView'e enjekte ederek, kullanıcı ne olduğunu anlamadan reklam geliri elde etmek için birden fazla URL'yi ziyaret etmek için kullanmasıyla elde ediliyor.



    Ayrıca Bkz.Microsoft, Bing yapay zekasını SwiftKey’e getirdi



    100 milyon kez indirildi



    En fazla indirme sayısına sahip etkilenen uygulamalardan bazıları L.Point with L.Pay, Swipe Brick Breaker, Money Manager Expense & Budget, GOM Player, Live Score, GOM Audio ve Compass 9'dur. Bu uygulamaların 100 milyondan fazlası Google Play Store üzerinden indirilirken, yaklaşık 8 milyonu Kore'nin önde gelen uygulama mağazası ONE Store'dan indirildi. Etkilenen tüm uygulamalara buradan göz atabilir ve uygulama sizde yüklüyse kaldırma işlemini yapabilirsiniz.



    100 milyondan fazla indirmeye sahip 60 Android uygulamasında virüs keşfedildi
    İyi haber ise Android 11 ve üzeri işletim sistemine sahip kullanıcıların, cihazda yüklü diğer uygulamalar hakkında bilgi toplamaya çalışan uygulamalara karşı daha korunaklı olması. Ancak McAfee, işletim sisteminin en son sürümünde bile Goldoson'un yüklü olduğu uygulamaların yaklaşık yüzde 10'unda hassas bilgiler toplayabildiğini tespit etti. Bu arada ne kadar veri toplanacağı, kullanıcının yükleme işlemi sırasında uygulamaya ne kadar izin verdiğine göre değişiyor.



    McAfee sorunlu uygulamaları Google'a bildirdiği ve Google’ın da geliştiricilere uygulamalarının Google Play politikalarını ihlal ettiğini ve düzeltilmesi gerektiğini ilettiği bildiriliyor. Google’ın taleplerine yanıt vermen uygulamalar ise Play Store'dan kaldırıldı, kalan uygulamalar ise geliştiricileri tarafından güncellendi. Bu uygulamalardan herhangi birini yüklemiş olanların uygulamalarını en son sürümlerine güncellemelerini tavsiye ediyoruz.









  • Gom player ;(

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • hom€lander kullanıcısına yanıt
    Gom audio, diyor ayrıca herhangi bir uygulamayı böyle yapmak kolay. Mesela winamp player yerine audio yaz tonla kek düşer. Ama asıl olay kore uygulama marketi olması. Kore telefonlarda genelde olur genelde. Kimsenin özellikle kore marekete gireceğini sanmam. Çinlilerin Xiaomi mi store gibi. O tür uygulamalarda indirmek için ciddi dikkat etmek lazım. Bilmiyorsan indirmeyeceksin. Bizde google Store'dan bile bir ton böyle uygulama var. Hepsi zaten indirirken yazıyor; indirirsen kartına, rehberine, mailine ,resimlerine ulaşırırım diyor. Bunu okumadan indiririrsen başına geleni hak edersin zaten! Ben bu tüy şeyleri isteyenleri indirmiyorum, gerçi çaktırmadan gizli yapan uygulamalar da az değil ama çoğu indirmeden belli ediyor kendini... Ben telefondan güvenli uygulama ve sitelerden bile alışveriş yaparken tek kullanımlık sanal kart yaratıp öyle ödüyorum. İşsiz ve çulsuz olmama rağmen :)

    Son olarak uygulamada sorun olmayıp reklamda virüs olan uygulamalar en tehlikeli olanlarıdır ve bedava olanların çoğunda var...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tobepeople -- 17 Nisan 2023; 19:57:41 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >




  • tobepeople kullanıcısına yanıt
    Reklam olarak yt shorts larda iç gösteren uygulama adı altında yaptıklarını biliyorum da bizzat play store üzerinden sanmam. Google in algoritması kolay kolay geçilmez. Ama dediğin gibi galaxy store , mi store gibi yerlerde bu tarz virüslü içeriklere daha çok rastlanır. Zaten play store deki uygulamalar genelde virüs ten değil de hak ihlalinden dolayı kaldırılıyor. Veriler 3. Kurum veya şahıslara aktarilamaz ilkesi ihlali :/
    Bunu aslında yapmak yasak değil ama bize paylasmayacklarini vaat ediyorlar o yüzden sanırım



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hom€lander -- 17 Nisan 2023; 20:0:51 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Daha niceleri var. Geçmiş olsun. :)

  • hom€lander kullanıcısına yanıt
    VLC ve MX varken.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Seto-Kaiba -- 18 Nisan 2023; 00:29:28 >
  • O sırada hepsini farketmeden indiren ben

  • Demek ki indirme sayılarına güvenmek de yeterli bir güven sunmuyor. Gom Player ise şaşırttı.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.